Consiliul Suprem de Apărare a Țării a ajuns la concluzia că firmele Lenovo PC HK Limited și Lenovo Global Technology HK Limited nu prezintă risc de securitate. România a adoptat o lege care limitează accesul la tehnologiile 5G pentru companiile considerate nesigure sau deținute de guverne străine, potrivit Europa Liberă.

Tehnologia 5GFoto: Galina Sandalova / Dreamstime.com

În răspunsul trimis Europei Libere, CSAT mai spune că cele două companii sunt deținute de Lenovo Group Limited „care este o societate de investiții de tip holding și de proprietate intelectuală și care funcționează ca o societate cu răspundere limitată, organizată și care se află sub legile din Hong Kong”.

Nu în ultimul rând, CSAT completează că sistemul juridic al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar, în temeiul principiului „o țară, două sisteme”.

​Grupul chinez Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, a primit luna trecută avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), necesar pentru vânzarea produselor sale în rețelele 5G din România. Premierul Marcel Ciolacu a semnat decizia de autorizare. Totul în ciuda legii adoptate în 2021, în urma Memorandumului 5G semnat cu SUA, pentru limitarea unor posibile riscuri de securitate din partea producătorilor IT din China.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condus de președintele Klaus Iohannis, a avizat, în data de 10 iulie 2023, solicitările pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de chinezii de la Lenovo Global Technology HK Limited și Lenovo PC HK Limited.

Ambele avize au fost întărite de două decizii semnate de premierul PSD Marcel Ciolacu în data de 19 iulie 2023, acte publicate în Monitorul Oficial, după cum a semnalat anterior vineri G4Media.ro.

Lenovo nu produce echipamente de rețea 5G. Care este miza avizului CSAT?

Avizul dat grupului chinez Lenovo a fost dat în condițiile în care România are din 2021 o lege special creată pentru a ține la distanță companiile chineze, din cauza suspiciunilor majore privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic.

Lenovo nu produce echipamente de rețea 5G, ci PC-uri (lider la nivel mondial, potrivit datelor IDC), laptopuri, tablete, telefoane, servere și dispozitive de stocare.

Legea privind securitatea rețelelor 5G, un act venit în urma Memorandumului 5G semnat cu SUA, a vizat în principal excluderea chinezilor de la Huawei, unul dintre marii producători mondiali de echipamente și tehnologii de rețea 5G, din rețelele operatorilor de comunicații din România.

Vizat este și producătorul chinez ZTE.

Alți mari producători de echipamente și tehnologie 5G, care au obținut deja avizul CSAT, sunt Ericsson, Samsung și Nokia.

Potrivit legii, echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani.

Autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de 4 luni de la data solicitării.

Efectele deciziei lui Ciolacu: Instituțiile de forță nu mai pot exclude Lenovo din achizițiile de echipamente IT&C

Chiar dacă Lenovo nu este producător de echipamente și tehnologie pentru rețele 5G, compania are în continuare nevoie de avizul CSAT pentru a nu avea bariere la vânzarea produselor sale pe piața din România.

Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro că la momentul elaborării legii privind securitatea 5G, instituțiile de forță din România, precum SRI, SIE, MAI ori MApN, au solicitat să existe un articol care să le permită să poată excludă anumite firme în lipsa unui aviz CSAT de la achizițiile de echipamente IT&C pe care le folosesc în propriile rețele de comunicații.

Aceasta în condițiile în care amenințările de securitate cibernetică pot veni și de la produse precum cipuri ori servere folosite în rețelele de comunicații. Sursa foto: Dreamstime.com