Licențele 3G ale Orange și Vodafone expiră în câteva zile: Guvernul PNL, atenționat că statul ar putea pierde 60 milioane de euro dacă nu le prelungește

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 23 martie 2020, 17:32 Economie | Telecom


Licente telecom
Foto: ANCOM
Guvernul nu a adoptat încă hotărârea în baza căreia statul ar urma să încaseze 60 de milioane de euro de la Orange și Vodafone pentru prelungirea licențelor 3G, deși proiectul a fost dezbătut cu operatorii telecom și ar avea toate avizele, a atenționat luni Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaților. Frecvențele sunt folosite de milioane de români pentru accesul la servicii de voce și date mobile, iar banii pe care statul i-ar încasa ar fi de mare folos în această perioadă, susține deputatul.

Catalin Drula pe Facebook
Foto: Captura Facebook
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia IT din Parlament, a scris luni următoarele:

 • Guvernul trebuie să adopte urgent hotărârea de prelungirea a licențelor 3G. Este ceasul al 12-lea, licențele date în 2004 expiră în câteva zile pentru Vodafone și Orange.
 • Ca urmare a prelungirii, România ar încasa 60 de milioane de euro! Sunt bani care ne trebuie în această perioadă grea.
 • Invers, fără prelungire, nu vom încasa nimic. Pentru că operatorii au avut în contractul inițial clauză de prelungire cu 10 ani pe gratis.
 • Licențele pentru banda 3G au fost date în 2005 pentru Vodafone și Orange cu expirare în 31.03.2020 și în 2007 pentru Telekom și RCS cu expirare în 05.01.2022.
 • Este vorba de câte 2 blocuri de 15 MHz și unul de 5 Mhz pentru fiecare operator în banda de 2100 MHz.
 • Prelungirea trebuie făcută pentru toți operatorii acum chiar dacă doar pentru doi expiră licențele inițiale luna aceasta. Motivul este simplu și ține de concurență și de egalitate între cei de pe piață.
 • Perioada de prelungire trebuie să fie de peste 10 ani atât pentru stabilitatea investițiilor pe care le fac operatorii, dar și pentru că pentru prelungire de până la 10 ani era acea opțiune gratuită de prelungire în HG 1113/2002. Prin urmare dacă statul cere o nouă taxă trebuie să ofere mai mult de 10 ani de prelungire.
 • Taxele propuse pentru prelungire sunt de 30 mil euro pentru Vodafone și Orange (60 mil euro în total), iar pentru Telekom și Digi taxele sunt de 25 mil euro (perioada de prelungire fiind puțin mai mică).
 • Sunt tarife competitive cu ultimele licitații încheiate de ANCOM în 2012 pentru spectru în benzi apropiate, și cu taxele de prelungire din alte țări europene.
 • Guvernul are pe masă această Hotărâre de luni de zile cu toate avizele necesare: Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, Finanțe etc - trebuie doar decizia premierului pentru adoptare.
 • Îi cer premierului să rezolve săptămâna aceasta prelungirea licențelor 3G, un spectru de frecvențe folosit de milioane de români pentru accesul la servicii de voce și date mobile. Banii pe care România îi va încasa prin prelungire ne sunt necesari în această perioadă.

Întrebat unde în legislație este prevăzut că operatorii pot beneficia de prelungirea gratuită a licențelor 3G pentru încă 10 ani, Cătălin Drulă a indicat Hotărârea de Guvern nr.1113 din 10 octombrie 2002, unde la Art. 2 este stipulat că:

 • "(2) Licentele de comunicaţii mobile de generatia a treia au o durată de valabilitate de 15 ani şi pot fi reînnoite la cererea titularilor, pe o perioadă de 10 ani, fără plata unor taxe suplimentare."

Orange și Vodafone ar fi trebuit să achite împreună 60 de milioane de euro către bugetul de stat, până la data de 20 martie 2020, pentru prelungirea unor drepturi de utilizare asupra unor licențe de comunicații, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței din 10 martie 2020. RCS&RDS și Telekom Mobile Communications (fostul Cosmote) ar fi urmat să vireze alte 50 de milioane de euro către bugetul de stat până la 30 noiembrie 2021, conform acestui proiect de HG.

Neplata acestor taxe de licență în termenele menționate va conduce la alocarea frecvențelor radio pe bază de procedură de selecție, se arăta în acest proiect de HG.

Totuși, Guvernul nu a adoptat încă acest proiect de Hotărâre de Guvern astfel că nici Orange și Vodafone nu au plătit încă cele 60 de milioane de euro, deși cele două companiile sunt pregătite să o facă, potrivit informațiilor HotNews.ro.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4766 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Drulă că este cu capul în nori (Marţi, 24 martie 2020, 11:12)

  klafsdafsd [utilizator]

  Sunt surprins cum de liderul grupului USR din Camera Deputaților poate să fie într-o așa eroare...

  1. D.P.D.V. juridic - nici vorbă de prelungire ”gratis” cu 10 ani a licențelor.
  Punctul 2.1.3 din caietul de sarcini din 2006: ”Licențele 3G se acordă pentru operioadă de 15 ani și pot fi reînnoite la cererea titularilor de licență, pe o perioadă de 10 ani, fără plata unor taxe suplimentare, ÎN CONDIȚIILE LEGII.”

  Caietul de sarcini din 2006 a fost aprobat printr-o HG (legislație secundară) în anul 2006, iar ulterior a apărut OUG 111/2011 (legislația primară) unde la Art. 31 scrie ”Prelungirea perioadei de valabilitate a licențelor de utilizare a frecvențelor radio acordate prin procedură de selecție se face în condițiile prezentei ordonanțe de urgență ...”

  De semenea, ”Termenul de valabilitate a licențelor de utilizare a frecvențelor radio, inclusiv cele acordate în baza unor acte normative speciale, poate fi reînnoit de către ANCOM pentru perioade cel mult egale cu cea inițială, dacă această măsură nu are ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței” - nu există niciun studiu de impact cu privire la restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței.

  Oare chiar nimeni nu i-a spus lui Drulă despre Ierarhia Actelor Normative ?

  2. D.P.D.V. financiar - dacă România chiar are nevoie de bani, atunci să organizeze licitație competitivă (cine oferă mai mult, câștigă). Nicidecum să prelungească licențele la preț fix.

  3. D.P.D.V. tehnic - este vorba doar de prelungirea frecvențelor FDD (câte patru duplex-uri de 15 MHz fiecare), nicidecum și a celor patru blocuri de 5 MHz TDD. Așadar, Drulă habar nu are despre ce este vorba.

  4. D.P.D.V. strategic - în loc să avem patru operatori (fiecare cu 15 MHz duplex), mai bine doar 3 operatori (fiecare cu 20 MHz duplex). Telekom o ia la vale oricum (cu și fără licențele 3G), așa că nu se justifică o prelungire în condițiile invocate de Drulă.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by