Exceptat de la reforma fiscală a lui Ciolacu, Transgaz continuă achiziția de iPhone-uri și telefoane Android de ultimă generație, procedură față de care premierul și-a arătat nemulțumirea și a cerut explicații. Cum nici Ciolacu nu a mai zis nimic, Transgaz merge mai departe și a primit deja trei oferte în cadrul acestei licitații.

Sterian Ion, șeful TransgazFoto: Inquam Photos / George Călin

Transgaz, transportatorul național de gaz la care statul este acționar majoritar, a primit trei oferte în cadrul licitației lansate luna trecută pentru achiziția a maxim 735 de telefoane în următoarele 18 luni, din care maxim 80 de iPhone-uri de ultimă generație, terminale necesare angajaților pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu.

Cele trei oferte primite de Transgaz sunt de la firmele: AS Computer Craiova, Dante International (eMag.ro) și Union Co, potrivit informațiilor publicate în data de 7 decembrie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Cum explică Transgaz de ce cumpără iPhone-uri de ultimă generație și cine le va folosi

iPhone-urile și telefoanele Android de ultimă generație pe care vrea să le cumpere Transgaz vor fi utilizate de către managementul societății, fiind necesare pentru asigurarea securității comunicațiilor în proiecte de investiții strategice, care presupun şi accesul în zone greu accesibile, dar și pentru comunicarea cu filiala Transgaz din Republica Moldova, a precizat la finele lunii trecute Transgaz, la solicitarea HotNews.ro.

  • „Acest tip de telefoane sunt destinate utilizării de către managementul Transgaz, în scopul asigurării îmbunătăţirii securităţii comunicaţiilor şi a accesului la informație în timp real şi la parametri de calitate, în cadrul activităţilor operaţionale, în special al activităţilor unităților de management al proiectelor de investiţii strategice, de importanță națională, precum şi în cadrul activității de exploatare și mentenanţă a Sistemului Național de Transport gaze naturale, care presupune şi accesul în zone greu accesibile, a raportărilor operative în condiţii de siguranţă informaţională.
  • Mai mult, acestea sunt necesare şi pentru îmbunătățirea comunicării şi securităţii informaţionale cu managementul filialei Transgaz din Republica Moldova, ca urmare a preluării activităţii de operare, exploatare şi dispecerizare a Sistemului Național de Transport gaze naturale din Republica Moldova, inclusiv Transnistria.”, se arată în precizările Transgaz către HotNews.ro.

Compania subliniază faptul că, fiind listată pe bursă, este exceptată de la Legea 296/2023 privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare, prin care instituțiilor publice și operatorilor economici la care statul este acționar majoritar li se interzice achiziția de telefoane mobile cu prețuri mai mari de 500 de lei/aparat, în timp ce abonamentul lunar nu poate depăși 35 de lei.

Potrivit raportului companiei, la data de 30 iunie 2023, conducerea executivă a companiei era asigurată de 34 de directori. La aceeași dată, Transgaz avea un număr total de 3.961 de angajați.

Câte telefoane va cumpăra Transgaz? Managementul companiei este asigurat de 34 de directori

Licitația lansată de Transgaz presupune semnarea unui acord cadru pe 18 luni, contract cu o valoare estimată la peste 1,46 milioane de lei (fără TVA). Achiziția va fi finanțată din fonduri proprii.

În anunț se spune că, după atribuirea acordului cadru, se vor semna 3 contracte subsecvente pe an.

Cantitatea maximă de telefoane care se estimează că vor fi livrate pe toată durata acordului-cadru este de 735 de bucăți, în timp ce cantitatea maximă a unui contract subsecvent va fi de 125 de bucăți.

Transgaz solicită 7 tipuri de telefoane iOS și Android lansate pe piață în acest an, iar datele tehnice, din caietul de sarcini, arată că primele trei tipuri de telefoane sunt iPhone-uri de ultimă generație. (maxim 80 de terminale în cele 18 luni).

La solicitarea HotNews.ro de a preciza câte iPhone-uri de ultimă generație ar urma să fie cumpărate în cadrul fiecărui contract subsecvent, Transgaz a evitat să răspundă precizând doar că „potrivit acordului cadru, se va livra minim un echipament din fiecare tip de telefon.”

  • „Conform acordului cadru, se va livra minim un echipament din fiecare tip de telefon. Numărul maxim de telefoane supus procedurii de achiziție publica este precizat în documentația de atribuire. Numărul de telefoane pe fiecare contract subsecvent se va stabili în funcţie de necesitate, la momentul inițierii contractului subsecvent.”, se arată în precizările companiei.

Ciolacu, luna trecută: Îmi pare rău că i-am exceptat de la reducerile de cheltuieli

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat enervat de faptul că Transgaz a lansat licitație pentru achiziția de iPhone-uri de ultimă generație. „I-am transmis domnului director că îmi pare rău că i-am exceptat (n.a de la legea privind noile taxe și reduceri de cheltuieli). Eu mă bazez pe bunul simț al fiecărui conducător de unitate. Aștept un răspuns.”, a declarat în data de 23 noiembrie, premierul Ciolacu.