​Prima tranșă de buletine de vot a fost expediată miercuri, 4 noiembrie, către alegătorii înscrişi în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a anunțat Poșta Română. Din cele 35.808 plicuri pe care Poşta Română trebuie să le transmită către alegătorii români din toate colţurile lumii, astăzi au plecat 5.742 de trimiteri cu documente, către 37 de ţări, se arată în comunicatul operatorului național de servicii poștale.

Vot corespondentaFoto: Posta Romana

Printre cele 37 de țări către care au fost trimise buletinele de vot se află Germania, Bulgaria, Republica Moldova, dar şi destinaţii îndepărtate precum Haiti, Insulele Cayman, Trinidad şi Tobago sau Myanmar.

Spre destinaţiile unde Poşta Română a deschis rute poştale rutiere, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova trimiterile cu buletine de vot sunt transportate cu ajutorul curselor auto. Toate cursele auto sunt însoţite de jandarmi pe drumul până la graniţă, astfel încât trimiterile să ajungă în siguranţă la punctul de frontieră.

În restul destinaţiilor din toată lumea trimiterile ajung pe cale aeriană. În total, 9 companii aeriene sunt implicate în procesul de distribuire externă, dar şi 106 operatori poştali, câte unul în fiecare ţară de destinaţie.

Cele mai multe trimiteri vor fi transmise către Marea Britanie, acolo unde 8.419 români s-au înscris în Registrul Electoral exprimându-şi, astfel, opţiunea de a vota prin corespondenţă. La polul opus, există destinaţii unde o singură persoană a solicitat această modalitate de vot: Republica Dominicană, Vanuatu, Panama, Mozambic.

Transporturile vor continua, astăzi, spre alte 43 de ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii, Belgia, Spania, Australia, Olanda sau Vanuatu.

Documentele necesare exercitării dreptului la vot prin corespondenţă, transmise prin Poşta Română, sunt următoarele:

  • un certificat de alegător;
  • o etichetă pentru sigilarea plicului exterior;
  • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă;
  • un autocolant cu menţiunea ПRIORITY/PRIORITAIRE;
  • un cod de bare ce asigură identificarea alegătorului;
  • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
  • un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Senatului;
  • un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Camerei Deputaţilor;
  • un plic interior ce conţine: un plic suport în interiorul căruia se află două autocolante cu menţiunea „VOTAT” şi o etichetă pentru sigilarea plicului interior.

Toate informaţiile necesare referitoare la procedura de vot se găsesc în interiorul plicului sau pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

Poşta Română mai spune că furnizează doar servicii poştale de expediere în străinătate a documentelor necesare votului prin corespondenţă, servicii de prelucrare, înregistrare şi predare a plicurilor cu voturi transmise de cetăţeni către Biroul Electoral şi servicii poştale de prelucrare a expediţiilor internaţionale sosite după încheierea perioadei electorale, precum şi predarea acestora către Biroul electoral.

Responsabilitatea companiei privind prelucrarea, manipularea şi transmiterea către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă a plicurilor ce conţin voturi survine doar din momentul intrării acestora în circuitul poştal propriu, respectiv în Biroul de Schimb Internaţional al companiei.