​După dialogul regizat în primăvară cu premierul Nicolae Ciucă, robotul ION, consilierul IA de la Guvern, a asimilat suficiente informații de la cetățeni. Nu se știe dacă Ciucă sau Ciolacu au folosit datele sau au luat vreo decizie în baza problemelor semnalate de cei care au interacționat cu robotul, dar Guvernul promite un ION 2.0, la început de 2024, care va răspunde și la întrebări privind anumite servicii publice.

ION - Inteligența artificială de la GuvernFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

ION - primul robot bazat pe tehnologia de Inteligență Artificială, devenit consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a fost prezentat ca o premieră mondială în 1 martie 2023 la Guvern de ministrul Digitalizării la acel moment, Sebastian Burduja, alături de Nicu Sebe, coordonatorul echipei de cercetători români.

Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers, a recunoscut ulterior că dialogul de la Guvern dintre Ciucă și robotul ION a fost regizat.

Autorităție au menționat atunci că ION este în perioada de învățare și că proiectul nu este finalizat.

A fost finalizat ION? Ce poate face acesta în prezent?

HotNews.ro a solicitat atât Guvernului și Ministerului Digitalizării, cât și echipei tehnice ION să spună dacă acest proiect pro-bono a fost finalizat și ce funcționalități are.

  • „Proiectul a fost funcțional/finalizat din momentul în care a primit un număr de mesaje asupra căruia să poată raporta, la scurt timp după lansarea oficială a inițiativei.
  • Datorită popularității inițiativei, românii i-au trimis foarte multe mesaje lui ION încă din prima săptămâna de la lansare.
  • Obiectul soluției ION este procesul de raportare a datelor (trimise proactiv de către români) printr-un dashboard interactiv și o funcționalitate de AI chat care permite conversația cu datele pentru a avea acces la insight-uri ale problemelor cu care se confruntă românilor, nu doar interfața de chat cu cetățenii și de preluare a mesajelor acestora.”, au precizat reprezentanții echipei tehnice ION.

ION a primit, în prima săptămână de la lansare, aproximativ o jumătate de milion de mesaje şi tag-uri în social media de la români, principalele subiecte de discuţie fiind educaţia, îmbunătăţirea sistemului public de sănătate şi a condiţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, salariile şi pensiile mici, precum şi nevoia de a îmbunătăţi condiţiile de viaţă în oraşele mari din ţară.

VIDEO Experiment cu robotul ION, la Euronews România

Robotul a fost prezentat și în anumite emisiuni TV, un exemplu fiind la Euronews România.

Robotul se află în prezent la sediul companiei Humans.ai şi, în funcţie de activități, la Ministerul Digitalizării sau în Caravana ION (ultimele oraşe unde a fost prezent robotul ION: Neamt, Botoşani, Olt etc.).

În iunie 2023, echipa de cercetători ai ION a prezentat robotul în cadrul Universității Oxford din Marea Britanie, iar la începutul acestei luni ION a fost prezentat Ministerului Tehnologiei Informației din India.

Se lucrează la ION 2.0: Cetăţenii vor putea afla cum îşi schimbă cartea de identitate ori cât costă un paşaport simplu electronic

Din partea guvernamentală, răspunsuri legate de ION au venit de la Ministerul Digitalizării, condus acum de Bogdan-Gruia Ivan (PSD), care anunță că la începutul anului viitor robotul va trece de la învățare la răspunsuri privind anumite servicii publice.

  • „ION are două funcţionalităţi. Prima este cea de analiză prin întrebări către cetățeni, pentru a le afla problemele și priorităţile.
  • De asemenea, se lucrează la o versiune prin care ION va furniza informaţii despre serviciile publice oferite de Statul Român.
  • De exemplu, cetăţenii vor putea afla cum îşi schimbă cartea de identitate, cât costă un paşaport simplu electronic, ce documente au nevoie pentru un paşaport etc. ION este conectat la Catalogul Serviciilor Publice, aplicație dezvoltată de Autoritatea pentru Digitalizarea României ce centralizează serviciile publice.
  • Menţionăm că de acurateţea serviciilor publice răspund instituţiile ce le oferă și au introdus date în Catalogul Serviciilor Publice. Ambele produse, ION 2.0 și Catalogul Serviciilor Publice, se află în momentul de faţă în versiuni de testare și optimizare.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Digitalizării.

De altfel, ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a declarat în luna septembrie că și-ar dori ca ION să răspundă ca ChatGPT la întrebări precum „cum pot să-mi înnoiesc buletinul?”. Ministrul spunea atunci că a discutat aceste aspecte cu echipa ION.

  • „Într-adevăr, echipa de dezvoltare ION a început implementarea noilor funcționalități conversaționale ale soluției, pentru a putea oferi cetățenilor informații simplificate cu privire la procesele administrative ale statului.
  • Funcționalitatea a fost deja dezvoltată și se află în prezent în faza de testare și optimizare.”, spun acum reprezentanții echipei ION.

VIDEO (min 28:15) ION 2.0 prezentat la un eveniment al Comisiei Europene

  • „Noua funcționalitate a fost prezentată în premieră în cadrul evenimentului SEMIC organizat la Madrid în data de 18 octombrie 2023, de Comisia Europeană, la invitația organizatorilor conferinței.
  • Astfel, reprezentanți ai Comisiei Europene au putut interacționa cu noua funcționalitate a robotului, prezentând și celorlalți reprezentanți ai țărilor UE prezenți studiul de caz cu acest proiect al României.”, spun reprezentanții echipei ION.

Românii vor putea face interogări prin ION 2.0 la început de 2024

De cealaltă parte, Ministerul Digitalizării a precizat când vor putea și cetățenii să-i pună întrebări lui ION 2.0.

  • „Echipa de dezvoltare încă lucrează la această nouă funcționalitate de interogare a lui ION, fiind acum în faza de testare şi optimizare a soluției. La începutul anului viitor cetăţenii vor putea face interogări prin intermediul ION.
  • În curând vor fi disponibile toate serviciile care se află în Catalogul Serviciilor Publice.
  • De asemenea, Catalogul oferă posibilitatea de conectare prin REST API, astfel nu doar ION va folosi date din Catalog, ci orice terță parte interesată.”, au menționat oficialii Ministerului Digitalizării.

Cum s-au folosit Guvernele Ciucă și Ciolacu de informațiile colectate de ION?

HotNews.ro a încercat să afle și cum s-au folosit până acum cei doi premieri - Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu - de datele colectate de ION. Ce analize și rapoarte au primit cele două Guverne și mai ales ce decizii au luat în baza acestor rapoarte.

La aceste întrebări, Ministerul Digitalizării a răspuns doar că „robotul ION a realizat un dashboard prin care decidenţii pot vedea prioritățile și problemele semnalate de cetățeni”, fără a spune și dacă s-au luat decizii politice în urma acestor probleme semnalate.

De cealaltă parte, echipa tehnică ION spune că „dashboard-ul prin care decidenții pot vedea prioritățile și problemele semnalate proactiv de către cetățeni este disponibil pentru reprezentanți ai guvernului în timp real.”

  • „Nu este necesară primirea de rapoarte speciale, ci ele pot fi vizualizate direct în platforma de raportare sau descărcate de către aceștia oricând, în funcție de subiectul de interes și de filtrele aplicate. De asemenea, prin chat-ul interactiv ce permite conversația cu datele, ION poate fi solicitat să facă un rezumat pe orice subiect de interes, pentru a înțelege mai bine opinia cetățenilor în acel moment.”, au spus reprezentanții echipei tehnice ION.

Protecția Datelor investighează colectarea informațiilor de către ION. Ce asigurări dau Ministerul și echipa ION

La momentul lansării robotul ION nu avea analiza de risc (DPIA) privind datele colectate, iar Autoritatea de Supraveghere a Datelor Personale (ANSPDCP) a precizat la solicitarea HotNews.ro că a deschis o investigație.

  • Ce s-a întâmplat între timp?

Ministerul Digitalizării și echipa de la Humans.ai au precizat pentru HotNews.ro că „nu au primit vreun avertisment sau amendă de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.”

  • „Având în vedere că proiectul ION nu prelucrează date cu caracter personal sau de profilare a utilizatorilor, analiza de risc DPIA nu a fost aplicabilă.
  • Așa cum reiese din Termenii și Conditiile aplicabile Proiectul ION, datele preluate de soft-ul de inteligenta artificiala ION, respectiv mesajele scrise transmise prin intermediul site-ului ion.gov.ro și postările din rețelele de socializare nu sunt însoțite de niciun identificator, astfel că ele sunt anonime la momentul preluării lor să rămân anonime.
  • Proiectul ION nu prelucrează date cu caracter personal în activitatea desfășurată.
  • Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii („MCID”) și nici altă persoană implicată nu preia datele cu caracter personal ale utilizatorului. Sistemul a fost dezvoltat astfel încât să nu fie preluate date privind locația persoanei care transmite mesajul sau adresa de protocol de internet (IP).
  • Singurele informații preluate prin intermediul site-ului ion.gov.ro si postările din rețelele de socializare sunt cele pe care utilizatorul ION vrea sa le transmită, în cuprinsul mesajului.
  • Rolul AI-ului ION în analiza datelor este acela de a sumariza eficient toate mesajele si subiectele de interes ale romanilor, cu scopul final de a le transpune în statistici relevante în funcție de topic pentru a putea fi folosite de catre responsabilii cu politici publice din cadrul administratiei publice.
  • Proiectul ION reține doar mesajele/dorințele cetățenilor pentru România, furnizate proactiv de catre aceștia în social media prin tag @noisuntemion, #noisuntemion, sau mesaj direct pe ion.gov.ro și prin discuțiile cu robotul fizic.”, susțin reprezentanții echipei ION.

Citește și: