VIDEO Portalul eRomania: Ministerul Comunicatiilor si Omnilogic resping ideea ca site-ul nu ar mai functiona daca se fac 100 de cereri simultane asupra unei pagini/Pe ce s-au cheltuit pana acum 47,5 milioane de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 16 martie 2014, 14:03 Economie | Telecom


Cum arata sectiunea Companie din portalul eRomania
Foto: Captura Portaleromania.ro
 documente
(01 Apr 2013) DOC, 1MB
​Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) si Omnilogic resping ideea ca portalul eRomania ar deveni inaccesibil la 100 de cereri simultane asupra unei pagini, avertizand ca testul prezentat de HotNews.ro este neprofesionist si nu tine seama de mai multi factori care pot afecta experienta utilizatorilor. Desi in cele peste 3 luni de cand portalul eRomania este in testare publica au fost inregistrate mai mult de 110,000 atacuri cibernetice, (multe provenind din pacate chiar din Romania), functionalitatea portalului nu a fost afectata in nici un moment, sustine Omnilogic, firma care a implementat acest portal.

Amintim ca in urma unor declaratii ale oficialilor MSI la momentul lansarii in testare publica a acestui portal si anume faptul ca "infrastructura hard si soft a eRomania (n.a un portal implementat de firma Omnilogic pe care autoritatile au cheltuit fonduri publice de circa 12 milioane de euro) poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan", un dezvoltator web ne-a semnalat ca o simpla simulare, folosind un program utilitar din suita Apache, pe care cea mai mare parte a dezvoltatorilor web il folosesc tocmai pentru a testa capacitatea site-urilor lor de a sustine un numar semnificativ de utilizatori, demonstreaza faptul ca portalul devine inaccesibil daca se fac 100 de cereri simultane asupra unei pagini din site.

VIDEO:
Iata testul facut miercuri in studioul HotNews.ro de catre dezvoltatorul web:
Din testele noastre (pe care le-am facut miercuri, 12 martie, separat de simularea facuta de dezvoltatorul web) accesand cu 10 utilizatori simultan pagina de start a eRomania, rasunsul portalului variaza intre 5 secunde si 20 de secunde. Daca se acceseaza de 100 de utilizatori simultan, timpul de raspuns creste la valori cuprinse intre 30 si 65 de secunde. Ne-am oprit aici cu testarea, dar este putin probabil ca in aceste conditii portalul sa poata suporta peste 50.000 de utilizatori simultan.


In aceeasi zi, HotNews.ro a adresat intrebari si catre Ministerul Comunicatiilor pentru a primi niste explicatii legate atat de capacitatea portalului cat si de componentele exacte pe care s-au cheltuit milioane de euro bani publici.

Ministerul si Omnilogic au transmis vineri catre HotNews.ro raspunsurile la aceste intrebari, pe care le prezentam integral in cele ce urmeaza: • 1. Va rugam sa ne prezentati situatia defalcata pe fiecare componenta a acestui sistem pentru care statul a platit pana acum suma de 37.265.277 lei (TVA inclusa).

Raspuns:

In functie de alocatiile bugetare anuale si de prevederile contractuale s-au efectuat pentru proiectul e-Romania 2 urmatoarele plati:

In anul 2010: 17.352.542 lei, astfel:

a)  5.138.460 lei - reprezentând contravaloare „Produse hardware"
b) 12.214.082 lei - reprezentând contravaloare „Produse software"- partial

în anul 2011: 17.352.542 lei, astfel:

a) 11.947.623 lei- reprezentând contravaloare  „Produse software" partial
b)  2.275.745 lei- reprezentând contravaloare „Servicii instalare Produse Hardware şi Software"
c) 3.129.174  lei- reprezentând contravaloare  „Analiza sistemului e-Romania2" partial

În anul 2012: 2.560.193,57 lei, astfel:

a) 284.446,58 lei - reprezentând contravaloare  „Analiza sistemului e- Romania2" - partial
b) 2.275.746,99 lei - reprezentând contravaloare  „Predare documentaţie şi instruire"

În anul 2014: 10.140.000 lei, astfel:

a) 10.140.000 lei – reprezentând contravaloare  „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” - partial

Valoarea totala a proiectului e-Romania 2          52.057.628,01 lei, din care:

Valoarea achitata pana la 12.03.2014               47.405.277,57 lei

Diferenta de achitat la data de 12.03.2014 : 4.652.350,44 lei, pentru
activitatea „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” – partial, diferenta care se va achita in functie de alocatiile bugetare ale MSI.


 • 2. Cine se va ocupa de actualizarea informatiilor din acest sistem dupa data de 1 aprilie 2014 cand acesta va fi lansat oficial? Ce demersuri exacte ati facut in acest sens?

Raspuns:

Portalul e-Romania se afla incepand cu data de 23 decembrie 2013 in faza de testare publica in mediul online. In acesta perioada sunt asteptate reactiile si observatiile publicului, precum si sugestii de imbunatatire a portalului. Cele considerate oportune din punctul de vedere al interesului public si fezabile  vor fi insusite si implementate.

Portalul e-Romania este o structura complexa de portal multifunctional, de mare capacitate (infrastructura HW/SW poate suporta peste 3 mil de utilizatori inregistrati, si peste 50,000 de utilizatori simultani) si care, la o parcurgere mai atenta, include facilitati de constructie si analiza unice in ansamblul portalurilor similare din alte tari. Am mentiona aici printre altele, urmarirea stadiului proiectelor finantate cu fonduri europene (Project Management - care deja a inceput sa fie populat cu proiecte), capabilitati de dezvoltare structuri analitice de BI (Business Inteligence) pentru Administratia Publica Centrala, zona de BPM (Business Process Management) pentru managementul proceselor interne ale Administratiei, fara sa mai vorbim de includerea unor zone pentru forumuri private ale specialistilor din Administratia Publica in care se pot initia si discuta intern diferite probleme specifice ale acestora.

Toate aceste functionalităti sunt oferite în mod gratuit, în premieră în România, tuturor institutiilor publice, care acum au posibilitatea de a-si realiza cu zero costuri un site propriu sau un portal de informatii, să folosească gratuit aplicatii de planificare activităti, monitorizare a implementării proiectelor, evaluare a performantei, gestionare a resurselor, knowledge management, cu posibilitatea generării de analize si rapoarte, si a altor documente suport pentru fluidizarea proceselor de business (grafice Gantt, scorecarduri, analize SWOT, analize comparative, etc).

În plus, pentru functionarii publici înregistrati, vor putea fi configurate grupuri de lucru intra- si inter-institutionale în functie de subiecte si teme, prin intermediul cărora vor fi posibile transmiterea si/sau partajarea de informatii si documente (maxim 5 documente simultan, cu până la 24 M fiecare), comunicare instantanee, realizarea în comun de documente si materiale. Licentele software pentru aceste functionalităti sunt perpetue, iar accesul în platformă este protejat de solutii de securitate .

Pentru operationalizare si pentru a face cunoscute functionalitătile gratuite puse la dispozitia administratiei publice centrale si locale, MSI a demarat in luna februarie 2014, un amplu program de promovare concretizat, în primă fază, prin transmiterea către ministere, prefecturi, consiliile judetene, primăria capitalei si primăriilor de sector, a unor prezentări pe larg a portalului, însotite de tutoriale video. În paralel, s-a solicitat institutiilor mentionate nominalizarea unei persoane autorizate, care să fie ulterior instruită cu privire la utilizarea functionalităților din portal destinate administratiei publice cât si asupra beneficiilor acestora (reducere de costuri, crearea gratuită de pagini de prezentare având toate facilitățile necesare, inclusiv de securitate). 

In urma acestui demers,  institutiile publice si-au manifestat un viu interes pentru utilizarea functionalitatilor portalului ,nominalizand persoane care vor asigura legatura directa cu echipa de administrare e-Romania.

Procesul de promovare a Portalului e-Romania va continua la nivelul Consiliilor Locale si la nivelul institutiilor de invatamint superior.

La nivelul MSI,  a fost utilizata pina in prezent functionalitatea portalului eRomania (constructie pagina portal), functionalitate  care a contribuit la  realizarea fara costuri a pagini de Web - Solutii pentru mediul de business - in sectiunea Administratie - Portaluri asociate.
Prin intermediul acestei pagini web se doreste promovarea solutiilor disponibile sau a celor care vor deveni disponibile pentru sustinerea mediului de afaceri din Romania. In prezent sunt prezentate functionalitatile urmatoarelor proiecte: One Stop Shop, Punctul unic de contact, Dezvoltarea interoperabilitatii bazelor de date destinate IMM-urilor, Bridge PKI.

Pana in prezent, toate sesizarile si propunerile primite pe adresa eromania@msinf.ro  si in cadrului forumului portalului eRomania, au fost transmise de catre minister furnizorului Omnilogic pentru analiza si solutionare.

Opiniile, sesizarile si contributia fiecarui cetatean pe tema portalului sunt binevenite, mai ales daca este vorba de abordari constructive si argumentate. De altfel, urmarim cu atentie in aceasta perioada comentariile publicului internaut, profesionist sau nu, pe tema impresiilor despre portalul eRomania.

In acelasi spirit, pe 23 decembrie 2013 a fost lansată pe forumul portalului, tema de discutie “Care este opinia dumneavoastră cu privire la prezentarea si functionalitătile portalului e-România? Pentru a putea avea o privire de ansamblu asupra tuturor facilitătilor si functionalitătilor portalului e-România vă invităm să parcurgeti descrierea detaliată a acestora ”

Din momentul în care institutiile vor introduce continut prin intermediul utilizatorului acreditat intern să facă acest lucru, sursa informatiilor va fi institutia respectiva, numele acesteia apărând sub fiecare articol introdus.

De asemeni, institutiile vor avea posibilitatea să comunice direct cu cetătenii, îmbunătătind si diversificând continutul, inclusiv prin crearea de pagini proprii.

La nivelul MSI a fost constituit un Grup Tehnic Operativ format din reprezentanti ai furnizorului Omnilogic, MSI, CERT-RO și ICI, coordonat de un Comitet Director, structuri care vor dubla eforturile legate de buna functionare si dezvoltare a portalului, totodată analizând si elaborând recomandări pentru stabilirea directiilor de dezvoltare si evolutie ale portalului, pe baza monitorizării permanente a propunerilor furnizate de utilizatorii portalului, portal aflat în plin proces de perfectionare/testare.


 • 3. Aveti o garantie ca autoritatile publice vor actualiza informatiile din acest portal? Daca nu, nu considerati ca acest proiect este mort din fasa?

Raspuns:

Avand in vedere ca portalul are o adresabilitate catre toate institutiile publice centrale si locale , operatiunea de actualizare a informatiilor din portal este un proces deschis si dinamic la indemana utilizatorilor acestui instrument, prin care se asigură totodată, atât promovarea, cât și transparența către cetățeni, atribute fundamentale într-o societate democratică si performantă.


 • 4. Cine va asigura mentenanta acestui sistem, cat timp se va face si ce costuri vor fi pentru aceste servicii de mentenanta?


Raspuns:

Conform prevederilor contractuale ,,pentru aplicaţia e-România2” termenul de garanţie, mentenanţă, servicii postimplementare este de 36 luni incepând cu data recepţiei finale a aplicaţiei/portalului e-Romania2”, fără  a  implica costuri suplimentare din partea MSI.

 • 5. Domnul Kalapis a declarat in conferinta de final de mandat a Ministrului Nica urmatoarele:"Infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan".
 • Mentineti aceste cifre sau a fost o greseala de prezentare a dl Kalapis? Cifra de peste 50.000 de utilizatori simultan este uriasa...

Raspuns:

Aceste informații prezentate de către reprezentanții MSI, sunt cuprinse in fişa tehnică de produs a portalulul eRomania,  elaborată și livrată odată cu produsul de către furnizorul Omnilogic.

Totodată, conform specificațiilor tehnice ale echipamentelor de securitate, încercările de accesare a portalului prin intermediul softurilor automate de simulare, sunt automat blocate peste o anumită frecventă, fără a afecta în niciun fel utilizarea simultană a portalului, de către utilizatorii logati si care au la bază factorul uman.
De asemenea, arhitectura portalului, este realizată în asa fel încât, aceasta alertează imediat, către administratorii sistemului în regim on-line (e-mail si SMS), orice disfunctionalitate a suportului hard si/sau soft, situatie care nu s-a produs niciodată de la data lansării în mediul real si până în prezent.

De asemenea , implementatorul Omnilogic SRL a transmis urmatorul punct de vedere:

“Omnilogic isi mentine ferm pozitia prin care confirma ca a livrat un produs care respecta in totalitate Caietul de Sarcini, si anume:

Solutia de portal va putea fi accesata din Internet, prin intermediul unui browser web .
       
Numarul maxim de utilizatori: 10.000.000
 
Numarul maxim de utilizatori inregistrati: 3.000.000

Numarul maxim de utilizatori concurenti: 50.000

Aceste nivele de performanta sunt confirmate si direct de producatorul echipamentelor hardware si a infrastructurii software (IBM), in scris, conform documentatiei aflate in posesia MSI.

Cu toate acestea, atragem inca o data atentia ca experienta privata propriu-zisa a oricarui utilizator depinde si este conditionata in mod absolut si obiectiv
de o multitudine de alti factori care nu tin de aplicatia propriu-zisa cum ar fi : viteza de banda a utilizatorului respectiv, viteza de banda asigurata portalului in locatia Beneficiarului, nivelul de incarcare/congestie a operatorului de comunicatii, etc.


De altfel, toate aceste lucruri sunt cunoscute in mediul profesional de toti producatorii de aplicatii software de mare volum si incarcare - similare cu portalul eRomania si se pot confirma ca atare. "


Cu privire la articolul:
VIDEO TEST Cum se lauda autoritatile ca portalul eRomania sustine peste 50.000 de utilizatori simultan, cand de fapt site-ul devine inaccesibil la 100 de cereri simultane

Referitor la acest articol, implementatorul proiectului, SC Omnilogic SRL  a transmis urmatorul punct de vedere:

“Referitor la articolul mentionat de dumneavoastra, va transmitem opinia specialistilor nostri:

1. Testarea prezentata de site-ul Hotnews.ro nu reprezinta in nici un caz o modalitate profesionala sau consistenta de testare a aplicatiei eRomania
,
avand in vedere in primul si in primul rand faptul ca sunt complet ignorate elementele de baza care nu intra sub incidenta performantei operationale a
portalului/aplicatiei eRomania, din care amintim :


- viteza de conectare la Internet a echipamentului persoanei care a initiat conexiunea la Internet.

- latimea de banda disponibila aplicatiei eRomania in locatia in care aceasta este gazduita.

- nivelul de incarcare/congestie a operatorului de comunicatii, la momentul accesarii propriu-zise.

- nivelul de incarcare a filtrelor de securitate (Firewall si WebApplicationFirewall) in situatia in care, la momentul consultarii
portalul era suspus in paralel unui atac informatic.

- in mod obiectiv, in situatiile in care exista un trafic intens pe zona specifica populata cu elemente multimedia online (de ex. poze, streaming media/filme) este foarte posibil sa existe o crestere a timpului de raspuns al portalului. Acest lucru este normal si oricine acceseaza in regim de streaming fisiere multimedia/filme, poate confirma acest lucru.

Ce va putem confirma oficial, este faptul ca, de la lansarea aplicatiei in mediul on-line si pana la aceasta data, nu a existat nici un downtime (întreruperea funcționării), portalul a fost disponibil in totalitate utilizatorilor, cu exceptia pauzelor de mentenanta planificate, in care au fost aduse imbunatatirile obiective depistate in urma perioadei de testare.

In plus, desi in aceste mai bine de 3 luni de la darea in functiune a portalului au fost inregistrate mai mult de 110,000 de atacuri cibernetice,
(multe provenind din pacate chiar din Romania), functionalitatea portalului nu a fost afectata in nici un moment (cel putin pana la momentul actual).

Nota : Sugestia noastra catre colegii de la Hotnews (departamentul de IT) este sa apeleze pentru testari compresensive de securitate si performanta, exclusiv la medii de testare profesionala specializate,si sa priveasca cu mai multa rezerva la abordarile de amatori, chiar daca la prima vedere acestea pot parea spectaculoase.
 

2. Referitor la continut,
va comunicam faptul ca, asa dupa cum a fost solicitat de catre Beneficiar, acesta se afla la categoria din care face parte, prin urmare informatii legate de Biserica Romano-Catolica se pot gasi in zona "Educație și Cultură - Culte - Lăcașe de cult". Continutul din sectiunea "Companie" se refera la continutul de interes pentru Companii, in functie de cum a fost punctat articolul de catre editor.
 
In momentul in care vor fi introduse articole de catre autoritatile publice pe care editorul le va puncta ca importante pentru companii (exista un sistem de rating pentru editor), in mod automat, vor aparea articole relevante pentru companii in primele pagini ale acestei categorii, iar cele cu continut mai putin relevant inspre ultimele pagini.

In final, referitor la gradul de completare cu informatii, scopul proiectului a fost introducerea unui continut minimal, urmand ca ulterior institutiile publice sa le imbogatesca cu detalii de interes pentru utilizatorii din cadrul publicului larg, fara costuri suplimentare din partea acestora.

Pozitia noastra este ca popularizarea acestui portal catre autoritatile publice locale, precum si imbogatirea cu continut util este critica pentru a asigura un portal national de o calitate deosebita."

Portalul eRomania se afla in faza de testare publica pana la sfarsitul acestei luni.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.4566 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  interesant test (Duminică, 16 martie 2014, 14:37)

  mepene [utilizator]

  poate ar fi bine sa repetati testul incercand accesul la site cu 2-3 device-uri conectate la diferiti ISP evetual si un proxy extern ca sa vedem cum sta investitia in picioare.
  • +5 (7 voturi)    
   VESTI BUNE! (Duminică, 16 martie 2014, 15:22)

   T34 [utilizator] i-a raspuns lui mepene

   Chiar acum am incercat sa intru pe site-ul in cauza si n-am reusit.
   Rezultatul ping-ului il vedeti aici:

   Pinging portaleromania.ro [88.158.218.134] with 32 bytes of data:
   Request timed out.
   Request timed out.
   Request timed out.
   Request timed out.

   Ping statistics for 88.158.218.134:
   Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

   Si rezultatul de la "trace route" referitoare la legatura de pe serverele romanesti:

   Tracing route to www.portaleromania.ro [88.158.218.134]
   over a maximum of 30 hops:

   .
   .
   .
   8 66 ms 66 ms 65 ms 81.180.227.10
   9 80 ms 70 ms 72 ms 13.204.158.88.radiocom.ro [88.158.204.13]
   10 66 ms 66 ms 68 ms 14.204.158.88.radiocom.ro [88.158.204.14]
   11 * * * Request timed out.
   12 * * * Request timed out.
   13 * * * Request timed out.
   .
   .
   .
   30 * * * Request timed out.

   Concluzia: "intelijentii" astia au platit cu bani multi o latime de banda "de apartament" pentru un asa-zis "site national".
   Vreau si eu o afacere de asta!! :D
   • +2 (2 voturi)    
    re (Duminică, 16 martie 2014, 15:41)

    simplex [utilizator] i-a raspuns lui T34

    Traceroute merge, ping nu. ciudat ca ambele se bazeaza pe ICMP.
    http://i.imgur.com/mVo8gJU.png
    • +3 (3 voturi)    
     . (Duminică, 16 martie 2014, 16:12)

     simplex [utilizator] i-a raspuns lui simplex

     my mistake, e filtrat.
    • -1 (1 vot)    
     - (Duminică, 16 martie 2014, 16:47)

     Mr. White Dog [utilizator] i-a raspuns lui simplex

     Traceroute probabil foloseste UDP pentru ICMP, iar ping, TCP.
    • +1 (1 vot)    
     - (Duminică, 16 martie 2014, 16:52)

     Mr. White Dog [utilizator] i-a raspuns lui simplex

     Uhh, m-am exprimat prost. Ma refeream ca utilitatea traceroute poate sa foloseasca amandoua protocoale (TCP/UDP); insa parca folosea ca default UDP, si d-asta era blocat numai ping.
     • 0 (0 voturi)    
      re (Luni, 17 martie 2014, 0:02)

      simplex [utilizator] i-a raspuns lui Mr. White Dog

      Am cautat si da, asa e.Traceroute pe linux/mac os foloseste UDP si poti folosi (prin argumente) TCP sau ICMP. Pe Windows tracert foloseste ICMP care e filtrat asa cum se observa mai sus.

      Mister elucidat :)
      Mersi.
   • +5 (5 voturi)    
    Testele tale nu-s pre concludente (Duminică, 16 martie 2014, 15:50)

    Gigell [utilizator] i-a raspuns lui T34

    Pare ca e blocat ICMP-ul, nu ca e banda de apartament.
    Dar au alte bube in cap, si inca mari...
   • 0 (0 voturi)    
    ciudate teste (Duminică, 16 martie 2014, 18:27)

    Robert1422131 [utilizator] i-a raspuns lui T34

    Sunt unii oameni carora le e frica sa tasteze adresa in browser, daca Doamne fereste merge si se fac de ras... Si astfel incearca tot felul de comenzi si teste dubioase poate pacalesc lumea ca nu merge site-ul.
    Parca au explicat niste specialisti in articolul anterior ca testul respectiv e neconcludent.
    Pana una alta eu de fiecare data cand l-am accesat a fost disponibil.

    Se cauta tot felul de gaselnite ca nu sunt URL-urile friendly, de parca la yahoo cand te loghezi sunt URL-uri friendly, sau parca google nu poate indexa un URL mai lung. Jenant.

    Ping-ul tin sa va anunt ca nu merge nici pe microsoft.com, din simplul motiv ca multe servere il dezactiveaza din motive de securitate. Alti afoni incearca traceroute, pai asta depisteaza probleme ale retelei, in niciun caz ale serverului ce gazduieste portalul, si lista poate continua.

    Mai sunt unii care propun solutia salvatoare dpdv al economiei: cloud !O consider o gluma, nu cred ca mai e niciun guvern care sa-si puna continutul pe niste servere private localizate cine stie pe unde in lumea asta.

    Eu va recomand sa nu mai pariati pe cai morti, va faceti de ras, macar axati-va pe continutul si facilitatile portalului, in loc sa demonstrati ca ceva care merge nu merge. O umflare a pretului portalului banuim cu totii ca a existat, dar ar trebui venit cu niste probe serioase, nu cu fumigene.
    • 0 (0 voturi)    
     În privința conținutului și facilităților (Duminică, 16 martie 2014, 22:39)

     wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Robert1422131

     În privința conținutului și facilităților portalului, "probe serioase" au fost publicate într-un audit care poate fi găsit și pe Think Outside the Box:

     http://totb.ro/cel-mai-scump-site-din-tara-portalul-eromania-un-site-cu-mult-sub-standardele-actuale/

     Concluziile sunt cel puțin dezastruase.
   • 0 (0 voturi)    
    eu cred că te înșeli... (Duminică, 16 martie 2014, 19:03)

    wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui T34

    ...și mai mult ca sigur e ceva în neregulă la conexiunea ta la Internet. Ia vezi dacă nu cumva ți-a ieșit cablul...

    Sau poate că ți-ai blocat singur calculatorul deschizând mai mult de două tab-uri în Chrome.

    Din birourile de la MSI portalul funcționează excelent.

    În plus, după cum ai văzut în răspunsul oficial, "funcționalitatea portalului nu a fost afectată în nici un moment" ;-)
   • 0 (0 voturi)    
    super teste (Duminică, 16 martie 2014, 23:24)

    Robert1422131 [utilizator] i-a raspuns lui T34

    Sunt unii oameni carora le e frica sa tasteze adresa in browser, daca Doamne fereste merge si se fac de ras... Si astfel incearca tot felul de comenzi si teste dubioase poate pacalesc lumea ca nu merge site-ul.
    Parca au explicat niste specialisti in articolul anterior ca testul respectiv e neconcludent.
    Pana una alta eu de fiecare data cand l-am accesat a fost disponibil.

    Se cauta tot felul de gaselnite ca nu sunt URL-urile friendly, de parca la yahoo cand te loghezi sunt URL-uri friendly, sau parca google nu poate indexa un URL mai lung. Jenant.

    Ping-ul tin sa va anunt ca nu merge nici pe microsoft.com, din simplul motiv ca multe servere il dezactiveaza din motive de securitate. Alti afoni incearca traceroute, pai asta depisteaza probleme ale retelei, in niciun caz ale serverului ce gazduieste portalul, si lista poate continua.

    Mai sunt unii care propun solutia salvatoare dpdv al economiei: cloud !O consider o gluma, nu cred ca mai e niciun guvern care sa-si puna continutul pe niste servere private localizate cine stie pe unde in lumea asta.

    Eu va recomand sa nu mai pariati pe cai morti, va faceti de ras, macar axati-va pe continutul si facilitatile portalului, in loc sa demonstrati ca ceva care merge nu merge. O umflare a pretului portalului banuim cu totii ca a existat, dar ar trebui venit cu niste probe serioase, nu cu fumigene.
    • 0 (0 voturi)    
     Tu cum esti platit? (Luni, 17 martie 2014, 8:43)

     if0014 [utilizator] i-a raspuns lui Robert1422131

     La numarul de postari? Nu sta niciun postac-sef sa verifice daca postezi aceleasi mesaje?
     • 0 (0 voturi)    
      da, 100ron/postare (Luni, 17 martie 2014, 10:28)

      MalinDanielComan [utilizator] i-a raspuns lui if0014

      trecusera cateva ore si nu aparuse mesajul si am crezut ca nu l-a luat. Stai linistit, postacii nu trimit acelasi mesaj de pe acelasi cont, trimit mesaje diferite de pe mai multe conturi, sa para ca sunt mai multi, ca tine asa.
  • 0 (0 voturi)    
   ești nebun? (Duminică, 16 martie 2014, 18:58)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui mepene

   Nu le da idei...

   Tu vrei să se cumuleze peste 1.000.000 de atacuri cibernetice la adresa mirificului portal?...

   Nu de alta, dar cei de la MSI / Omnilogic s-ar putea vedea nevoiți să-l securizeze definitiv prin scoaterea din priză. Și ar fi păcat, că nici măcar n-a ieșit din faza de testare...
 • +8 (8 voturi)    
  Cateva chestii (Duminică, 16 martie 2014, 14:37)

  AdrianCretu1312269747222 [anonim]

  "latimea de banda disponibila aplicatiei eRomania in locatia in care aceasta este gazduita."
  Deci mai pe romaneste: daca site-ul e gazduit pe un shared-hosting virtual si data-center-ul nu are uplink la net suficient, site-ul nu se incarca nici la 50 de utilizatori simultan, d-apai 50.000, chiar daca "softul" duce :)
  Oamenii astia nu au auzit de cloud? De Amazon? De Azure? De load-balancing? Au cheltuit milioane si milioane de euro pe ce? Pe servere IBM pe care le leaga la cablul de net al providerului? :D

  Fara suparare, dar e ca si cum ar lega un bou sa traga trenul, in loc de o locomotiva.

  Intreg portalul pare facut de un stuident tinut in sistem internship, pare complet nefinisat (linkurile spre facebook duc fix spre facebook.com, nu spre vreo pagina anume sau ceva! wtf?), design-ul lasa mult de dorit, user experience = ZERO, nici nu vreau sa ma gandesc daca e optimizat cumva spre mobile sau nu (jumate din tot traficul mondial se indreapta spre acces mobile), URL-urle sunt complet neprietenoase pentru orice motor de cautare (au lungimi kilometrice si criptice).

  Ar mai fi zeci de chestii care demonstreaza cat de "de rahat" a putut sa ajunga un portal platit din banii nostri, iar aia care l-au facut se spala pe maini acum sustinand ca e conform "caietului de sarcini". O porcarie de site de genul asta o face orice amator in cateva luni, cu costuri de o microfractiune din cat s-a platit pentru ce avem acum.
  • +7 (7 voturi)    
   Corect (Duminică, 16 martie 2014, 15:29)

   T34 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianCretu1312269747222

   Eu fac site-uri muuuult mai bune decat asta si mai bine optimizate d.p.d.v. SEO, pe 500 - 1000 de Euro, postate pe host-uri inchiriate cu 50-100 de Euro pe an. Si nici nu pretind ca as fi "cel mai tare din parcare"

   Ce frumos se strang banii de campanii electorale!
   • -2 (2 voturi)    
    hmm (Duminică, 16 martie 2014, 19:20)

    Robert1422131 [utilizator] i-a raspuns lui T34

    de ce nu-l faci tu acasa si-l vinzi nu la 1000e, ci la jumatate de pret, 6 mil euro?
    Criticatul a devenit sport national.
    • +2 (2 voturi)    
     Pentru ca nu e ruda cu plagiatorul (Luni, 17 martie 2014, 1:00)

     fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui Robert1422131

     Se stie foarte bine ca aceste contracte se dau pe cumetrii. Sar toti ca arsi cand li se arata cu dovezi ca banii au fost risipiti.

     Astept o ancheta SRI pe motiv de subminarea economiei nationale.
 • +5 (5 voturi)    
  . (Duminică, 16 martie 2014, 14:40)

  adi.i [utilizator]

  Dacă dădeați știrea mâine, când lumea era la serviciu, iar le răspundea greu site-ul din cauza traficului generat de la voi.

  Îmi amintesc că ați încercat să testați site-ul de pe un alt calculator, așa că argumentul cu lățimea de bandă pică. Și apoi ce dimensiune poate să aibă o pagina aia HTML și resursele aferente, încât, de pe aceeași mașină, să nu mai poată fi accesată rezonabil după 100 de cereri?
  • 0 (0 voturi)    
   Câteva răspunsuri punctuale (Duminică, 16 martie 2014, 19:57)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

   Într-adevăr, încercarea de a accesa site-ul se făcea de pe alt calculator, iar înainte de a merge în studio-ul HotNews am făcut și teste prin care încercarea de a accesa site-ul se făcea din altă locație, prin alt ISP.

   Pagina testată este cea generată de server în momentul în care se accesează link-ul "Profil -> Companii".

   Nu voi pune aici link-ul exact pentru că URL-urile generate de server sunt foarte lungi și neprietenoase.

   Dimensiunea paginii HTML este de 556 KB, fără resurse asociate, pe care de altfel oricum nu le încărcam cu apache benchmark.

   În timpul derulării restului, nu toate cele 100 de requests per second au primit răspuns în 60 de secunde.

   Utilizând o conexiune prin fibră optică în București, timpul total de încărcare al respectivei pagini într-un browser cu cache-ul gol este de 26s pentru un total de 87 de request-uri / 3.3 MB.
 • +3 (3 voturi)    
  Sifonat de fonduri = lipsa de perspectiva (Duminică, 16 martie 2014, 14:54)

  Clop [utilizator]

  Ce as infiera din start?
  e-România/ PORTALUL DEMOCRAȚIEI PARTICIPATIVE
  Versiunea 1.0

  Număr vizitatori: 46454
  Utilizatori înrolați: 214(hilar)

  1. Lipsa de structura, adica avem o structura greoaie si foarte incarcata + lipsa de actualizare la zi a informatiilor.

  2. La rubrica "Educatie si cultura" prima rubrica este CULTE - Lacase de cult / la democratia noastra participativa?! WHAT?!!!
  ---------------------------------------------------------------------
  *Dupa ce am comentat cine sunt MD & J -http://www.smart-tech.ro
  care apareau pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene/ dupa week end am mai avut supriza sa nu-i mai vad acolo. Deci, unii se sesizeaza foarte repede. :D

  http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-16658797-exclusiv-bruxelles-avertizeaza-romania-terminati-proiectele-europene-pana-2016-nu-platiti-bani-din-tara-sau-dati-inapoi-fondurile-primite-trebuie-faca-guvernul-imediat-bubele-progresele-din-programe.htm
 • +13 (13 voturi)    
  Va rog nu mai intrati pe site.. (Duminică, 16 martie 2014, 15:25)

  Picsius [utilizator]

  Incerc de 10 minute sa vad despre ce e vorba..
  • +7 (7 voturi)    
   lol (Duminică, 16 martie 2014, 15:30)

   simplex [utilizator] i-a raspuns lui Picsius

   hahaha tare asta.
  • +2 (2 voturi)    
   110.001 atacuri cibernetice (Duminică, 16 martie 2014, 19:07)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui Picsius

   Te rugăm noi, nu mai da "refresh"... :-)
 • +7 (7 voturi)    
  testarea (Duminică, 16 martie 2014, 15:29)

  simplex [utilizator]

  Site de milioane de lei.
  1.138.893 EUR pentru hardware.

  As vrea ca HN sa ne spuna cum s-a facut testul.Local sau remote de pe serverele lor de la GTS ?

  Sa vedem ce folosesc:

  http://builtwith.com/portaleromania.ro

  * Juniper Networks Application Acceleration Platform
  * IBM HTTP Server
  * Websphere Portal Server
  * J2EE
  * jQuery
  * HTML4 si Iframe-uri

  Pareri ?
  • 0 (0 voturi)    
   - (Duminică, 16 martie 2014, 16:57)

   Mr. White Dog [utilizator] i-a raspuns lui simplex

   Aplicatii mai 'bune' face si SIVECO..,
 • +7 (7 voturi)    
  Stimati domni sifonatori de fonduri (Duminică, 16 martie 2014, 16:03)

  Gigell [utilizator]

  Imi permit sa va atrag atentia ca:
  1. Fondurile de la stat nu sunt ale nimanui, sunt ale noastre, ale tuturor.
  2. Daca rezultatele obtiunute de HN sunt corecte, chiar luand cele mai favorabile conditii (valorile cele mai mici si presupunand ca aplicatia dvs scaleaza logaritmic, ceea ce ma indoiesc) tot ajungem ca la 50.000 de useri timpul de raspuns o sa fie de 90s. Asta nu se numeste ca suporta 50.000 de useri. Iar daca ma uit un pic la tehnologia cu care a fost realizat si la diverse tampenii care arata o lipsa clara de profesionism, ma indoiesc puternic ca lucrarea dvs scaleaza logaritmic. Liniar ar fi inca bine, dar banuiesc ca e un pic exponentiala legea dvs de scalare.
 • -5 (5 voturi)    
  pentru cei care mai stiu... (Duminică, 16 martie 2014, 18:01)

  marcel.opris [utilizator]

  Stimati domni si domnisoare,

  Eu chiar am mai lucrat si in America (4-5 ani) la Yahoo, in dezvoltare si chiar stiu ce este aia un portal, si as vrea sa va spun cateva lucruri, ca se pare ca nu prea le stiti.
  Va iau intrebarile si va raspund pe rand :

  1. O doamna parca facea aici comparatia cu Amazon.

  Simata domnisoara stiti cat a cheltuit Amazon pe hardware, licente software si data centers pentru cloud-ul lor pana acum ? Va spun eu - spre 3 miliarde USD (nu milioane - miliarde) siin ultimii 4-5 ani.
  Stiti care este este bugetul de mentenanta de hardware si software tot a lui Amazon in fiecare an ? in jur de 200 milioane usd.
  Stiti cat sunt cheltuielile operationale (banda Internet, operatori, personal de intretinere, etc..) in fiecare an ? In jur de alti 100-150 milioane usd.

  Si nicaieri aici nu sunt cheltuielile de dezvoltare software, programatori, analisti, tester-i, QA, etc..

  Si noi romanii cu ce vrem sa comparam ? Performanta unei aplicatii pe care s-au cheltuit, dupa cum spune Adrian Vasilache, vreo 2 milione USD pe Hardware, inca vreo 2-3 milioane pe licentele IBM si care probabil opereaza cu o amarata de banda internet in vreo camera a Ministerului ?
  Comparatia este penibila, ca si cei care le sugereaza, si care probabil au auzit si ei in spatele blocului de Amazon, cloud computing, Facebook, Google, etc...
  Asta-i Romania doamna, nu America...
  Vreti performanta ca-n America ? Scoateti banul (vreo 1-2 miliarde USD - pentru inceput) si o sa aveti performanta ca la Amazon, Facebook, Google, etc...

  Sau daca nu ii aveti, atunci ciocu mic, si vedeti poate faceti ceva cu un server, ceva freeware, si vreo 2-3 studenti pe seara, dupa ce termina cursurile.

  Revin mai pe seara ca am de trimis in US o revizie de cod..

  Marcel
  • +2 (2 voturi)    
   Exagerezi (Duminică, 16 martie 2014, 18:37)

   adisanu [utilizator] i-a raspuns lui marcel.opris

   In cloud-ul Amazon sunt gazduite sute de mii de business-uri dintre care multe sunt maricele.

   Administratia americana are servicii gazduite de cloud-ul Amazon. Mai nou si CIA-ul il utilizeaza. Are o parte din infrastructura in cloud-ul public Amazon si o parte intr-un cloud privat construit tot de Amazon si contestat de IBM (care e o firma la care doar preturile sunt fabuloase, nu si produsele).

   Comparatia ta e cel putin caraghioasa.

   Daca statul roman ar fi utilizat cloud-ul de la Amazon, costul proiectului ar fi fost muuuult mai mic si probabil furnizorul nu ar fi vorbit cu pompa de Business Process Management ci ar fi vorbit de "gestiunea unui fluxurilor de lucru".

   Deci infrastructura Portalului eRomania nu trebuie comparata cu infrastructura Amazon ci mai degraba cu infrastructura unui site fiindca in definitiv asta si este: un site.
   • -1 (1 vot)    
    cloud nu se preteaza pt date confidentiale (Duminică, 16 martie 2014, 23:27)

    Robert1422131 [utilizator] i-a raspuns lui adisanu

    Sa ne vindem si noi macar pe bani, nu asa sa le dam totul gratis, da-o-ncolo de treaba.
  • +3 (3 voturi)    
   Dacă ar fi să discutăm despre bani... (Duminică, 16 martie 2014, 19:35)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui marcel.opris

   Cam la cât ai evalua tu partea de front-end a acestui portal? Mă refer la design, UX, SEO?

   Lăsând la o parte stiva software și infrastructura harware din spate, sunt aspecte extrem de importante, pentru că la urma urmei, într-o economie de piață, sunt exact lucrurile care "vând" produsul sau serviciul respectiv, determinându-i pe utilizatori să-l folosească sau nu.

   Aș putea reformula și altfel: ai avea curaj să scoți pe piață un produs comercial cu un astfel de front-end? Cam câți vizitatori/utilizatori crezi că ai putea atrage?

   Spune-mi că ceea ce vezi acolo te face să te simți mândru; că te simți reprezentat, ca român, de acest portal, spune-mi că l-ai folosi cu plăcere, și... nu te voi crede.

   Bineînțeles că nu are sens să discutăm (și nici nu ar trebui să discutăm) despre bugete de miliarde de USD. În momentul actual acest portal are o serie de probleme triviale care nu au fost rezolvate cu câteva milioane de EUR și în mod cert nu ar fi rezolvate cu câteva miliarde.

   eRomania ar trebui, în primul rând, să fie un produs frumos, util și funcțional. Stiva tehnică și costurile asociate ar trebui să fie consecințele scopului unui proiect, și nu invers.

   "[...] vreo 2-3 studenti pe seară, dupa ce termină cursurile." - îmi pare rău, dar în acest moment exact așa arată, și nici măcar nu trebuie să deschizi "web console" ca să-ți dai seama de asta.

   Între "2-3 studenți" și bugete de miliarde de dolari este o cale lungă și o infinitate de posibilități. Din punct de vedere al costurilor, eRomania este la mijloc. Din punct de vedere al calității execuției și implicit al eficienței cu care sunt cheltuite aceste fonduri, mă tem că este sub limita inferioară.
  • +3 (3 voturi)    
   esti pe langa (Duminică, 16 martie 2014, 20:22)

   ToXRM [anonim] i-a raspuns lui marcel.opris

   comparatia cu Amazon era simpla: ca de banii aia puteati cumpara HOSTING in cloud la Amazon, nu sa faceti voi Amazonul propriu, dar/// cum sunteti si furati pe fata banii nu ati dorit sa intelegi natura mesajului. Va spun eu, lucrez in domeniu, pentru 50000 simultan nu este indeajuns un singur server, trebuie facuta o configuratie cu load balancere, clustere, masini dedicate pentru baze de date , replicare intre ele, sau , evident , Cloud, unde masinile din spatele load balancerului pot avea sa zicem ... 256GB RAM, 24 vCPU a cate 3,2mhz / bucata (fa tu calculul), storage in NetApp, plus alte nebunii, si singur nu ajungi la 1.5 milioane de EURO, garantat !
   • -1 (1 vot)    
    nu (Duminică, 16 martie 2014, 23:31)

    Robert1422131 [utilizator] i-a raspuns lui ToXRM

    noi vrem o platforma pt schimbat informatii si documente intre institutiile statului, si tu propui sa il facem pe serverele amazon?
    Maine poimaine o sa vezi cum 'hackerii anonymous' au furat datele.. Pt cateva milioane de dolari in plus, eu prefer servere proprii
 • +3 (3 voturi)    
  Profesionalism? (Duminică, 16 martie 2014, 18:21)

  adisanu [utilizator]

  Profesionalismul ... asa cum e enuntat de Omnilogic e cam overrated. Probabil se refera la unelte de testare de mil de USD create de IBM & Partners pentru care se pot obtine certificari platind mii de USD.

  Probabil metodologia de lucru Omnilogic e impecabila si rezultatul e foarte "profesionist" si usor de auditat. Totusi ... sunt microintreprinderi cu site-uri mai reusite decat Portalul eRomania.

  Daca dam la o parte aerele de elita si cuvintele sofisticate (gen BPM) si daca ne uitam in SUA unde IBM a inceput sa piarda licitatii in administratie in favoarea unor furnizori mai competenti si cu un limbaj mai simplu dar servicii si produse mai bune ... ne dam seama ca statul Roman ar fi putut cu banii aia sa faca un portal si o casa de batrani.

  Initiativa Hotnews e laudabila. Administratia ar trebui sa fie mai chibzuita cu banii publici. Daca are buget mare ... atunci sa-l foloseasca cu intelepciune. Sa creasca cu el calitatea serviciilor publice, nu profiturile IBM.

  O chestie la fel de dubioasa ca portalul asta este ajutorul de stat dat de Guvern catre Microsoft, IBM, Endava, Dell si Deuche Telekom pentru ca angajeaza in Romania. Acolo e vorba de sute de mil de EUR.

  Cum poate statul roman sa ajute Microsoft care are venituri mai mari decat el (statul roman)? Din cifrele publice Microsoft castiga 70 mld USD cu profit brut de 70 - 80% (cel net e de 30%) iar statul, la un PIB de vreo 140 mld cu un grad de colectare de 33 % castiga undeva intre 40 si 50 mld USD. De ce ar stimula statul roman cu sute de mil de EUR crearea de locuri de munca in IT unde nu exista somaj?

  Hotnews, avem nevoie de mai multe astfel de initiative. Omnilogic si Statul Roman: ... intr-o era in care tehnologia explodeaza, IBM este in compresie din cauza faptului ca inovatia in zona Open Source a dus tehnologia foarte departe iar preturile alea fabuloase pe care le practica ei nu se mai justifica.
 • 0 (2 voturi)    
  Continuare (Duminică, 16 martie 2014, 18:43)

  marcel.opris [utilizator]

  Stimati domni si domnisoare,

  Revin cu partea a doua la comentariul meu anterior :

  Daca ma intrebati pe mine, si cum se proiecteaza si construiesc portalurile mari, ce au cerut baietii aia de la la Minister este destul de OK (cel putin la nivelul produselor IBM de portal( Infoshere/Webshere), WCM si restul - si noi le folosim la Yahoo, si in general nu faci niciodata site-uri heavy duty cu freeware), doar ca bugetul pe HW mi se pare mult subdimensionat pentru ceea ce se pare ca s-a cerut (eu nu am vazut specificatiile tehnice cerute in proiect, dar am inteles ca nu vorbim doar de un portal, ci de un framework pe care se vor dezvolta/integra ulterior toate aplicatiile de eGovernment inclusiv unele interactive/tranzactionale - oricare vor fi ele...)
  Cu doua milioane de dolari/EUR nu poti vorbi decat de un minimal start-up, si eu i-as intreba pe cei de la minister daca si-au bugetat inca vrea 10-12 milioane pentru urmatorii 1-2 ani. Daca nu, va fi greu de functionat cu volumul de informatii pe care vad ca incearca sa-l furnizeze. Iar daca pornesc si cu aplicatii de Business Inteligence si BPM (pe care vad ca deja le-au achizitionat - tot de la IBM, ceea ce in principiu nu este rau de loc) atunci in mod categoric investitia in hardware si banda de access la internet va trebui inmultita cu 5x/6x... Minim...

  2. A mai fost un comentariu pentru performanta si banda, dar aici aritmetica este simpla pentru oricine a proiectat site-uri multimedia si va pot spune din experienta ca daca testezi de pe o singura masina asa cum a facut baiatul respectiv :
  - o descarcare de fisier mediu .avi de 5,000 kB pentru o simulare de 100 users, iti trebuie banda de 500 MB pe tot timpul simularii.
  - un accès la o pagina medie de 200 kb, pentru 100 de useri simultani iti trebuie 20 MB.

  A avut baiatul respectiv banda disponibila pe laptop-ul lui din camera in care facea testul, sau iar discutam vorbe de amatori pe prispa blocului ?

  Mai revin pe seara,

  Marcel
  • +1 (3 voturi)    
   Sigur lucrezi pentru Yahoo si nu Omnilogic? (Duminică, 16 martie 2014, 22:29)

   adisanu [utilizator] i-a raspuns lui marcel.opris

   Cum adica nu faci site-uri heavy duty cu freeware?
   Twitter foloseste Scala / Maria DB si pe vremuri Rails si are mai multi utilizatori decat populatia Romaniei.

   LinkedIn foloseste Grails (Groovy on Rails). Mai nou foloseste node.js pentru API-urile pentru mobile.

   PayPal a anuntat ca a facut trecerea de la java la NodeJs.

   Amazon ... poate cel mai mare comerciant din internet foloseste DynamoDB fiindca bazele de date excesiv de scumpe pe care le vand Oracle si IBM nu prea tin volumul de tranzactii pe care il au ei.

   Foursquare foloseste Scala cu MongoDB

   Facebook foloseste java, php, Cassandra si HBase si are peste 1 miliard de utilizatori.

   Internetul si Open Source-ul sunt foarte strans legate. Toate tehnologiile de mai sus sunt Open Source. E foarte adevarat ca toate companiile enuntate sunt companii de IT intr-un fel sau altul.

   In Spania, pe fondul crizei economice administratia a inceput sa reduca cheltuielile si a inceput sa se indrepte spre tehnologii avangardiste gen MongoDB pentru proiecte de BI (acronim folosit si in proiectul Portalul eRomania). Nu stiu inca daca e un fenomen in Spania dar stiu de un minister care a redus colaborarea cu Oracle si a incput un proiect cu 10Gen si MongoDB din cauza raportului performanta / cost.

   Web Sphere e un produs pentru companii foarte bogate pe care nu le deranjeaza sa cheltuiasca mil de EUR pe licente. Nu e nici macar cel mai bun server de aplicatii java. E doar cel mai scump.

   PS: Yahoo nu e un exemplu demn de luat in seama in tehnologie. Yahoo a prosperat acum foarte multi ani si in prezent doar exista. Ca si IBM dealtfel. A ramas doar numele si aroganta asociata cu numele.
   • -1 (1 vot)    
    ... (Luni, 17 martie 2014, 11:22)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui adisanu

    Nu le iau apararea celor care au facut site-ul, in general in astfel de implementari costul total si durata de implementare sunt mult mai importante decat eficienta. Sunt convins ca s-au facut compromisuri.
    In ce priveste folosirea de freeware pentru aplicatii profesionale, e o confuzie care se face frecvent. Twiter, Facebook, etc, sunt aplicatii best-effort, daca reusesti sa postezi mesajul bine, daca nu asta e, mai incerci odata. La fel, daca nu-ti afiseaza toate mesajele sau pozele nicio paguba, nu pierzi nimic. Chiar si la magazinele virtuale gen Amazon, se merge pe principiul ca e mai important ca site-ul sa raspunda repede decat sa raspunda corect. Apar erori, dar sunt un procent foarte mic si e mai ieftin sa plateasca despagubiri decat sa piarda un numar important de cereri. Este un alt model de bussines, care nu se aplica in orice situatie. Mai ales in domeniul guvernamental, unde intotdeauna exista suspiciuni, poti fi dat oricand in judecata, etc. Aici corectitudinea procesarii e mai importanta decat rapiditatea.
  • +1 (1 vot)    
   "site-uri multimedia" (Duminică, 16 martie 2014, 23:20)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui marcel.opris

   eRomania nu este "site multimedia".
   Filmele din secțiunea "tutoriale video" sunt găzduite pe YouTube.

   După cum am mai scris prin testul respectiv se accesa doar o pagină HTML, fără asset-urile asociate. Pagina respectivă are în jur de 556 KB.
 • +6 (6 voturi)    
  Mda... (Duminică, 16 martie 2014, 18:50)

  wnconf2014 [utilizator]

  Bineînțeles că testul a fost neprofesionist. La fel și auditul publicat la sfârșitul lunii ianuarie pe Think Outside the Box.

  De ce? Pentru că nu au costat zeci, sute de mii sau milioane de EUR și nu poartă o semnătură "grea" gen Deloitte sau Omnilogic.

  Vi se pare că portalul arată urât și dezorganizat? Vă înșelați. MSI și Omnilogic zic că e foarte frumos și bine organizat, deci voi, cei care vă expuneți părerea, sunteți niște neavizați.

  Vi se pare că bisericile nu au ce căuta în secțiunea companii? Vă înșelați. Dacă MSI zice că acolo trebuie să se afle, înseamnă că așa e.

  Vi se pare că site-ul nu se conformează nici celor mai elementare standarde W3C? Vă înșelați. Și oricum, cine e W3C ăsta?... Nici măcar nu e recunoscut de MSI.

  Vi se pare că stiva aia scumpă de tehnologii enterprise învechite nu ar avea ce că caute într-un proiect public? Vă înșelați. Dacă sunt trecute în caietul de sarcini, înseamnă că așa trebuie să fie.

  Vi se pare că site-ul răspunde nejustificat de greu pentru un hardware de peste 1 mil. EUR și o stivă software de peste 2.7 mil. de EUR? Vă înșelați. Din birourile lui Nica și Kalapis merge foarte bine.

  Vi se pare că din când în când mirificul portal nu răspunde? Ia verificați-vă voi conexiunea la Internet, precis e de la voi.

  V-ar fi rușine să arătați eRomania prietenilor sau partenerilor din străinătate? Vă înșelați; sunteți voi prea sensibili. Portalul e foarte bun.

  Vi se pare că știți mai multe despre tehnologie decât specialiștii de la MSI și Omnilogic? Vă înșelați. Cloud? Amazon? Azure? Ce-s astea? Niște prostii. Oricum nu au cum să se compare cu hardware-ul de peste 1 mil. de EUR de la MSI.

  Vi se pare că răspunsurile oficiale ale celor de la MSI conțin foarte multe cuvinte sofisticate și nu spun nimic? Vă înșelați; sunteți voi necizelați.

  Vi se pare că ar trebui să aveți vreun cuvânt de spus în privința modului în care sunt cheltuiți banii pe care îi plătiți sub formă de taxe și impozite? Dar unde vă credeți, în Austria?...
 • -1 (1 vot)    
  Continuare 2... (Duminică, 16 martie 2014, 19:20)

  marcel.opris [utilizator]

  In primul rand scuze pentru Adrian Cretu, l-am facut doamna (trebuie sa-mi schimb ochelarii)..

  3. Desigur, uplink-ul host-ului este decisiv pentru testare, si by-the-way, unde este hostata aplicatia eRomania ? La MSI intr-o camera ? Oricum, daca s-ar stii parametrii host-ului, fie el virtual sau fizic, ar fi interesant de stiut...
  Dar in acest caz atentie, nu este problema de aplicatie sau de HW, ci doar de dimensiunea host-ului si de performanta conexiunii...

  (Daca am transfera si noi Yahoo pe 2-3 servere Intel cu Windows si freeware cred ca nu am tine nici 100,000 de users - si doar cu email...)

  4. Si tot apropos de amatori, baieti, testele nu se fac cu firewall si WAP instalat (cum inteleg ca este cazul cu aplicatia la care va referiti, ci inainte de nivelele de protectie... Nu de alta, dar asta sunt standardele si daca evident, vreti si un rezultat correct - asa se aplica si procedura noastra la testare/QA la Yahoo... Si evident, daca nu vreti mai dati si peste vreun inhibitor de roboti de spam (potentiali) si atunci chiar va taie accesul complet (sau IP-ul), si va intrebati voi insiva sau pe altii de ce nu puteti accesa site-uri nici macar cu un user nu cu 100..

  Oricum, business-ul cu portal-uri profesionale este un job greu, iar daca nu ai lucrat un unul din cei mari (Yahoo, Google, Facebook, etc..) la arhitectura/proiectare/design, sa vezi ce inseamna cu adevarat heavy-duty, sau nu ai butonat tu insuti ani de zile pe ceva mare (nu pe un site de 100 usd cu tot cu hostare) si vorbesti doar din carti sau din ce ai citit pe site-uri, tot amator te numesti...

  Eu am cam terminat, ca mai am si alte treburi (in Bay Area lucram si sambata si duminica si local si remote), dar ca roman, ma bucur ca se misca ceva si in Romania, dincolo de zona de apartament, si chiar daca baietii aia de la MSI mai au de actualizat/lucrat eu zic ca este prima oara cand vad o abordare mai corporate si mai consistenta. Repet, dincolo de problemel ce pot fi perfectibile...

  Marcel
  • +2 (2 voturi)    
   Bay area (Duminică, 16 martie 2014, 23:48)

   wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui marcel.opris

   Exagerezi. Uitându-te la eRomânia, ce ți se pare "că se mișcă în Romania, dincolo de zona de apartament"? Calitatea execuției? Este zero. Sau 3/10, judecând după concluziile unui audit independent. Oamenii implicați în proiect? Sunt exact din "zona de apartament", însă cu pretenții uriașe și o lipsă de bun simț fenomenală.

   Vrei să spui că dacă sunt cheltuite multe milioane de EUR totul e ok, și proiectul nu are cum să eșueze. Încerci să sugerezi, împotriva evidențelor, că aplicația dezvoltată este ok, dar că statul român ar trebui să mai investească niște bani în infrastructura hardware?...

   Hmmm...

   Judecând după comentariile tale și după cât de des ai scris "Yahoo", ne dăm seama că lucrezi ca PR la Omnilogic și nu ca developer la Yahoo.

   Dacă tot ai adus vorba despre Yahoo, îmi pare rău s-o spun, dar evoluția acestei companii a fost cel puțin nesatisfăcătoare în ultimii ani, și rămâne încă de văzut dacă Marissa va reuși să o salveze.

   Un nume ca IBM are greutate în ochii publicului mai puțin educat, însă cei care înțeleg mai bine tehnologia și lumea în care trăim observă pattern-uri și își pun tot felul de întrebări.

   Business-ul IBM este în compresie de câțiva ani, dar nu știu cum se face că toate marile corporații în declin ajung să treacă prin România și să mai scoată și de la noi câteva milioane bune... Cu concursul traficanților de soluții scumpe gen Omnilogic, bineînțeles.
   • -1 (1 vot)    
    Iata cum ma contaminez si eu.... (Luni, 17 martie 2014, 21:30)

    marcel.opris [utilizator] i-a raspuns lui wnconf2014

    Draga Wnconf,

    Pana una alta eu am un job acolo, de un numar de ani, pe care l-am obtinut cinstit, prin concurs si nu pe pile.

    Asadar, pana la proba contrara - adica pana o sa fii suficient de calificat si in stare sa ai si tu un job acolo, eu m-as abtine de la comentarii.
    Comunitatea romaneasca de aici este foarte bine cotata profesional, chiar exceptional, iar de baietii destepti din Romania, cu mult timp liber pe blog, si cu mentalitati de justitiari universali, eu sunt chiar satul.. De unii ca tine mi s-a facut greata cand am plecat, si vad ca nu prea s-au lucrurile schimbat in ultimii ani.

    Iar daca ai obiectii si vs performanta tehnica Yahoo si de oamenii de aici (si sunt convins ca si Google si Facebook iti cam miros prost, nu-i asa, comparativ cu potentialul tau noi suntem toti de acolo niste idioti dupa parerea ta), eu zic ca mai bine te-ai uita in oglinda si te-ai gandi daca tu personal ai realizat ceva in viata, in afara probabil de a-ti pierde timpul pe blogs. Ca eu de tine nu am auzit sa fii vreun mic geniu neinteles, nedreptatit si in plus si detinator al adevarului universal..

    Serios, nu vrei mai bine sa mai iei o carte de scris cod si sa mai si incerci sa mai si petreci ceva timp pe butoane, nu numai pe vorbe...

    Nu de alta dar am inteles de la HR ca 'prietena ta Marisa' a inceput sa caute developer-i si prin Romania, si cine stie, poate reusesti sa te califici si tu la un job cinstit, sa lasi si tu ceva in urma, daca bineinteles iti si doresti asa ceva si te vei injosi sa lucrezi la niste looser-i ca Yahoo...

    In rest, strugurii sunt foarte acrii si sus pe vrej, nu-i asa....

    Marcel
    • 0 (0 voturi)    
     Job acolo? Toți de acolo? :-) (Marţi, 18 martie 2014, 1:49)

     wnconf2014 [utilizator] i-a raspuns lui marcel.opris

     Chiar și adverbele de loc pe care le folosești neconsistent te trădează :-)))

     Eu reciclez, în speranța că las o lume mai bună generațiilor următoare. Însă faptul că pământul suportă și oameni ca tine mă face să mă îndoiesc, totuși, de utilitatea demersului...

     Oricum, scopul acestui articol a fost atins: din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți de mizeriile pe care le-ați făcut voi acolo... și pe care continuați să le faceți.
     Până într-o zi în care n-o să mai țină.
  • +2 (2 voturi)    
   Ai grija (Luni, 17 martie 2014, 1:16)

   fLoreign [utilizator] i-a raspuns lui marcel.opris

   Daca zici ca lucrezi la Yahoo (ceea ce ma indoiesc) si declari public ca portalul ERomania este promitator, bossii tai ar putea intelege apropoul ca ai dori sa lucrezi la acest proiect in loc sa lucrezi la ei.

   (Personal, cred ca daca iti place cum arata portalul eRomania, ai gusturi cam proaste. Daca ti-as fi sef, poti fi sigur ca nu as aprecia. In schimb m-as uita mai atent la cat de competent profesional esti.)
 • +3 (3 voturi)    
  Streaming media de pe eRomania?! (Duminică, 16 martie 2014, 20:10)

  wnconf2014 [utilizator]

  În răspunsul MSI apare noțiunea de streaming media:

  "in mod obiectiv, in situatiile in care exista un trafic intens pe zona specifica populata cu elemente multimedia online (de ex. poze, streaming media/filme) este foarte posibil sa existe o crestere a timpului de raspuns al portalului. Acest lucru este normal si oricine acceseaza in regim de streaming fisiere multimedia/filme, poate confirma acest lucru"

  Nu putem discuta despre streaming, deoarece filmele din secțiunea "Tutoriale Video" sunt găzduite public/gratuit pe YouTube, deci nu serverele MSI fac streaming-ul.
 • +5 (5 voturi)    
  trafic intens pe zona specifica... (Duminică, 16 martie 2014, 20:15)

  wnconf2014 [utilizator]

  Tot legat de una dintre afirmațiile din răspunsul MSI:

  "trafic intens pe zona specifica populata cu elemente multimedia online"

  ...poate ar avea sens să precizăm faptul că pe parcursul testului nu am accesat decât un singur URL al unei pagini HTML, fără să încercăm să încărcăm "elementele multimedia" referite de respectiva pagină.
 • +2 (2 voturi)    
  Ciudata abordare din partea ministerului.. (Duminică, 16 martie 2014, 23:59)

  bigbrother [utilizator]

  cu am o problema cu continutul..sau mai bine spus cu lipsa lui. Daca stam la mana autoritatilor publice, vom ajunge ca si cu ghiseul.ro, site facut tot din bani publici si unde inca se arunca pisica dintr-o curte in alta, unii ca sunt comisioane mari, altii ca primariile nu fac treaba..si uite cum nu putem plati darile. Adica nici la luat bani nu se inghesuie, apoi plang ca nu au strans banii de impozite. Muieti's posmagii..

  Acel interes viu trebuie sprijinit cu fapte, iar faptele lasa de dorit, portalul e mai chel ca Bendeac si fara un imbold persistent (daca de placere nu se poate, atunci de nevoie) nici ca o sa fie completat vreodata. Nu stiu cate autoritati publice inteleg rostul portalului (de fapt, cine il intelege, ca nu se stie exact ce trebuie si poate sa faca) a.i sa se implice. Daca mai punem si teama autoritatilor ca automatizarea ii va lasa fara locuri de munca prin reducerea birocratiei, adica plimbatul hartiilor..clar nu vom avea continut vreodata.

  Suntem in 2014 si acest portal inca nu poate fi folosit. Daca mai punem si perioada de pregatire a oamenilor, implicarea lor in completarea datelor si restul solicitarilor, cred ca il vom peste la urmatoarele alegeri de peste 4 ani..evident, la alte preturi.

  Ca si cetatean platitor de impozite, solicit ca sumele platite sa fie afisate undeva clar, defalcat pe fiecare cheltuiala a.i sa se vada pe ce s-au dus banii, care au fost estimarile initiale, unde au fost costuri suplimentare, cum se poate optimiza procesul, reduce pierderile etc. Sa fie pus si proiectul de lucru, cu termene si responsabili precum si contractul integral pentru ca aceste acte sa fie studiate si de alti oameni de specialitate.
 • +2 (2 voturi)    
  pierdere de vreme si de bani (Luni, 17 martie 2014, 14:56)

  Dedalus [utilizator]

  Nu era si nu este nevoie de un asemenea portal.

  Nici de psudo-baze de date sau de web-site-uri sofisticate.

  Oricat te-ai cazni, un portal nu-si autogenereaza link-urile si nici continutul.

  Problema e ca nu avem ce pune, nu cat de bine merge ceva unde oricum nu-i nimic.

  E ca bordelul sovietic: femei nu avea, dar era bine organizat... :-)
 • +2 (2 voturi)    
  Site in RO-ENGLEZA (Luni, 17 martie 2014, 18:17)

  CSSS [utilizator]

  Lasand la o parte ca acest site nu suporta browser-ul chrome (care in ultimul an a ajuns pe locul 1 ca market share in Romania), mare parte din site este in ENGLEZA. Mi se pare inadmisibil sa lansezi un site pt romani cu marea majoritate a tooltip-urilor si mesajelor in limba engleza. Ce sa te mai astepti de la partea functionala daca nu ti-ai dat interesul nici macar pentru ceea ce este vizibil. Exemple:
  1. La trecerea cursorului peste butonul de cautare este afisat tooltip in engleza: Click to perform a search
  2. Cautare fara a introduce text in casuta de cautare. Rezulta pop-up: Query box is empty!
  3. Introduceti text si efectuati cautarea. Surpriza: toate controalele de cautare, filtrare a rezultatelor sunt in engleza.

  Am si eu o intrebare acum pt simpatizanti Omnilogic care si-au facut aparitia pe aici si au zis ca testele de performanta nu au fost facute corect: departament de QA aveti (de testare mai pe intelesul vostru)? Inteleg ca testele de performanta sunt mai dificil de realizat, si au fost peste posibilitatiile voastre, dar o testare asa superficiala, care o poate face si un novice..nici macar atat?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by