Am semnat luna trecuta contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni si ma astept ca in acest an sa listam pe bursa Romtelecom, a declarat joi Dan Nica, in conferinta de final de mandat la sefia Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI). Luna aceasta urmeaza sa primim avizul de la Comisia Europeana privind conversia in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat si sper ca privatizarea sa fie finalizata tot in acest an.

Dan Nica si Razvan CotoveleaFoto: Hotnews

Intrebat daca statul va lista tot pachetul de actiuni detinut la Romtelecom, Dan Nica a precizat ca "in aceasta privinta consultantul va propune si Guvernul va decide cat anume din actiunile statului la Romtelecom vor fi listate".

Ministerul pentru Societatea Informationala a anuntat marti ca, in data de 28 februarie 2014, a semnat impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

Pentru detalii citeste si:Vanzarea actiunilor pe care le mai detine statul la Romtelecom: Strategia si metoda de privatizare vor fi stabilite pana pe 11 august 2014. Termenul poate fi prelungit in functie de circumstante

In privinta Postei Romane, fostul ministru Dan Nica a precizat ca luna februarie 2014 a fost a cincea luna in care Posta Romana s-a aflat pe profit.

Nica a mai spus ca in aceasta luna urmeaza sa fie primit un aviz din partea Comisiei Europene privind conversia in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat.

"Daca acest aviz este favorabil, sper ca privatizarea sa continue si sa fie finalizata in acest an", a spus Dan Nica.

Dupa esecul privatizarii Postei Romane, din luna mai 2013, Guvernul a aprobat in data de 11 septembrie 2013 o Hotarare care vizeaza conversia in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat. Masura urmareste creşterea gradului de atractivitate a companiei pentru investitori.

Privatizarea Postei se va realiza astfel prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.

Pentru detalii citeste si: UPDATE Guvernul a aprobat conversia in actiuni a datoriilor de aproximativ 56 milioane de euro, pe care le are Posta Romana la bugetul de stat, in vederea privatizarii companiei

Razvan Cotovelea, noul ministru al Comunicatiilor, a precizat ca va continua aceste planuri.

  • Esecul privatizarii si datoriile Postei Romane:

La sfarsitul lunii mai din acest an, autoritatile s-au confruntat cu un esec in privatizarea Postei Romane. Guvernul a decis pe 29 mai sa extinda cu sase luni termenul de privatizare a Postei Romane, dar si sa initieze un proces de restructurare a companiei si "reasezare" a datoriilor in conditiile in care pana la expirarea termenului, niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Posta Romana va fi restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii, a declarat agentiei Mediafax ministrul Comunicatilor, Dan Nica.

Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizata deja de catre Executiv.

Pe 31 mai 2013, Posta Romana a anuntat ca va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, reprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate. Compania opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala si are la ora actuala un numar de 32.000 de angajati.

In total, compania are in prezent obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

In 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei. Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero. Compania a inregistrat in ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.