​Volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără aplicarea unor taxe suplimentare a crescut în medie cu aproape 17% pentru majoritatea planurilor tarifare, de la 1 ianuarie 2021, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, potrivit Regulamentului UE "Roam like at home", a anunțat luni Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM). De asemenea, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior.

In roaming, la tarife ca acasaFoto: ANCOM

Mai exact, suprataxele ce pot fi aplicate după depășirea limitelor de utilizare rezonabilă de minute și date au scăzut astfel:

  • suprataxa pentru date a scăzut cu aproximativ 14%, de la 3,5 la 3 Euro/GB, fără TVA;
  • suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproape 4%, de la 0,79 la 0,76 eurocenţi/minut, fără TVA.

Totodată, nivelul maxim al suprataxei pe care furnizorul RCS&RDS este autorizat să o perceapă propriilor clienți pentru apelurile primite în roaming în SEE în anul 2021, în condițiile prevăzute în Decizia președintelui ANCOM nr. 585/2020, a scăzut de la 0,79 la 0,76 eurocenţi/minut, fără TVA.

  • Când se aplică suprataxe datelor în roaming

Din data de 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE (UE + Norvegia, Islanda și Liechtenstein) se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Începând cu 1 ianuarie 2021 volumul de consum rezonabil a crescut cu aproape 17% faţă de cel aplicat în anul 2020.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus în planul tarifar nu a fost complet epuizat. Cu începere de la 1 ianuarie 2021 suprataxa nu va putea depăși 3 Euro/GB (0,3 eurocenţi/MB), fără TVA.

  • Tarifele practicate în Marea Britanie după Brexit

Începând cu data de 1 ianuarie 2021 reglementările europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană.

  • „În acest context, operatorii telecom din România nu mai au obligația legală să ofere utilizatorilor roaming la tarife naționale în Marea Britanie, acest beneficiu fiind garantat doar în interiorul SEE. Nu există o interdicție pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, o astfel de decizie ținând de strategia comercială a fiecăruia. Pentru a evita înregistrarea unor costuri suplimentare, recomandăm utilizatorilor români care vor călători în Marea Britanie să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.” , a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

În luna decembrie a anului trecut, DIGI/RCS&RDS a anunțat că abonații săi care se află sau călătoresc în Marea Britanie și Gibraltar vor avea în 2021 aceleași prețuri pentru apelurile internaționale și roaming ca pentru celelalte destinații din UE și Spațiul Economic European (SEE), atât timp cât autoritățile europene sau naționale nu vor face alte recomandări operatorilor de comunicații mobile. În plus, compania controlată de miliardarul orădean Zoltan Teszari a anunțat că va reduce tarifele la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021.

Potrivit informațiilor, DIGI, de la 1 ianuarie 2021, tariful pentru date în spațiul UE și Spațiul Economic European (SEE) se va reduce cu aproximativ 21 %, de la 1,4 Euro/GB la 1,1 Euro/GB, iar tariful pentru apelurile de voce primite în spațiul european se va diminua de la 0,0079 Euro/minut la 0,0076 Euro/minut. Tarifele nu includ TVA.

Tarifele pentru apelurile efectuate în deplasările în țările din SEE și UE vor rămâne nemodificate.