Cât de eficientă este blocarea site-urilor cu filme piratate prin DNS / Măsura se aplică deja la peste 1.000 de site-uri din lista neagră a Oficiului Național al Jocurilor de Noroc

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 8 noiembrie 2018, 6:34 Economie | Telecom


Site blocat
Foto: Hotnews
​Blocarea prin DNS a unor site-uri web poate fi evitată și în 20 de secunde de cineva care are ceva cunoștințe IT, dar pentru că cei mai mulți abonați nu știu sau nu vor să facă acest lucru, acestă metodă este un compromis agreat deja de furnizorii de internet din România, au precizat pentru HotNews.ro surse din industria IT. Metoda este aplicată din 2015 după un ordin al Oficiului Național al Jocurilor de Noroc pentru evitarea accesării site-urilor de jocuri de noroc sau de pariuri care nu au licență de operare în România. Peste 1.000 de site-uri se află acum pe o listă neagră. Se va întâmpla la fel și cu site-urile de filme piratate?

 • Ce este blocarea prin DNS și cât de ușor poate fi evitată: Orice utilizator care va folosi servicii free ca OpenDNS sau care are instalat un server propriu de DNS va putea accesa în continuare site-urile blocate

Un specialist IT, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a explicat pentru HotNews.ro cât ușor de evitat și de inutilă poate fi blocarea la nivel DNS de către furnizorii de internet.

    "DNS este un serviciu care convertește numele unui server sau site în adresa numerică de IP. Transmiterea de date către și de la un un server conectat la internet se face doar folosind adresa IP a acestuia deci, translatarea de la nume la adresa IP este obligatorie.
    Calculatorul fiecărui utilizator de internet trebuie să folosească un server DNS pentru a afla adresele IP ale serverelor accesate prin nume. Acest server este pus la dispoziție ca serviciu gratuit de toți providerii de internet.
    Un utilizator poate alege să folosească serverul/serviciul DNS al providerului, însă poate folosi servicii gratuite de DNS oferite și de terțe părți cum ar fi OpenDNS sau Google DNS sau poate chiar să își instaleze un server de DNS propriu.
    Dacă va rămâne definitivă, hotărârea judecătorească dată luni 5 noiembrie de Tribunalul București ar obliga providerii pârâți de către casele internaționale de producție în acest proces să nu mai rezolve în DNS numele serverelor ce conțin materiale piratate.
    Pe de altă parte, orice utilizator care va folosi servicii free ca OpenDNS sau care are instat un server propriu de DNS va putea accesa în continuare site-urile blocate."
, a precizat acesta.

 • Este posibil să blochezi permanent un utilizator de internet prin alte metode?

    "Există soluții tehnice la nivel de filtrare de pachete de blocarea a traficului către acele site-uri. Aceste soluții sunt însă mai dificil de implementat. Se poate filtra traficul către adresele de IP ale acelor servere însă serverele pirat își schimbă mereu locația și adresa de IP, deci trebuie făcută o urmărire permanentă a acestora. Există și soluții de filtrare a traficului de web către acele severe folosind numele (nu adresa de IP), dar aceste soluții implică echipamente scumpe capabile de packet sniffing la trafic foarte mare.", a spus acesta.

 • Deținătorii site-urilor de conținut piratat pot fenta această decizie a instanței?
    
    "Instanța a făcut o listă cu nume de servere ce trebuie "blocate". Posesorii de astfel de servere pot oricând să schimbe numele sau să adauge nume noi la serverele existente, lucru care va face această blocare inutilă"
, a mai precizat specialistul IT.

 • Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI): Nu e prima încercare de blocare a unor site-uri prin DNS. Soluția e una singura - învățați să folosiți Internetul liber, în afara cenzurii

Decizie Tribunal Bucuresti
Foto: Captura Portal.just.ro
Amintim că opt case internaționale de producție cinematografică au obținut luni, 5 noiembrie, în primă instanță, blocarea permanentă la nivel DNS a accesului clienților principalilor furnizori de internet fix, respectiv RCS&RDS, Telekom România (fostul Romtelecom), UPC, Nextgen (firma de cablu a Telekom), DCS și AKTA la mai multe site-uri web cu filme piratate, pentru încălcarea drepturilor de autor.

    "Decizia este în primă instanță și dacă niciunul dintre furnizorii de internet pârâți în acest dosar nu face apel la Curtea de Apel București, decizia va fi executată. Nimeni în afara părților din dosar nu poate ataca această hotarâre", au precizat pentru HotNews.ro mai multe surse juridice.

Dacă hotărârea rămâne așa, furnizorii de internet mai sus menționați vor trebui să blocheze la nivel DNS accesul propriilor clienți la site-urile de filme piratate care au fost reclamate de casele internaționale de producție cinematografică.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI), al cărei director executiv este Bogdan Manolea, jurist specializat în drept IT, a reacționat marți, 6 noiembrie, pe Facebook:

    "Ieri Tribunalul București a decis într-un caz în primă instanță să ceară către 6 furnizori de Internet blocarea prin DNS a mai multor site-uri bănuite că ar încălca drepturile de autor a unor producători de filme.
    Ce este bine să înțelegem:
    1. Nu e prima încercare de blocare a unor site-uri prin DNS, soluția e una singură - învățați să folosiți Internetul liber, în afara cenzurii: 1.1.1.1 (DNS al CloudFlare) sau 8.8.8.8 si 8.8.4.4. (DNS al Google) sunt aliații vostri. Sau cautati TOR brower bundle - pt avansați.
    2. Decizia este în primă instanță, doar dupa apel va putea fi executată.
    3. Daca sunteți clienți de Internet ai Vodafone sau Orange sau unul dintre ceilalți 944 de furnizori de Internet nu sunteți afectați."


 • Blocarea site-urilor prin DNS se aplică deja din 2015: Peste 1.000 de site-uri sunt pe lista neagră a Oficiului Național al Jocurilor de Noroc

Surse din rândul furnizorilor de servicii Internet au precizat pentru HotNews.ro că "soluția interzicerii accesului la anumite site-uri este practicată și de ONJN pentru evitarea accesării site-urilor de jocuri de noroc sau de pariuri care nu au licență de operare în România, dar această soluție a fost un compromis și nu ceva sprijinit de comunitatea furnizorilor”.

De altfel, pe site-ul Oficiului Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) există o pagină specială în care se actualizează în permanență o LISTĂ NEAGRĂ cu toate site-urile de jocuri de noroc care funcționează ilegal în România.

În prezent pe această listă se află 1091 de site-uri web și numărul acestora se actualizează periodic. Chiar în data de 29 octombrie 2018 au mai fost adăugate în listă alte 15 site-uri web.

Furnizorii de internet sunt obligați legal încă din vara anului 2015 să blocheze la nivel DNS accesul la site-urile care figurează în această listă neagră, în urma unui ordin dat de președintele ONJN (n.a Ordinul Președintelui O.N.J.N. nr. 147/23.06.2015).

 • Românii care pariază online pe site-uri neautorizate în România riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Site blocat
Foto: Hotnews
ONJN atenționează pe site-ul propriu că românii care pariază pe astfel de platforme online riscă amenzi de până la 10.000 de lei:

    "Informăm toți jucătorii, că în conformitate cu prevederile art.22 alin.(6) din OUG nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc: ”Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei participarea persoanelor fizice de pe teritoriul României la activități de jocuri de noroc la distanță, așa cum sunt definite la art.10 alin.(1) lit. h)-n), care nu sunt autorizate de O.N.J.N.

Gândul.info scria în octombrie 2015 că peste 50.000 de români s-ar fi trezit atunci că ar avea de plătit amenzi de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru că ar fi jucat pe astfel de platforme online, fără să fi știut de noile obligații legale.

În prezent, românii care încearcă să acceseze unul din cele peste 1.000 de site-uri incluse de ONJN pe LISTA NEAGRĂ și sunt blocati la nivel de DNS de către furnizorii de internet primesc o atenționare (vezi poza alăturată)

 • Mai multe ONG-uri au reclamat în 2015 că Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc și-a luat rolul de cenzor al site-urilor web pe care utilizatorii români le pot accesa

Mai multe asociații și ONG-uri au reclamat în luna august a anului 2015 că se întâmplă un lucru foarte grav în internetul românesc, după ce Oficiul National pentru Jocuri de Noroc ar fi adoptat, fără dezbatere publică, o decizie prin care este instituită cenzura pe internet și se încalcă viața privată prin alterarea confidențialității comunicațiilor electronice.

    "ONJN a adoptat, fără dezbatere publică, o decizie care nu numai că obligă furnizorii să blocheze accesul la unele site-uri prin DNS, ci și să redirecționeze utilizatorii către un site găzduit de STS (http://213.177.28.90/). La sfârșitul lui iulie 2015 ONJN deja a trimis o somație în acest sens la adresa furnizorilor de Internet prin care îi obligă să implementeze această decizie.", spuneau asociațiile.

ApTI împreună cu alte 5 organizații non-guvernamentale susțineau atunci că STS ar putea colecta toate adresele IP ale utilizatorilor de Internet de pe teritoriul Romaniei care încearcă să acceseze acele site-uri și că astfel ar fi încălcată viața privată prin alterarea confidențialității comunicației electronice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9700 vizualizari

 • +30 (30 voturi)    
  mda (Joi, 8 noiembrie 2018, 7:26)

  adrian_rolland [utilizator]

  Deci, avem o decizie a unei instante de judecata care OBLIGA un tert sa intervina in relatia dintre un client si un prestatar de servicii (site-ul "pirat") la cererea unor alte entitati private.

  Data viitoare, la cererea "cuiva" instanta va decide, deoarece exista deja precedentul, ca este interzis accesul la hotnews.ro.

  Se pare ca nimeni nu vede precedentul periculos creat de aceasta decizie....
  • -8 (14 voturi)    
   oare? (Joi, 8 noiembrie 2018, 8:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   favorita mea este legea care OBLIGA un tert (procuror) sa intervina in relatia dintre client si prestatorul de servicii (hotul de masini).
   dar poate ai auzit de legea care obliga constructorul de drumuri sa respecte anumite standarde de siguranta, desi el este "un tert" in relatia dintre tine si firma care iti da in leasing masina? ca sa nu mai spun de politistul rutier, alt "tert" in relatia dintre tine si volanul pe care il tii cu o singura mana in timp ce intretii intens relatia dintre tine si operatorul de telefonie ca prestator de servicii, ba poate chiar si alti prestatori de servicii de la celalalt capat al.. "firului"?
   a naibii lege tot intervine si nu te lasa sa faci ce vrei..

   cenzura nu ajuta prea mult in cazul asta, dar care este alternativa? declaram ca romanii nu platesc actori decat la teatru, tot ce este in format digital e gratuit?..
   • +4 (6 voturi)    
    nu sunt intru totul de acord cu tine (Joi, 8 noiembrie 2018, 9:37)

    DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Una este siguranța populației/persoanei - cazul prezentat de tine al construcțiilor și cel cu mașina - și alta este un contract de prestări servicii; care in cele mai multe cazuri păgubește clientul.
    Aici e vorba (dacă am înțeles bine) de site-uri de jocuri/pariuri care nu au PLĂTIT taxa către stat. E vorba de bani de care guvernarea duce tot mai mult lipsa....Ca doar pensiile speciale și salariile mărite nu se plătesc din.

    Da câteva reguli trebuie respectate, cum ar fi drepturile de autor.
    @adrian_rolland: Stiu ca noua romanilor ne plac lucrurile gratuite...dar cum ar fi ca la locul tau de munca sa faci ceva și un coleg de munca sa vina sa iți ia "obiectul muncii" sa se duca apoi la șef și sa mai primească și o prima (sau promovare), ar mai fi asa fain?
    păcat ca nu sunt blocate și site-urile cu muzica de cocălari sa nu mai aud asa des in mijloacele de transport in comun tot felul de mugete/răgete.
    • +4 (4 voturi)    
     @Pehash & AdrianAdr (Joi, 8 noiembrie 2018, 12:39)

     adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui DoarEUEUEU

     Ideea de la care s-a pornit este gresita. Tu / voi daca oferiti content ilegal din punctul de vedere al unora, atunci voi sa fiti pedepsiti, nu eu.

     Si din nou evitati cu gratie problema precedentului creat. Data viitoare poate sa fie oricare alt site care supara conducerea tarii sau un baron local.

     De ce crezi ca Sony sau Warner nu se i-a direct de piratebay?? Aia le-au dat la ***e direct si si-au mutat serverele dar lasa ca gasim fraieri in RO.

     Cit crezi ca va mai dura pina la momentul in care imprumutatul unei carti dintr-o biblioteca publica va deveni ilegal... se pare ca autorul a fost platit o singura data atunci cind s-a vindut cartea initial dar este citita de zeci / sute / mii de persoane care NU platesc drepturi de autor.

     Ca fapt divers, atunci cind voi ascultati un post de radio / muzica acasa si se aude la vecini este un lucru ilegal ?

     Pe cd-u original ai urmatoarea avertizare : Unauthorized copying, hiring, lending, public performance and broadcasting of the recordings prohibited.

     Public performance este atunci cind si eu ascult muzica de pe cd-ul tau...
     • +2 (4 voturi)    
      pe rand.. (Joi, 8 noiembrie 2018, 13:19)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

      1. problema "precedentului creat" de lege este reala, dar care este solutia? sa nu mai existe legi? sa nu le mai scrie parlamentul? sa scriem in Constitutie ca nici o lege nu poate interzice.. nimici? Codul Penal abrogat 100%? ai timp pana la urmatoarele alegere sa-ti faci tu "Partidul Piratilor"...

      2. ce te face sa crezi ca "Sony sau Warner nu se i-a[sic] direct de piratebay"? in ce tara este inregistrat piratebay si unde sunt gazduite serverele?
      (verbul a lua - eu iau, tu iei, el/ea ia, noi luam, voi luati, ei iau - ei fiind "Sony sau Warner", corect ar fi "se iau")

      3. s-a vandut cartea fizic, nu dreptul de a o citi o data sau de 10 ori. totusi, nu poti sa copiezi cartea si sa o dai mai departe, poti doar sa o imprumuti. daca toata populatia ar citi doar carti imprumutate fizic de la biblioteca, ar fi destul de greu sa prinzi un "best-seller" cu 1 milion de doritori pe lista bibliotecii. Dar deja am avansat peste acest concept - exista conceptul de e-book reglementat (think Amazon..).

      4. cauta si tu "public performance legal definition" pe Google. ca regula, argumentand cu exemple extreme nu adaugi nimic constructiv la discutie.
   • +4 (6 voturi)    
    @pehash (Joi, 8 noiembrie 2018, 9:48)

    eiletav [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Îmi pare rău, dar nu pot să-ți spun decât direct.. logica ta este deficitară.

    Exemplele tale nu sunt deloc similare cu situația prezentată. Vorbești despre niște reguli instituite de stat pentru a proteja valori sociale universale (patrimoniul, siguranța circulației rutiere) și sancționarea (tot de către reprezentanți ai statului) a celor care le încalcă.

    O analogie corectă ar fi, de exemplu, situația în care dintr-o parcare publică se fură doar o anumită marcă de mașini, doar de către anumite persoane. Și ar veni producătorul acelei mărci cu solicitarea ca statul să oblige administratorul drumului public să ia măsuri pentru a bloca accesul oricăre persoane în parcarea respectivă, ca soluție la problema sa personală.

    Ce zici? Ți se mai pare ok?
    • 0 (4 voturi)    
     unde e analogia? (Joi, 8 noiembrie 2018, 12:49)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui eiletav

     Logica mea e deficitara?... Vrei sa-mi spui ca producatorii de film isi incarca singuri filmele pe torenti? Sau cum ajung masinile alea in parcare, in exemplul tau?..

     Tine cont ca in cazul de fata nu vorbim de prestatori de servicii legali din Romania. Site-urile respective nu sunt inscrise degeaba pe lista aia. Altfel problema se rezolva direct de catre procuratura.
  • +11 (13 voturi)    
   da/// eu am zis... (Joi, 8 noiembrie 2018, 8:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   extista pericolul de a crea un slippery slope...

   pot sa fie siteuri "shady" declarate de guvern prin OUG sau ceva sau mai stiu eu ce! ne astepta turcisme... asta este primul pas.
   mentionez ca NU piratez (am cont netflix, hbogo, steam (cu 500+ jocuri), w10 legal etc) dar consider aceasta decizie O TAMPENIE!!!

   este extrem de periculos ce se intampla si faptul ca este usor sa treci peste blocare NU este o scuza!

   also TPB NU distribuie doar torenti ilegali... dupa principiu asta parlamentul are si hoti, hai sa interzicem, parlamentul!
   • +6 (8 voturi)    
    orice este posibil (Joi, 8 noiembrie 2018, 9:26)

    CRMS [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Daca lasi o nomenklatura sa conduca tara (vezi cazul Corea ne Nord, China).
    Chiar simulacrul de democratie (Parlament controlat de infractori, Curte Constitutionala si Politie aservite) duce incet dar sigur tot acolo.
 • +5 (7 voturi)    
  Linia aia de supraveghere sau nu devine (Joi, 8 noiembrie 2018, 8:48)

  Zummm [utilizator]

  Din ce in ce mai subtire. Nu ca Secu a.k.a SRI n-ar face nimic in domeniu doar ptr linistea noastra lucreaza Sic!
 • +5 (9 voturi)    
  A doua parte e geniala! (Joi, 8 noiembrie 2018, 9:44)

  ABBV [utilizator]

  Romani care pariaza pe siteuri neautorizate .....banul impozitat deja la salar, sau etc alt impozit pe venit adica vreo 80% cred daca aduni toate taxele si impozitele. Si putinul ramas e dorit cu ardoare de statul Rroman !!!
  Romani suntem sclavi la noi acasa !
  Asta in timp ce asistatii sociali (si aici ma refer la cei care nu merita si au tot felul de scutiri de la munca sau isi iau portiile de alimente cu taxi-ul) , popii (care vor sa tina socitatea undeva in 1500, dar au o deosebita apreciere pt masini scumpe, contracte de restaurare capusa cu dedicatie bineinteles) , pensionarii cu peste 15000 eur pensie pe luna (mai mult decat face un inginer sau un IT-st in medie pe an intr-o multinationala) , si altii consilieri prin institutiile statului (impigatorii de aer) , etc.
  • +6 (6 voturi)    
   Genial? Uimitor!.. (Joi, 8 noiembrie 2018, 13:29)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Vei fi uimit sa afli ca si atunci cand te duci la magazin cu banii tai (care doar pentru 1 din 4 romani sunt dintr-un salariu legal, deci au fost deja impozitati cu 45%), vanzatorul va fi la randul sau impozitat pe profit si tu vei plati, cel mai probabil, TVA. Wow!...

   De fapt problema reala a acestor site-uri de pariuri neautorizate este ca sunt o metoda excelenta de spalat bani. Asta pe langa faptul ca nimeni nu-ti garanteaza ca nu strange banii din pariuri inainte de un meci mai important, inchide site-ul imediat si maine deschide altul... Du-te tu si cauta-l prin Gabon sau pe unde si-a gazduit el serverul.
 • +4 (4 voturi)    
  Abuz (Joi, 8 noiembrie 2018, 11:32)

  Casargoz [utilizator]

  Nu am pariat niciodata.
  Dar m-am uitat la scor live pe flashscore.
  Mi se pare un abuz sa fiu hartuit pentru urmarirea live a meciurilor Simonei Halep. Si am primit mesajul de pe situl gazduit de STS. Desi nu am pariat nu m-am logat si doar am urmarit scorul
 • +6 (6 voturi)    
  Am un singur lucru de spus (Joi, 8 noiembrie 2018, 11:36)

  Orpheus [utilizator]

  1.1.1.1
  • +3 (3 voturi)    
   4 (Joi, 8 noiembrie 2018, 15:36)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

   astea-s patru lucruri :). vroiai sa zici: 1,1,1,1 :D.
  • 0 (0 voturi)    
   transparent (Vineri, 9 noiembrie 2018, 0:28)

   .Cris.Tian [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

   si daca iti pune isp-ul un transparent proxy?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by