Consiliul Concurenţei a anunțat joi că derulează o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom) pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament. Autoritatea susține că are indicii că, fără a avea o justificare economică, Telekom România ar fi impus în 2019 un tarif mult mai mare comparativ cu anul anterior pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării unor construcții.

Magazin TelekomFoto: Telekom Romania
  • UPDATE Reacția Telekom România: „Telekom a luat cunoștință de investigația deschisă de Consiliul Concurenței și a cooperat deplin în procedurile derulate până în prezent. În continuare, Telekom va manifesta întreaga disponibilitate și va furniza autorității toate informațiile necesare pentru a înlătura orice îngrijorare cu privire la stabilirea tarifului pentru avizele de amplasament. Pentru Telekom, respectarea legilor și a reglementărilor este o prioritate.”

Pentru a obține autorizație de construire sunt necesare avize de la administratorii/ furnizorii de utilități urbane, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a stabili dacă construcția propusă nu creează dificultăți în funcționarea rețelelor edilitare din zonă, iar operatorii le emit contra cost.

Astfel, autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, Telekom Romania Communications SA a impus, în anul 2019, un tarif mult mai mare comparativ cu anul anterior pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcției.

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul companiei, documentele ridicate aflându-se în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a autorității de concurență în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.