UPDATE Ministrul Comunicatiilor, "surprins" de anuntul Telekom Romania privind vanzarea Palatului Telefoanelor: Nu mai avem nici o putere in Consiliul de Administratie, dar avem dreptul de preemptiune

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 25 septembrie 2014, 12:47 Economie | Telecom


Palatul Telefoanelor
Foto: Telekom Romania
Ministrul Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a declarat joi ca a fost 'un pic surprins' pentru ca nu a fost informat de catre Telekom Romania (fostul Romtelecom) in legatura cu anuntul in presa privind scoaterea la licitatie a Palatului Telefoanelor, o cladire simbol a Bucurestiului. "De ce? Pentru ca pe mine personal m-au sunat multi colegi si m-au intrebat de ce vindem Palatul Telefoanelor si cu ce pret". Ministrul spune ca statul roman are drept de preemtiune, ca de o luna si jumatate o echipa interministeriala analizeaza situatia Palatului Telefoanelor si ca probabil la sfarsitul acestei luni statul roman prin Ministerul Culturii isi va exprima sau nu dreptul de preemptiune.

Ce a declarat Razvan Cotovelea, ministrul Comunicatiilor legat de vanzarea Palatului Telefoanelor, in cadrul evenimentului International Digital Forum:


 • Am observat ca media a fost foarte sensibila privind anuntul Romtelecom privind vanzarea Palatului Telefoanelor. Vreau sa va spun ca acum mai bine de o luna si jumatate, la initiativa mea, Guvernul Romaniei a creat o echipa interministeriala de analiza a situatiei Palatului Telefoanelor.
 • Aceasta analiza va fi finalizata probabil la sfarsitul lunii septembrie si atunci statul roman prin Ministerul Culturii, deoarece este in patromoniul acestei institutii, isi va exprima sau nu dreptul de preemtiune. Este un cost foarte mare si trebuie sa ne gandim in termeni reali ce facem cu aceasta cladire daca statul roman printr-o institutie sau minister o va achizitiona. Indiferent de concluzia analizei, o vom face cunoscuta presei, si vreau sa va spun ca nu am stat indiferenti la aceasta situatie.
 • Sunt un pic surprins pentru ca noi nu am fost informati de Romtelecom in legatura cu aceasta comunicare de media. Noi prin reprezentantii nostri in Consiliul de Administratie am dat permisiunea executivului de la Romtelecom de a incepe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini si a organiza licitatia. Noi daca maine suntem in masura sa vrem Palatul Telefoanelor, vom intra noi in negociere si il vom achizitiona.
 • Nu sunt nici suparat nici afectat, dar ma asteptam ca relatiile bune cu Romtelecomul sa continue si sa fi fost informati ca urma sa fie o comunicare de presa. De ce? Pentru ca pe mine personal m-au sunat multi colegi si m-au intrebat de ce vindeti Palatul Telefoanelor si cu ce pret.
 • Oamenii din Consiliul de Administratie au dat ok-ul pentru lansarea procedurilor interne in cadrul Romtelecom de finalizare a caietului de sarcini. Ma asteptam sa fim si noi informati ca dam un comunicat de presa. Sa fi fost un comunicat de presa comun si sa explicam cetatenilor.
 • Nu mai exista noi. Exista ei, actionarii majoritari. Noi nu avem nici o putere in Consiliul de Administratie. Nu pot sa comentez pretul. Poate sa scoata si 100 de milioane de euro. Cert este ca din punct de vedere legal statul roman nu are mijloace de a bloca acest proces. In Romtelecom este un proces de instrainare - vindere prin licitatie - a unor active care nu produc si pentru care compania plateste foarte multi bani in impozite si e normal ca dansii sa ia asemenea decizie.
 • Noi avem insa dreptul de preemtiune pentru ca acest drept a fost introdus la momentul vanzarii in 1998. Analizam sa vedem daca statul roman are bani. Si daca noi cumparam Palatul Telefoanelor ce vom face din a doua zi cu el? Pentru ca jumatate va fi in continuare ocupat cu tot ce inseamna linii de comunicatii de la Romtelecom, deci nu-l putem folosi sa facem un muzeu sau sa mutam un minister, ci numai jumatate va fi disponibil.

UPDATE (19:40) Reactia Telekom Romania la declaratiile ministrului Cotovelea:

Intrebati de HotNews.ro cum comenteaza afirmatiile ministrului Cotovelea privind vanzarea Palatului Telefoanelor, reprezentantii Telekom Romania Communications au declarat:

 • "Ca intotdeauna, am urmat fluxul intern de informare. Decizia privind inceperea procedurii interne in vederea vanzarii pachetului de proprietati - Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si proprietatea din strada Matei Millo - este luata cu aprobarea structurilor competente".

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anuntat in urma cu o zi ca a scos la vanzare la pachet Palatul Telefoanelor si alte doua proprietati imobiliare situate in centrul Bucurestiului, la un pret de pornire de 21,6 milioane de euro. Masura este "parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare", tranzactia va fi derulata prin intermediul unei licitatii, iar castigatorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasa oferta atat in ceea ce priveste pretul, cat si alte conditii relevante in context.

Reprezentantii Telekom Romania Communications au precizat pentru HotNews.ro ca cele trei proprietati vandute la pachet: "Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si proprietatea din strada Matei Millo, au un pret de pornire de 21.600.000 euro. Cladirea Tandem si proprietatea Matei Millo au impreuna pretul de pornire de 10,9 milioane euro".

Actionarii Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 45,99%. Grupul german de comunicatii Deutsche Telekom este actionarul majoritar al OTE cu o participatie de 40% din actiuni.


Ministrul Cotovelea sustine ca Romtelecom are datorii istorice de sute de milioane de euro


Ministrul a fost intrebat de presa daca statul roman a incasat sau nu dividende de la Romtelecom pentru ca este o companie pe profit.

 • "La Romtelecom sunt datorii istorice care se ridica la sute de milioane de euro si care potrivit contractului de privatizare si de management trebuie sa fie gestionate", a precizat Razvan Cotovelea.


Jurnalistii prezenti i-au amintit ministrului ca in 2011, ministerul Comunicatiilor, condus de Valerian Vreme (PD-L) a anuntat ca statul roman va incasa dividende din profitul net al Romtelecom pentru anii 2006 si 2007.

 • "Nu stiu ce a declarat acesta, stiu doar ca decizia Consiliului Administratie, si ma refer in special la OTE, in ceea ce priveste dividendele pentru anul financiar 2012 nu s-a luat", a spus Ministrul Cotovelea (PC).


In luna ianuarie 2011, Ministerul Comunicatiilor (MCSI), care detine circa 46% din actiunile Romtelecom, a anuntat ca va incasa dividende din profitul net al acestui operator in valoare de 43,5 milioane de euro, bani care vor fi virati la bugetul de stat.

Aceasta dupa ce in luna ianuarie 2011, Adunarea Generala Ordinara a actionarilor Romtelecom a aprobat distribuirea de dividende din profitul net al companiei aferent atat anului 2006, cat si anului 2007, in valoare totala bruta de 404,3 milioane lei (94,75 milioane euro). Oficialii MCSI au precizat pentru HotNews.ro ca dividendele din profitul net al Romtelecom pe 2006 si 2007 vor fi incasate "la inceputul lunii februarie 2011".

Contactati de HotNews.ro, oficialii MCSI au precizat ca ministerul, ca reprezentant al statului roman la Romtelecom, a incasat deja dividendele aferente profitului net al companiei pe anii 2008-2009, in luna noiembrie, 2010, fiind in valoare de 12.607.329 de euro.

Citeste si: UPDATE Statul roman va incasa dividende in valoare de 43,5 milioane euro din profitul net al Romtelecom pentru anii 2006 si 2007

Ce se mai intampla cu privatizarea Romtelecom?

Intrebat ce se mai intampla cu vanzarea actiunilor statului la Romtelecom, Ministrul Cotovelea a spus ca asteapta inca evaluarea consultantilor angajati in 2013 privind modul de privatizare.

 • "Participatia noasra este in continuare de vanzare. Raman in picioare cele 2 variante: IPO sa vedem pe bursa ce putem vinde - sau o negociere directa. IPO presupune respectarea unor conditii cumulative pentru a obtine pretul cel mai bun. Suntem in asteptarea unui document final din partea consulatilor pe care in anul 2013 ministerul Comunicatiilor i-a angajat. Acestia nu au o plata lunara, ci in functie de succesul privatizarii au o bonificatie care este un procent din valoarea sumei pe care o va obtine statul roman. Dupa ce vom primi planul lor de actiune vom lua o decizie in sedinta de Guvern", a precizat Ministrul Cotovelea.


Claudia Nemat, Deutsche Telekom: Vrem o fuziune integrala intre Romtelecom si Cosmote

Prezenta in aceasta luna la rebrandingul Romtelecom si Cosmote in Telekom Romania, Claudia Nemat, membru in Board-ul Deutsche Telekom pentru Europa a precizat: "Avem o tinta clara pentru Romania sa avem o fuziune integrala (n.a intre Romtelecom si Cosmote) si asta nu inseamna doar o fuziune legala, inseamna functiuni si retele integrate".

In privinta vanzarii actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom, Nikolai Beckers spune ca in acest proces 'mingea este acum in terenul Guvernului", care nu a finalizat evaluarea privind modul in care doreste sa faca privatizarea.

 • "Mai intai Guvernul trebuie sa-si finalizeze evaluarea si sa ne spuna ce doresc, noi vom reveni, si cred ca in cele din urma toti vom fi de acord ca fuziunea este un proces bun. Daca si cand - vom vedea cum va evalua acest proces. Poate fi finalizat in 2014? Cred ca este un termen cam abitios, dar suntem aici si vom oferi toata asistenta autoritatilor romane", a declarat pentru HotNews.ro Nikolai Beckers, seful Telekom Romania.


Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54% din actiuni) si statul roman (46% din actiuni), iar actionarul majoritar al grupului elen este grupul german Deutsche Telekom.

In data de 6 martie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat in conferinta de final de mandat ca a semnat luna trecuta contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni si ca se asteapta ca in acest an sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.

Ministerul pentru Societatea informationala (MSI) a semnat in data de 28 februarie 2014 impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7102 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Nu stiu sa ma bucur sau daca sa plang ... (Joi, 25 septembrie 2014, 12:54)

  mitg [utilizator]

  ... de faptul ca (numai acum) si-au dat seama ca anumite sectoare trebuie sa ramana in controlul statului. (Asta in ideea in care statul nu este un spagar corupt si ineficient)
  • +2 (12 voturi)    
   Putem rîde ori plange, (Joi, 25 septembrie 2014, 14:25)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   nemților nu le pasă.
   Prin vânzarea palatului, vor scoate mai mult decât au dat pe întreg Romtelecom-ul.
   Aferim lor, halal nouă.
   • +1 (3 voturi)    
    nu chiar.. (Joi, 25 septembrie 2014, 15:21)

    vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

    deutsche telekom a dat 2.5 miliarde de euro pe doar 20% din OTE care detine 54% din romtelecom.
    • +4 (4 voturi)    
     neh (Joi, 25 septembrie 2014, 20:03)

     The Saker [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

     mai bine spune cat a dat OTE pe Romtelecom, si compara cu cat ia acu pe palat; nu imi spune mie cat a dat Telekom pe OTE, nu e relevant..ci de cate zeci de ori a fost castigul OTE preluand compania nationala romana la pret de rahat in 1998..asta ca sa va iasa pe nas cu privatizarile astea cu care v-au spalat creierele.
   • +1 (3 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 25 septembrie 2014, 21:35)

    Captain Romania [anonim] i-a raspuns lui Non.e

  • -2 (2 voturi)    
   nu (Joi, 25 septembrie 2014, 19:53)

   I [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   nu trebuie sa ramana nimic la stat. Statul trebuie sa aiba o optiune ca in caz de forta majora sa poata folosi ce vrea dar atat.
 • +5 (9 voturi)    
  ca sa vezi dom'le (Joi, 25 septembrie 2014, 13:05)

  bogdan1477 [utilizator]

  Tocmai cind ministrul Cotovelea isi planificase lansarea satelitului romanesc pe orbita, bulangiii astia de imperialisti putrezi se trezesc sa vinda palatul telefoanelor. Auzi la ei. Si acu se naste dilema: lansam satelitul sau cumparam palatul telefoanelor. Grea decizie.
 • +5 (7 voturi)    
  pf (Joi, 25 septembrie 2014, 13:17)

  Soljenitin [utilizator]

  Guvern de iresponsabili si de papitoi imaturi politic. Pe astia ii votati, ma? Si mai sunt si decerebrati ce il vor presedinte pe il capo de tutti capi, microcefalul ala mongoloid de tonta! Halal!
 • 0 (4 voturi)    
  Nu mai puteti fura! GATA! (Joi, 25 septembrie 2014, 13:26)

  Miky60 [utilizator]

  Ciuma rosie adusa de iliescu-nastase-mineriade-ponta-voiculescu-badea-gadea incearca sa mai fure din tarisoara noastra, dar GATA! Au venit unii cu cap din afara care vor sa faca ceva bun si s-au speriat ca nu mai pot fura. Afara cu ciuma rosie!
 • +9 (9 voturi)    
  pai mnoa...!!! (Joi, 25 septembrie 2014, 13:30)

  Codruta N [utilizator]

  Pretul Palatului e cam cat a dat pana acum Primaria Bucuresti chirie pentru spatiul acela de pe Splai - pai, s-o cumpere Primaria, ca-i si "central" si sa se mute acolo!
  In felul asta, da dovada si de "patriotism", ca, uite! isi ia in administrare o cladire-simbol :P
 • 0 (8 voturi)    
  Ce sectoare, nene? (Joi, 25 septembrie 2014, 14:19)

  LucianLazar [anonim]

  Care sectoare? Cultura sau telecomunicatiile? Te simti amenintat pentru ca statul nu a avut niciodata o retea de telefonie mobila, ci au fost direct private? Te simti amenintat cand folosesti internetul, ca nu ai un furnizor de stat?

  Sau iti pare rau dupa cladire? Statul are 46% din RTC, isi ia 46% din pretul de vanzare, ca orice proprietar de firma, care e problema? Daca vrei sa o cumpere statul integral, pai sa deschida o subscriptie publica si sa puna acolo banii cetatenii care vor sa se simta proprietari pe cladire.

  Apropo, statul are "firma" sa proprie de telecomunicatii, care se ocupa de tot ce e strategic in domeniu. Se numeste STS. Deci ce trebuia sa tina statul? Sa ofere servicii de doi bani, ca inainte de privatizare si sa fie pe pierdere monstru? Azi, dupa privatizare, la aceeasi companie exista abonamente cu 0 lei. Ce ai putea dori mai mult? Sa iti dea bani ca "binevoiesti" sa vorbesti pe firul lor?
 • +3 (7 voturi)    
  foarte tare! (Joi, 25 septembrie 2014, 14:30)

  manon [utilizator]

  Acum va dati seama ca ati fost "baieti destepti" si ati lasat totul in mana astora si nu mai aveti nici o putere pe toate activele Romtelecom?? Romtelecom trebuie sa ramana a statului roman!! Nu data pe doi lei strainilor. Uite ca acum v-a tras-o!
 • +4 (10 voturi)    
  au compromis campania de rebranding (Joi, 25 septembrie 2014, 14:34)

  ikon [utilizator]

  ...cu acest scandal. cei din top management-ul Telekon sunt de o prostie primitiva in ceea ce priveste inteligenta in business. bagi milioane de euro in campanii si apoi scazi efectul acestora pentru ca nu poti sa te abtii cateva luni de la capitalizarea unor active. Telekom va ramane acum pentru romani compania care le vinde cladirile istorice. Ce sa zic, halal experiente impreuna!
 • 0 (2 voturi)    
  Deci asa se explica obedienta fata de putere (Joi, 25 septembrie 2014, 19:53)

  Maniu [utilizator]

  a revistei Observator Cultural. Nu scrie la gazeta ce trebuie d-na Musat si nu semneaza scrisoarea rusinii la Bruxelles in 2012, dl. Musat ramane fara "coledzi" , adica fara comenzi de la stat. La cat mai multe milioane tovarasi! ca précis le luati cu voi. De partea ciumei rosii pana la capat!
 • -1 (1 vot)    
  ? (Joi, 25 septembrie 2014, 19:55)

  I [utilizator]

  ce mare branza cu "palatul" telefoanelor. Statul ar face bine sa nu arunce cu bani aiurea.
 • -1 (1 vot)    
  baaah....fivar (Joi, 25 septembrie 2014, 20:57)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  fivar Ponta sa va fie de comunisti chinezi rusi ce sunteti....ne distrugeti viitorul ca voi va tineti de o cladire istorica de care compania germana s-a angajat pro bono sa respecte reglementarile in vanzarea ei...

  ne distrugeti viitorul pentru ca blocati o companie cu capital pentru ca voi ganditi estic si vreti in anume fel sa se indeplineasca lucruri
  • +1 (1 vot)    
   Știm că următoarele cuvinte se scriu cu o cratimă: (Sâmbătă, 27 septembrie 2014, 0:44)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Straistaru Eugen

   mă-sa, ta-su.
   „Fivar” se scrie cu două cratime, adică fi-v-ar, la fel ca fi-ți-ar, fi-mi-ar, fi-le-ar.
   Și gramatica este criptocomunistă, nu e așa? Ori nu-i așa?
   • +1 (1 vot)    
    Multumesc (Duminică, 28 septembrie 2014, 5:56)

    Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Non.e

    îmi cobor pălăria în fața dumneavoastră :)
 • 0 (4 voturi)    
  nici ministerul comunicatiilor, (Vineri, 26 septembrie 2014, 9:04)

  nash pandelica [utilizator]

  nici statul roman nu au dreptul la preemptiune...
  mai bine l'ar retrocede adevaratului proprietar, at&t. adevaratul proprietar, cel ce a construit cladirea.
  in montreal este una f. asemanatoare, dar a ramas a companiei de telefonie americana.

  regimurile post lovirutionale n'au inteles ca retrocedarea proprietatilor trebuia sa inceapa cu bunurile nationalizate ale companiilor straine.
  azi n'am mai fi avut atate ruine prin Romania, ruine ravnite de rechinii imobiliari.
  si ma fi fost cu 20 de ani in fatza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by