Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit miercuri, 18 decembrie, la Palatul Victoria cu unul din șefii operațiunilor Orange pentru Europa, Jean-Marc Vignolles, și cu Liudmila Climoc, directorul general al Orange România. În urmă cu două săptămâni, liderul PNL s-a întâlnit și cu Srini Gopalan, membru în boardul Deutsche Telekom (DT), responsabil de afacerile din Europa ale grupului german, care controlează indirect Telekom România. Amintim că grupurile DT/OTE sunt în proces avansat de vânzare a acțiunilor deținute la firmele Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote).

Intalnire intre seful Orange pe Europa si premierul OrbanFoto: Guvernul Romaniei

În afară de poze, Guvernul nu a dat detalii despre discuțiile avute în cadrul acestor întâlniri, dar potrivit surselor HotNews.ro autorităților române li s-au adus la cunoștință planurile DT/OTE de vânzare a operațiunilor din România.

Fostul Romtelecom este deținut de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99%). Statul român este prezent și în acționariatul Cosmote, la care fostul Romtelecom deține 30% din acțiuni.

  • Ce au declarat luna trecută responsabilii Orange pe Europa, întrebați despre posibila achiziție a Telekom România

"Suntem operatorul nr. 1 de servicii convergente (n.a fix-mobile) în Europa. (..) În România, în mod istoric, am fost numai operator de servicii de comunicații mobile. Am avut un acord cu Telekom privind capacitatea de a oferi și servicii fixe. Acum, dacă în România, ca și în alte țari din Europa, putem accelera capacitatea de a furniza servicii avansate de internet fix broadband către clienți vom lucra din greu să facem acest lucru posibil și apoi, dacă un astfel de acord ar urma să fie încheiat ar necesita în mod evident discuții cu ceilalți acționari.", a declarat în data de 5 noiembrie, la București, Ramon Fernandez, director general adjunct pentru Europa, în cadrul grupului Orange, întrebat despre posibila achiziție a Telekom România.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM (arbitrul telecom) a spus recent, întrebat despre informațiile privind posibila vânzare a telekom România, că 'cei care vând ne-au informat despre această posibilitate' și că 'statul ar trebui să-și evalueze foarte bine participația'.

"Cei care vând ne-au informat despre această posibilă tranzacție. Sunt discuții pe care în mod normal le ai, fie că sunt formale sau informale, nu este niciun secret, că ați scris toți despre această posibilă achiziție. Posibilă, pentru că nu avem de unde să știm.", a spus Grindeanu.

În luna septembrie din acest an, un purtător de cuvânt al Grupului Orange a transmis ca reacție la articolul HotNews.ro privind un posibil acord cu DT/OTE pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România:

  • "Ambiția Grupului Orange continuă să se concentreze pe poziția de operator-lider de comunicații fixe și mobile în Europa și evaluăm oportunitățile existente în țările în care activăm pentru a avansa această strategie. Ca de obicei, vom informa părțile interesate în legătură cu deciziile corporative relevante, dar, ca principiu, nu comentăm în privința speculațiilor referitoare la piețele locale de fuziuni și achiziții."

Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, au precizat luni, 23 septembrie, pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă ședință în acest sens.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a transmis în data de 22 iulie 2019 o propunere către Guvern privind constituirea unui grup de lucru interministerial, în directa coordonare a premierului Dăncilă, care să aibă ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.