​Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, a primit luna trecută avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), necesar pentru vânzarea produselor sale în rețelele 5G din România. Premierul Marcel Ciolacu a semnat decizia de autorizare. Totul în ciuda legii adoptate în 2021, în urma Memorandumului 5G semnat cu SUA, pentru limitarea unor posibile riscuri de securitate din partea producătorilor IT din China.

Tehnologia 5GFoto: Galina Sandalova / Dreamstime.com

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condus de președintele Klaus Iohannis, a avizat, în data de 10 iulie 2023, solicitările pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de chinezii de la Lenovo Global Technology HK Limited și Lenovo PC HK Limited.

Ambele avize au fost întărite de două decizii semnate de premierul PSD Marcel Ciolacu în data de 19 iulie 2023, acte publicate în Monitorul Oficial, după cum a semnalat anterior vineri G4Media.ro.

Lenovo nu produce echipamente de rețea 5G. Care este miza avizului CSAT?

Avizul dat grupului chinez Lenovo a fost dat în condițiile în care România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic.

Lenovo nu produce echipamente de rețea 5G, ci PC-uri (lider la nivel mondial, potrivit datelor IDC), laptopuri, tablete, telefoane, servere și dispozitive de stocare.

Legea privind securitatea rețelelor 5G, un act venit în urma Memorandumului 5G semnat cu SUA, a vizat în principal excluderea chinezilor de la Huawei, unul dintre marii producători mondiali de echipamente și tehnologii de rețea 5G, din rețelele operatorilor de comunicații din România.

Vizat este și producătorul chinez ZTE.

Alți mari producători de echipamente și tehnologie 5G, care au obținut deja avizul CSAT, sunt Ericsson, Samsung și Nokia.

Potrivit legii, echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani.

Autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de 4 luni de la data solicitării.

Efectele deciziei lui Ciolacu: Instituțiile de forță nu mai pot exclude Lenovo din achizițiile de echipamente IT&C

Chiar dacă Lenovo nu este producător de echipamente și tehnologie pentru rețele 5G, compania are în continuare nevoie de avizul CSAT pentru a nu avea bariere la vânzarea produselor sale pe piața din România.

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că la momentul elaborării legii privind securitatea 5G, instituțiile de forță din România, precum SRI, SIE, MAI ori MApN, au solicitat să existe un articol care să le permită să poată excludă anumite firme în lipsa unui aviz CSAT de la achizițiile de echipamente IT&C pe care le folosesc în propriile rețele de comunicații.

Aceasta în condițiile în care amenințările de securitate cibernetică pot veni și de la produse precum cipuri ori servere folosite în rețelele de comunicații.

Astfel, articolul 11 din legea securității 5G prevede următoarele:

  • (1) Autoritățile contractante din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională au dreptul de a solicita prin documentația de atribuire, în situația în care contractul are ca obiect și furnizarea de tehnologii, echipamente și programe software destinate infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, ca producătorul acestora să fie autorizat potrivit prevederilor art. 3.
  • (2) În situația în care autoritățile contractante din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională uzează de dreptul prevăzut la alin. (1), acestea au obligația de a exclude din procedura de achiziție publică operatorul economic care furnizează tehnologii, echipamente și programe software al căror producător nu este autorizat potrivit prevederilor art. 3.

În concluzie, în condițiile în care Lenovo a obținut acest aviz al CSAT, instituțiile de forță nu mai pot exclude produsele grupului chinez de la viitoare achiziții de echipamente IT&C în propriile rețele de comunicații.

Guvernul: Decizia premierului Ciolacu închide procesul de autorizare, emis în baza analizei CSAT

La solicitarea HotNews.ro, oficialii Guvernului au precizat că deciziile emise de premierul Marcel Ciolacu nu fac decât să închidă procesul de avizare, prevăzut de lege, pe baza analizei făcute de CSAT:

  • „Decizia emisă de prim-ministru pentru acordarea autorizării la care faceți referire este conformă prevederilor Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, publicată în MO nr. 590 din 11 iunie 2021.
  • Art. 3 (2) al legii menționate prevede că autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele de comunicații electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicații electronice de tip 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în termen de 4 luni de la data solicitării.
  • Menționăm că avizul conform emis de CSAT se fundamentează pe documentele depuse de producătorii de tehnologii, echipamente și programe software în scopul autorizării, precum și pe evaluări din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării.
  • Avizul conform se emite inclusiv prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri.
  • Subliniem că decizia prim-ministrului închide, practic, parcursul de avizare prevăzut de lege, pe baza analizei făcute de CSAT.”, a precizat pentru HotNews.ro Guvernul.

Sursa foto: Dreamstime.com