Tranzacția prin care RCS&RDS a preluat dreptul de a opera rețelele de comunicații electronice aparținând companiilor Digital Cable Systems (DCS), AKTA Telecom si ATTP Telecommunications a început să se vadă în creșterea veniturilor grupului DIGI, deținut de miliardarul orădean Zoltan Teszari. Conform datelor publicate vineri pe bursă, veniturile Digi în România au crescut cu 6,1% până la peste 201,6 milioane de euro, inclusiv ca urmare a intrării în vigoare a drepturilor de operare a rețelelor preluate.

Sediul RCS&RDSFoto: RCS & RDS
  • "Creșterea veniturilor din România a fost determinată, în principal, de creșterea numărului de RGU (n.a conexiuni de internet și abonați TV) pentru servicii de internet și date fixe si servicii de televiziune prin cablu in perioada, datorita cresterii organice si ca urmare a intrarii in vigoare a Contractelor de transmitere către RCS & RDS a dreptului de a opera retelele de comunicatii electronice aparținând companiilor din Digital Cable Systems S.A., AKTA Telecom S.A. si ATTP Telecommunications S.R.L („Cedenții”). În baza Contractelor, RCS&RDS va opera rețelele Cedenților și va furniza servicii de comunicații către clienți, în schimbul unor plăți. ", se arată în raportul grupului DIGI.
  • Evoluția veniturilor și a numărului de clienți DIGI/RCS&RDS:

Click pentru a deschide

Numărul de RGU (n.a abonați) din serviciile Pay TV (servicii de televiziune prin cablu si DTH) a crescut de la aproximativ 4,033 milioane de abonați la 30 septembrie 2019, la aproximativ 4.639.000 abonați la 30 septembrie 2020, o creștere de aproximativ 15,0%.

Numărul de RGU (n.a conexiuni) din serviciile de internet și date fixe a crescut de la aproximativ 2.701.000 conexiuni la 30 septembrie 2019 la aproximativ 3.172.000 conexiuni la 30 septembrie 2020, o creștere de aproximativ 17,4%. Aceste creșteri au fost în principal datorate creșterii organice, cât și datorită transferului de RGU ca urmare a intrării în vigoare a contractelor cu Cedenții descrise mai sus.

Numărul de RGU (n.a SIM-uri valabile) din serviciile de telecomunicații mobile a crescut de la 3.396.000 SIM-uri valabile, la data de 30 septembrie 2019, la aproximativ 3.599.000 SIM-uri valabile la data de 30 septembrie 2020, o creștere de aproximativ 6,0%, datorita ofertei atractive de servicii mobile.

Numărul RGU (n.a linii de telefonie fixă) de clienți abonați la serviciile de telefonie fixă a scăzut de la 1.112.000 linii la data de 30 septembrie 2019 la aproximativ 1.064.000 linii de telefonie fixă la data de 30 septembrie 2020, o scădere de aproximativ 4,3%.

Bogdan Chiritoiu

Bogdan Chiritoiu

Foto: Consiliul Concurentei

Consiliul Concurenţei a autorizat în luna iulie din acest an tranzacţia prin care RCS&RDS / Digi a preluat, pentru aproape 77 milioane de euro, trei operatori mai mici de comunicații prin cablu, respectiv AKTA Telecom, Digital Cable Systems și ATTP Telecommunication, după ce RCS&RDS și-a asumat anumite angajamente care să nu afecteze concurența din piață.

Angajamentele au, în principal, două dimensiuni, respectiv relaţia RCS&RDS cu clienţii preluaţi potrivit contractelor şi relaţia RCS&RDS cu furnizorii de canale TV.

Trecerea la reţeaua RCS&RDS urmează să fie finalizată în 3 ani de la aprobarea tranzacţiei, timp în care compania intenţionează să migreze mai mult de 95% dintre clienţii preluaţi la o infrastructură de fibră optică.

În plus, “RCS&RDS va oferi tuturor clienţilor posibilitatea de a beneficia de pachetele şi preţurile oferite clienţilor existenţi şi nu va majora preţurile pentru o perioadă de trei ani”.

Totodată, RCS&RDS şi-a mai asumat pentru o perioadă de 5 ani obligaţia ca în cazul în care nu ajunge la un acord comercial cu orice furnizor de canale TV pentru retransmiterea respectivelor canale în pachetul de bază al RCS&RDS, atunci să ofere respectivului furnizor posibilitatea ca acestea să fie incluse în extra-opţiuni ale RCS&RDS, ce vor fi oferite clienţilor RCS&RDS în schimbul plăţii unui tarif suplimentar, care va fi în principal stabilit de către furnizorul de Canale TV.

  • Pentru detalii citește: RCS&RDS a primit acordul Consiliului Concurenței pentru preluarea Akta

O tranzacție complicată: RCS&RDS va opera rețelele după ce ATTP, firmă controlată de Adrian Tomșa - proprietarul Look TV, va cumpăra majoritatea acțiunilor DCS și AKTA

Potrivit anuntului făcut anul trecut,RCS&RDS va putea opera cele trei rețele ale ATTP, DCS și AKTA numai după ce ATTP va cumpăra majoritatea acțiunilor DCS și AKTA și după ce se va obține avizul Consiliului Concurenței.

Cine sunt acționarii ATTP Telecommunications

Firma ATTP Telecommunications este o firmă din Cluj-Napoca, deținută de Adrian Gheorghe Tomșa (67,46%) și de firma Quantum Projects SRL din București (32,54%), potrivit Termene.ro.

Adrian Tomșa este proprietarul posturilor Look TV și este un apropiat al lui Zoltan Teszari, miliardarul orădean care controlează DIGI/RCS&RDS.

În luna martie 2019, DIGI anunța că potrivit unui contract de cumpărare de active încheiat între RCS & RDS S.A., în calitate de cumpărător, și ATTP Telecommunications S.R.L., în calitate de vânzător, DIGI | RCS&RDS a dobândit, în cateva localități din România, anumite componente de infrastructură și un portofoliu limitat de abonați. Abonații au fost înștiințați în legătură cu această tranzacție și urmează să fie integrați în portofoliul RCS & RDS S.A. Activele dobândite au fost anterior în proprietatea grupului AKTA | DCS.

Firma Quantum Projects SRL este deținută integral de către Vasile Iuga, fostul manager de țară al PwC România.

Iuga Vasile mai deține și 27,29% din firma eAD.ro Interactive SRL din București, potrivit Termene.ro.

eAD.ro Interactive și Clever Media Network, societatea care deține televiziunile Look Plus şi Look Sport, au semnat contractul pentru drepturile de televizare a partidelor de fotbal din Liga 1 pentru următoarele cinci sezoane, informa News.ro în luna iulie 2019, citată de Forbes România.

Acționarii companiei Clever Media Network sunt Adrian Tomșa (96,77%) și Victor Gongolea (3,23%), potrivit sursei citate.