Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul de la 1 ianuarie 2020: Amenzi mai mari pentru apeluri false la 112

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2019, 17:47 Economie | Telecom


Cartele SIM
Foto: http://pngimg.com
Cartelele prepay se vor vinde doar cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cuantumul amenzilor pentru apeluri false va crește la valori cuprinse între 1.500 de lei și 5.000 de lei, față de 500 de lei și 1.000 de lei în prezent, a precizat marți Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Măsurile fac parte dintr-o Ordonanță de urgență adoptată marți pentru îmbunătățirea localizării celor care sună la 112. Vezi în articol ce se întâmplă cu cei care dețin deja cartele prepay și cum vor fi colectate datele.

Guvernul a adoptat marți o Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea legislației pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor prin îmbunătățirea posibilităților de preluare și gesitionare a informațiilor de localizare a apelurilor de urgență, a anunțat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței Executivului.

 • "Se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informații de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgență. Astfel va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenței și implicit cel de răspuns la situații de urgență.
 • Este reglementată transmiterea gratuită a mesajelor tehnice standardizate scurte asociate apelurilor de urgență.
 • De asemenea, pentru îmbunătățirea localizarii persoanei care apelează 112 se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare a utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii.
 • Cu alte cuvinte, cartelele prepaid vor fi furnizate doar după ce persoana care achiziționează prezintă actele de identificare. Această obligație intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar începând cu data de 1 septembrie 2020 este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans prin intermediul cartetelor SIM ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului datele de identificare.", a declarat Nelu Barbu.

Datele personale ale celor care dețin deja cartele prepay trebuie colectate până la 1 septembrie 2020. Cei care refuză nu vor mai putea folosi serviciile


Cu alte cuvinte, românii care dețin cartele prepay nu vor mai avea acces la servicii de telefonie mobilă dacă nu vor să-și dea datele personale, date care să fie accesate atunci când sună la 112. Cum vor fi colectate datele celor care dețin deja cartele preplătite?

 • "În ceea ce privește utilizatorii care au deja o cartelă prepaid, inclusiv cei care achiziționează o cartelă până la data de 31 decembrie 2019, aceștia vor avea 8 luni la dispoziție, adica până la 1 septembrie 2020, pentru a transmite datele de identificare. În acest sens, furnizorii de telefonie mobilă împreună cu autoritățile vor iniția campanii de informare.
 • Datele de identificare ale utilizatorilor de cartele prepay vor fi colectate exclusiv pentru a fi puse la dispoziția administratorului serviciului național unic pentru apeluri de urgență (n.a Serviciul de Telecomunicații Speciale - STS) și utilizate de către acesta în conformitate cu respectarea tuturor prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.
 • Au fost prevăzute și termene pentru care se poate realiza prelucrarea și stocarea datelor colectate, respectiv a documentelor care fac dovada corectitudinii datelor furnizate de utilizatori, cât și termenele în care se va proceda la distrugerea și ștergerea datelor la împlinirea termenului de prelucrare și stocare a acestora, termene pe care le găsiți în actul normativ pus în transparenta decizională de Ministerul Comunicațiilor", a spus Nelu Barbu.

Prin actul normativ au fost majorate și amenzile aplicate până acum în cazul apelurilor abuzive la 112.

 • "Totodată prin acest act normativ sunt stabilite și sancțiuni mai aspre pentru alertarea falsă a agențiilor specializate, având în vedere atât faptul că astfel de practici afectează accesul la servicii de urgență a persoanelor care au într-adevăr nevoie de intervenție, pe de o parte, iar pe de altă parte generează costuri mari cu totul și cu totul inutil.
 • Cuantumurile amenzilor aplicate pentru săvârșirea acestei contravenții au fost majorate - minimul de la 500 de lei la 1500 de lei, iar maximul de la 1000 la 5000 de lei. Așadar amenzile aplicabile vor fi de la 1500 la 5000 de lei față de 500-1000 de lei în prezent.", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Surse: Datele proprietarilor prepay care sună la 112 vor fi stocate de STS timp de 5 ani

Modificările la sistemul 112 vor fi implementate prin Ordonanță de Urgență, un proiect în acest sens fiind dezbătut public săptămâna trecută. Pe lângă implementarea sistemului AML, o altă măsură cuprinsă în actul normativ este colectarea datelor deținătorilor de cartele prepay, astfel încât aceștia să fie identificați când sună la 112.

Datele proprietarilor prepay vor fi accesate când aceștia sună la 112, o măsură care poate salva vieți, a susținut Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență la dezbaterea privind proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică sistemul 112. Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? s-a întrebat acesta. Nu plata cartelelor prepay cu buletinul este problema, ci măsura disproporționată de a pedepsi apelarea abuzivă prin colectarea masivă de date și lipsa garanțiilor de securitate a acestor date, i-a replicat societatea civilă.

După dezbaterea care a avut loc joi, 22 august, autoritățile au adus câteva modificări proiectului de OUG.

Una dintre modificările aduse este reducerea duratei de stocare de către STS a datelor personale ale proprietarilor de cartele prepay care sună la 112 de la 10 ani la 5 ani, potrivit surselor HotNews.ro.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12420 vizualizari

 • +10 (34 voturi)    
  Aceasta OUG incalca o hatarare a CCR, (Marţi, 27 august 2019, 17:59)

  xrogo [utilizator]

  nr. 461/2014 si daca va fi atacata la CCR va cadea cu brio!
  • +9 (29 voturi)    
   La 112 dai telefon și fără cartela. OUG=efect zero (Marţi, 27 august 2019, 20:04)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Se folosește cazul Gheorghe Dincă ca pretext pentru o mai veche dorința a serviciilor secrete romanești, controlate de CIA, de a pune sub supraveghere pe toți posesorii de telefon mobil.

   Nu ai nevoie de cartela ca sa suni la 112. Poți da telefon la numărul în cauza folosind un aparat compatibil cu rețelele romanești (și majoritatea sunt) cumpărat oriunde în lume și de la orice persoana.

   Cine vrea sa facă glume la 112, le va face în continuare apelând de pe un mobil cu cartela scoasa.

   Pe de alta parte, apelantul serios la 112 spune cine este, asa ca se auto-identifica ca persoana iar localizarea sa în spațiu, pe baza releelor în raza cărora se afla, asta nu are legătura cu înregistrarea cartelelor preplatite cu buletinul.

   Cazul Alexandra Macesanu a fost ceva extrem de rar. A sunat la 112 chiar de pe un mobil al răpitorului Gheorghe Dinca. Da, într-adevăr, dacă cartela (presupunând ca era una în interior) era înregistrata cu numele lui Dinca politia ar fi ajuns mai repede la adresa acestuia însă nu dai legi de supraveghere a unei tari întregi doar sub pretextul rezolvării unor situații improbabile.
   • -13 (21 voturi)    
    Serios? (Marţi, 27 august 2019, 21:31)

    Dani087 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Ia incearca! Ar fi bine sa te documentezi inainte sa raspandesti minciuni. E plin internetul de d-astia ca tine.
    • +2 (6 voturi)    
     Pai omul a spus ceva. Tu? (Miercuri, 28 august 2019, 9:32)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Dani087

     Pai omul a spus ceva. Tu doar ai dat-o pe Gica Contra si atac la persoana, fara sa zici nimic la obiect. Tipic securistic.

     PS: Da, Internetul e plin cu multe chestii, inclusiv cu prosti frustrati, imbecili fara neuroni sau securisti tembeli, dar "in misiune".
     • +3 (3 voturi)    
      Data asta ai dreptate (Miercuri, 28 august 2019, 13:51)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Si se poate face un test foarte simplu: scoti cartela si ar trebui sa apara pe ecran ca poti da telefon doar la 112/911. Eu am testat si asa este. Si inca pe telefoane vechi (Samsung S5, iPhone 4)...
   • -11 (17 voturi)    
    Ai dreptate, cu exceptia teoriilor conspiratiei (Marţi, 27 august 2019, 22:03)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    E hazlie de-a binelea dorinta serviciilor secrete, controlate inca de CIA (!!!) de a vedea ce face si cu cine vorbeste badea Gheorghe sau tata Leana din Prundul Bargaului...
    • 0 (12 voturi)    
     ... (Miercuri, 28 august 2019, 7:12)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     @liviuX...daca vrei sa faci un denunt intr-o chestie grava de coruptie sau legat de un clan mafiot o cartela anonima e buna. Si guvernul stie asta. La fel si trompeta aia de Arafat.
     • +2 (10 voturi)    
      Hmm (Miercuri, 28 august 2019, 8:29)

      Hydra [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

      Denuntul cum il faci? Suni la 112?...pai se poate apela si fara SIM.
    • +6 (8 voturi)    
     si mai ales (Miercuri, 28 august 2019, 9:23)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     comica reactia ''hazlie'' a celor saraci cu duhul.
     care,de bunavoie si cu fericirea-n obraji,sunt de acord cu orice le cere statul,guvernul sau gunoierul.ca vb aia nu are nimic de ascuns...
     jesus!
     • -2 (2 voturi)    
      Nu inteleg ce vrei sa spui... (Miercuri, 28 august 2019, 13:52)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Point

      Poate incerci sa te exprimi mai inteligibil, aducand si niste argumente.
   • -5 (11 voturi)    
    Supravegherea cui? (Miercuri, 28 august 2019, 8:28)

    Hydra [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Cei cu abonament de ce au date personale atasate unei SIM? Hai sa renuntam si la numerele de inmatriculare ale vehiculelor din dotare, ca deh, ne supravegheaza guvernul.
    Plin de teoria conspiratiei peste tot.
    • +4 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 9:38)

     [anonim] i-a raspuns lui Hydra

    • +4 (6 voturi)    
     Nu e foarte complicat (Miercuri, 28 august 2019, 9:57)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Hydra

     Cei cu abonament trebuie sa plateasca firmei de telefonie dupa ce au folosit serviciul prestat de aceasta ; e singurul motiv pentru care au date personale atasate unei SIM .
     Cei cu cartela prepaid platesc firmei de telefonie inainte sa foloseasca serviciul ; ei vor avea date personale atasate unei SIM doar pentru ca marele salvator Raed Arahat ne spune ca - atunci cand cumpara o cartela - toti au intentia sa sune abuziv la 112 .
     Genialul Raed Arahat nu ne-a spus cate mii de oameni mor anual in Romania ca urmare a folosirii cartelelor preplatite ; in urma accidentelor auto mor vreo 3.000 .
     Raed Arahat nu a spus nici motivul pentru care amenda pentru abuz la 112 a fost pana acum - pentru mai mult de 15 ani - 500 de lei .
     Raed Arahat nu ne-a spus cate amenzi minuscule s-au dat celor peste 200.000 de posesori de abonamente care au sunat abuziv la 112 in primele 6 luni .
     Dar nimic nu trebuie sa ne faca sa credem ca - atunci cand ne serveste astfel de " argumente " - marele Raed Arahat ne considera idioti .
     Ar insemna ca nu suntem cetateni loiali / cinstiti / corecti !
     Spre deosebire de Raed Arahat si ai lui , care sunt …
     Si mor de grija noastra …
     Ca politistii & procurorii care au rezolvat cazul Caracal …
     Ca cei care au rezolvat cazul Colectiv...
     Eiii , daca ar fi avut datele de identificare ...
     • -2 (4 voturi)    
      Pentru (Miercuri, 28 august 2019, 13:28)

      Hydra [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

      mine e mai simplu decat jalnicele scuze pe care le tot citesc pe aici.
      Infractorul si nu cetateanul onest e plin de drepturi si aparat de sincopele din lege.
      Cu cat mai multe metode a afla cine este o persoana (desi vorbim doar de numele celui ce a cumparat un SIM, nu e garantat sa ii apartina, il poate cumpara pentru altcineva) cu atat mai bine.
      Si am observat pe parcursul vietii ca cei ce urla impotriva unoar astfel de chestii sunt de doar 2 categorii: 1. paranoici sau 2. infractori, rude de infractori sau prieteni cu infractori.
      Pot sa traiesc linistit stiind ca sistemul imi cunoaste numarul de telefon. Prefer SIM Prepay in detrimentul abonamentului pentru ca ofertele sunt mai bune. Insa nu sunt cu nimic ami presus sau prejos decat cei cu abonament. Sa fie cu buletinul zic!
      • +2 (2 voturi)    
       Scuze ? (Miercuri, 28 august 2019, 18:11)

       paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Hydra

       Interpretati gresit niste opinii .
       Si va contraziceti singur : " nu e garantat sa-i apartina , il poate cumpara pentru altcineva …"
       Foarte corect , OUG nu contine nici un fel de sanctiuni pentru utilizatori .
       De ce oare ?
       Spre deosebire de dv , eu nu am convingeri atat de puternice si sunt mai curios .
       N-ar fi trebuit ca impostorul Arahat sa spuna si numarul apelantilor abuzivi cu cartela prepaid ?
       Poate ca , la 2.000.000 de apeluri au fost 500.000 de apelanti .
       Poate ca astia 500.000 reprezinta 7-8% din numarul total de posesori de cartele prepaid .
       Poate ca nu este foarte corect sa obligi 8-9 milioane de cetateni sa umble brambura si sa stea la cozi din cauza unor derbedei care reprezinta 7-8 % din utilizatori …
       Poate ca macar ar trebui sa-ti ceri iertare pentru deranjul la care ai tupeul sa ii obligi pe cetateni …
       Pentru ca - in Realitate - statul este servitorul cetateanului .
       Chiar si in Romania ...
       Asta ar presupune sa nu fii un stat las , hot , abuziv , criminal , iresponsabil …
       Adica asa cum - dupa Colectiv - se cazuse de acord ca este statul roman …
       Da' lumea uita repede ...
       • -1 (1 vot)    
        Sa nu ne grabim (Miercuri, 28 august 2019, 18:44)

        Hydra [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

        Nu cred ca e cazul sa stam la cozi. Operatorii mari iti ofera posibilitatea de a avea un cont on-line pentru cartela prepay. Deci se pot oferii acele date acolo. Evident, de la statul roman asteptarile sunt minime, ne putem trezi in situatia de a ma prezenta personal pentru a-mi atasa datele personale unui SIM ce il posed deja.
        Insa nu ma deranjeaza.
        Ce ma enerveaza enorm sunt textele cu ingradirea libertatii. Care ingradire? Cumva nu mai poti circula liber? Nu mai ai voie sa efectuezi apeluri? O vrajeala de rahat.
        Mi-am cumparat SIM prepay in UK: mi s-a cerut document de identificare.
        Mi-am cumparat SIM prepay in Olanda: mi s-a cerut document de identificare.
        Mi-am cumparat SIM prepay in Germania: mi s-a cerut document de identfiicare.
        Mi-am cumparat SIM prepay in Africa de Sud: mi s-a cerut document de identificare.
        Mi-am cumparat SIM prepay in Rusia: mi s-a cerut document de identificare.
        Nu m-am simtit mai putin liber pentru ca am oferit acel document.
        • +2 (2 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 22:20)

         [anonim] i-a raspuns lui Hydra

         • -1 (1 vot)    
          Pai (Joi, 29 august 2019, 8:30)

          Hydra [utilizator] i-a raspuns lui

          Nu i-a ajutat cu nimic pentru ca nu am comis infractiuni. Daca eram in randul infractorilor exista o sansa de a fi depistat mai in usor. Ca sa fie prima oara cand ma leg de un singur caz: Dinca si apelul Alexandrei. Insa eu nu vreau asta pentru acest caz in sine, ci in general. Mi se pare utila, la un viitor caz Dinca, putem afla usor de la cine s-a apelat. De asemenea la alarmele false/amenintarile false cu bomba,etc.
          Absolut nici un conspirationist sau aparator de infractori nu mi-a raspuns cu subiect si predicat ce liberate imi este ingradita prin oferirea acelor date. Ce libertate pierd eu? Ceea de a ma ascunde? Exist si platitor de taxe si impozite, am un CNP, un numar de inmatriculare al unui vehicul. Nu simt nevoia sa ma ascund de nimeni si de nimic.
          • 0 (0 voturi)    
           Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 august 2019, 8:49)

           [anonim] i-a raspuns lui Hydra

           • -1 (1 vot)    
            . (Joi, 29 august 2019, 9:20)

            Hydra [utilizator] i-a raspuns lui

            De la banca nu imi cere CNP-ul cand ma suna, ci ma intreaba de creditele pe care le am si/sau depozite+ adresa de mail atasata contului. Acelea nu sunt trecute in buletin, geniule. Probabil tu lucrezi cu alta banca.
            Daca ai citi mai cu atentie ce am scris (dar nu e pe placul tau deci nu te-ai obosit) ai intelege ca au folosit ca metoda de preventie. In Romania de multe ori tratam efecte si nu cauze. Cand e vorba de tratat cauze, apar cetatenii cu idei despre ingradirea drepturilor.
            Casa o incui,da. Masinia nu pentru ca nu am. Tipic cetateanului roman ai presupus ca vehicul inseamna masina. Am motocicleta doar, e in fata blocului, acoperita pentru a fi protejata de ploaie.
            Pentru ce folosesc eu de obicei am 4G la telefon. Cand e cazul de ceva mai complex, laptopul de munca e de ajuns. Si e deja protejat de sistemul impus de companie. Suna cunoscut IMPUS? Asa sper sa fie impusa si masura asta cu SIM-urile. Si mai urmeze si alte impuneri.
            Tot nu am m-ai lamurit...cum era? Libertatile...care sunt cele ingradite?
            • +1 (1 vot)    
             Comentariu sters de utilizator (Joi, 29 august 2019, 15:35)

             [anonim] i-a raspuns lui Hydra

             • -1 (1 vot)    
              ... (Joi, 29 august 2019, 17:30)

              Hydra [utilizator] i-a raspuns lui

              Tot nu sunt convins. Am scris si in alt comentariu: orice SIM trebuie tratat la fel: ori toate cu date personale atasate (abonament sau prepay) ori toate fara date personale atasate. Nu am vazut proteste ale abonatilor pe tema datelor oferite unei companii. Vad doar protestele unora ce mi se par chiar dubiosi dupa cat insistenta dau dovada in a apara anonimatul.
              "Acum te intreb: de ce hackerii sa puna mana pe datele tale?" O intrebare prost aleasa, sunt certificat in CyberSecurity...tocmai ca stiu ca ti se pot citi/fura datele, tocmai ca stiu ca iti poate fi ascultat apelul...nu ma stresez. Sunt unii, prosti de-a dreptul ce au senzatia ca daca e ilegal nu se practica. Pai si sa mergi cu vehiculul peste niste valori ale vitezei e ilegal...insa foarte multi o fac. Nu opreste pe nimeni ilegalitatea aia sa faca ceva. Diferenta e daca sunt prinsi, au de platit sub diverse forme (amenda/dosar). Eu prefer sa fiu de acord cu orice ajuta sa fie prinsi astia dubiosi. Si daca ajuta la prinderea 0.01% din numarul de infractori...tot de <>0. Deci masura poate avea beneficii. Asta pentru oamenii ce isi doresc o societate civilizata. Cand esti paranoic sau pus pe fapte ilicite, nu iti mai convine. "He, he" ca sa citez o retardata in viata.
              • +1 (1 vot)    
               Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 18:06)

               [anonim] i-a raspuns lui Hydra

               • 0 (0 voturi)    
                ... (Vineri, 30 august 2019, 18:54)

                Hydra [utilizator] i-a raspuns lui

                Pai, ca in orice zona, nu se poate sa fim toti la fel. Eu le recomand clientilor ce imi spune certificarea sa le recomand si de asemenea bunul simt practic. Dar faca asta pentru ca sunt platit pentru acea consulanta, nu pentru ca sunt de acord cu toate cele indrugate.
                P.S. IEC 62443. Asta ii. Uite ca ajungi sa "discuti" cu unul care nu da 2 bani pe paranoia.
                Traim in democratie, nu trebuie sa fim de acord unii cu ceilalti. Si tot pentru ca democratie, e dreptul tau sa nu dai crezare.
                Pana una alta, asptet sa vad cum se va termina telenovela asta cu SIM-urile.
                • 0 (0 voturi)    
                 Comentariu sters de utilizator (Vineri, 30 august 2019, 19:49)

                 [anonim] i-a raspuns lui Hydra

                 • 0 (0 voturi)    
                  ... (Vineri, 30 august 2019, 22:32)

                  Hydra [utilizator] i-a raspuns lui

                  Nu o sa ii permit sa se maturizeze pentru ca nu imi plac oamenii paranoici, deci nu vreau sa fiu in postura sa nu imi placa de mine.
                  Nu o sa ating nivelul mentionat de tine, si din alte motive. Nu am job 100% pe asa ceva (e max 15% si nu vreau sa depasesc acest nivel. Prefer meseria mea de baza).
   • -2 (4 voturi)    
    mai (Miercuri, 28 august 2019, 9:13)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    nici o solutie nu e infailibila...
    dar aceasta masura ar ajuta
   • -2 (4 voturi)    
    pe langa 112 sunt si alt fel de infractiuni (Miercuri, 28 august 2019, 10:52)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    care se intampla de pe cartele prepaid. E bine sa fie scoase la vedere.
  • +4 (8 voturi)    
   cine sa faca sesizarea la CCR? (Marţi, 27 august 2019, 21:10)

   Dani087 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Cine sa faca sesizarea la CCR? Daca face sesizarea asta inseamna ca nu e doar un papagal. ATENTIE popor ! Vom intelege cine e.
 • +7 (31 voturi)    
  Constituția României (Marţi, 27 august 2019, 18:00)

  Nyk1 [utilizator]

  ARTICOLUL 26
  (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
  ARTICOLUL 28
  Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

  Nu sunt jurist, dar cred că aici intră și identitatea emițătorului, respectiv receptorului mijlocului legal de comunicare.
  • +6 (14 voturi)    
   Caragiale (Marţi, 27 august 2019, 18:29)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Caragiale a spus foarte bine in piesa, in urma cu 130 de ani:

   "Curat neconstitutional, dar umflati-l si luati datele!"
  • +5 (13 voturi)    
   Pai tocmai asta e problema... (Marţi, 27 august 2019, 18:31)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Cum se garanteaza acest secret, cand cartelele se vand la chioscuri pe strada si datele se colecteaza tot acolo, in conditii bine stiute. Deci cum se garanteaza securitatea? Va vedea GDPR-ul...
   • +4 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 august 2019, 21:44)

    [anonim] i-a raspuns lui LiviuX

    • +2 (2 voturi)    
     Evident asta e o solutie la mintea oricui (Miercuri, 28 august 2019, 13:45)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

     Intrebarea e daca le va conveni "chioscarilor" care astfel vor pierde o sursa de venituri. A facut cineva vreun studiu de impact economic? Sunt convins ca nu!
  • -6 (18 voturi)    
   ? (Marţi, 27 august 2019, 18:43)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Adica abonamentele sunt ilegale?
   Dupa interpretarea asta postasul vede de la cine ai primit scrisori.
   Sa interzicem si scrisorile!
   • +2 (8 voturi)    
    Gandeste putin mai mult... (Marţi, 27 august 2019, 22:00)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Nu e vorba de nume, asta nu e nici un secret. Si chiar mai multe, ca telefon adresa... Aici a vorba de CNP care e, sau ar trebui sa fie secret.
  • -5 (19 voturi)    
   cam nedumerit (Marţi, 27 august 2019, 18:57)

   Walking_dead [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   In tari mai rasarite, cum ar fi Germania unde de exemplu nu prea exista Google Street View din motive de viata privata si instalarea de camere de supraveghere este discutata si acum, cumpararea unei cartele de telefon este conditionata de prezentarea unui act de identitate de cel putin 10 ani. Daca tu te temi de utilizarea incorecta a datelor personale si zici ca statul atenteaza la viata ta privata de ce nu te apuci sa depui reclamatii impotriva Google si a miilor de camere de supraveghere amplasate peste tot, chiar si de catre persoane fizice?
   • +7 (11 voturi)    
    Camerele, Google sau Facebook stiu unde sunt (Marţi, 27 august 2019, 22:02)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

    dar nu stiu cine sunt doar daca am pus o poza pe profil sau m-a taguit cineva si aplica un algoritm avansat de recunoastere faciala, eventual pe mai multe cadre.
    Problema e ca daca dau datele telefonului statul poate sti la orice moment unde ma aflu, cu cine discut prin proximitatea semnalului.
  • +6 (14 voturi)    
   Sigur "secretul" din art. 28 (Marţi, 27 august 2019, 19:06)

   pixel9 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   nu se refera la - continutul .... este inviolabil?

   Adica si tu si 112 (destinatarul apelului) aveti voie sa stiti ce ati discutat intre voi, inclusiv cine este fiecare parte, ca parte a discutiei. Adica nu e ilegal.

   Ilegal ar fi sa te intrebe un om pe strada - Auzi Nyk1, cum s-a rezolvat problema de ieri cu 112?

   Nici eu nu sunt jurist, dar asa imi suna.
  • +8 (16 voturi)    
   secretul lui Polichinelle.. (Marţi, 27 august 2019, 19:12)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Da. Il si vad pe Nyk1 mergand la posta cu scrisoarea..
   "Cui doriti sa i-o trimiteti?" / "Secret!"

   Intrebare de baraj: cine vrea sa-si ascunda de autoritati numarul de telefon?.. :)

   Solutia pentru cei care chiar vor sa se ascunda este oricum extrem de simpla.. buletinul romanesc, cartea de identitate, este o bucata de plastic scoasa la imprimanta. Vanzatorii de cartele de telefon nu au cum sa-ti verifice autenticitatea actului. Printezi plasticul, iti cumperi cartela, apoi distrugi plasticul.
   Pentru idiotii care suna aiurea la 112 au aia de la SRI si STS solutii tehnice mult mai avansate, dar #ciumarosie are alte motive sa refuze acele solutii.
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 9:41)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

  • +8 (14 voturi)    
   Expeditorul si destinatarul nu sunt un secret (Marţi, 27 august 2019, 19:39)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Se scriu pe plicuri, cu adresa cu tot. Continutul e secret...
   • -1 (3 voturi)    
    corect (Miercuri, 28 august 2019, 9:16)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    acum sa le explici asta te rog si boilor de la CCR
   • 0 (0 voturi)    
    Expeditor secret (Sâmbătă, 31 august 2019, 9:41)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    De fapt expeditorul poate să fie secret. Nu te oprește nimeni să scrii ”Mărie cu Pălărie” în rubrica ”Expeditor” și apoi să bagi scrisoarea în cutia poștală.

    Dacă adresa destinatarului e corectă, scrisoarea va fi livrată. Fă experimentul dacă nu mă crezi. Costă 3 lei maximum.
  • 0 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 august 2019, 19:56)

   [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   • +3 (11 voturi)    
    La abonament iti trimite factura (Marţi, 27 august 2019, 21:20)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

    si consumi in avans. E practic un credit si iti dai datele.
  • +4 (30 voturi)    
   Nu conteaza Constitutia (Marţi, 27 august 2019, 20:17)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Nu conteaza Constitutia la romani.
   Sclavul e bucuros ca a gasit o scuza pentru sclavie, atata tot.

   Fata aia din Caracal a fost omorata de incompetenta statului securist si a angajatiolor acestuia...
   ...concluzia (securistilor): romanii trebuie sa fie controlati mai mult de incompetentii anterior definiti.
   La concluzia asta romanii raspund cu ode de bucurie.

   Asta-i neamul; nu degeaba transilvanenii au fost iobagi toata istoria lor, pana aproape de secolul 20. In atatea generatii s-a dezvoltat gena aia de sluga-sclav-iobag; aia determina acum "romanismul".
   • -1 (3 voturi)    
    clar (Miercuri, 28 august 2019, 9:17)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    pentru ca pana acum nu te puteau urmari...

    deci faptul ca nu poti cumpara o cartela fara buletine e sclavie?!
    si martienii sunt printre noi, nu?!
   • -1 (1 vot)    
    hehe (Miercuri, 28 august 2019, 9:31)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    si nu degeaba scrie maria ta la greu.
    ultimul paragraf spune multe despre maria ta si scopurile ascunse.
    arata ip-ul ivane!
    doh,te protejeaza constitutia Romaniei.ironic
  • -2 (8 voturi)    
   Nu! (Marţi, 27 august 2019, 21:23)

   Keiiil [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Nu intra acolo si identitatea emitatorului, altfel abonamentele telefonice ar trebui interzise prin constitutie.
   CONTINUTUL scrisorilor, eventual convorbirilor telefonice sunt protejate prin constitutie, adica nu-ti pot asculta convorbirile private.

   Pe de alta parte, tot incerc sa pricep.. cu ce naiba va deranjeaza daca trebuie sa arati buletinul cand cumperi cartela pre-pay?!.. sunteti toti dealeri de iarba sau ce?
  • -4 (6 voturi)    
   ? (Miercuri, 28 august 2019, 8:39)

   Hydra [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Pe acest argument contractele tip abonament sunt ilegale. Ca nu "respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată."
   P.S. Nici eu nu sunt jurist...dar astia cu SIM-ul prepay ori astia cu abonamentele...undeva e o buba. Ori toti nu trebuie sa fie cunoscuti, ori niciunul. Sa nu mai tot umblam cu jumatatile de masura.
   Mi se pare mega amuzant, cum nu respecta aceste criterii faptul ca se stie cine e posesorul unui SIM.
  • -4 (4 voturi)    
   aha (Miercuri, 28 august 2019, 9:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   dar cu abonament cum se poate?!
   toata balaria asta cu neconstitutionalitatea e o balarie totala!

   also terminati naiba cu SRI ca aia daca ar avea aparatura se pot prinde cine esti si cu cartele prepay ca urmaresc unde sta telefonu peste noapte in plm...
 • +5 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 august 2019, 18:29)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   sssssss (Miercuri, 28 august 2019, 9:37)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui

   seviciili si dancila vegheaza si te apara de crime si terolisti.zi bogdaproste ca nu se arunca-n aer vreun muslim,cu telefonul de gat.ca astia nu mai vindeau nici tel fixe.ceconteaza ca tehnologia de localizare exista de mult,prostii nu stie!
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 9:38)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • -5 (23 voturi)    
  In Grecia (Marţi, 27 august 2019, 18:37)

  Zummm [utilizator]

  Sunt vandute cu buletinul si nu mai tipa nimeni. Daca la rrumani nu merge decat cu biciul, garduri, santuri, amenzi Asta e NATIA P.S. Uite de-asta nu mai putea Securitatea sa te asculte Hahaha
  • +2 (2 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 13:33)

   [anonim] i-a raspuns lui Zummm

 • +8 (16 voturi)    
  incarcare la chiosc cu confirmare ID? (Marţi, 27 august 2019, 18:44)

  jorj_bv [utilizator]

  cam ce siguranta a datelor poate oferi. Sau ai tupeu sa-i dai toate datele unei tantici de la un chiosc de ziare?
 • -4 (20 voturi)    
  Cartele (Marţi, 27 august 2019, 19:34)

  Florinm11 [utilizator]

  F proasta hotărârea ccr. E f bine sa se știe cine cumpăra cartele. Eu de ce cu abonament sunt transparent și cei cu cartele nu? Sa fie sănătoasă curtea. Și f bună și creșterea amenzii pentru 112.
  • +6 (6 voturi)    
   Din spusele unora mai informati (Marţi, 27 august 2019, 21:11)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Florinm11

   Localizarea telefonului se face in baza codului IMEI al telefonului, si nu al numarului. Asta ar fi una din explicatiile pt. care pana acum nu era nevoie de datele personale cand cumparai o cartela prepay.
  • +6 (12 voturi)    
   Nu e foarte complicat ... (Marţi, 27 august 2019, 22:40)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Florinm11

   Dv " sunteti transparent " doar pentru ca beneficiati de un serviciu inainte de a-l plati - iar firma de telefonie trebuie sa va trimita o factura .
   Cel care cumpara o cartela " prepaid " plateste firmei serviciul in avans - deci firma nu are nevoie sa cunoasca datele sale de identificare .
   Raed Arahat , marele geniu salvator al natiei ,a spus clar : daca folosesti cartela prepaid , inseamna ca vrei sa suni aiurea la 112 !
   Totusi , marele Raed Arahat a uitat sa spuna cate amenzi a dat 112 celor peste 200.000 de utilizatori de abonamente care au sunat abuziv in 6 luni .
   Si tot Arahat a uitat sa explice de ce amenda a fost pana acum - timp de peste 15 ani - 500 de lei ...
   Pen'ca - cu o amenda de 500 lei - nu pare ca baietii au vrut foarte tare sa descurajeze abuzurile la 112 ...
   • +2 (2 voturi)    
    raspuns (Miercuri, 28 august 2019, 9:23)

    Florinm11 [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

    deci dvs spuneti ca operatorul de telefonie imi foloseste datele doar ca sa ii trimita factura celui cu abonament? eu cred ca face mai mult de atat. Eu cred ca la nevoie ii furnizeaza politiei de exemplu datele mele. Pe cand la prepay nu i le furnizeaza. Ca sa fim egali in tara asta ar trebui macar sa de dea atunci o lege ca operatorul nu are voie sa dea datele mele politiei . Ca sa fim egali. pana atunci nu suntem. 2. acum ca amenda la 112 este 5000 lei pe mine ma gaseste imediat (fara triangulare --- tot de la operator) . pe cel cu prepay nu o sa-l gaseasca . de ce eu sa platesc amenda si altu nu ? astept raspuns
    • +2 (2 voturi)    
     In Realitate (Miercuri, 28 august 2019, 11:47)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Florinm11

     1. Tocmai s-a dat lege ca operatorul sa dea datele tuturor .
     S-a facut dreptate ; acum o sa fie " egalitate " - si dv fericit .
     2 . In urma cu 2 saptamani , a fost publicat un Raport al Parchetului General privind activitatile desfasurate in cazul Caracal .
     In media s-a relatat - deci puteti gasi - ca in Raport scrie ca s-a ajuns la Dinca prin verificarea listingului telefonului cu cartela prepaid de pe care a sunat Alexandra .
     Asta pare sa demonstreze faptul ca - in Realitate - nu este nici o problema cu identificarea detinatorilor de cartele preplatite .
     Sigur , doar cand se vrea …
     Marele Raed Arahat a spus despre un apelant care a sunat de 21.000 de ori la 112 .
     Oarecum bizar , Arahat nu a spus nimic despre masurile luate impotriva acestuia…
     Sigur , nimeni nu ne poate impiedica sa credem balivernele debitate de Raed Arahat …
     Putem sa ignoram si faptul ca discutia a plecat de la localizarea apelantului aflat in nevoie si a ajuns la identificarea apelantului abuziv …
     Si faptul ca Arahat nu a explicat de ce in 5 ani de la cazul Apuseni nu s-a implementat localizarea AML ...
     Parca Arahat a fost seful departamentului Situatii de Urgenta din MAI ...
     Poate nu a avut sprijin politic pentru OUG inainte de cazul Caracal ?
     Aaaa , adevarata problema e identificarea cartelelor prepaid ...
 • +3 (19 voturi)    
  OK, si cum se va intampla? (Marţi, 27 august 2019, 19:44)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Imi prezint buletinul si mi-l xeroxeaza fata de la chiosc? Sa imi vada seria, nr de buletin, adresa si CNP? Poate vrea si nr card si PIN-ul, nu?

  Ideea nu e rea, trebuie doar gandita pana la capat.

  Plus, cum se vor transmite datele? Le dau prin telefon? Le pun pe un site? Le dau pe mail? E securizat canalul? Poate trebuie sa imi iau certificat digital sa le trimit... te pomenesti.

  Poate am un generator de CNP-uri ca sa fie cifra de control corecta. Poate fur buletinul cuiva. Se verifica daca e expirat buletinul? Daca e furat?
  Exista un blacklist pentru persoane? Pentru buletine?

  Cum se garanteaza securitatea acestor date? Cine e raspunzator daca apare un leak ca se sparge server-ul? Sau "asta e"?

  Cum se asigura acesul limitat? Cine va avea? Doar STS? Si providerii? Utilizatorii? Daca e o urgenta?

  E simplu sa spui "nu ar fi minunat daca ai putea cumpara prepay doar cu buletinul?" fara sa gandesti ceva pana la capat.

  Pe de alta parte, in afara de CPP si OUG13 unde au fost dezbateri luni intregi sau OUG114, hai sa vedem ce alte proiecte au mai avut ei care sa fie gandite bien si pana la capat.
  • -5 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 august 2019, 21:26)

   [anonim] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   • -5 (7 voturi)    
    ? (Miercuri, 28 august 2019, 8:48)

    Hydra [utilizator] i-a raspuns lui

    Nu inteleg de ce ai luat minusuri. Ai expus realitatea asa cum este ea la acest moment.
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 9:43)

    [anonim] i-a raspuns lui

 • -9 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 august 2019, 20:20)

  [anonim]

 • +12 (24 voturi)    
  Și uite așa... (Marţi, 27 august 2019, 20:58)

  fdaniel [utilizator]

  Sub pretextul securității și iubirii față de aproapele nostru, renunțăm, puțin câte puțin, la intimitate de dragul unei pseudo-securități promise de un grup de derbedei ...
  • -1 (5 voturi)    
   ba ma omorati (Miercuri, 28 august 2019, 9:19)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   serios...
   cam cata minte (nu) aveti oameni buni?!

   1 - cand cumperi telefon se cere buletin
   2 - marea majoritate a telefoanelor au GPS (te pot localiza si identifica dupa adresele folosite)
   3 - 99% o sa ai folosesti acel telefon la un cont o factura etc... unde-ti vei da adresa (asta daca nu ti-ai luat telefonul EXCLUSIV pentru ilegalitati, caz in care nu vad problema buletinului)

   daca cineva vrea sa te urmareasca TE VA URMARI !!!
   eu zic si casa sa se ia fara buletin, si masina, si abonamentele la cablu etc... totu se plateste la casuta postala!

   terminati naiba cu tampeniile!
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 11:57)

    [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   • 0 (0 voturi)    
    bolentinul (Sâmbătă, 31 august 2019, 9:47)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    >cand cumperi telefon se cere buletin

    Nici vorbă.
  • -1 (1 vot)    
   nu iti asculta nimeni telefonul cu legea asta (Miercuri, 28 august 2019, 9:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   doar stiu cine esti... cam cum e la posta cand trimiti o scrisoare!
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 11:53)

    [anonim] i-a raspuns lui liviu_

 • +8 (16 voturi)    
  Ha ha ha (Marţi, 27 august 2019, 22:12)

  Casargoz [utilizator]

  Datele proprietarilor prepay vor fi accesate când aceștia sună la 112, o măsură care poate salva vieți, a susținut Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență la dezbaterea privind proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică sistemul 112

  Întrebarea de baza care încalcă regulamentul 679 este de ce sunt stocate datele 5 ani la STS : care este scopul prelucrării si stocării datelor. Nu e o încălcare a regulamentului.

  Apoi sunt si Leneși si prosti. Pentru ca in Israel, țara amenințată de terorism, cartelele sunt la liber. Se vând goale. Plătești si încarci cu cardul. :) dar nu-i duce mintea. Nu trebuie sa dai nici un oug, iei cartela fara id, si ești identificat după codul bancar, astfel un pakistanez cu cont in România este identificat mai precis decât daca cumpara cu buletinul de Pakistan.

  Ca sa răspund unui comentariu in general poștașul nu păstrează 5 ani adresele de unde ai primit scrisori. Si pentru cei care își aduc aminte de comunism: puteai trimite scrisori anonime către Europa liberă.
  Eu am avut colegi care au scris.

  Am sunat 112 cu abonament, a fost plăcut sa stiu ca au domiciliul meu si CNP-ul. Dar... nu m-au localizat, au ajuns după 4 ore .

  Daca punem numere la mașini... Google le șterge pentru ca încalcă viața privată, sunt ale posesorului de autoturism.

  Deci cazul Caracal are acum si un vinovat societatea civilă care nu permite identificarea apelantului.
  Caracal a fost o buna ocazie pentru aceasta oug, identificarea posesorilor de cartele nu va mișcarea infracționalitatea, doar va asigura unui serviciu secret acces la datele cetățenilor de buna credința, cetățeni care vor fi siguri de buna credința a conducătorilor STS.
  Deși grosier STS știe locația telefoanelor: vezi mesajele de alerta nesolicitate.

  Dar întreb totuși ce face cu numerele 10 ani ?
  Care e scopul? Dar 5 ani?
  Amenda este instant, dar restul?
  Am sunat ca era unul întins pe carosabil in fata la restaurantul X. A venit un echipaj. De ce au nevoie de nr. Meu 10 ani?
  • -1 (3 voturi)    
   mai legea (Miercuri, 28 august 2019, 9:22)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   este data cam prost
   dar este o lege buna in esenta...

   hai sa nu ne uitam doar la teoria conspiratiei ca majoritatea avem abonament si nu ne-a urmarit nimeni

   mai mult tu crezi ca-n romania are cineva infractructura ca sa-si urmareasca populatia 1984 style?!

   vedeti prea mutle SFuri si filme conspirationiste!
  • +1 (1 vot)    
   nu uitati ACTA (Miercuri, 28 august 2019, 10:57)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   in 2012 faza cu ACTA, legea propusa (si respinsa de BRX) care voia ca internet providerii sa monitorizeze traficul internet al clientilor ("pentru binele omenirii" si pt. saracii artisti care si vedeau operele piratate - sanchi), desi in contract cu internet provider scrie ceva de asigurarea lui "privacy" la client
 • -2 (2 voturi)    
  aici e o mare problema... (Miercuri, 28 august 2019, 9:12)

  liviu_ [utilizator]

  si nu ma intelegeti gresit... sunt 100% de acord cu cartelele prepay DOAR cu buletinul...
  DAR
  a mai cazut odata legea asta la CCR... si probabil o sa cada din nou...

  ma rog asta nu dovedeste decat cretinatatea alora de la CCR!
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 august 2019, 9:23)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   sau (Miercuri, 28 august 2019, 10:58)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   Evenimente publice cu mare impact emotional... provocate uneori chiar de guverne.
 • -3 (7 voturi)    
  elvetia (Miercuri, 28 august 2019, 9:30)

  angrycloud [utilizator]

  vad ca in romania lupta pentru anonimitate e pe cele mai inalte baricade.
  intre timp, in germania si elvetia, prezentarea unui act de identitate la achizitionarea oricarui produs care implica un SIM card este obligatorie.
  in loc sa va blocati la dreptul unei babute de a vinde prepaid cards la chioscuri sau tarabe ca inamovibil, mai bine v-ati gandi mai serios la problema aceasta si intr-un context mai larg decat chioscul din fata.
 • 0 (0 voturi)    
  ce? (Miercuri, 28 august 2019, 10:18)

  Toni_Romania [utilizator]

  Aici la Iasi la Orange in 2011 mi s-au cerut date buletin cand mi-am facut prepay. La fel la sotie.
 • +4 (4 voturi)    
  agenda (Miercuri, 28 august 2019, 10:21)

  Toni_Romania [utilizator]

  Mai mult - este un plan in vest pt. o lege care va obliga oamenii sa-si inregistreze la autoritati orice device cu online, cu nume si adresa, cum se facea sub Ceasca cu masina de scris.
 • 0 (2 voturi)    
  una buna (Miercuri, 28 august 2019, 11:15)

  Toni_Romania [utilizator]

  https://www.vice.com/ro/article/8qn8m4/inregistrarea-cartelelor-sim-in-romania-e-sigura


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by