- "În luna ianuarie 2021, numărul salariaților din domeniul activității de creare programe pentru calculator, beneficiari de scutire de impozit pe venit a fost de 67.038. Totodată, menționăm că impactul scutirii de la plata impozitului pe venit este de aproximativ 75 milioane lei lunar.", se arată în răspunsul transmis în această luna de Ministerul de Finanțe în urma interpelării deputatului PNL Florin Roman.
Liderul PNL Ludovic Orban a susținut în vara anului 2019 si la începutul anului trecut renunțarea la scutirea de impozit pe venit (de 10%) acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT.
- ”Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a declarat în data de 1 iunie 2019 la Mediaș președintele PNL, Ludovic Orban.
Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase, într-o perioadă în care România își propusese să dezvolte acel sector. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. Astăzi, avem de zece ori mai mulți, iar afacerile sectorului trec de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii).
Productivitatea angajaților din IT a crescut de la 19.000 de dolari/angajat în anul 2000, la peste 55.000 de euro/angajat (estimare ANIS) în 2020. În 2017, industria se baza pe 100.000 de angajați, care rulau afaceri de circa 4 miliarde de euro.
Exporturile din servicii IT&C în afara țării s-au ridicat la 3 miliarde de euro. Ca număr, dacă în UE ponderea angajaților din IT în total angajați e de circa 3.7%, la noi e de 2%, potrivit informațiilor din industrie.
Ca pondere în PIB, IT-ul e la puțin peste 6%, ambiția lor fiind de a ajunge la 10%.
Declarațiile lui Orban au atras reacția ministrului Comunicațiilor de la acea dată, Alexandru Petrescu (PSD).
- "Scutirea de impozitare a veniturilor specialistilor in IT (a carei plaja de aplicabilitate s-a largit din decembrie 2017 la initiativa PSD, de la 75000 de IT-isti la 100.000) reprezenta un mecanism dovedit benefic pentru economie, care poate fi rezumat astfel: Cifra de afaceri a industriei estimata pentru 2019 este de peste 5 mld Euro, aproape 6% contribuție la PIB. Din 2013 până astăzi, dimensiunea pieței s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 mld Euro - la 5 mld Euro). Contribuția in PIB a industriei a evoluat de la 0.5% in 2003 la aproape 6% astazi.", a declarat în iunie 2019 Alexandru Petrescu.
Și președintele Klaus Iohannis a reacționat la declarațiile liderului PNL, precizând că "ideea unui tratament fiscal egal este "în esență adevărată" dar trebuie avut în vedere că sectorul IT, unde salariile sunt scutite de impozit pe venit, a crescut în 10 ani de la "ceva nesemnificativ la 6% din PIB".
Si diferenta nu mai e asa mare de cand cota unica e 10%, nu-i asa? Adica nu platesc 10%?
Cand taxezi individual un procent din munca, il penalizezi pe cel care munceste mai mult.
Sau vorbim exclusiv de bugetari?.. ;)
De fapt sunt foarte putine cele care te lasa sa facturezi pe SRL/PFA.
Avantajele sunt multiple pentru tine, mai ales daca lucrezi pe PFA cu norma estimata si dai 800 de lei pe luna indiferent de cat facturezi.
PFA cu norma de venit nu e o solutie, e o zona gri si daca vrei sa fii 100% legal SRL e o optiune mai buna. Plus ca PFA cu norma de venit e posibil doar pentru consultanta, nu si scris cod.
Dar doar cu americani, in tara din 3 sau 4 corporatii unde am lucrat niciuna nu accepta contracte cu PFA/SRL, doar angajare clasica pe PF.
Înseamnă că ești leneș și vei rămâne la fel de leneș în viitor.
Sa ar fi responsabil daca ar cere la Casa de Pensii nr. de Pensionari Cumularzi.
Capusele Oficiale Bugetare!
Total Cumularzi.
Dc. la Primarii Rurale
Prefecturi,
Guvern,
Minister Interne,
Academia,
Banci de stat inclusiv BNR.
Toate fara excepție.
Si o sa vezi ca 10% fin pensionarii României lucrează la Stat!
PFA (cu norma) plateste taxe pe te miri ce fata de ce incaseaza.
O microintreprindere plateste chiar si 1% din cifra de afaceri. La o firma de consultanta asta inseamna NIMIC.
Daca incasezi venituri din alte surse platesti maxim 2500 de lei pe an la sanatate, dar daca esti IT-ist bagi 10% pe toata suma.
intai intelege eonomia si apoi comenteaza!
daca taie scutirile din IT e posibil ca un oracle sau MS sa zica pas... si "castigi" 75 mil lunar si pierzi 100 mil...
mare afacere!
dar au trecut vremurile alea si acum ca nu mai este PSD la butoane, trebuie sa vorbim serios despre o modalitate graduala de a renunta la aceasta facilitate si de a asigura ca se procedeaza echitabil si corect de catre toti angajatorii. ar trebui folosita aceasta oportunitate pentru a reforma si face mai corect sistemul de taxe pe salariu.
eu unul nu mor fara acea facilitate. ar fi mai nasol pentru colegii mai tineri pentru ca se incepe pe salarii de 2500 ron si este de munca. daca vrei sa inveti meserie, trebuie sa bagi 10h / zi in primii ani de activitate, poate si mai tarziu. daca se renunta anual la 2 puncte procentuale din deducere, impactul ar fi neglijabil... eventual ar trebui pastrata o forma de incurajare raportata la anii de vechime in domeniu pentru a-i incuraja pe cei tineri sa ramana in tara.
cata vreme masura poate fi aplicata echitabil nu ma deranjeaza, pana acum cu PSD la putere nu se punea problema de asa ceva... si nu stiu daca va mai fi prea curand o oportunitate de modernizare a sistemului de taxe si a briocratiei administrative din domeniu.
intai sa rezolve problema prin care unii angajati la stat au sporuri , altii nu au sporuri si e diferenta de nsite milioane intre salariati cu functii egale...
si multe altele
si apoi sa vb despre echitabilitate....
sincer sa fiu su sunt sigur ca NU au trecut vremurile alea...
sa nu uitam ca atunci cand a trecut impozitul de la angajator la angajat fara o lege speciala se marea impozitu cu vreo 3 sau 4%.... si au fost firme care au spus clar: "nu e problema noastra, noi dam aceeasi bani"
n-ar trebuie conditionata de pensii, sunt chestiuni diferite si ar trebui sa se inceapa lucrul la amandoua problemele in paralel pentru ca ce nu se incepe inca din primul an de mandat legislativ rareori se poate finaliza corect si sustenabil pana la urmatoare tura de alegeri.
trebuie sa dispara favoritismele din legislatie, indiferent de justificare, de domeniu samd. trebuiesc eliminate exceptiile. orice facilitate pro contribuabil, intreprinzatori este corecta daca se aplica universal si daca se bazeaza pe un studiu de fezabilitate...
si fix o situatie din asta nascuta din imbolduri populiste ar trebui folosita pentru a proceda corect/sustenabil si pentru a corecta derapaje anterioare. ar fi important si din considerente politice, sa le fie frica sa mai incerce strambe de genul asta (cum s-a procedat pe tema legaturilor securiste, contra-atacand cu expunerea conexiunilor celor din sistemul public cu fosta securitate - trebuie sa profitam de orice oportunitate in care ei isi sapa
singuri cate o groapa care trebuia oricum sapata).
Chiar si daca ramane partial, de ex doar jumate din salariul minim fara niciun fel de taxe. Sau scoti impozitul pe primul salariu minim de la toata lumea, ca sa incurajezi munca in loc de ajutoare.
Si atunci ar creste nivelul de trai fara a pune pe spinarea patronilor, unii deja grav afectati de pandemie
Contribuie la PIB cu 6%, la buget cu cat contribuie?
Majoritatea firmelor de IT raporteaza pierderi, deci nu platesc impozit pe profit.
In schimb, din buget se duc niste bani pe armament sau contributie la UE raportat la PIB.
Si mai vorbesc unii de asistati social...
Asa si cu muncitorii (nu doar IT): se duc acolo unde se castiga mai bine (sau asa ar trebui). Daca cineva le face un discount, se duc acolo (sau nu mai pleaca in aceeasi masura). E o situatie win-win. Din partea statului roman e o investitie, nu o subventie.
Asta cu contributia egala e o gargara: noi nu contribuim cu aceeasi suma absoluta. De unde pana unde ideea ca procentajele egale ar reprezenta echitate, nu stiu: e doar o conventie, ca toate altele. Egalitate ar fi sa contribuim toti cu aceeasi suma.
-" Cifra de afaceri a industriei estimata pentru 2019 este de peste 5 mld Euro,"..."Contribuția in PIB a industriei a evoluat de la 0.5% in 2003 la aproape 6% astazi."
Daca mai si citim, si dupa aia mai si intelegem ce-am citit, vedem cum " Cam de prea mult timp isi fac de cap"?!?!
Acu serios, nu spun ca nu s-ar putea face asha ceva, dar as vrea sa vad mai intai toate celelalte categorii de liber-profesionisti, meserii liberale, drepturi de autor, etc, etc platind imposit pe toate veniturile, si atunci da, m-as conforma voluntar. Dar atat timp cat taximetristul face evaziune la greu, avocatul e scutit de asigurare de sanatate si asigurari sociale, jurnalistul/ziaristul merge pe drepturi de autor, si toooot asha, mie deja mi se pare mult si acel 35% platit acum, avand in vedere ce-mi da statul inapoi de banii aia.
1 - Impreuna cu reteaua de fibra optica e unul dintre cele mai mari avantaje competitive ale Romaniei, (probabil singurul) asta fiind si motivul pentru care IT produce mai mult decat agricultura romaneasca
2 - Majoritatea programatorilor sunt foarte tineri si au nevoie de banii aia
3 - Indiferent daca platesti 10% sau 16% din venit, 16% din profit sau 3% din cifra de afaceri, NU PRIMESTI NIMIC IN SCHIMB de la Stat.
O solutie mai buna ar fi sa reducem impozitul pentru toata lumea, nu sa-l crestem pentru IT. Mai putini bani la Buget inseamna mai putine fraude, mai putina risipa si mai putine lipitori si capuse.
Din punctul meu de vedere impozitul pentru IT poate sa fie si 1% din venit, oricum nu de acolo facem noi autostrazi (atunci cand le facem, le facem din banii UE) sau spitale (care spitale?!). Toti banii pe care-i dam statului se pierd in gusele potentatilor, in buzunarele milogilor si in conturile smenarilor abonati la contracte cu Statul.
Sunt economist, ma puteti crede ca stiu ce vorbesc.
specialii Nu platesc nici contributie la pensie dar primesc o pensie umflata artificial, acolo NU e interesat sa afle impactul???
vad ca atacurile acestui PNL-ist sunt doar asupra mediului PRIVAT si niciodata asupra bugetarilor speciali. oare de ce, o fi unul dintre ei?
ITu produce si contribuie semnificativ la buget! scutirea aia de impozit e facuta ca un ajutor care e returnat inzecit!
pensiile speciale sunt doar un beneficiu FARA nimioc in schimb!
cat despre aia care platesc CAS pe salarii (apropos ala-l platim si noi) mai hai sa facem acest trade-off:
pensie speciala cu 80% din salariu, pensionat la 50 de ani si acum plec sa renunt la scutirea de impozit !!!
eu ies si maine pentru taierea pensiilor speciale
de asemenea multi si-au pierdut increderea in tara asta
la protestu din februarie 2018 sau cand a fost (ala mare), am cuynoscut vreo 10 oameni... 1 e in olanda , 2 spuneau clar ca pleaca in 1-2 ani, inca vreo 4-5 se gandeau ...
faptul ca spui ca face acelasi lucru dovedeste clar ca habar nu ai despre ce e vorba...
In niciun caz nuerau:
- maririle salariilor la stat cu procente imense peste noapte - nu, nu zic sa nu le mareasca, evident, ca orice slaariat, trebuie "adus la zi", dar nu dublezi salariul peste nopate, trebuie in etape dupa analize si statistici ca sa vezi daca ai sustenabilitate
- datoriile externe cauzate de imprumuturile PSD facute constant ca sa-si acopere gaurile in 20 ani
- sporurile absurde bazate pe bife din pix, fara criterii clare la bugetari
- sporurile, bonusurile, diurnele, telefoane de serviciu, soferi si alte bonusuri acordate "stapanilor nostri iubiti"
- pensiile speciale; da inteleg nevoia si argumentul initial si la magistrati, dar corect este sa aiba salariu mare ca sa presteze munca, iar pensia la fel ca ceilalti, nu invers; daca dai salariu minim sau mediu si pensie dubla, mai mult instigi ca acel magistrat sa tinda catre pensie, nu catre munca
- institutiile multe ale statului care nu fac nimic
- posturile de sefie date pe pile "cui trebuie"
- multe altele
... da, nu asta era lista de probleme. ITistii erau problema.
Acum dorm bine la noapte stiind ca toate problemele economice ale Romaniei s-au rezolvat si doar ITistii au ramas. Eu nu sunt privilegiat ca ITistii, dar acum hai sa fim sinceri. Sunt alte probleme care trebuie rezolvate, nu atacarea sectorului privat.
Imi vine sa vomit.
poate ne miscam si noi fundu sa ne caram din tara asta... poate avem nevoie de asta, ca sa scapam din cloaca asta de hoti
parlamentarii, aia cu 6000 lei pensie dupa un mandat de 4 ani si cu salariu enorm si prezenta din 5 in 5 zile, cu imunitate la furt si multe altele, urla ca ITu e privilegiat. mi-e scarba!
Nici macar nu trebuie sa plecati. Exista si alte metode de a-ti reduce voluntar contributia la bugetul de stat.
2. Daca cumva tu muncesti si altfel decat cu lozincile, de cate ori ai primit pomeni ( recte mariri de salarii)?
Vezi de exemplu promisiunile de crestere a unor venituri inaintea calendarului asumat initial sau fara sa existe resursa necesara.
Guvernele de dupa Dancila au platit toate drepturile acordate de zDragnea si peste.
Acordarea unor mariri la mijlocul sau la sfarsitul anului anterior poate duce la deficiete foarte mari pentru anul urmator. Mai ales daca se fac in fiecare an cresteri peste puteri.
Exemplu: daca PSD a crescut pensiile in septembrie 2019 cu 15% ar fi platit 4 luni vreo 3 mld in plus (1% din buget), mai renunti la niste investitii, se mai intoarce ceva din TVA sau alte taxe etc.
Dar in urmatorul an trebuie sa ai de unde scoti 10 cat era pe tot anul. Daca respecti si alte promisiuni de crestere in urmatorul an, mai trebuia sa scoata inca 40% crestere din septembrie 2020, adica inca vreo 10 miliarde pana la sfarsitul anului. "Decat" 5% din buget in plus.
Si una e sa cresti procentual de la valori mici si alta daca sumele au crescut. "Subt" PSD a crescut punctul de la 871-915 la 1265, adica 350-400 lei in plus in 3 ani. Promisiunea electorala zicea 510 lei dintr-un foc, in an de criza si inca vreo 200 lei anul asta.
2 - ma bucur ca la stat are toata lumea pensii speciale, se lucreaza 4 ore pe zi si se iese la 50 de ani la pensie... dar problema nu e asta, sunt ITstii, unul din EXTREM de putinele inductrii cu adevarat profitabile din tara asta!
3 - ma bucur ca tara asta e perfecta: justitia e perfecta, coruptia e eliminata, jandarmeria isi face treaba, politia e ok (hahahahahahaha scuze, nu ma pot abtine chiar daca stiu ca am fost ironic :D).... singura problema ca sa fim o utopie a ramas impozitul ITstilor...
4 - sigur, la un moment dat aceasta scutire v-a trebui sa dispara, dar suntem siguri ca acum e momentul? suntem siguri ca e idee buna? dincolo de problemele salariale ale firmelor/ITstilor suntem siguri ca aceast lucru o sa beneficieze tara?! eu cred ca raspunsul este NU! si cand incepi sa vb pe la TV aiurea, sunt sigur ca raspunsul este nu!
sa taie pensiile speciale si apoi vb si de impozitarea ITstilor! aia cu pensii speciale nu fac nimic (a scuze, bat oameni (vezi militia), bat protestari (vezi jandarmeria), pun jandarmii sa bata protestatari si distrug justitia (vezi parlamentul), dau legi DOAR in dezinteresul poporului, apara hotii si sunt corupti (vezi justitia) .... deci atea sunt "meritele" pensionarilor speciali si totu e ok... vine CCR si spune ca pensia speciala "nu e un privilegiu"
eu am impresia ca aceasta masura e doar dupa principiul "sa moara si capra vecinului" . avem ceva de la privat care chiar merge si in care oamenii chiar castiga decent?! arde-i de nenorociti!
ma baieti noi ne caram din tara (poate chiar e un sut in fund necesar si benefic avand in vedere problemele din tara asta), dar economia tarii asteia se duce dracu! pentru ca o tara nu supravietuieste din pensii speciale si din coruptie!
doar pe principiu "sa moara si capra vecinului", "daca noi o ducem prost, toti sa o duca prost"
alt motiv efectiv nu e ! 75 mil (presupunand ca aia e suma , pentru ca in realitate suma "castigata" are mari sanse sa fie cu minus) este oricum prea putin pentru ceva decent , si nu acopera nici macar 10% din pensiile si salariile speciale. ca sa nu zic de furtu facut de partide!
dar da mai, noi suntem problema! nu faptu ca ne fura partidele de 30 de ani, ne rad in nas si noi ii votam ca prostii!
eu zic sa ne puneti sa dam si bani din urma nu dealta dar chiar am nevoie de un impuls serios sa plec dracu din cocina asta de tara! hai sa vedem cat de 10% din zero desteptilor!
Ceea ce se omite si este foarte important, nu zice nimeni cat contribuie IT-istii la celealte forme de taxe, gen pensii si sanatate unde evident nu sunt scutiti.
In final trebuie avut in vedere ca in cazul acestei scutiri de taxe, statul oricum nu "da" nimic precum in cazul pensiilor speciale, ci doar primeste o idee mai putin dar primeste inzecit pe alte parti.
- constructii
- pfa, drepturi de autor (hot!)
- microintreprideri (jyperhot)
- dividende/detinatorii capitalului (hotter than hell)
doar la o prima strigare 6-7% din PIB pierdute pentru buget.
anaf/mf sunteti pe receptie?
Sunt ITist asa ca sa o luam cu inceputul:
1) nu ar trebui creat nici un fel de diferenta intre modul de impozitare ca sa evitam crearea de falii in societate (ura "intre clase"), insa le convine politicienilor pentru ca ne tin ocupati sa ne certam intre noi, in loc sa vedem magariile lor
2) atata timp cat pe voi va doare in fund si nu vreti sa luati masuri impotriva pensiilor speciale, sporurilor, iesitului la pensie la 45 de ani si cumularea pensiilor cu salariile care sunt adevaratele probleme actuale, care pun presiune imensa pe buget si cel mai important CREEAZA URA SI FALII IN SOCIETATE, pentru ca avem deja impresia unui sistem de caste. Toti suntem egali dar unii sunt mai egali ca ceilalti. Odata ce aceste probleme sunt rezolvate putem logic vorbi si de scos cazurile acestea de tratament special.
3) Daca vor reintroduce impozitul pe venit ma tem ca o buna parte vor pleca din Romania (se cauta enorm peste tot programatori, mai ales acum cu digitalizarea) si cei care vor ramane probabil vor trece pe PFA sau SRL (unde vor plati in jur de 5-10% maxim totalul de contributii in loc de 35% acum) - la SRL si PFA poti plati contributiile la sanatate si pensie pe salariul minim si nu pe venitul complet, cum e acum ca salariat. Deci intr-un final statul va pierde 20-25% din venitul pe care il ridica deja.
4) un salariu brut intre 3000E - 5000E pe luna pentru un programator foarte bun nu e ceva rar. 10% e contributia la sanatate. Sa imi spuneti voi va rog de ce beneficiaza el la 500E/luna sau la 6000E/an cand merge in spital. Eu in Elvetia platesc 250E/luna asigurarea de baza (cu franciza) dar la 500E/luna nu as mai avea franciza si as beneficia si de asigurare dentala, contributie la ochelari, repatriere, asigurare de calatorie + transfer cu avion/elicopter in caz de nevoie incluse in pret, etc.
In Germania daca castigi peste 6500-7000 euro se plafoneaza cat platesti la sanatate (si la pensie) oricat ai castiga peste.
Cred ca ar fi visul IT-istilor sa plateasca impozit si din aia sa se plateasca pensii speciale la tinerei de seama lor. Sau mai ales sa isi faca BOR update la turle aurite si masini de lux.
6) Imi place cum le e frica sa ia masuri in sistemul bugetar si repede gasesc ei masuri de marit impozite si taxe, de atacat sistemul privat care nu e unit. Cred ca e momentul ideal sa cream un partid nou, Partidul Privatilor care sa ne apere interesele colective.
7) Reiterez. Sunt de acord ca reducerea la impozit pt ITsti sa fie scoasa pt ca nu mai e normal sa ai tratament special, dar rezolva retardule inainte problemele existente in sistemul bugetar, fa retardule spitale moderne ca sa merite contributia lunara mare pe care o fac. Promoveaza oamenii buni in posturi. Altfel retardule o sa ramai cu pensiile tale speciale dar nu vor mai fi doctori sa te trateze, ITsti sa iti faca sistemele online si te vei deplasa la ghisee la coada cu hartiile ca prostul si vor pleca toti din tara retardule iar banii tai furati nu vor avea nici o valoare. Iesi din stadiul de maimuta in care te-ai nascut si depaseste-ti conditia sau fa dracu locul altuia daca nu esti in stare.
n-au dat afara putorile de bugetari
n-au taiat pensiile speciale ale fostilor putori bugetari..
s-a gasit problema, hai sa impozitam privatu`, si mai ales pe aia care aduc bani CINSTIT in tara.. adica IT`istii
traiasca socialismul aducator de voturi....
Si, apropos, sa stii ca si la bugetari sunt IT-isti, dar la ei nu s-a pus niciodata problema de scutire de impozit. Ba chiar s-a ras cu lacrimi atunci cand s-au dus la sef sa ceara scutire de impozit, ca la firme. Si salariile lor sunt la 1/3 din cat castiga un IT-ist in privat. Da, o sa spuneti ca ei se ocupa cu Excel-ul, nu sunt IT. Unii poate, dar altii tin in functiune niste sisteme informatice nationale fara de care ne-am intoarce toti in epoca de piatra.
Intre timp, in constructii - cod CAEN din cateva mii disponibile care se incadreaza
Sau sa puna un spor ("de calculator") pentru cei care chiar produc ceva software, nu doar stau la birou.
Poate pe la STS/SRI sa mai invete ceva retelistica sau instalari de SO. Dar daca lucreaza in vreo retea de calculaoare cu Windows la vreo circa financiara, mare lucru nu prea are ce invata.
IT-isti bugetari? Aici crede-ma pe cuvant, am trecut in vizita prin multe institutii publice. Incompetenta ca acolo cred ca nici in spitale nu exista. Sisteme informatice nationale? Ma faci sa rad (vezi ultima gherla a platformei de vaccinare online). Apropos, pentru linistea ta, sa stii ca unii angajati din IT - bugetari - au salarii de nici nu visezi tu.
In consecinta prietene, chiar daca tu oi fi avut conditiile necesare sa te dezvolti intelectual, crede-ma pe cuvant - nu ti-a iesit.
Pana isi fac bagajele Microsoft, Oracle, IBM, Adobe... PNL este mancat, satul si lins pe bot dupa o "masa" de 75 milioane de lei lunar...
Cum era in campanie: Dezvoltam Romania...
In contrast, statul cheltuie ~2 MILIARDE de euro anual pentru pensiile speciale mai mari de 2000 de euro pe luna ale magistratilor si a militarilor. In conditiile in care justitia naste zilnic cazuri revoltatoare, de la impasibilitatea in fata cazurilor de mare coruptie care se taraganeaza de ani de zile, la cazurile judecate in dorul lelii care nasc drame (neacordare de ordine de restrictie, nearestarea unora care ajung sa comita crime, pana la cazuri precum Onesti). De asemenea beneficiari de astfel de pensii si drept de pensionare la varste muuuult reduse fata de IT-istii scutiti de impozit, sunt chiar si cei care ne bat la protestele impotriva nedreptatilor sus amintite. Fapte pe care mai apoi justitia bogat recompensata se face ca nu le vede. Si nu uitati, oamenii astia nu produc nimic, ei doar consuma...
Deci cam asta e imaginea tarii...
- sys admin
- baze de date
- manager de proiect
si firma sa poata incasa banii din licente IT.
Dar directorul, secretara, portarul, cei de la economic nu pot fi incadrati.
In constructii se poate acorda reducere tripla (21.25% fata de 6.5% din brut) de la director la sapator.
dar ce sa te astepti de la comunistii astia esentiali si speciali?
- cat au contribuit la sanatate, pensii(chiar speciale) si alte poveri
Dar cei cu salarii minime pe economie platesc tot.
Un om cu un SRL plateste 1% pe impozit, 5% pe dividende si 2500 lei anual la sanatate. Desigur, o sa aibe 0 pensie.
PFA-urile la real sunt la extrema cealalta platesc destul de mult.
Viitoarele mame cu PFA platesc cateva sute de lei si automat iau sute de milioane vechi in cele 4 luni de concediu maternal.
Asa ca mi-ar placea o abordare globala in care toate aceste impozite sunt mai echilibrate.
deci despre ce povara fiscala vorbim ? tragem tot de pe it-isti ca astia au de unde si au tot salariu la vedere.
Nu poti sa numeri doar minusul... trebuie s anumeri si plus-ul, Cit ar pierde statul din alte taxe (inclusiv tva, ca si IT-stiic umpara pine si case) daca aceasta forta de munca se muta maine in alta tara. Ceea ce e mult mai usor decit la alte categorii profesionale.
Ideea ca in Romania se platesc taxe mai mici e gresita, in Germania chiar cu cota lor progresiva, in urma deducerilor un IT st plateste statului mai putine taxe la acelasi salar (de Romania).
Taxele pe munca sint platite de angajatori. Daca vii si injuri angajatul, inseamna ca nu ai stiut vreodata ce este un contract de munca negociat (nu ma refer la tine, ACP). Daca incepi sa taxezi aberant munca, mai ales cu un angajator caruia nu-i oferi nimic ca guvern, inseamna ca tu guvern nu esti interesat de a crea conditii de valorizare a muncii si de bunastare celor care produc ceva. Taxele pe munca sint foarte mari mai ales pentru cei cu venituri modeste. Salariatul la minim munceste si nu iese el singur din saracie, daramite cu familia.
Daca guvernul are nevoie de taxe mai mari pentru a plati stipendiile propriilor angajati, impreuna cu sporurile de confidentialitate si de stres, sa ne spuna limpede ca nu producem la cit se zbat ei pentru tara asta si de aici vine si stresul nenumaratilor (la propriu!) bugetari.
- Toată lumea trebuie să plătească impozite la fel, punct. În concluzie și IT-iștii, că nu sunt ei mama zmeilor.
- La început măsura lui Năstase a fost bună, dar azi, când industria a ajuns la maturitate, e un privilegiu nesimțit.
- Creșterea IT-ului românesc s-a datorat în primul rând creșterii digitalizării la modul general, nu că au ai noștri mai mulți mușchi.
- Aberează unii pe aici că vor pleca imediat în Vest. Bine. Aici vor veni indieni care abia așteaptă să vă ia locul, și nu își iau lumea în cap fiindcă le scade salariul cu câteva sute de lei.
- Aberează alții că vor trece pe PFA. Bine. Să vedem ce proiecte barosane o să mai prindă angajatorul vostru când o să zică „știți, eu am 0 angajați dar 100 de PFA-uri”...
Scutirea asta îi ajută la modul real doar pe marii investitori din sectorul IT. Care își cresc profiturile pe spinarea restului societății.
Hai lăsați, cântați la altă masă!
- majoritatea ITstilor nu se opun acestei masuri dar ca si restul societatii consideram ca maimutele de la guvernare ar trebui sa rezolve prioritar problema principala care apasa pe buget: pensii speciale, sporuri, salarii nemeritate, numiri in functii nemeritate, iesiri la pensie la 45 de ani, cumulul pensiei cu salariul. Apoi dupa, sau in paralel, putem discuta si de masura aceasta.
Faptul ca tu dai 250 ron pe luna sa-ti platesti sanatatea (si medicamentele sa le cumperi tot din banii tai) nu e acelasi lucru cu altcineva care da 2500 ron pe luna pt aceeasi asigurare din care trebuie sa isi cumpere tot el medicamente
- Cresterea ITului romanesc s-a datorat in primul rand UE si faptului ca se poate lucra usor si avantajos cu firme din RO. Majoritatea companiilor din IT lucreaza pt afara pt ca in tara n-ai loc de firmulitele lu Ghita. Proiecte proaste facute pe bani multi de care e plin statul.
- De-abia astept sa vina indienii cu care vei comunica tu in romaneste. Daca vor venii altii pe aici va fi pt bani, vor fi afectati si ei de scaderea venitului.
- Din moment ce majoritatea lucreaza cu firme de afara ii doare fix undeva daca esti PFA sau nu, tu colaborezi cu sediul lor din RO oricum.
La ce comentarii de cacao ai chiar mi-as dori sa plece toti ITstii sa va platiti unii altora taxele si pensiile din venituri medii de 2500 RON. Daca nu ti-a placut scoala nu-i vina noastra, canta la alta masa
Daca nu face aceste lucruri nu rezista intr-un domeniu foarte competitiv (nu uitati ca suntem in concurenta cu multe alte tari ale lumii cu traditie in domeniu).
In momentul de fata Romania este vazuta ca un centru de excelenta in IT tocmai pentru ca zeci de ani de zile oamenii si-au facut bine treaba. De aceea vin din ce in ce mai multe contracte in Romania si exista deficit pe piata fortei de munca in fiecare an.
Toti cei care ii invidiaza pe cei din IT pot sa vina in industrie (pentru ca este de munca, daca si ei vor sa munceasca, eventual sa se recalifice). Este o piata libera.
Daca vor reusi, o sa fie platiti mai bine si o sa realizeze ca suma darilor la stat in valoare absoluta este mai mare in IT decat la vechiul lor job.
Bafta!
Nu s-a imbogatit niciun ITst din salariu, averile s-au facut din alte parti. Si contributiile sunt proportionale, nu egale, ar fi super sa platim toti 2000 lei taxe, dar sunt unii prin IT care platesc si 10000 de lei pe luna taxe. Vorba lu Ceausescu... Burghezia!
In loc sa mai scada impozitul pe munca in general vad ca lumea aici e pe ideea romaneasca 'nu vreau sa traiasca capra mea, vreau sa moara si capra vecinului'.
Exportam produse IT dar importam carne de porc, vita la greu si in curand maimute, crocodili si te mai miri ce .... care la fel de bine se pot acorda subventii.
Cu ce e mai bun IT-istul din aceeasi ograda numita Romania cu fermierul acela care munceste 24 de h din 24 si nu are concedii de Mali precum IT-istul.
As reveni cu ideea sa impozitam pe toata lumea la fel ca doar nu o fi foc, dupa care creez facilitati fiscale acolo unde trebuie prin motivarea dezvoltarii. Doresti sa te dezvolti ca firma, perfect te sustin pana in panzele albe eu ca stat ca sa faci angajari cat mai multe.
Noi importam carne de porc din Germania, iar romanii lucreaza in acele lagare ca nu le poti numi altfel.
Daca ati sti ce impozite iau pe venituri cei de dincolo ati inlemni.
Ne dorim o societate dezvoltata ca dincolo trebuie sa platesti un cost pentru asta, nimic nu e gratis
Impozite mici nivel de trai de rahat cand esti din casa...
Venituri crescute la stat - cresc investitiile si dezvoltarea sectoarelor economice - bineinteles sa aiba i cine sa punca in practica ca daca ai conducatori care sifoneaza ai cam pus-o.
Deci pana sa manance IT-istul porcul de Romania, balanta comerciala se poate regla si sa-i dea la nenorocitul ala de fermier ceva astfel incat sa fie bine pentru toti.
Nu poti pentru unii muma si pt altii ciuma....
iar valoarea adaugata in it este mult mai mare decat la carnea de porc!
Pensiile speciale nesimtite date degeaba nu au impact.
Pensionarii care inca lucreaza la stat nu au impact.
Rromii care au palate construite din furat si proxenetism cand ii luati la puricat?