Sorin Grindeanu, ministrul propus la Comunicatii, vrea sa gaseasca solutiile corecte pentru refacerea Legii Big Brother si cea a inregistrarii celor care folosesc retele Wi-Fi si cartele preplatite

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 15 decembrie 2014, 16:17 Economie | Telecom

Sorin Grindeanu
Foto: Hotnews
​Atat in legea stocarii datelor (n.a Legea Big Brother) cat si in legea cartelelor preplatite sunt argumente de ambele parti si una din provocarile pe care le vom avea in perioada urmatoare este sa gasim solutiile corecte astfel incat sa fie asigurate si nevoia de securitate si dreptul la viata privata", a spus luni Sorin Grindeanu, ministrul validat de comisiile de specialitate din Parlament pentru functia de ministru al Comunicatiilor. Acesta a dat de inteles ca vrea refacerea si aprobarea acestor legi, insa a spus ca prioritatea pe termen scurt este aprobarea Strategiei Nationale Agenda Digitala 2014-2020.

Sorin Grindeanu a precizat luni in cadrul comisiilor de specialitate din Parlament ca a terminat Facultatea la Timisoara, sectia Informatica. Dupa terminarea masterului a ramas in cadrul Universitatii ca si cadru didactic, dupa care din luna mai 2008 a intrat in administratia locala ca viceprimar al Municipiului Timisoara. Din decembrie 2012 este deputat (din partea PSD) si in prezent este membru al Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI.

Sorin Grindeanu este membru PSD din 1996 (pe atunci PDSR). Inainte de a fi viceprimar al Timisoarei, a fost preparator si apoi asistent la Universitatea de Vest Timisoara, Facultatea de Sociologie si Psihologie, si apoi director al Directiei pentru Tineret si Sport din Timis.

Amintim ca in 30 septembrie 2014, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului pentru a reface Legea nr. 82/2012 privind retentia datelor, cunoscuta la Legea "Big Brother", si Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, care prevede inregistrarea utilizatorilor de cartele prepay si retele wi-fi, aratand ca, in urma declararii acestora ca fiind neconstitutionale, au aparut implicatii negative la adresa securitatii nationale.

 • "La finalul sedintei, CSAT a luat nota de implicatiile negative la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii Legii nr. 82/2012 privind retentia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. In urma analizei, membrii Consiliului au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului Romaniei in vederea restabilirii cadrului legislativ necesar indeplinirii de catre institutiile abilitate, in conditii de legalitate, a responsabilitatilor ce le revin in domeniul securitatii si sigurantei nationale", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Amintim ca judecatorii Curtii Constitutionale au decis in data de 8 iulie in unanimitate, ca Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", este neconstitutionala. Curtea "a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale".

Totodata, in data de 16 septembrie, Curtea Constitutionala a decis ca Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstitutionala, judecatorii CCR admitand o sesizare a Avocatului Poporului in acest sens. Avocatul Poporului atacase pe data de 9 iulie 2014 la Curtea Constitutionala legea privind identificarea celor care folosesc cartele telefonice preplatite si retele Wi-Fi, pe motiv ca aceasta ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie.

Serviciul Roman de Informatii a avertizat in 20 septembrie ca deciziile Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionale asa-numita Lege BigBrother si Legea cartelelor prepay au creat "un vid legislativ, cu consecinte grave, greu de anticipat, asupra securitatii nationale" si ca aceste consecinte sunt "deja resimitite in reducerea drastica a capabilitatilor operationale, in imposibilitatea institutiilor statului de gestiona riscuri si amenintari iminente la adresa securitatii nationale, precum si in crearea unor vulnerabilitati fara precedent, de natura a afecta siguranta cetatenilor".Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

3140 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  De dezvoltare nimic? (Luni, 15 decembrie 2014, 16:42)

  Excelsior [utilizator]

  Bine ca ai inceput deja sa agiti ciomagul! Halal ministru!
  Spune U$L si trage apa in 2016!
 • +3 (3 voturi)    
  legea e un abuz (Luni, 15 decembrie 2014, 19:13)

  VladBerliba [anonim]

  Legea reprezinta un abuz grav asupra vietii private si libertatii oamenilor!

  Statul nu are ce cauta in retelele private ale oamenilor. Fortarea accesului in aceste retele prin intermediu legilor reprezinta un abuz. Guvernarea si gestionarea accesului la retelele informatice constituie dreptul exclusiv al proprietarului de echipamente informatice.

  Este un ABUZ!
 • +3 (3 voturi)    
  stat politienesc (Luni, 15 decembrie 2014, 19:19)

  VladBerliba [anonim]

  Aprobarea unei asemenea legi creeaza premizele unui stat tiranic care isi urmareste si isi vaneaza cetatenii.

  Intr-un astfel de Stat care isi monitorizeaza cetatenii nu mai exista niciun fel de libertate. Omul va trai intr-o inchisoare la propriu.
 • +1 (1 vot)    
  Statul este un abuz (Luni, 15 decembrie 2014, 19:41)

  VladBerliba [anonim]

  Statul se constituie ca un program care fagociteaza organismul pe care ar trebui sa-l protejeze si sa-l sustina. Civilizatia se creeaza oferind. Statul doar cere, cere, cere pe masura ce oferta se micsoreaza, se micsoreaza. Un comportament parazitar ...
 • 0 (0 voturi)    
  Paul Zarifopol - Geniul Organizator (Luni, 15 decembrie 2014, 20:02)

  VladBerliba [anonim]

  http://biblioteca.rocarta.info/84/paul-zarifopol-din-registrul-ideilor-gingase-geniul-organizator/


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri