STS dă vina pe CNAS pentru întreruperea funcționării sistemului IT din sănătate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 22 iulie 2019, 18:58 Economie | Telecom


Sediul STS
Foto: AGERPRES
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) confirmă, într-un răspuns transmis HotNews.ro, defecțiunea apărută în data de 26 iunie la una dintre sursele neîntreruptibile de energie (UPS) aflate în proprietatea sa, dar susține că asigură alimentarea redundantă cu energie electrică pentru echipamentele CNAS. Cine este vinovat pentru căderea sistemului IT din sănătate? "Întreruperea funcționării echipamentelor CNAS a fost cauzată de lipsa redundanței serverelor CNAS", transmite STS.

 • "Serviciul de Telecomunicații Speciale a informat personalul responsabil cu suportul tehnic pentru sistemele Casei Naționale de Asigurări de Sanătate imediat ce sistemul automat de monitorizare a semnalat apariția unei defecțiuni, în 26.06.2019.
 • Facem precizarea că, centrul de date al STS asigură alimentarea redundantă cu energie electrică pentru echipamentele CNAS astfel încât, dacă o linie de alimentare se defectează, întreruperea funcționării echipamentelor nu va fi afectată.
 • Întreruperea funcționării echipamentelor CNAS a fost cauzată de lipsa redundanței serverelor CNAS", au declarat luni pentru HotNews.ro oficialii STS, întrebați când au informat CNAS despre defecțiunea apărută la unul dintre sursele neîntreruptibile de energie (UPS) aflate în proprietatea sa.

HotNews.ro a întrebat STS și dacă este adevărat că dincolo de sistemele IT gestionate de CNAS, mai există și o aplicație STS care gestionează autentificarea digitală în sistem a medicilor. Practic, STS verifică autentificarea digitală a medicilor înainte de a transmite datele către furnizorii de certificate medicale. Potrivit surselor HotNews.ro, și această aplicație a STS este uneori nefuncțională, fapt care produce blocaje.


 • Redăm mai jos integral întrebările HotNews.ro și răspunsurile STS:

1. HotNews.ro: Confirmati existenta acestei aplicatii a STS?
Răspunsul STS: "Confirmăm existența acestei aplicații."

2. HotNews.ro: Au existat momente in care aceasta aplicatie STS nu a functionat?
Răspunsul STS:
"În perioada menționată, aplicația a funcționat continuu și fără probleme."

3. HotNews.ro: Care este rostul acestei aplicatii STS?
Răspunsul STS: "Aplicația permite verificarea mai facilă a identității digitale a utilizatorilor sistemului CNAS prin interogarea autoritaților de certificare calificate dintr-un singur punct."

4. HotNews.ro: Sistemele IT ale CNAS nu ar putea sa functioneze in relatia cu furnizorii de certificate digitale si fara aplicatia STS? Motivati raspunsul
Răspunsul STS: "Sistemul aparține CNAS. O astfel de decizie nu intră în competența STS."

Vezi AICI precizările STS la intrebările HotNews.ro
.

 • Cum explică IT-știi din CNAS cea mai mare cădere a sistemului informatic din sănătate: Totul a început în data de 26 iunie

Sistemul informatic din sănătate nu funcționează în mod oficial de 22 de zile, dar un raport intern al Direcției IT din CNAS, consultat de HotNews.ro, arată că cea mai gravă avarie a acestui sistem de la darea sa în folosință a început de fapt în data de 26 iunie. O defecțiune apărută la una dintre sursele neîntreruptibile de energie (UPS) ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a defectat mai multe echipamente hardware și a generat blocaje în cascadă. CNAS a anunțat problema abia în 10 iulie.

Direcția Generală de Tehnologia Informației (DGTI) din cadrul CNAS a transmis vineri 19 iulie către Răzvan Vulcănescu, președintele CNAS, și Liliana Mihai, directorul general din CNAS, un raport cu toată situația sistemului IT din sănătate, inclusiv cronologia problemelor care au dus la cea mai mare cădere a acestui sistem de la darea sa în folosință.

Raportul, semnat de directorul general adjunct al DGTI din CNAS, Liviu Ionuț Popescu, consultat de HotNews.ro, arată cum totul a început în seara zilei de miercuri, 26 iunie 2019.

 • Redăm integral situația prezentată în acest raport:

"În locația STS în data de 26.06.2019, ora 18.32 datorită unei defecțiuni a UPS-ului 2 (proprietatea STS), a fost sistată necontrolat alimentarea cu energie electrică a PDU-urilor nr.2 din toate rack-urile CNAS pentru aproximativ 15 min. În urma intervenției on-site a personalului STS s-a reușit alimentarea PDU-urilor nr. 2 prin trecerea UPS-ului 2 în modul de funcționare de avarie.

Această situație, dincolo de defectarea propriu zisă a mai multor echipamente parte a infrastructurii hardware, a impus o serie de acţiuni necesare restabilirii situaţiei iniţiale. (Situaţia a fost prezentată în Nota de Informare nr.). În principal a fost constatată nefuncţionarea clusterului ORACLE nod 3, iar motivat de interoperabilitatea arhitecturii sistemului, aceasta a generat în cascada și alte blocaje.

Fiind o problemă specifică Bazelor de date și raportat la limitarea domeniului de expertiză în ceea ce priveşte DBA, această etapă a necesitat o perioadă de documentare, analiză și remediere. S-a intervenit în data de 17.07.2019 prin personalul propriu.

Menționăm faptul că în intervalul 01.07 - 18.07 platforma nu a fost blocată complet, ci au existat intervale de întrerupere nejustificată care au condus la imposibilitatea derulării în bune condiții a activităţii furnizorilor de servicii medicale, astfel cum o arată graficele ataşate.

D. În acest interval activitatea DGTl a fost concentrată și la acţiunea de control a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte derularea procedurilor care au avut ca obiect Sistemele Informatice SIPE, CEAS si DES. Totodată în intervalul 09-11.07.2019 s-a derulat acţiunea de control MCSI cu privire la implementarea și sustenabilitatea proiectului DES.

IV. Prin adresa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale înregistrată la CNAS cu nr. RV 5530/05.07.2019 suntem informaţi cu privire la faptul ca „în perioada imediat următoare STS va interveni pentru remedierea unor defecţiuni la nivelul unui UPS și vor fi întreruperi de alimentare cu energie electrică la nivelul uneia din cele doua legături de alimentare". Prin urmare echipamentele CNAS deservite de legătura pe care se va lucra îşi vor întrerupe funcţionarea pe perioada intervenţiei, data exactă urmând a fi comunicată ulterior.

Ca urmare a acestei informări CNAS este atenţionată cu privire la o nouă întrerupere a disponibilităţii platformei informatice, respectiv consecinţele opririi repornirii sistemelor informatice în ansamblu (hardware, baze de date, aplicații).

Foarte important este recomandarea STS cu privire la echipamentele proprii CNAS care să beneficieze de suport tehnic din partea producătorului acestora pentru a avea acces în termenii proiectați. De asemenea se recomandă o atenție sporită echipamentelor care ajung să fie declarate End of Support de către producător.

Prin adresa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu nr. 94055/12.07.2019 suntem informaţi că în perioada de 17.07 - 18.07.2019 în intervalul 18.00-06.00 se va realiza mentenanţa corectivă la UPS -urlle din Data Center STS, echipament care alimentează Rack-urile CNAS.

În data de 17.07 ora 19, conform informării electronice atașată, STS suspenda acţiunea, datorită unor piese suplimentare defecte identificate de producătorul echipamentului în timpul operaţiunilor de reparație, lucrarea de mentenanţă corectivă din data de 17-18.07.2019, a fost întreruptă. Finalizarea operaţiunilor în funcţie de livrarea pieselor necesare şi va fi anunțată, în timp util, prin email, data şi ora în care se va realiza mentenanţa corectivă.

DGTI a convocat pentru acţiunile ulterioare intervenţiei în STS, reprezentanţii SIVECO, TeamNET cât și membrii CTP/CNAS."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18702 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Concluzie (Luni, 22 iulie 2019, 19:10)

  ipolitic [utilizator]

  Avem nevoie de un un agent K-1 pentru mentenanta. In Armageddon, pe statia spatiala, cosmonautul rus a aplicat un procedeu specific si directional, reusind sa reporneasca sistemul. La noi de ce nu ar merge?
  P.S. Nu trebuie sa loveasca neaparat in instalatie.
  • +1 (1 vot)    
   constatare (Luni, 22 iulie 2019, 21:13)

   little_dracula [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   eu nu cred ca ai toate tiglele pe casa....:) :) :)
  • +1 (1 vot)    
   GENIAL (Marţi, 23 iulie 2019, 9:00)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Votat pentru premiul „răspunsul zilei”!
  • +1 (1 vot)    
   Na poftim declaratie (Marţi, 23 iulie 2019, 9:13)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Sorina Pintea mai spune că "există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță și a anunțat că un raport pe această temă va fi trimis la DNA.
   Aia nu aveau nici macar mentenanta ... vai mama lor
 • -17 (23 voturi)    
  Sa mori de ras (Luni, 22 iulie 2019, 19:28)

  holinessdani [utilizator]

  Iarasi servicii secrete care au implicatii in toate domeniile societatii.
  Binenteles ca motive si scuze se gasesc oricand si pentru orice.
  Ca sa se acopere astfel de mizerii s-a creat diversiunile cu "statul de drept" si "independenta justitiei" in Ro.
  Asta o fi statul de drept in opinia rezistentilor? Cu servicii secrete care monitorizeaza toti cetatenii chiar si pe partea de sanatate?
  Hai, mai dati macar un exemplu de stat civilizat care foloseste servicii secrete in domeniul sanatatii.
  Adica aia de la CNAS nu stiau ce e ala un UPS si de unde se cumparal, ceva mai amuzant n-am auzit in ultima vreme.
  • +10 (16 voturi)    
   aberezi (Luni, 22 iulie 2019, 20:06)

   rei [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   STS nu este serviciu secret...ci serviciu ce se ocupa de transmisiuni speciale

   prefer sa las CNAS-ul pe mana STS-ului in ceea ce priveste locatia de datacenter si conexiuni de internet...si nu pe mana RDS,UPC,Telekom etc

   CNAS a declarat clar ca le-a picat curentul in toate PDU2...adica PDU1 a fost up.....ca sunt prosti si nu stiu cum sa foloseasca echipamentele e partea a doua
   • +7 (7 voturi)    
    Alooooo (Marţi, 23 iulie 2019, 8:59)

    vali_s [utilizator] i-a raspuns lui rei

    Intai citeste dupa care dai cu piatra.
    STS a declarat faptul ca au redundanta pe curent, asta inseamna cel putin 2 linii.
    STS pune la dispozitie un hangar, cu infrastructura necesara, un fel de bunker care este ferit de praf, are o temperatura constanta si curent/internet pe cel putin 2 linii.
    Institutiile isi duc acolo echipamentele, ca si cand iti duci tu masina intr-o parcare cu plata (una profi nu la Kaufland sau la Afi).
    STS se asigura ca nimeni fra autorizatie nu are access la echipamentul tau, temperatura este constanta, netul si curentul nu pica.
    Acum tu daca esti bou, si duci acolo o rasnita care daca se opreste nu mai porneste, si rasnita asta nu este gandita sa mai aiba macar o rasnita langa sa ii tina locul (redundanta) lucru confirmat si de STS, inseamna ca esti un BOU.
    STS-ul iti pune la discpozitie doua linii de curent, daca tu iti legi echipamentele doar la una ghici cine este BOU?
    Curentul mai pica din cand in cand, daca problema era la STS pica toata tara, nu mai mergea nici ghiseul.ro si multe alte institutii grohaiau ca nu le mai merg jucariile.
    In cazul de fata avem o singura institutie si ce sa vezi curentul pica pe 26.06, sistemul da rateuri si merge cu chiu cu vai pana pe 18.07, iar culmea coincidentei in data de 17.07 expertii CNAS au fost in vizita pe acolo.
    Las-o ca macane, vina este a CNAS si probabil nu a expertilor pt. ca tot STS ne mentioneaza faptul ca nu au redundanta pe servere si multe din echipamente sunt la limita perioadei de garantie (aici au vrut sa fie eleganti si nu au spus ca sunt expirate).
    Totul se trage de la bani, cand pui un maimutoi in fruntea CNAS care stie IT doar din poze vai de mama noastra.
    Este doctor in Cibernetica si Statistica si ca certificare are doar ECDL?
    Mai pe scurt, politrucii distrug Romania.
    Probabil miza este sa decredibilizeze STS-ul, motivul este simplu, ii cam incurca in alegeri, autocarele stau pe dreapta in loc sa merga toata ziua.
  • +1 (9 voturi)    
   CONCLUZIE (Luni, 22 iulie 2019, 20:17)

   madafaca [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Esti destul de t@mpit.
   Sunt sigur ca "serviciile" ma asculta pe mine cum ma cert cu prietena in timp ce ma cac.
   Si daca tot e sa imi monitorizeze sanatatea, ar putea sa-mi plateasca ei si aia 20 de lei care ii dau pe pastilele de alergie, ca sa nu mai zic de altele, ca la ce procent din salar dau la sanatate ar fi trebuit sa fiu mai sanatos ca un prunc.
   PS. Cred ca te doare tare atunci cand stii ca esti ascultat de "servicii" si nevasta-ta te suna sa-ti zica "sa nu uiti sa iei paine".
  • +2 (6 voturi)    
   Nu ai inteles (Luni, 22 iulie 2019, 20:53)

   Ozymankos [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   nu e vorba de curent electric alternativ
   nici de scaunul electric
   nici de ups
   ci de hard discurile vechi care au cazut
   nici dracu nu mai stie cine e asigurat si cine nu
   acuma tre sa le dea la toti
  • +2 (4 voturi)    
   Secret (Luni, 22 iulie 2019, 22:03)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Secret este doar in capul PSD-ului care se afla in spatele campaniei de dezinformare, dupa ce omul lor de la CNAS care a gestionat situatia. Tare ar vrea PSD sa puna laba pa STS.
 • +13 (17 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 22 iulie 2019, 19:45)

  Porumbelul Vidanjor [anonim]

 • +3 (5 voturi)    
  Neconcordanta punctele 2 si 3 (Luni, 22 iulie 2019, 20:37)

  mihai2015 [utilizator]

  Trebuie lamurite punctele 2 si 3 din comunicatul STS:
  2. Facem precizarea că, centrul de date al STS asigură alimentarea redundantă cu energie electrică pentru echipamentele CNAS astfel încât, dacă o linie de alimentare se defectează, întreruperea funcționării echipamentelor nu va fi afectată.
  3. Întreruperea funcționării echipamentelor CNAS a fost cauzată de lipsa redundanței serverelor CNAS

  Ceva nu se leaga, daca punctul 2 cu alimentarea redundanta mergea si daca la defect linie nu se intrerupea nimic, nu era afectat nici un server, nu conta daca era redundant sau nu. STS si CNAS ar trebui sa lamureasca,
  Altceva ce nu e clar, la ditamai contractul cu Siveco si HP, Teamnet de ce nu a fost prevazuta si o alimentare redundanta, inseamna ca tot proiectul sta pe ceva putred si nesigur
  • +1 (3 voturi)    
   evident (Luni, 22 iulie 2019, 21:17)

   little_dracula [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   asa este, ca de-aia e redundant. Crapa o linie, ramine cealalta. La fel si cu nodurile alea in cluster. Cade unul, ramin doua,merg, dar mai greu. Cad doua, ramine unul.. merge si mai greu, dar nu crapa. Si oricum daca au crapat toate trei nu ai nevoie de atitea zile sa refaci sistemul.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 iulie 2019, 3:38)

    [anonim] i-a raspuns lui little_dracula

    • +1 (1 vot)    
     cluster? (Marţi, 23 iulie 2019, 9:16)

     e.o. [utilizator] i-a raspuns lui

     Degeaba ai cluster dacă echipamentele (sau 2 din 3) sunt alimentate din același loc.

     Dacă toate (servere și comunicația între ele) aveau surse redundante nu se întâmpla absolut nimic. Avem așa ceva la nivel de cameră de servere la companii medii, nu este SF.

     Și da, chiar dacă îți crapă tot sistemul, trebuie să fii în stare să faci restore în cel mult câteva zile, dar în nici într-un caz 20+.

     STS nu are nicio treabă în chestia asta. Se ocupă de infrastructură de zeci de ani, au dovedit că sunt în stare să o facă profesional.
     Unii mai tot încearcă să arunce vina pe sisteme (tabletele la vot de ex), STS le răspunde sec că au mers strună și gata.
  • +3 (5 voturi)    
   da (Luni, 22 iulie 2019, 21:21)

   rei [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   e simplu
   un echipament este echipat cu 2 surse ce pot fi alimentate din ramuri separate......iti pica o ramura si sistemul functioneaza cu o singura sursa(iar trecerea de pe o sursa pe alta se face fara trecere prin 0..deci sistemul nici nu sesizeaza/este afectat de oprirea unei ramuri de alimentare)

   daca esti prost si alimentezi ambele surse la o singura ramura, iar aia se intampla sa pice, pica si sistemul


   acum trage concluzia cine e de vina

   serverele au redundanta incepand cu memoria ram si terminand cu switch-urile de retea......la ce uzine au ei acolo nici nu le poti cumpara fara redundanta
  • +2 (2 voturi)    
   pe înțelesul tau (Marţi, 23 iulie 2019, 8:17)

   DoarEUEUEU [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   eu ca prestator de servicii iți dau (asigur) 2 prize (alimentate fiecare din alta parte) - aia zice punctul 2 și tu iți instalezi echipamentul, care permite alimentare din 2 prize, dar te alimentezi doar dintr-o priza, cealaltă o lași nefolosita -aia spune punctul 3.

   Simplu.
  • +1 (1 vot)    
   Simplu (Marţi, 23 iulie 2019, 9:09)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   1. Pica curentul si trebuie ca sarcina sa fie preluata de UPS instant (ca sa nu existe intrerupere) doar ca in cazul de fata crapa si unul dinte UPS-uri (declaratia STS).
   Trecerea nu mai este instanta, ai un delay de 1-2-3 secunde pana intra linia 2 de curent, timp in care masina se reporneste.
   CNAS are mai multe jucarii nu doar una, pana incep astea sa comunice intre ele, pana se sincronizeaza este jale si prapad, poate una dintre ele nu mai porneste, nu au redundanta ca alta sa ii ia locul asa ca surpriza.
   Probabil cateva matricii RAID incearca sa fie refacute automat, sau redundanta nu este pe o masina la fel de performanta este pe un minim de resurse, rezultatul totul merge ce p....
   Vezi ca sistemul a mers mai schiop de la 26 pana pe 17-18 cand au fost expertii CNAS in vizita.
   Timp in care "expertii" au incercat sa rezolve remote ce aveau de rezolvat.
   2. Mai clar de atat ce vrei sa-ti zica, unele dintre echipamente nu au redundanta, care, doar CNAS si STS stiu, nu o sa ne spuna noua.
   Acum sa acuzi STS ca tu esti bou in cazul unui accident este grav, mai ales ca daca STS vrea sa-ti taie macaroana o face nult mai elegant nu de la curent.
   • 0 (0 voturi)    
    Exista sisteme UPS hot stand-by (Marţi, 23 iulie 2019, 18:03)

    mihai2015 [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

    Exista de mult timp sisteme de tip UPS redundante, adica UPS-uri montate in paralel, daca se strica unul nu se intampla nimic, consumatorii sint mentinuti alimentati de cele ramase functionale.
    Nu exista timp de intrerupere, asa ca nu conteaza tipul serverelor redundante sau nu, sau cluster, sau ca se alimenteaza toate din acelasi PDU, daca acel PDU se alimenteaza din UPS-uri montate in paralel.
    Pot monta de exemplu 7 UPS-uri in paralel pe o sarcina care poate fi mentinuta de unul singur, astfel ca se pot defecta 6 UPS-uri si consumatorii nu sesizeaza nimic.
    Daca un PDU se alimenta la CNAS dintr-un singur UPS, sistemul are o hiba majora si STS si CNAS ar trebui sa explice mai bine ce s-a intamplat.
 • -8 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 iulie 2019, 22:04)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Pffff (Marţi, 23 iulie 2019, 9:11)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui

   Esti chiar prost daca compari STS cu securitatea.
 • +3 (3 voturi)    
  Pare a fi o lucrare facuta de mantuiala (Marţi, 23 iulie 2019, 8:48)

  bigbrother [utilizator]

  De cand a fost creata si lansata si pana a fost lasata de izbeliste. Explicatiile date sunt oricum pe tiparul "celalalt e de vina", asa ca sper ca toata povestea asta sa se termine cu o plangere penala si cineva sa raspunda cu adevarat pentru nebunia asta.

  Si mai ales, cumva sa se rezolve odata pentru ca un sistem care are "70.000 utilizatori si peste 700.000 de servicii medicale raportate şi validate zilnic, din care circa 200.000 sunt prescripţii medicale." NU este nici pe departe ceva extraordinar, sunt zeci de site-uri web in Romania care depasesc cu mult aceste cifre si functioneaza fara probleme si fara sa se fi cheltuit zeci de milioane de lei pe echipamente si mentenanta.
 • +2 (2 voturi)    
  Alte softuri, alte echipamente. Alte shpagi? (Marţi, 23 iulie 2019, 9:20)

  Ion Pop de Popa Popesti [utilizator]

  Este necesar un sistem nou sa straluceasca la soare.
  Sa coste mult ca sa existe garantia ca e bun.
  Alte milioane de cheltuit. Alte shpagi pentru trimisii psd din institutii. Asa se intampla peste tot in toate institutiile publice.
  Peste tot, brusc a survenit "dorinta de schimbare" prin aranjarea unor tunuri "de onoare".
  In urma ramane acelasi jaf. In acest fel, de vreo 30 de ani ne construim noi pe noi.
 • +1 (1 vot)    
  Cardul de sanatate are si rolul de jena coruptia (Marţi, 23 iulie 2019, 10:10)

  deval [utilizator]

  din sistemul de sanatate !! Daca sistemul a fost proiectat sub conducerea unor corupti celebrii -ca ghita- in perioada lor de glorie, la ce sa ne asteptam ??!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by