Cum descarci certificatul digital Covid, din 1 iulie, în mai puțin de 10 pași / În cât timp îl obții și de ce ar trebui să-l ceri cu 5 zile înainte de utilizare - Explicațiile STS

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 30 iunie 2021, 10:46 Economie | Telecom


Scanarea unui certificat digital covid
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Românii vor putea descărca online certificatul digital COVID, începând de joi, pe platforma https://certificat-covid.gov.ro, în mai puțin de 10 pași, a anunțat miercuri STS. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. STS atenționează că pot apărea probleme la completarea și verificarea informațiilor și că de aceea trebuie ca certificatele de vaccinare să fie solicitate cu cel puțin 5 zile înainte de utilizare, iar cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.

Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansarea din 1 iulie 2021. Specialiștii STS, care au dezvoltat întregul sistem informatic, au anunțat miercuri că au făcut ultimele optimizări, în conformitate cu prevederile OUG adoptată cu o zi în urmă de Guvern.

STS susține că interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul, astfel:

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.


Click pentru a deschide


2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.


Click pentru a deschide


3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.


Click pentru a deschide


5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

6. În funcție de categorie, se completează:

 • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
 • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
 • Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.


Click pentru a deschide


8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.


Click pentru a deschide


Câteva precizări importante:
1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.
Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date.

De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.

 • Informații suplimentare

Reamintim că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecțiune sau dețin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situația lor epidemiologică.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat și din Aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate și au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19.

Certificatele includ un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului.

Semnătura digitală este pusă la dispoziție de STS, astfel încât cetățenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Pentru verificarea, la intrarea în țară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliția de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile și 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicația „CoronaScan”.

La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit pe hârtie.

Au fost implementate măsuri de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

63093 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  Trebuie si dosar cu sina? (Miercuri, 30 iunie 2021, 11:38)

  Miky60 [utilizator]

  In loc sa fie ceva super simplu, fara birocratie, Romania a reusit sa il complice. De ce sa fie 10 pasi, cu 5 zile inainte, etc? Nu putea sa fie ceva super simplu?
  Pe sistemul "cererile online se depun la etajul 2"...
  • +2 (18 voturi)    
   Dosar cu sina (Miercuri, 30 iunie 2021, 12:09)

   Kre [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Nu inteleg, ce ti se pare atat de greu ? Sa configurezi un cont de facebook necesita mai multi pasi decat sa obtii certificatul covid.
   • -3 (7 voturi)    
    aham (Miercuri, 30 iunie 2021, 13:50)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Kre

    feibucul a devenit obligatoriu?
   • 0 (0 voturi)    
    dosar cu sina (Vineri, 2 iulie 2021, 0:56)

    RadionbyAir [utilizator] i-a raspuns lui Kre

    Chiar sunt curios daca ma ajuta cu ceva contul de facebook la intrarea intr-o sala de concert
  • +7 (9 voturi)    
   mda... (Miercuri, 30 iunie 2021, 12:47)

   micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Intrati pe link-ul asta, completati cnp si e-mail.

   Ceritificatul se trimite prin mail.

   Ce-o fi asa de greu ?
  • +4 (10 voturi)    
   Procesul nu e complicat (Miercuri, 30 iunie 2021, 14:24)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   altceva nu se leaga:

   1 te autentifici cu adresa de mai, pana ciai OK, problema apare la:
   "Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit."
   sau
   "Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea"

   de ce trebuie sa introduci manual aceste date? Toate aceste informatii ar trebui sa poata fi preluate deirect....Aici e o MARE problema.

   A doua mare problema este lagat de preluarea testelor. Nu vad nicaieri nici o validare/verificare. Nici nu ar fi prea usor sa te integrezi cu toate centrele care ofera testare....

   Dar asta este can lasi neprofesionistii (a se citi Public Sector) sa se joace la tastatura.....
   • +3 (5 voturi)    
    Posibil sa ceara multe informatii (Miercuri, 30 iunie 2021, 15:32)

    t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Pentru autentificarea ta.

    CNP-ul il mai gasesti pe toate gardurile, si-n toate institutiile statului sunt stive si stive de copii dupa buletin.

    Dar numai tu stii cand, unde si cu ce te-ai vaccinat (desi n-ar fi greu de ghicit).

    Problema e rezolvata invest pentru ca acolo pe cartea de identitate/rezident ai certificatul digital cu care te autentiofici in toate sistemele statului, privat, banci, etc.
 • +1 (9 voturi)    
  transmitere date laboratoare (Miercuri, 30 iunie 2021, 11:46)

  Alessandra1 [utilizator]

  De unde vor avea info privind rezultatul testului? Avem siguranta ca raportarea laboratoarelor este real-time?

  "Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat."
  • +4 (6 voturi)    
   Nu intelegi ! (Miercuri, 30 iunie 2021, 12:51)

   BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui Alessandra1

   Site0ul este facut pentru cei vaccinati sau trecuti prin boala !
   Cei care se testeaza ca sa plece nu vor avea timp pentru rezultat !
   Asa ca, ar fi bine sa te vaccinezi !
 • +4 (6 voturi)    
  Initiale (Miercuri, 30 iunie 2021, 11:58)

  Cristian_Ionut [utilizator]

  daca am 2 prenume ce initiala pun?
  • 0 (0 voturi)    
   2 prenume (Vineri, 2 iulie 2021, 0:42)

   RadionbyAir [utilizator] i-a raspuns lui Cristian_Ionut

   pe care vrei ca oricum e dupa cnp. testat pe propril nume
 • +2 (14 voturi)    
  nelamurire (Miercuri, 30 iunie 2021, 12:24)

  fl0rin [utilizator]

  Exista deja o platforma functionala de pe care se poate descarca in format electronic adeverinta de vaccinare (https://adulti.renv.ro/users/cnpauth). Pentru ce este nevoie de o alta platforma? E vorba doar de a genera un alt document, cu un alt format, dar informatiile sunt aceleasi.
  • +5 (9 voturi)    
   Simplu (Miercuri, 30 iunie 2021, 14:41)

   cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

   Adeverinta de la RENV este in (vechiul) format national.

   Articolul este despre o adeverinta internationala, noua, cu un format al datelor recunoscut la nivelul intregii UE.
   • +1 (5 voturi)    
    greu maica (Miercuri, 30 iunie 2021, 16:37)

    fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui cineva123

    Ca sa generezi un document cu un format nou, dar care are la baza aceleasi informatii ca si documentul vechi, trebuie dupa parerea ta facuta o noua platforma?
    • -1 (1 vot)    
     Da (Joi, 1 iulie 2021, 12:17)

     cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

     Fiindca este pentru un anumit scop, cu durata limitata. N-ai sa modifici platforma nationala pentru ceva temporar.
     • 0 (0 voturi)    
      pentru limitati (Vineri, 2 iulie 2021, 0:47)

      RadionbyAir [utilizator] i-a raspuns lui cineva123

      adica adverinta de vaccinare este permanebta si certificatul digital este limitat? care este limita intre cele 2? Adica eu nu imi modific platforma nationala pentru ceva european? suna cam nasol dar esti depasit de vreme
  • +3 (3 voturi)    
   ai dreptate, dar e puțin mai complex (Miercuri, 30 iunie 2021, 14:52)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

   Platforma este ok doar daca ești (si) vaccinat.

   Daca doar ai trecut prin boala si nu te-ai vaccinat - nu ai un alt certificat (decât cel de la medicul de fam./specialist). Care e posibil sa nu fie inteles la granita decât daca il traduci.
   Acum au venit si in sprijinul celor care au trecut prin boala. Plus ca e mai greu sa falsifici testul daca se verifica după codul acela QR in câteva secunde intr-o baza de date comuna (știu ca la un moment dat apăruseră si prin presa câteva articole si ca unele persoane vindeau acele foi cu teste PCR modificate - pentru ca operatorilor, vameșilor le era greu sa verifice.)
   • 0 (4 voturi)    
    c'mon (Miercuri, 30 iunie 2021, 18:15)

    fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

    Se putea extinde platforma existenta deja. Acum avem 3: una pentru programarea vaccinarii, una pentru adeverinta de vaccinare, si asta noua pentru certificatul recunoscut de UE. Eu zic ca ajungea - ba chiar se simplificau lucrurile pentru toata lumea - una singura.
  • +1 (3 voturi)    
   .. (Miercuri, 30 iunie 2021, 15:09)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

   Pentru ca acesta este recunosvut internațional.
   Cartea de identitate este acelasi lucru cu pasaportul?
   • -1 (3 voturi)    
    greu maica (Miercuri, 30 iunie 2021, 16:37)

    fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui ak33

    Ca sa generezi un document cu un format nou, dar care are la baza aceleasi informatii ca si documentul vechi, trebuie dupa parerea ta facuta o noua platforma?
    • -1 (3 voturi)    
     . (Miercuri, 30 iunie 2021, 17:57)

     ak33 [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

     Nu trebuie sa "mănâncă" si gura lor o paine?
     • 0 (2 voturi)    
      nu (Miercuri, 30 iunie 2021, 19:57)

      fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui ak33

      Paine mananca oricum. Problema e ca s-au naravit la caviar. Si nu pe banii lor.
   • 0 (0 voturi)    
    im UE (Vineri, 2 iulie 2021, 0:49)

    RadionbyAir [utilizator] i-a raspuns lui ak33

    nu dar diferenta pe care nu o intelegi buletinul e valabil in UE ca si certificatul Pasaportul in lume dar NU si certificatul
  • +2 (2 voturi)    
   catastrofa (Miercuri, 30 iunie 2021, 22:40)

   svd [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

   adulti.renv.ro este o catastrofa.
   1) nu se poate accesa din afara tarii.
   2) te autentifici cu numarul de telefon pe care cu care te-ai inscris la vaccin. eu n-am dat atunci numar de telefon, pt ca n-am unul de romania. deci sa intru insa pe acea platforma, nicio sansa.
   • -1 (1 vot)    
    posibil (Miercuri, 30 iunie 2021, 23:00)

    fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui svd

    nu te contrazic, desi eu n-am avut nici o problema, in 10 secunde mi-am descarcat adeverinta. vreau doar sa spun ca e de bun simt sa existe la nivel national o singura platforma pentru tot ce tine de covid. nu cum apare un document nou, hop mai facem o platforma. si asta noua nu crezi ca o sa fie o catastrofa si mai mare decat renv, daca e nevoie de nu stiu ce 10 pasi ca sa descarci o fituica de o pagina?
 • +4 (10 voturi)    
  INCREDIBIL (Miercuri, 30 iunie 2021, 13:10)

  Ion Alexandru [utilizator]

  Deci, ca să ne vaccinăm, ne-am făcut cont și ne-am înscris într-o platformă (securizată, bla bla...). Acolo sunt toate datele pe care acum ni se cere să le introducem, ”în 10 pași”. Birocrație și/sau incompetență și/sau bătaie de joc ?
  • 0 (0 voturi)    
   incredibil dar adevarat (Vineri, 2 iulie 2021, 0:53)

   RadionbyAir [utilizator] i-a raspuns lui Ion Alexandru

   bani sunt de ce sa nu ii cheltuim? Cred ca nu ar trebui " /" sunt toate
 • +1 (9 voturi)    
  nelamurire, la pasul 4 ... (Miercuri, 30 iunie 2021, 14:42)

  AM1981 [utilizator]

  îmi creez eu un certificat după cum vreau sau cum?!?

  Nu e destul sa adaugi CNP si sa extragă restul de date din bazele lor? De ce sa fiu nevoit sa bag eu o groaza de date?
  serie CI si număr, nume etc, tip vaccin, tip test negativ (si daca a fost pozitiv??). Zici ca e un meniu de restaurant...
  - Cum vreți sa sa fie friptura, mai in sânge sau crocanta? - Hmmm sa ma gândesc. Mai bine o shaorma cu de toate!
  • +2 (2 voturi)    
   Ca sa te identifici , toate datele (Miercuri, 30 iunie 2021, 21:17)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

   sunt pentru identificare , sa nu poate cere certificatul oricine iti stie CNP-ul
 • 0 (2 voturi)    
  evident au uitat sa spuna 1 iulie din ce an (Joi, 1 iulie 2021, 0:40)

  TheBorg [utilizator]

  Este acum 1 iulie ora 0:40 si site-ul este in continuare nefunctional.
 • +1 (1 vot)    
  nu functioneaza pentru rezidenti (Joi, 1 iulie 2021, 11:41)

  LocalLegend [utilizator]

  Stai 45 min tot complete
  zi campuri cu cnp bifezi hidranti biciclete motoare autobuze masini, treceri de pietoni de cate 15-20 de ori si dupa ce iti tot genereaza eroare de 20 de ori vezi cu coada ochiului pt 1 secunda mesajul" pentru cetatenii straini aplicatia nu functioneaza" WTF!!!!!! bataie de joc . o mizeriemarca gov.ro
 • 0 (0 voturi)    
  CoBOL (Vineri, 2 iulie 2021, 0:40)

  RadionbyAir [utilizator]

  Este Facut de programatorii care au mai ramas. oare de ce puteam sa descarcam certificatul de vaccinare in 2 pasi? Pentru a aparut un IT-ist de altfel inginer de CH si a zis " de ce simplu cand se poate complicat" si asa cineva justifica timp si bani pentru ceva care este inutil. oare nu ne puteam descarca certificatl din acelesi loc de unde am descarcat adeverinta? parafrazandu=l pe margineanu "Ghita nu e mort Ghita se transforma" cu succes de alfel


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by