SNR a relansat licitatia pentru reteaua nationala de televiziune digitala terestra: Valoarea estimata a contractului este de 115,6 milioane lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2015, 12:20 Economie | Telecom


Televiziune digitala terestra
Foto: Free Images
 documente
(05 Mai 2015) PDF, 30KB
(05 Mai 2015) PDF, 30KB
​Dupa esecul unei licitatii de peste 120 milioane de euro, soldata cu demiterea directorului general, Gabriel Grecu, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a relansat licitatia pentru implementarea unei retele nationale de televiziune digitala terestra. De aceasta data se doreste implementarea unui singur multiplex digital pe care se vor transmite 'free to air' programe publice si comerciale de televiziune si care va asigura o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016. Licitatia este impartita in doua parti, iar proiectul are o valoare cumulata estimata la 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro) si va fi finantat din surse atrase (credit furnizor).

 • Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

In documentatia licitatiei care a fost publicata in 5 mai 2015 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) se mentioneaza, printre altele:

"Scopul proiectului il reprezinta implementarea multiplexului 1 in banda UHF, conditionat, free to air, cu acoperire nationala, in sistem DVB-T2, conform licentei detinuta de SNR, pe care se vor transmite programe publice si comerciale de televiziune si care va asigura o acoperire in receptie fixa de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31.12.2016.

Ofertantul va trebui sa prezinte acte doveditoare de la operatorii din tarile in care a furnizat si integrat solutii DVB-T/T2 (transport, emitatoare, monitorizare) pentru retele nationale terestre".

Acest multiplex DVBT-2 ar trebui sa fie capabil sa transmita 16 programe in format Standard Definition (SD) sau o combinatie de programe SD-HD, cu minim 4 licente pentru programe HD (High Definition), potrivit documentatiei.

 • Licitatia a fost publicata in doua parti - vezi documentele atasate articolului.

Termenul de finalizare a acestui proiect este de 12 luni de la atrbuirea contractelor, care vor fi finantate din surse atrase (credit furnizor).

Cu alte cuvinte, furnizorul care va castiga licitatia va livra SNR toate echipamentele, emitatoarele, antenele si solutiile tehnice cerute, cu bani luati prin credit bancar, urmand ca SNR sa ramburseze ulterior creditul conform ratelor si scadentelor convenite cu furnizorul.

 • Prima licitatie - Anunt de participare numarul 159226/05.05.2015:

Denumire contract: Echipamente de transport si emisie semnal DVB-T2 din cadrul Proiectului: Implementarea retelei nationale de televiziune digitala terestra a multiplexului 1- Partea 1.

Contractul are o valoare estimata fara TVA de 101,5 milioane lei si precupune achizitia de echipamente, servicii si lucrari conexe. Valoarea totala estimata a achizitiei este 101.594.615 lei, din care: - 76.559.107 lei - pretul echipamentelor, serviciilor, lucrarilor - 25.035.508 lei - costurile de creditare. (Vezi detalii in fisa de date atasata).

Printre conditiile de participare la licitatie se mentioneaza ca media cifrei de afaceri globale a ofertantului, realizata în ultimii 3 ani (2012, 2013, 2014), trebuie sa fie de minimum 100.000.000 lei. In plus, ofertantul trebuie sa faca dovada ca a furnizat, prestat, executat in cadrul unuia pana la maxim 5 contracte, produse, servicii,lucrari din domeniul aferent contractului obiectului contractului, in valoare cumulata de minim 100.000.000 lei.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente: 10 iunie 2015. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 17 iunie 2015. In aceeasi zi va avea loc si deschiderea ofertelor.

 • A doua licitatie: Anunt de participare numarul 159227/05.05.2015:

Denumire contract: Proiect: Implementarea retelei nationale de televiziune digitala terestra a multiplexului 1- Partea 2- a

Acest contract este impartit in patru loturi in valoare totala estimata, fara TVA de peste 14,05 milioane lei.

Primul lot are o valoare estimata de 3.654.765 lei (fara TVA) si presupune:
 • -reconfigurare si extindere functionala Headend DVB-T Herastrau pentru 1 MUX DVB-T2 cu 16 programe SD, EPG, insertie date, sistem management pentru includerea emitatoare site inclusiv verificare conditie SFN, etc.;
 • - Sistem billing pentru producatori content inclus in sistem management Headend.

Si aici, furnizorii interesati trebuie sa indeplineasca anumite conditii de participare legate de cifra de afaceri sau experienta similara (detalii in fisa de date atasata).

Si aici finantarea contractului se face tot din surse atrase si termenul de finalizare este de 12 luni de la atribuirea contractului.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente: 11.06.2015. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 18.06.2015. In aceeasi zi va avea loc si deschiderea ofertelor.

 • O licitatie SNR de peste 120 milioane de euro a esuat in februarie 2015, iar directorul general a fost demis

Cele doua contracte publicate marti, 5 mai 2015, in SEAP, vin dupa o licitatie SNR care a esuat in luna februarie in acest an si care presupunea implementarea la cheie a trei multiplexe digitale. Cu o durata de doi ani si jumatate, contractul avea o valoare estimata de 531,4 milioane de lei, TVA inclusa (120,2 milioane euro), urma sa fie finantat din surse atrase (credit furnizor) si presupunea realizarea si implementarea a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra.

Drept urmare, in luna martie 2015, Consiliul de Administratie al Radiocom (SNR) l-a revocat din functie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratarii unor obiective de performanta, intarzierii procesului de implementare a televiziunii digitale si nerespectarii unor hotarari ale MSI cu privire la acest proiect.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3260 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Odihneasca-se (Marţi, 5 mai 2015, 13:12)

  R.I.P. [anonim]

  Si asa moare ultima farama de televiziune libera.
 • +1 (1 vot)    
  Un caiet de sarcini bun! (Marţi, 5 mai 2015, 18:14)

  Hansen [utilizator]

  Evident: caietul de sarcini era bun pe la 1990, acum este o poveste trista.
  Acesti domni si aceste doamne tot nu au aflat ca trebuie definite interfetele si precizate specificatiile in forma de standarde recunoscute.
  Altfel... nimic nou.
  Ce se vede ca este important pentru ei, sunt plimbarile pe la furnizori - cica pentru "training" - incluse cu mare grija, desi nu se poate intrevedea si justificarea acestora.
  Ca de obicei, lista cu persoanele care semneaza documentele este kilometrica, de la portar si pana la varf. Nu de alta, dar atunci cand incompetenta este mare, responsabilitatea trebuie distribuita.
  Orice ofertant, daca doreste, poate folosi cu usurinta documentatia licitatiei pentru a cere suplimentari de pret sau lucrari suplimentare. Ar fi o surpriza sa apara un ofertant serios, care sa se amestece in aceasta cloaca si sa mai aiba si DNA-ul pe receptie.
  Nu de alta, dar creditul respectiv se include in datoria publica si ar fi surprinzator sa nu-i verifice careva mai serios; si atunci, sa te tii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by