MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 9 aprilie 2021, 17:28 Economie | Telecom


Evidenta populatiei
Foto: dgepmb.ro
Cartea electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete, au precizat la solicitarea HotNews.ro oficialii Direcției privind Evidența Populației din MAI.
 • Vezi în articol când va fi disponibilă, ce beneficii ar aduce și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest document.

Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), din cadrul Ministerului Afacerilor interne (MAI), a transmis vineri, la solicitarea HotNews.ro
, detalii în privința datelor personale pe care le va conține noua carte electronică de identitate, despre care autoritățile au spus că va fi disponibilă din 2 august.

Oficialii MAI spun că "potrivit dispozițiilor art.17 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cartea electronică de identitate va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Datele cu caracter personal înscrise în format tipărit pe cartea electronică de identitate sunt, potrivit art.17. alin(5) din actul normativ invocat mai sus, cele care sunt înscrise pe cartea de identitate simplă, respectiv:
 • a) numele şi prenumele titularului;
 • b) sexul;
 • c) cetăţenia titularului;
 • d) data şi locul naşterii titularului;
 • e) semnătura olografă a titularului;
 • f) imaginea facială a titularului;
 • g) C.N.P.;
 • h) adresa de domiciliu a titularului.

În format electronic se înscriu:

 • a) datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
 • b) prenumele părinţilor titularului;
 • c) un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea sunt definite în legislaţia din domeniu;
 • d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

"Prevederile art. 172 alin. (1) şi (2) din O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabilesc că imaginile impresiunilor papilare se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al părinţilor sau, după caz, părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal, iar datele biometrice se colectează pentru a fi înscrise în cartea electronică de identitate numai în scopul verificării autenticităţii acesteia şi identităţii titularului.", arată MAI.

 • Cine va produce cărțile electronice de identitate: Imprimeria Natională va trebui să lanseze o procedură de achiziție

Potrivit MAI, "instituţia abilitată de lege cu producerea cărților electronice de identitate, achiziționarea echipamentelor şi produselor software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, asigurarea comunicaţiilor şi serviciilor necesare funcţionării neîntrerupte a echipamentelor şi produselor software este Compania Naţională „Imprimeria Naţională”.

"În acest context, producerea cărţilor electronice de identitate se realizează, centralizat, de către Imprimeria Naţională fiind abilitată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia structurilor M.A.I. responsabile, precum şi a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele şi produsele software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate. Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Elementele mai sus prezentate vor face obiectul documentației aferente procedurii achiziției publice ce urmează a fi organizată de Compania Naţională „Imprimeria Naţională”
, în conformitate cu legislația în domeniul achizițiilor publice, ulterior adoptării Hotărârii Guvernului nr.295/2021, prin care sunt aprobate Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, precum și a formei şi conţinutului actelor de identitate, ale autocolantului privind stabilirea reşedinţei, ale dovezii de reşedinţă și ale cărţii de imobil. Actul normativ a fost adoptat și publicat în Monitorul Oficial nr.312 din 29 martie 2021 și urmează să intre în vigoare în 30 de zile de la publicare.", se arată în răspunsurile DEPABD.

 • Nu este un termen prea optimist luna august pentru aparitia CEI în condițiile în care nu au fost lansate procedurile de achiziție pentru operationalizarea carții electronice de identitate?

La această întrebare, oficialii MAI spun că România este obligată de un Regulament UE să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august.

"Menționăm că, la data de 12 iulie 2019 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație, care se va aplica începând cu 2 august 2021, dată la care România este obligată să emită cartea electronică de identitate cu respectarea condițiilor prevăzute de actul normativ European.

Nu în ultimul rând, potrivit dispoziţiilor art.11 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.69/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, „punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se realizează, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar (…)”, au declarat oficialii MAI.

 • Ce opțiuni au romanii care nu-și doresc cărți electronice de identitate și ce limitări au aceștia dacă nu vor carțile electronice de identitate?

Referitor la această întrebare, oficialii MAI spun că, "potrivit art.16 alin.(3) O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

 • a) unei cărţi electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic; sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare.
 • b) unei cărţi de identitate simple.

În ceea ce privește ,,limitările cetățenilor care nu optează pentru obținerea cărții electronice de identitate, facem cunoscut că noul document de identificare - electronic – este în măsură să asigure, cetățenilor care optează pentru acesta, garanții suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

De asemenea, cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice. De asemenea, CEI va contribui la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”, având drept consecință corelarea și simplificarea procedurilor administrative.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

De asemenea, cartea electronică de identitate constituie document de călătorie. În sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie), și nu pentru toţi cetățenii români.

În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune.

Cartea electronică de identitate înlocuiește cardul naţional de asigurări sociale de sănătate; acest aspect conduce la realizarea unor economii determinate de faptul că „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris într-un cip şi, pe cale de consecinţă, cetățeanul va deține un singur document în locul cardului de sănătate și actul de identitate actual", au mai precizat oficialii Direcției pentru Evidența populației din cadrul MAI.

Întrebați despre întârzierile mari pe care le are la emiterea cărții electronice de identitate și relatările media privind o criză de plastic, oficialii DEPABD au declarat că:


 • "în cursul anului 2020 a fost finalizată o procedură de achiziție publică la finalul căreia oferta admisă a fost cea formulată de un furnizor diferit față de entitatea care a furnizat materialele utilizate la producerea cărților de identitate în ultimii 10 ani. În aceste condiții, pentru derularea contractului este necesară realizarea transferului de echipamente, proprietatea DEPABD., utilizate pentru inserarea elementelor de securitate ale documentelor de identitate.
 • Urmare celor expuse mai sus, ținând seama de contextul social actual, subliniem faptul că potrivit termenilor contractuali, DEPABD estimează o soluționare a problemei actuale în perioada 12.04 - 16.04.2021."

Ar putea fi afectat procesul operaționalizarii CEI din cauza crizei de plastic?


 • "Având în vedere, așa cum am arătat anterior că nu este vorba de o criză de plastic, ci de o dificultate temporară ce privește procedura de inserare a elementelor de securitate în materialul din care se produc cărțile de identitate, precum și faptul că la producerea cărților electronice de identitate vor fi utilizate cu totul alte tehnologii, moderne, menite să asigure un nivel de securitate adecvat, este de la sine înțeles că actuala situație, conjucturală, nu are cum să afecteze procesul de emitere a cărților electronice de identitate.", au mai răspuns oficialii DEPABD.Pentru detalii despre cartea electronică de identitate citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15547 vizualizari

 • -1 (29 voturi)    
  Cat dureaza pana hackereste cineva statul? (Vineri, 9 aprilie 2021, 17:34)

  emil bobu [utilizator]

  Cat va dura pana intra rusii sau chinezii sa va fure la toti datele personale?

  Chiar aveti incredere in stat sa va apere datele? Acelasi stat in care generalii fura?
  • +15 (23 voturi)    
   Pai... (Vineri, 9 aprilie 2021, 18:10)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Tu crezi ca toate aceste date personale nu exista deja intr-o baza de date al statului?
   Tot ce se va intampla in plus e ca aceste date o sa fie incarcate si pe un card pe care o sa il porti tu in buzunar.

   Cu amprentele nu sunt nici eu de acord, nici nu par a fi obligatorii, dar gandeste-te in rest... Cat ar fi de simplu ca in loc de completarea cu majuscule a unei cereri sa folosesti cardul contactless.
   • -1 (15 voturi)    
    De ce? (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:31)

    vladm9 [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

    De ce nu ești de acord cu amprentele înregistrate pe cardul de identitate?

    E o măsură buna de siguranță pentru autentificare.

    Măsura asta diminuează furtul de identitate și negarea identității.

    Daca nu ai nici un act de identitate poți să îți confirmi cine ești fata de poliție.
   • +5 (11 voturi)    
    Tot cerea ce se va întîmpla (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:18)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

    Este că datele care, bine spus, se află deja în baze de date centralizate la care cel puțin personale autorizate au (sau ar trebuie îîntr-o țară normală să aibă) acces securizat vor putea fi citite de pe cardurile electronice din buzunarele oamenilor. Cel care îmi fură actul, nu îmi fură doar op poză, îmi fură amprentele și celelalte informații într-un format care poate fi apoi utilizat de la distanță.

    Pentru informarea autorităților, inclusiv a celor europene, este suficientă interconectarea b bazelor de date, nu punerea datelor pe un suport nesigur, ușor de citit și de furat.

    O semnătură electronică se mai poate schimba, o amprentă nu știu cum o pot înlocui dacă este compromisă. Mai mult, în formatul în care sînt stocate amprentele, sînt mai puține amprente distincte decît cetățeni UE.

    Este varianta electronică a cetățeanului pus să ducă el documentele de la o instituție publică la alta: un disconfort (și un risc) pentru cetățeanul cinstit, o oportunitate de furt de identitate, falsificare pentru cei necinstiți.
  • +13 (17 voturi)    
   0 zile (Vineri, 9 aprilie 2021, 19:43)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Trebuie sa fii și prost sa încerci sa hackeresti bazele de date :)
   In primul rând dacă ești rus faci o companie și le cumperi de la Facebook. Dacă ești chinez te folosești de huawei. Și le găsești cu domiciliul real nu cel declarat.
 • +4 (22 voturi)    
  Se leagă prin 5G cu cipul de la vaccin (Vineri, 9 aprilie 2021, 18:01)

  Nyk1 [utilizator]

  .
  • +5 (13 voturi)    
   si asta nu-i tot (Vineri, 9 aprilie 2021, 19:25)

   sitizan [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Prin 6G se va cupla cu Bill Gates simultan cu Soros.
   Atunci sa vezi breşă in casele noastre...
   • -4 (10 voturi)    
    Inca nu e tot (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:55)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui sitizan

    Sa vezi atunci cand identitatea electronica iti va fi furata si va "dispare" din baza de date super-fortificata a statului: adio existenta oficiala, vei fi un "inexistent".
    • 0 (4 voturi)    
     asa e (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 14:49)

     sitizan [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     ..scroafa-i moarta-n papusoi.
     Mai bine disparem cu totii din secolu' asta si ne pripasim inapoi in Evul Mediu, unde-i cald, sigur si nu te doare capul de atata gandire..
 • +4 (8 voturi)    
  calatorie strainatate (Vineri, 9 aprilie 2021, 18:33)

  LukeThe Nuke [utilizator]

  Nu imi este clar referitor la calatoriile in strainatate. Daca CI actuala imi expira sa zicem peste 4 ani si nu am pasaport inseamna ca nu mai pot merge in Uniunea Europeana dupa 2 august 2021? Sau mai simplu: daca in augiust vreau sa merge la mare in Grecia sau Bulgaria nu se mai poate?
  • +4 (6 voturi)    
   Europa e deja "fumata" (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:56)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui LukeThe Nuke

   In 4 ani moda va fi sa mergi pe Marte, nu in Europa.
   • 0 (4 voturi)    
    lmao (Vineri, 9 aprilie 2021, 23:31)

    BigJ [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    stai intai sa ajungem pe luna, si dupa aceea vorbim despre alte planete din sistemul nostru solar.
    https://www.documentarystorm.com/a-funny-thing-happened-on-the-way-to-the-moon/
    Btw...am vazut filmuletzul, si nu pot sa zic nici "da", nici "ba"...am doar o singura nelamurire: daca oamenii s-au dus pe luna in 69 (cu tehnologia de acum 50 de ani), de ce NASA isi propune sa duca oameni pe luna deabia in 2024?
    https://www.nasa.gov/press-release/nasa-publishes-artemis-plan-to-land-first-woman-next-man-on-moon-in-2024
    Pana la Marte e cale lunga (si lasa-l pe Elon Musk cu tricourile lui gen "occupy Mars" si rachetele facute din otel inoxidabil: https://www.scmp.com/video/technology/3124150/spacex-starship-rocket-explodes-after-landing-third-such-incident
    Descrierea asta mi-o placut: https://www.youtube.com/channel/UCK4MbZrLP1EAAnz1DKphlug/about
  • -1 (17 voturi)    
   Manipulare (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:01)

   fmefyou [utilizator] i-a raspuns lui LukeThe Nuke

   Atunci ce rost mai are Pasaportul?

   CI clasic nu este acceptat? No problem, cand vrei

   sa pleci dai 100 de ron si iti faci un pasaport!

   Manipulatii si necunoscatorii si cei rau intentionati vor

   replica rapid ca si pasaportul foloseste date

   biometrice!

   Gresit!

   Exista alternativa: eu deoarece am refuzat de la bun

   inceput varianta supunerii ca asa " a " hotarat " ei ",

   am ales sa imi fac an de an pasaport temporar.

   Da, implica un cost in plus deoarece pasaportul

   biometric are valabilitate zece ani si costa in jur de

   300 ron, iar pasaportul temporar are valabilitate de

   doar un an si costa 96 de ron, adica daca il tot

   reinoiesc anual ajunge la un cost de 960 ron pe 10

   ani comparativ cu cel biometric care costa 300 ron

   pe 10 ani!

   Dar eu unul pun accent mai mare pe suveranitate

   si nesupunere decat pe bani!

   Pe asta au si mizat cand au facut aceasta mizerie,

   multi ori nu stiu ca au variante alternative, sau

   cad in capcana banului considerand ca este

   absurd sa plateasca de 10 ori pentru a ramane

   mai liberi!

   Depinde de fiecare pe ce pune mai mult pret!

   Un mesaj pentru cei destupati la minte:

   Niciodata, dar absolut niciodata in istorie, statul

   nu a lucrat in folosul cetatenilor, totul are un scop

   si nu este in beneficiul maselor!

   Va doresc succes tuturor!
   • +1 (7 voturi)    
    Succesuri (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:51)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui fmefyou

    Ați intrat pe aceasta pagina:

    Apăsați tasta fn și f12

    Acolo o sa vedeți Scripturile e unul de la Facebook

    Altul de la google; ceva cu google.api

    Faceți scandal cu o prostie de card și ca dați datele

    gratuit către terți.


    Oricare din companiile menționate se pisa pe

    suveranitatea dumneavoastră și vând datele oricui

    vor.

    Sunteți identificat unic prin trei accesari din trei

    locații diferite. Nu au nevoie de mai mult.

    Nu aveți idee despre ce vorbiți.

    Succes. Dar dacă vreți suveranitate nu mai intrați pe

    internet.
    • +1 (5 voturi)    
     Vorbe (Vineri, 9 aprilie 2021, 23:45)

     fmefyou [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

     M-au amuzat mereu oamenii care habar nu

     aveau de capul lor dar se lansau in discutii ca

     sa fie si ei bagati in seama!

     Va informez pe scurt ca nu dau date reale pe

     net, folosesc doar conexiuni proxy node, vpn si

     Tor.

     Completare pe scurt: CanvasBlocker in

     combinatie cu uMatrix pentru dezactivare

     amprenta javascript, decentraleyes emulator

     interceptare raspuns livrare pachete, bine

     cunoscutul si eficientul ublock plus altele despre

     care nu voi discuta nefiind destinate utilizatorilor

     de rand.

     In concluzie: puteti sa luati loc, pentru azi aveti

     nota 4.

     Asa cum am mai spus: Nu toti suntem gaste!
     • +2 (4 voturi)    
      :D (Sâmbătă, 10 aprilie 2021, 7:42)

      Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui fmefyou

      Va multu ca ma informați :)

      Nu a mai făcut nimeni asta pana acum.

      Tot ceea ce faceți e notabil. Am și eu o

      întrebare : ați ascuns și adresa MAC? Eu as fi

      început cu asta , as schimba mac periodic:

      But if someone tries very hard to trace you, a special crafted website can get your MAC by exploiting your browser, executing some commands on your computer and get all kinds of information from the computer.

      But this does not have anything to do with Tor nor no-Tor nor MAC address

      Și cum văd ca va pricepeți : știți cumva un server de TURN sau STUN prin România?
      Vreau sa ma joc cu niște chestii de voce pentru paranoici.
  • +2 (4 voturi)    
   :) (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:23)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui LukeThe Nuke

   Nu nu se mai poate :)
   Teoretic... da dacă vor bulgarii și grecii cine știe ?
   Se știu aceste probleme de mai mult de 4 ani :)
   Dar factorii politici nu au avut c.
   Legea cardului e din 2002 și prorogata din 2005.
   Acum sa speram ca apare in August deși a mai fost in August pe vremea lui Carmen Dan. Intr-o frumoasa zi de Iunie in viziunea Lia Olguța cum o n-ai chemao:)
   Așa ca posibil sa nu se poată.
 • +5 (17 voturi)    
  Nu multumesc! (Vineri, 9 aprilie 2021, 19:51)

  Zonex [utilizator]

  Cand o sa va caute politia ca v-au fost gasite amprentele la locul vreunei crime pe vreo clanta sau pahar, banca sparta, jaf amanet / taximetrist, etc, etc, etc, sa va uitati in oglinda si sa macaniti, pariu ca nici macar atunci nu vor realiza unii ce IQ subdezvoltat au.
  Da Vinci spunea ca exista trei categorii de oameni:
  1. Cei ce vad
  2. Cei ce vad ceea ce vor altii ca ei sa vada
  3. Cei ce nu vad.

  Multe oi si gaste va manevreaza astia mai ceva ca pe turme, fiecare doarme asa cum isi asterne!
  Fac ceva pe calatoriile in extern, E-guvernarea lor si restul beneficiilor, refuz 100% sistemul acesta totalitar!
  • +4 (8 voturi)    
   :) (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:28)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Zonex

   Aveți alternativa sa nu.
   Dar sa refuzi un card și sa accesezi o pagina cu plugin Facebook :)
   Chiar dacă nu ai Facebook tot ești targhetatcde supraveghere :)
   Singura soluție este sa mergeți in Italia in satele părăsite unde se dau case pe un euro. Sa aruncați toate dispozitivele electronice mai recente de 10 ani. Sa investiți 10.000 de euro in casa. Apoi sa cereți o identitate pe hârtie normala de la statul italian și ...
   Sa trăiți fericit pana la adânci bătrâneți ( deși prin satele alea mai sunt turiști cu dispozitive Smart așa ca amprenta dumneavoastră digitală tot nu va fi zero.
   • +3 (3 voturi)    
    adevarul e ca... (Vineri, 9 aprilie 2021, 23:42)

    BigJ [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    oriunde te-ai duce, odata ce te-ai logat pe net, esti (teoretic) depistat.
    Internetul e doar una din aplicatiile militare care au devenit publice (https://en.wikipedia.org/wiki/Internet#History) si tot ce transmiti prin intermediul internetului e stocat undeva (inclusiv acest comentariu al meu care va fi/sau nu aprobat de catre moderator).
    Sunt chiar foarte putine locuri in lumea moderna in care poti scapa de supraveghere (si ma refer aici nu doar la dispozitivele gen tableta/telefon mobil/pc/etc... de pe care intentionat, sau nu, postezi un comentariu sau accesezi un link...ci la sateliti de supraveghere, persoane din jurul tau, cumparaturi facute doar cash in magazin...etc etc etc).
 • +8 (12 voturi)    
  Sa vedem cine vrea sa aiba AMPRENTELE pt cip (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:30)

  Gryphus [utilizator]

  daca exista carte de identitate si fara amprente atunci e ok
  • +6 (14 voturi)    
   La inceput va fi optional (Vineri, 9 aprilie 2021, 20:58)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   dar in cativa ani va fi obligatoriu.
   Pas-cu-pas.
   Asa se instaureaza dictatura. Electronica, medicala, sau de orice fel.
  • +5 (11 voturi)    
   se intampla deja (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:03)

   crispavel78 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Amprentele se iau la pasaport. De cativa ani deja.
  • -7 (11 voturi)    
   . (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:24)

   VictorasTractoras [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Le porti cu tine toata viata. Care-i problema daca sunt pe CI?
 • +2 (6 voturi)    
  Sursa (Vineri, 9 aprilie 2021, 21:36)

  Casargoz [utilizator]

  Sunt șocat imprimeria nu a cumpărat decât Cip-URI pentru cardul de sănătate.
  Deci folosesc Cip-utile de la cardul CNAS ?
  WTF?
 • +2 (6 voturi)    
  un singur lucru la intereseaza (Vineri, 9 aprilie 2021, 22:18)

  Pacala se intoarce [utilizator]

  e in format A4 cum e si certfificatul asta de vaccinare COVID?

  Haideti ca se poate, romanii vor ceva mare, substantial, care sa poata fi pus intr-o folie, si folia intru-un dosar (eventual cu sina), eventual sa vina si cu o geanta sau ruccsac sa poate fi carat peste tot...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by