Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți cinci operatori au convenit să transmită Comisiei Europene datele agregate de localizare ale telefoanelor, pentru a urmări răspândirea coronavirusului
În ultimele săptămâni s-au intensificat îngrijorările cu privire la utilizarea tehnologiei de către guverne pentru monitorizarea celor aflați în carantină și urmărirea infecțiilor, temerile vizând posibile încălcări ale dreptului la viață privată.
Acordul a fost semnat și de către Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia și A1 Telekom Austria, după ce oficialii acestor grupuri de comunicații s-au întâlnit luni cu Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.
Comisia Europeană va folosi date anonimizate pentru a proteja confidențialitatea și agregarea datelor privind localizarea telefonului mobil pentru a coordona măsurile de urmărire a răspândirii virusului, a spus un oficial al UE, citat de Reuters.
Pentru a asigura în continuare preocupările legate de confidențialitate, datele vor fi șterse odată ce trece criza, a spus oficialul, adăugând că planul UE nu vizează centralizarea datelor mobile și nici o supraveghere în stil big brother.
În timp ce datele anonimizate nu intră în sfera de aplicare a legilor UE privind protecția datelor, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD) a declarat că proiectul nu încalcă regulile de confidențialitate atât timp cât există garanții.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Idealul de societate libera devine efemer in situatii de criza, de unde si nevoia unor masuri "militaroase", cand libertatile individuale sunt lasate cu multi in urma celor de grup.
Supravegherea populației era oricum un punct pe agenda super-guvernului UE, acum Covidul nu e decât un pretext excelent pentru a accelera punerea lui în practică. După ce Covidul trece, supravegherea rămâne. Welcome, EURSS !
Ba mai degraba suna a Caragiale: Trebuie s-o iscăleşti: o dăm anonimă !