DOCUMENT Propunerea conducerii Postei de concediere a 192 de angajati, respinsa de sindicalisti pe motiv ca nu s-ar renunta la cei angajati pe criterii politice sau de prietenie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 16 august 2016, 11:49 Economie | Telecom


Concedieri respinse la Posta Romana
Foto: Hotnews
 documente
(16 Aug 2016) PDF, 45KB
Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), organizatie cu peste 20.000 de membri de sindicat dintre cei circa 26.000 de angajati din Posta Romana, a respins in data de 10 august planul de disponibilizare propus de conducerea companiei, unul dintre motive fiind ca 'nu au fost propuse pentru desfiintare posturile ocupate de persoanele angajate pe criterii politice sau de prietenie, de catre conducerile Postei din perioada 2009-2016'. Planul, despre care HotNews.ro a scris anterior, viza desfiintarea a 264 de posturi si concedierea a 192 de angajati din departamentele de conducere, functional-administrativ si auxiliar.

Reprezentantii Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR) s-au intalnit in data de 10 august 2016 cu conducerea Postei Romane si si-au exprimat dezacordul cu privire la planul de disponibilizare prezentat de conducerea operatorului postal, potrivit unui proces verbal consultat de HotNews.ro:

1. SLPR nu este de acord cu planul de disponibilizare propus de CNPR prin lista posturilor propuse a fi desfiintate prezentata in data de 27.07.2016 deoarece:
a. nu au fost propuse pentru desfiintare posturile ocupate de persoanele angajate pe criterii politice sau de prietenie, de catre conducerile CNPR din perioada 2009-2016;
b. nu au fost propuse pentru desfiintare structurile create in mod artificial pentru a fi populate de persoane de care CNPR nu are nevoie si care nu au adus plus valoare companiei;
2. SLPR solicita semnarea, pana la data de 25.08.2016, a unui act aditional care sa prevada o majorare salariala de 200 lei, in suma fixa.

Pozitia CNPR este urmatoarea:
1. Nu respinge propunerea de acordare a unei majorari salariale, insa aceasta masura poate fi implementata numai cu incadrarea in anvelopa salariala aprobata prin BVC al CNPR pe anul 2016.
2. CNPR solicita o intalnire cu reprezentantii SLPR in data de 24.08.2016 in vederea discutarii solicitarii de majorare a salariilor"
, se arata in documentul obtinut de HotNews.ro.

 • Vezi atasata lista posturilor propuse a fi desfiintate de conducerea Postei Romane.

UPDATE (luni, 16:58) In urma publicarii acestui articol, Posta Romana a transmis urmatoarele precizari:

"Privitor la procesul de optimizare a personalului functional administrativ si de conducere, precizam:
 • Prin actiunile desfasurate pana in prezent, in cadrul procesului de optimizare a resursei umane au fost identificate posturile/locurile de munca excedentare si nu persoanele ce urmeaza a fi disponibilizate.
 • Analizele au urmarit stabilirea necesarului optim de posturi pe fiecare compartiment, in functie de specificul si volumul activitatilor desfasurate.
 • Criteriile de stabilire a salariatilor inclusi in procedura de disponibilizare, vizeaza competenta profesionala si vor fi stabilite in conformitate cu prevederile Codului Muncii, Contractului Colectiv de Munca si a Regulamentului Intern in vigoare".

HotNews.ro a scris in premiera, in data de 8 august, despre acest plan de disponibilizari, in contextul in care Daniel Ulita, un angajat cu 30 de ani vechime in cadrul Postei Romane a adresat o scrisoare deschisa lui Matei Bratianu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali si lui Alexandru Petrescu, directorul general al Postei, in care acuza nereguli pe care le-ar fi semnalat in zadar Ministerului Comunicatiilor si conducerii Postei, precum si complicitati intre sindicat si conducerea companiei in urma carora sunt concediati profesionisti si pastrati oameni cu probleme legale, numiti politic si care nu fac nimic.

In aceeasi zi, Dragos Tudorache, ministrul interimar al Comunicatiilor, a confirmat, intr-o conferinta de presa, ca intre Posta Romana si Sindicat a fost agreata o restructurare a unei parti a personalului administrativ si de conducere. Tudorache sustine ca seful Postei, Alexandru Petrescu, ar fi meritat bonusul de performanta incasat in 2015, chiar daca operatorul a incheiat anul cu o pierdere de 7,4 milioane de euro.

HotNews.ro a solicitat la acel moment Postei Romane un punct de vedere privind acuzatiile aduse, insa pana la acest moment nu am primit nici un raspuns.


Pentru detalii citeste si: Posta Romana pregateste concedierea a inca 190 de angajati/Un postas acuza nereguli si complicitati intre sindicalisti si conducerea Postei

 • Posta Romana anunta un profit net de 3,5 milioane de euro pentru primele sase luni din acest an

Posta Romana a anuntat miercuri, 10 august, ca a inregistrat, in primele sase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), in crestere cu 2,5% fata de primele sase luni din 2015. Compania spune ca a inregistrat cresteri la majoritatea serviciilor, insa migrarea clientilor spre plata facturilor prin banci sau prin alte mijloace electronice au dus la o scadere usoara a veniturilor, cu 0,4% fata de aceeasi perioada din 2015, pana la 562 milioane de lei.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a incasat anul trecut un bonus de performanta in valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul postal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explica incasarea acestui bonus in conditiile in care anul trecut Posta a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere neta de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului postal sustine ca actionarii si Consiliul de Administratie stabilesc limitele remuneratiei si indicatorii de performanta, iar evaluarea rezultatelor nu se limiteaza la o cifra, respectiv profit sau pierdere. In plus, operatorul sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3285 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  Aiureli sindicaliste fără bază legală (Marţi, 16 august 2016, 11:56)

  Harald [utilizator]

  Înființarea sau desfințarea posturilor ține de modul de organizare a activității din companie, nu de persoanele care ocupă acele posturi sau modul în care au fost ele angajate.

  Angajarea ”pe criterii politice sau de prietenie” nu e motiv legal de concediere, iar sindicatele ar trebui să știe asta. În asemenea condiții, atitudinea sindicaliștilor e doar circ.
  • 0 (0 voturi)    
   Aiureală este angajarea pe pile (Marţi, 16 august 2016, 13:27)

   boycott [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Într-adevăr, angajarea ”pe criterii politice sau de prietenie” nu e motiv legal de concediere, dar înființarea unor posturi pentru angajarea unor anumite persoane, fără respectarea procedurii prescrise în CCM (anunțarea posturilor vacante, ocuparea lor prin concurs) este. Cu atât mai mult cu cât au existat situații când angajați competenți au fost „măturați” din Companie fiindcă erau incomozi, iar în locul lor au fost aduși prieteni ori rude cu competență cel puțin discutabilă. Acum se pregătește debarcarea unor oameni care au trecut prin filtrul concedierilor din 2012 și 2013 (oameni ale căror competențe și aptitudini au fost verificate atât la angajare, cât și pe parcursul desfășurării activității în companie), pentru a fi menținuți în posturi oamenii directorului și ai celor din staff-ul său.
 • -3 (5 voturi)    
  Rrestructurare placuta! (Marţi, 16 august 2016, 12:33)

  dandra [utilizator]

  Am fost joia trecuta la posta ca sa ridic un colet. Era ceasul 19.01 si programul era pana la 19.00. Evident era inchis si nu m-a bagat nimeni in seama.
  Am zis bine, ma duc vineri dimineata, era 07.30 si programul incepea la 8. Posta era deschisa, angajatii la birouri si am zis ca sunt norocos. Nu prea am fost, un angajat obez si flegmatic mi-a spus ca nu ma poate servi, ca programul incepe la 8. "Nu se poate" mi-a spus. I-am urat si eu "restructurare placuta, domnule Nu se poate"
  Mama voastra de lipitori incompetente.
  • 0 (0 voturi)    
   @ Dandra (Marţi, 16 august 2016, 15:48)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   M-am lovit si eu de indolenta unor angajati ai postei romane dar, programul incepe la 8 si se termina la ora 19.30 (verificat saptamina trecuta la oficiul postal de pe Valea Cascadelor).

   Daca a-ti ajuns mai devreme si va servea aveati probabil o plingere ca Motocicleanu, iar dupa ora inchiderii....

   In rest numai de bine, tehnologie depasita moral si fizic, la coada de peste 10 persoane se sta peste o ora...
 • +3 (7 voturi)    
  Curiozitati . (Marţi, 16 august 2016, 12:47)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Intrebarea este , cu ce sunt vinovati miile de oameni din privat care , se scoala cu noapte-n cap , muncesc de le sar capacele , cum se spune , doar pentru ca Statul sa-si plateasca cele aproape patru sute de mii de chibiti din zona bugetara care sunt in plus fata de ce ne trebuie ? . Romania mergea la fel de bine sau de prost si in anii 2000-2004 , cand bugetarii erau mai putini cu cifra pe care am pomenit-o si cand populatia din tara era mai mare decat cea de astazi cu circa 3,5 milioane . Cum se descurca vesticii cu un bugetar la opt salariati si noi stam cu un bugetar la patru salariati si unii mai vor posturi la buget , doar sa mearga la serviciu , sa ponteze si sa astepte ziua de leafa ? .
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e nicio curiozitate! (Marţi, 16 august 2016, 13:58)

   boycott [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   Salariații Poștei nu sunt bugetari; ei nu-și primesc salariul de la bugetul statului, precum medicii, profesorii, magistrații, primarii etc. Statul este unic acționar la această companie, dar ea se autofinanțează.
   • 0 (2 voturi)    
    Clarificari . (Marţi, 16 august 2016, 14:25)

    Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui boycott

    Nene! Cui spui matale ca Posta nu-i a Statului ? Regula cu cine este actionarul principal este suverana . In rest , chestia cu banii ma da gata . Toti spun ca se autofinanteaza , numai ca uita sa spuna cum sta treaba cu pierderile , cu neplata la asigurari a sumelor corespunzatoare din salarii etc . Autofinantare , in sensul ca se cheltuie mai intai banii care se fac din timbre , din plicuri - sanchi - si dupa aia , ce nu ajunge se ia de la bugetul mare . Regula generala . In concluzie , PRIVATIZARE ! Asta-i solutia .
    • -1 (1 vot)    
     Pffff! (Marţi, 16 august 2016, 16:08)

     boycott [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

     Cui știe să facă distincția între unitate bugetară și companie cu capital de stat. Pe de altă parte, N-a susținut nimeni pe aici că managementul dezastruos a dus CNPR în pragul falimentului. Ultimul „ilustru” de la conducerea ei o dă înainte cu profitul care crește de la o lună la alta, ascunzând informațiile despre cifra de afaceri care scade în același ritm, acesta fiind și indicatorul care atrage atenția asupra trendului descendent pe care se află activitatea Poștei.
    • 0 (0 voturi)    
     Pffff! (Miercuri, 17 august 2016, 15:02)

     boycott [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

     Rectific:
     n-a susținut nimeni pe aici că managementul dezastruos NU a dus CNPR în pragul falimentului, dimpotrivă!
   • +1 (1 vot)    
    de unde se autofinanteaza? (Marţi, 16 august 2016, 14:32)

    nihilism [utilizator] i-a raspuns lui boycott

    baga un google sa vezi cum se autofinanteaza: http://www.agerpres.ro/economie/2016/06/26/posta-romana-a-inchis-pe-pierdere-anul-2015-principala-cauza-amenda-de-33-de-milioane-de-lei-de-la-consiliul-concurentei-10-59-56
    • 0 (0 voturi)    
     TERMINOLOGIE (Marţi, 16 august 2016, 16:48)

     boycott [utilizator] i-a raspuns lui nihilism

     AUTOFINANȚÁ, autofinanțez, vb. I. Refl. A se finanța din fonduri proprii. [Pr.: a-u-] – Auto1- + finanța. (adică din serviciul prestat).
     Amenda a fost aplicată tocmai pentru că în posturile cheie sunt plantați oameni pe criterii politice / de rudenie/ de prietenie, în timp ce oamenii competenți, cu experiență în companie sunt marginalizați și chiar concediați.
  • +1 (1 vot)    
   vise placute (Marţi, 16 august 2016, 14:29)

   nihilism [utilizator] i-a raspuns lui Andrei_Fieraru

   de unde ai scos-o pe asta cu un bugetar la 4/8 angajati, prietene? baga si tu un link acolo ca sa te cred. Ce va mai place sa va dati cu parerea si sa pareti importanti. Prietene, eu locuiesc in Vest si iti spun ca nu exista organisme parazitare precum posta romana. Indiferent de culoarea politica, oamenii sunt inlocuiti peste tot in lumea asta de catre echipamente. Atata timp cat sunt neproductivi si nesimititi nu vad nici unmotiv sa mai fie tinuti acolo....
   • 0 (0 voturi)    
    Precizari (Marţi, 16 august 2016, 14:49)

    Andrei_Fieraru [utilizator] i-a raspuns lui nihilism

    Consulta : incont.stirileprotv.ro/ job-uri/ romania bate marile tari europene la numarul de angajati la stat . Eu chiar sunt important , asta-i chestia .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by