​Toate site-urile web blocate în perioada stării de urgență pe motive de creare de panică în rândul populației, conspirații și informații false ar putea fi accesate din nou, începând de vineri, 15 mai, a anunțat Autoritatea de reglementare în comunicații, condusă de Sorin Grindeanu. Prin intermediul a 5 decizii semnate joi, 14 mai, autoritatea transmite furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgență nu mai subzistă temeiul legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică.

titlu pe ortodoxinfo.roFoto: Captura

În motivarea noilor decizii, ANCOM prezintă următoarele motive pentru care încetează măsurile impuse anterior furnizorilor de internet:

  • "Având în vedere că, începând cu data de 15 mai 2020, starea de urgență instituită pe întreg teritoriul României încetează, ceea ce determină încetarea inclusiv a măsurilor dispuse în baza Decretului Președintelui României nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, respectiv a Decretului Președintelui României nr. 240.2020 privind prelungirea stării de urgență,
  • Având în vedere că deciziile emise de către președintele ANCOM în temeiul art. 54 din Anexa 1 'Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă' (..) sunt acte administrative emise de o autoritate publică centrală în vederea executării legii, iar măsurile dispuse prin intermediul acestora produc efecte atâta timp cât subzistă temeiul legal, motiv pentru care constată încetarea efectelor acestora începând cu data de 15 mai 2020".

Sunt 15 site-uri menționate în deciziile ANCOM. Dacă unele dintre ele nu pot fi încă accesate, altele funcționau oricum și până acum în ciuda măsurilor de blocare, în condițiile în care și-au tot mutat conținutul pe alte domenii de internet.

Click pentru a deschide

Un exemplu este ortodoxinfo.ro, site care a fost blocat inițial pentru titluri precum: Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare".

Acesta s-a mutat apoi pe ortodox.info.ro, a fost blocat din nou, iar de atunci poate fi accesat pe ortodoxinfo.net. Autoritățile nu au mai blocat ulterior accesul la acest site.

Organizații precum ActiveWatch-AMP și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) ori juriști specializați în drept online, precum Bogdan Manolea, sunt de părere că blocarea acestor site-uri a fost o greșeală, în condițiile în care deciziile au fost luate fără a putea fi contestate în instanță și la propunerea unui grup (Grupul pentru Comunicare Strategică) ai cărui membri au identitatea ascunsă.

În ciuda insistențelor media, autoritățile nu au vrut să dezvăluie numele celor care fac parte din acest grup.

Se știe doar că acest grup este condus de Andi Manciu, fost jurnalist, apoi șef al departamentului de comunicare PNL, iar în prezent consilier de stat al premierului Ludovic Orban.

HotNews.ro a adresat, încă din data de 6 mai 2020, mai multe întrebări atât către ONG-uri care militează pentru libertatea de exprimare, experți media și juriști specializați în drept online, dar și către Grupul de Comunicare Strategică, ANCOM ori Autoritatea pentru Digitalizarea României pe subiectul justificării și eficienței blocării site-urilor pentru fake news dar și cu privire la nominalizarea membrilor Grupului de Comunicare Strategică (GCS) care propuneau ce site-uri să fie blocate.

Niciuna dintre autoritățile statului mai sus menționate nu a răspuns întrebărilor HotNews.ro până la acest moment.

Pentru detalii pe același subiect citește și: