​​Guvernul olandez a demarat luni licitația pentru atribuirea frecvențelor radio în care se vor furniza servicii 5G, suma minimă pe care statul ar putea-o câștiga fiind de 900 milioane de euro dacă se vor vinde toate benzile licitate, informează Reuters. În România, licitația pentru frecvențele 5G a fost amânată din nou, de această dată pentru sfârșitul acestui an, suma minimă estimată a fi atrasă de stat fiind de 580 milioane de euro dacă s-ar vinde toate benzile de frecvențe licitate.

internet 5gFoto: Hotnews

Guvernul olandez vinde licențe în benzile de 700 MHz, 1400 de MHz și 2100 MHz. La licitație s-au înscris operatorii KPN, Vodafone și T-Mobile.

Se estimează că procedura de licitație competitivă se va finaliza până la 1 august, deși este probabil să se termine mai repede. Niciun operator de telefonie mobilă nu poate cumpăra mai mult de 40% din spectrul radio din fiecare bandă de frecvență scoasă la licitație.

Licitația pentru banda de 3,5 GHz, cea mai râvnită pentru serviciile 5G, a fost întârziată în Olanda, în condițiile în care guvernul mută un sistem de sateliți care ar putea produce interferențe, licitația pentru banda de 3,5 GHz fiind așteptată abia la începutul anului 2022.

Olanda este în urma altor țări europene în privința trecerii la tehnologia 5G, deși Vodafone a anunțat în luna aprilie din acest an că a început să furnizeze servicii 5G prin intermediul rețelei 4G.

Frecvențele radio sunt neutre tehnologic și operatorii telecom pot furniza prin intermediul acestora orice tehnologie doresc, dar evident fiecare se luptă pentru a avea cele mai noi tehnologii, precum 5G.

  • Organizarea licitației 5G în România, amânată din nou: Noul termen este ultimul trimestru din 2020

Și în România au fost lansate comercial servicii 5G încă de anul trecut de către Orange, Vodafone și RCS&RDS, prin upgrade-uri ale rețelelor 4G.

Licitația pentru noi frecvențe în care se vor funiza servicii 5G a fost de două ori amânată, ultimul termen pentru lansarea acesteia fiind trimestrul patru din 2020.

Organizarea acestei licitații a eșuat anul trecut în lipsa implementării Memorandumului 5G semnat între România și SUA, precum și a aprobării de către Guvern a taxelor de licențe. La acel moment, conducerea ANCOM și-a exprimat însă încrederea că procedura va fi finalizată în prima jumătate a anului 2020.

Prețurile minime de pornire la licitația 5G au fost estimate de arbitrul telecom la 580 milioane de euro, anul trecut, ceea ce ar însemna că aceasta ar fi suma minimă care ar intra la bugetul de stat dacă s-ar vinde toate benzile de frecvențe licitate

Potrivit surselor HotNews.ro, din punct de vedere juridic pentru ca licitația 5G să aibă loc nu ar fi nevoie decât de Hotărârea de Guvern cu taxele de licență pentru frecvențele licitate, propunerea privind nivelul acestor taxe fiind deja făcută de ANCOM încă de anul trecut.