Compania chineza Lenovo a anuntat finalizarea procesului de preluare a Motorola Mobility care pana acum a fost parte a Google. Lenovo va administra Motorola ca pe o divizie detinuta integral, iar 3.500 de angajati trec la grupul chinez, trei sferturi fiind in SUA. "Prin combinarea fortelor celor doua companii ne asteptam sa vindem peste 100 de milioane de dispozitive in acest an - inclusiv telefoane si tablete", spune Liu Jun, vicepresedinte al Lenovo Mobile Business Group. Pretul total de achizitie la finalizare a fost de aproximativ 2.91 miliarde dolari

Preluarea marcii Motorola si a portofoliului sau de smartphone-uri - precum Moto X, Moto G, Moto E si seria DROID, precum si seriile viitoare de produse Motorola (inclusiv ceasul Moto 360) - transforma Lenovo in al treilea producator de smartphone-uri din lume.

Lenovo va administra Motorola ca pe o divizie detinuta integral, al carei sediu va ramane la Chicago. Odata cu aceasta preluare, Lenovo primeste o noua companie de portofoliu cu aproape 3,500 de angajati in intreaga lume ¬ aproximativ 2,800 in SUA - care proiecteaza, construiesc, vand si ofera suport pentru exceptionalele dispozitive Motorola.

Liu Jun, vice-presedinte executiv Lenovo Mobile Business Group, va fi presedinte al Consiliului de Conducere al Motorola. Rick Osterloh, un veteran al Motorola, va ramane presedinte si COO al Motorola.

"Motorola a construit deja o prezenta puternica pe piata, iar rezultatele recente arata incantarea clientilor fata de produsele lor de exceptie, remarcabile prin design si simplitate," a declarat Liu Jun, vicepresedinte executive Lenovo Mobile Business Group. "Prin combinarea fortelor celor doua companii ne asteptam sa vindem peste 100 de milioane de dispozitive in acest an inclusiv telefoane si tablete - cu ajutorul pozitiei Lenovo de lider pe piata smartphone-urilor din China, prin ritmul impus de noi pe pietele emergente si prin pozitionarea solida a Motorola pe piete mai mature precum cea din SUA.¬

Dupa cum a anuntat si anterior, Lenovo se asteapta ca Motorola sa devina profitabila in 4-6 trimestre.

Google va pastra in proprietatea sa o mare parte din portofoliul de patente Motorola Mobility, in timp ce Motorola va primi o licenta pentru acest bogat portofoliu si alte drepturi de proprietate intelectuala. Motorola va pastra peste 2000 de componente ale unor patente si un mare numar de acorduri cross-license pentru patente, precum si marca si portofoliul Motorola Mobility.

Pretul total de achizitie la finalizare a fost de aproximativ 2.91 miliarde dolari (pret supus unor ajustari ulterioare), care include aproximativ 660 milioane dolari in numerar si 519,107,215 actiuni Lenovo nou emise, cu o valoare agregata de 750 milioane dolari, ceea ce reprezinta aproximativ 4.7 procente din actiunile Lenovo, care au fost transferate catre Google la finalizare.

Restul de 1.5 miliarde dolari vor fi platite catre Google sub forma unui angajament pe o durata de trei ani. O compensatie separata in numerar de aproximativ 228 milioane dolari a fost platita de catre Lenovo catre Google pentru numerarul si capitalul detinut de Motorola la momentul finalizarii.

Tranzactia indeplineste toate cerintele si conditiile legale, inclusiv aprobarile din partea autoritatilor de reglementare a concurentei de piata din SUA, China, UE, Brazilia si Mexic,

precum si din partea Consiliului Investitiilor Straine din SUA (CFIUS). Este a cincea oara din 2005 cand Lenovo primeste aprobarea CFIUS pentru a achizitiona o companie americana.