Cele doua licitatii lansate de CNAS au fost afisate sambata in SEAP. Criteriul de atribuire a celor doua contracte este 'pretul cel mai scazut'. Pentru contractul de mentenanta a sistemului cardului de sanatate termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 mai 2016 si tot atunci va avea loc si sedinta de deschidere a ofertelor.
Pentru contractarea serviciilor de 'administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS), cu exceptia componentei Sistemul Informatic Dosarul Electronic de Sanatate', termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 6 mai 2016 si tot atunci va avea loc si sedinta de deschidere a ofertelor.
- Lipsa serviciilor de mentenanta, una dintre cauzele nefunctionarii sistemului IT al Cardului national de sanatate
Luni, 15 februarie, sistemul IT al cardului de sanatate a functionat doar in modul offline mai bine de 20 de ore, dupa ce duminica, in jurul orei 14:00, a aparut o defectiune la certificarea semnaturii digitale pentru serviciile medicale. Nu este prima data cand sistemul are probleme de functionare, dar niciodata perioada de remediere nu a durat atat.
Sistemul de card - CEAS a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.
Una dintre explicatiile deselor probleme cu acest sistem IT este si faptul CNAS a ramas de cateva luni fara servicii de mentenanta la acest sistem informatic.
In luna ianuarie din acest an, Vasile Ciurchea (care era la acel moment presedinte al CNAS si a demisionat saptamana trecuta) a declarat pentru Digi 24:
"Am declansat o procedura de achizitie, in vara anului trecut, nu s-a prezentat nimeni si probabil ca maine sau poimaine vom lansa din nou licitatia pentru sistemul de mentenanta"
CNAS a lansat in data de 16 iunie 2015 o licitatie deschisa pentru semnarea unui acord-cadru pe 4 ani pentru servicii de administrare, suport tehnic si mentenanta pentru sistemul informatic CEAS. Numarul anuntului de participare din SEAP este: 160318.
Valoarea estimata fara TVA a acestui contract a fost cuprinsa intre 1,923,033.37 de lei si 7,692,133.48 de lei (fara TVA).
Cine poate sa evalueze corect o mentenanta?
Programul initial cumparat, cum de nu functioneaza bine, nici macar la inceput? Sigur e facut bine sau numai sa aiba un profit imens? Cine poate face o evaluare?
Achizitia publica este doar un pretext de finantare a firnelor Hewlett-Packard Enterprise si SIVECO, pentru a presta si in viitor "abur" cu miros de system, catre CNAS pe banii celor care contribuie la "buna starea materiala" a unor condamnati pentru evaziune fiscala (Socol & Co).
In timp ce prostii platesc - Socol si slugile sale - stau in arest la domiciliu, in conditii de confort maxim.
Oare de ce are sistemul IT de la CNAS atatea probleme ? Pentru ca ii lipseste mentenanta ?
Well ... pentru ca a fost acceptat cu lipsuri tehnice de catre imputernicitii CNAS - carora nu le-au lipsit spagile grase din buzunare.
Acum Chercea se "da ranit in (g)onoarea sa de functionar public", isi da demisia, ca sa poata inhata mai bine spaga de la HP/SIVECO, pe o licitatie aranjata pentru un singur "participant".
"Patria si Dreptul Meu!"
.
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20272193-irina-socol-condamnata-trei-ani-sase-luni-executare.htm
In fundal se lafaie sigla agentiei cele mai furate de Socol & Acolitzii - C.N.A.S.
De aici - doar ce nu a putut cara - nu a furat !
Programe de doi lei, servicii brambura si multi multi multi ... bani incasati.
Acum mai vor o transa - de 6 milioane !
Oare de ce sunt eligibile pentru aceste contracte tocmai firmele care au facut implematari de KKOLU' ?
Pentru ca stiu sa duca "plasa" ... de la o caserie la altul !
"Patria si Dreptul Meu!"
.
P.S. Stim ca Hoitnews incaseaza gras de la SIVECO pentru reclama, asa ca cut toata jena va cenzura cel mai probabil orice luare de pozitie contrara labei care-I hraneste.
si calitatea produsului final se vede !
(sunt sisteme intregi care au mentenanta minima si care merg bine si dupa ani de zile, dar vorbim de alte lucruri - nu in Romania poate)
Intamplator stiu cu ce se mananca toata poveste asta si confirm faptul ca pot aparea probleme, nu exista soft perfect. Dar la aceste preturi acel soft trebuia sa fie atat de bine facut si testat incat doar in caz de situatii extreme sa pice, insa aici pare ca nu exista luna in care acest sistem sa nu se blocheze sau sa pice de tot.
Fara sa scuz pe cineva, nu as da vina insa doar pe cei care au creat softul, ci si pe cei care au indicat cerintele tehnice pentru acest sistem. Este foarte posibil ca solicitarile trecute in proiect sa fie mult subdimensionate sau gandite prost fata de necesarul actual, ceea ce poate duce la acele sincope. La fel, n-ar fi prima data cand politicul isi baga coada si strica totul.
Sau, o alta varianta foarte posibila dat fiind istoricul acestor tipuri de cerinte (vezi dosarele aflate pe rolul instantelor), banii de fapt nu s-au investit in infrastructura si soft ci au ajuns in buzunarele catorva smecheri, si evident se impune o noua licitatie, o noua runda de "subventii" pentru ca, nu-i asa, nu-i prost ala care cere, e prost ala care da.
Cu alte cuvinte, cred ca va urma in curand la DNA un nou dosar si povestea se reia si iar platim oalele sparte de altii.
Fiindcă de jdemii de ani sunt obișnuiți să gândească așa:
- noi facem "soluții integrate" care costă 200M în timp ce restul firmelor cu greu se califică pentru o chestie de 50k. Deci e evident că suntem mai tari;
- deși livrează niște porcării, clientul niciodată nu raportează vreo problemă (fiindcă rareori chiar folosește soluția aia). Deci suntem excelenți;
- Siveco le dă salariile, HN le publică articolele laudative (în care PR-ul lor îi ridică în slăvi), gata, suntem genii.
Și așa, pe motiv de "curtea Franței", încet-încet încep să creadă că așa se face treaba în general, că așa costă alea în general, și că ei sunt chiar buni.
Și-așa, indiferent de cât costă, indiferent de resursele pe care le au la dispoziție, project managerii, arhitecții și team lizii din "curtea Franței" n-or să livreze niciodată ceva care chiar să își facă treaba. Fiindcă niciodată în viața lor n-au făcut, de fapt, vreo soluție adevărată, care să fie folosită, cu un contract în care scrie clar că, dacă nu merge, plătești de 10 ori banii.
Așa, când clientul plătește 300M fiindcă i-a spus PSD-ul, când clientul comandă fix softul pe care i-a zis madam Viseco să-l comande fix la firma dumneaei, când clientul oricum n-o să folosească niciodată prostia aia, când nu contează ce livrezi fiindcă-ți iei banii oricum... e simplu.
Programatorii sunt vinovați măcar că nu pleacă de la firmele alea. Că nu-și dau demisia.