Articol actualizat

VIDEO Oprea (ADR): Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar cetăţenii nu vor mai putea călători în UE doar cu cartea de identitate simplă, ci vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta

de DP, Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 15 aprilie 2021, 11:44 Economie | Telecom


Octavian Oprea, presedintele ADR
Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei
"Cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.", a declarat joi, Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR). Precizarea vine să corecteze o știre Agerpres în care președintele ADR era citat că ar susține că cetățenii nu vor mai putea călători în străinătate fără cartea electronică de identitate.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a transmis joi următoarele precizări referitoare la utilizarea cărții de identitate electronice pentru călătorii în străinătate, ca urmare a unei știri Agerpres cu titlul: "VIDEO Oprea (ADR): Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar cetăţenii nu mai pot călători în străinătate fără ea":

 • "Potrivit declarațiilor președintelui ADR, reproduse în materialul menționat, “cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării".
 • Astfel, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene.
 • De asemenea, cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.
 • Cărțile de identitate electronice elimină barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni Europene și contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii pentru cetățenii europeni.
 • Încă din 2016, Uniunea Europeană a subliniat necesitatea elaborării unor sisteme solide care să prevină abuzurile și amenințările la adresa securității interne provocate de deficiențe în ceea ce privește securitatea documentelor, în special legate de terorism și criminalitatea transfrontalieră.
 • Stabilirea unor standarde minime de securitate și integrarea datelor biometrice în cărțile de identitate sunt pași importanți pentru a face mai sigură utilizarea documentelor de identitate în Uniunea Europeană. În acest sens, includerea elementelor biometrice de identificare le permite cetățenilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la liberă circulație."

HotNews.ro a semnalat joi faptul că și Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția pentru Evidența Populației (DEPABD), a precizat în data de 9 aprilie faptul că cetățenii care nu își doresc eliberarea unei cărți electronice de identitate au ca alternativă pașaportul pentru a putea călători în afara României:

"Cartea electronică de identitate constituie document de călătorie. În sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie), și nu pentru toţi cetățenii români.

În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune.", a transmis în data de 9 aprilie pentru HotNews.ro Direcția pentru Evidența Populației (DEPABD) din cadrul MAI.


Vezi mai jos declarațiile făcute joi, 15 aprilie, la Ziua Comunicațiilor 2021:Octavian Oprea a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronică.

"(...) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică.", a explicat şeful ADR.

În viziunea oficialului, România se află în topul mondial în ceea ce priveşte viteza la Internet.

"Ziua de astăzi este despre companiile private din zona telecom care au reuşit să performeze şi să ducă România într-un punct cu care noi ne mândrim în lume. România e în top la nivel mondial atunci când vorbim de viteza internetului. Ziua de astăzi este despre Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, încă din 1992, veghează asupra respectării principiului democratic în România şi asupra siguranţei noastre. E vorba despre componenta de comunicaţii care a plecat spre Ministerul Cercetării şi care, de-a lungul timpului, a reuşit să ducă informaţia de la instituţiile de presă, de la Societatea Română de Radiodifuziune, de la Televiziunea Română direct către cetăţean şi să-l menţină foarte bine informat", a menţionat Octavian Oprea.

Conform datelor ADR, proiectul privind crearea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală - PSCID este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 99,94 milioane de lei, din care circa 84,3 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din FEDR, prin POC, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 13,649 milioane de lei şi cofinanţare eligibilă din partea ADR de aproape două milioane de lei.

Perioada de implementare este 1 septembrie 2020 - 31 august 2023.

Reprezentanţi ai instituţiilor publice (Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, ANCOM, ADR, STS) şi actori relevanţi din mediul privat (Ericsson, Huawei, Orange România, Digi România, Telekom România, Vodafone România) participă, joi, la ediţia cu numărul 25 a conferinţei Ziua Comunicaţiilor, organizată în sistem hibrid.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31581 vizualizari

 • +21 (29 voturi)    
  logica inversa (Joi, 15 aprilie 2021, 12:01)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  nici sa bei apa nu e obligatoriu da daca nu bei mori :)))
  • 0 (8 voturi)    
   titlul contrazice articolul (Joi, 15 aprilie 2021, 12:42)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   In titlu se spune ca poti calatori linistit cu pasaport sau CI simpla, in articol zice ca poti calatori cu pasaport daca optezi pentru CI simpla. WTf?
   • +3 (7 voturi)    
    precizare legată de titlu (Joi, 15 aprilie 2021, 13:02)

    Adrian Vasilache [hotnews.ro] i-a raspuns lui numaiamnume

    Bună ziua! Titlul inițial a fost: "VIDEO Oprea (ADR): Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar cetățenii nu mai pot călători în străinătate fără ea/MAI îl contrazice: Se va putea călători în UE și pe bază de pașaport și carte de identitate simplă"

    Am scos "si carte de identitate simplă", pentru ca era derutant.

    Concret MAI spune că, potrivit normelor UE, vei putea călători în UE și pe baza de pașaport, dacă nu vrei să îți faci carte electronică de identitate și alegi să ai cartea de identitate simplă.

    Sper că e clar acum. Mulțumesc de atenționare!
    • 0 (0 voturi)    
     Titlu (Joi, 15 aprilie 2021, 17:15)

     Lukis [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Vasilache

     Putin gresit: titlul initial a fost "VIDEO Oprea (ADR): Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar cetățenii nu mai pot călători în străinătate fără ea", de unde si comentariile noastre. Ori n-ati cautat suficient in spate, ori softul dvs. ne joaca feste si nu afiseaza complet ceea ce scrieti. Aveti mai jos comentariul meu initial, ce apare ca fiind la 12:03 (nu se stie daca atunci l-am scris sau atunci l-ati publicat, aveti intarzieri mari la publicarea comentariilor, de unde si anumite confuzii).
 • +6 (8 voturi)    
  Calatorii (Joi, 15 aprilie 2021, 12:03)

  Lukis [utilizator]

  Adica nu vom putea calatori in EU cu CI vechi si pasaport?
  • +5 (5 voturi)    
   Prima oara s-a menționat (Joi, 15 aprilie 2021, 12:19)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Lukis

   că mai poți cători cu CI vechi incă nu știu câți ani-5 sau 10, deci nu e nicio grabă.
   • -5 (5 voturi)    
    de unde ai aceasta info... (Joi, 15 aprilie 2021, 12:59)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    ...cand a aparut ideea cartilor electronice s-a anuntat ca incepand cu august 2021 acele carti de identitate vechi din plastic, complet nesecurizate nu vor mai fi recunoscute in EU.
    • +2 (2 voturi)    
     Mai sapă... (Joi, 15 aprilie 2021, 17:41)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

     în hotnews!
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 aprilie 2021, 12:19)

   [anonim] i-a raspuns lui Lukis

   • +3 (3 voturi)    
    Pasaport (Joi, 15 aprilie 2021, 15:06)

    Lukis [utilizator] i-a raspuns lui

    Ca sa nu platesti taxa de pasaport.
   • 0 (0 voturi)    
    UE nu inseamna calatorii internationale (Joi, 15 aprilie 2021, 19:44)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

    Ci inter-comunitare!
 • 0 (26 voturi)    
  nu e obligatoriu (Joi, 15 aprilie 2021, 12:04)

  Alin Delin [utilizator]

  Dar ai dezevantaje, cumva te fortam sa o faci.
  Dar stai linistit, nu e obligatoriu, doar iti taiem din drepturi.
  Patetic
  • +1 (13 voturi)    
   Patetic? (Joi, 15 aprilie 2021, 13:04)

   cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   Statele din spatiul Schengen nu ne vor mai lasa sa intram acolo cu CI simpla. Pricepi, matale? E dreptul lor sa faca asta.

   Daca vrei sa mergi in vizita la ei, iti faci CI cu cip sau pasaport. Daca nu vrei, nu te duci. E simpla treaba.

   Statul roman nu te obliga la nimic.
   • -3 (11 voturi)    
    parca era un spatiu Shengen era altceva (Joi, 15 aprilie 2021, 13:14)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui cineva123

    Parca spatiu Shengen era altceva,se intalnesc toate tarile si stabilesc niste reguli care le respecta totul.
    Nu cred ca in spatiul Shengen fiecare face ce doreste.
  • +1 (7 voturi)    
   Intrebare (Joi, 15 aprilie 2021, 13:09)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   Ce inseamna patetic?
   • 0 (8 voturi)    
    https://www.dex.ro/ (Joi, 15 aprilie 2021, 13:14)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Landser

    Cauta si vei gasi.
    Crede si nu cerceta a fost introdus de inchizitie.
    • +1 (3 voturi)    
     Raspuns cf. DEX (Joi, 15 aprilie 2021, 17:42)

     ovidiu123 [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

     Plin de patos, care emoționează, impresionează, înduioșează; plin de emfază, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inervează mușchii oblici ai ochiului.

     Banuiesc ca nu asta ai vrut sa spui, nu ? Cuvantul pe care-l vroiai era "jalnic".
  • +1 (5 voturi)    
   Care drepturi ti-au fost taiate? (Joi, 15 aprilie 2021, 19:59)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   Dreptul la libera circulatie in UE? Unde scrie ca ai voie sa intri in spatiul Schengen fara nici-un document de identitate sau cu orice orice document? Permis auto/ legitimatie de serviciu, etc.
   Deci care drepturi?
 • +3 (15 voturi)    
  PASAPORT...ai auzit de asa ceva? (Joi, 15 aprilie 2021, 12:05)

  Gryphus [utilizator]

  sa spui ca fara sa ai buletin cu CIP nu mai poti calatori in afara tarii nu e doar o ineptie ci si o minciuna jenanta

  in primul rand ca NU poti calatori cu cartea de identitate in afara UE, nici o alta tara nu iti permite imntrarea fara PASAPORT
  • +4 (8 voturi)    
   Si acela nu e si el biometric si cu cip? (Joi, 15 aprilie 2021, 12:10)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Asta e.
   • 0 (6 voturi)    
    Este dar NU are amprentele tale (Joi, 15 aprilie 2021, 16:07)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    nu cipul in sine e problema ci datele care se pun pe el...inteleeeeeegi?
  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 aprilie 2021, 12:20)

   [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

  • +3 (9 voturi)    
   Pasaport (Joi, 15 aprilie 2021, 13:05)

   cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   pai si ala are CIP.

   Sau crezi ca in buletin va fi cip 5G, in timp ce pasaportul are cip 4G :)
   • 0 (6 voturi)    
    cip-ul din pasaport e ptr Gates... (Joi, 15 aprilie 2021, 13:15)

    demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui cineva123

    ...cei din buletin te conecteaza direct la Xi.


    alegerea iti apartine.
  • 0 (2 voturi)    
   Non UE (Joi, 15 aprilie 2021, 15:09)

   Lukis [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Poti calatori cu CI actual, fara pasaport, in cateva tari non UE (ex. Serbia, Macedonia de Nord, ...)
 • 0 (16 voturi)    
  Ce inseamna "identitate"? (Joi, 15 aprilie 2021, 12:07)

  D-or [utilizator]

  Identitatea trebuia doar sa elimine confuzia cu alta persoana.

  Acum ne identificam prin contul in banca, plata facturilor, impozitelor.
 • 0 (24 voturi)    
  Control (Joi, 15 aprilie 2021, 12:14)

  Mazeta [utilizator]

  Este evident că există un plan de controlare și supunere a populației. Dar am încredere în autoritățile române că vor palma banii, vor bulibăși softul și în final vor distruge tot proiectul.
 • 0 (14 voturi)    
  treaba asta, (Joi, 15 aprilie 2021, 12:18)

  nick1587873340950 [utilizator]

  e ca si cum nici respiratul nu e obligatoriu, sau oricum tot cum vrem noi veti face pina la urma!
  • +1 (7 voturi)    
   nu ai inteles... (Joi, 15 aprilie 2021, 12:41)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   ...vei putea calatori in continuare doar cu pasaportul, fara cartea cipata.
   • +1 (5 voturi)    
    nu prea, (Joi, 15 aprilie 2021, 13:02)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    pasaport scoti cu buletinul, Buletinul nul fac ca ccica nu exista plastic, deci, ce ramine ? si sa fim seriosi, oricine gindeste poate deduce ca un simlu cip (ca de card) poate fi implantat si in pasaport. (din experienta personala)
  • +1 (15 voturi)    
   Greu de priceput pentru AURasi (Joi, 15 aprilie 2021, 13:06)

   cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Obligatia e impusa de alte state pentru a putea intra pe teritoriul lor.

   Romania nu te obliga sa ai carte de identitate cu cip pentru a putea calatori in interiorul tarii.
   • -4 (12 voturi)    
    dragule (Joi, 15 aprilie 2021, 13:15)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui cineva123

    Ori avem state independente , fiecare cu regulile lor.
    Ori avem un spatiu shengen comun.
    • +2 (6 voturi)    
     meh (Joi, 15 aprilie 2021, 13:40)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

     n-are el treaba,el nu-si vede drepturile din cauza nasului in pamant...
     aaaanywaaaay:''pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate''
     individul asta e chiar periculos.se sparg conturi se fura identitati de cam 10 ani.inteleptul asta care are pretentii de profesionist,a auzit de asta?
    • 0 (4 voturi)    
     Nu te obliga nimeni sai ai buletin cu cip (Joi, 15 aprilie 2021, 16:07)

     Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

     poti merge cu pasaportul, fara cip
    • +2 (2 voturi)    
     Deocamdata Romania si Bulgaria (Joi, 15 aprilie 2021, 20:29)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

     Nu sunt in spatiul Schengen. Punct.
     Odata intrat in spatiul Schengen ai fix aceleasi drepturi ca orice alt cetatean european.
 • +2 (8 voturi)    
  In sfarsit (Joi, 15 aprilie 2021, 13:16)

  Landser [utilizator]

  In sfarsit un lucru bun!
  Trebuie sa scapam odata de cartoanele alea facute de peseseru' care nu intra in portofel!
  Poate schimbati si taloanele auto in acelasi format!
  Pana cand se mai poate iesi din tara cu porcariile astea vechi?Banuiesc ca in la inceput o sa fie buluceala la preschimbat!
 • +4 (8 voturi)    
  revenind la normal (Joi, 15 aprilie 2021, 13:19)

  Alin Delin [utilizator]

  Revenind la subiect.
  Avem carte de indentaitate clasica:
  E recunoscuta doar in Tara.
  Carde de identitate electronica:
  recunoscuta in tara plus spatiul Shengen
  Si Pasaport
  Care e recunoscut in strainatate(shengen +Celelalte tari)
  Am simplificat lucrurile, nu-i asa?
 • +7 (9 voturi)    
  ok , dar de cand? (Joi, 15 aprilie 2021, 13:23)

  Francisc 1 [utilizator]

  de anul asta ? peste 5 ani cand imi expira mie buletinul ?
  • -3 (7 voturi)    
   Când te dumirești. (Joi, 15 aprilie 2021, 13:49)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Și știi ce vrei.
 • +6 (8 voturi)    
  Intrebare (Joi, 15 aprilie 2021, 13:45)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Nici in Romania nu mai pot intra cetatenii UE care nu au carte de identitate electronica sau pasaport? Si se accepta si pasport simplu temporar (adica nu electronic)?
 • 0 (8 voturi)    
  Trebuia aplicată de mult. (Joi, 15 aprilie 2021, 13:54)

  asavreau [utilizator]

  Pandemia COVID care a limitat drastic deplasările a întârziat aplicare cărții electronice de identitate. Acum se va suprapune cu obligația unei confirmări privind vaccinarea și cartea electronică este un mod comod de as avea și confirmarea efectuării vaccinului. Nu convine unora, dar, dacă stau acasă nu au probleme.
 • +3 (3 voturi)    
  Poti sa ai doar pașaport! (Joi, 15 aprilie 2021, 21:26)

  Alui [utilizator]

  Sintagma “CI simpla plus pașaport” e greșita. Pașaportul singur e suficient.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by