Închiderea treptată a rețelelor 3G și migrarea la tehnologiile mai eficiente 4G sau 5G, proces demarat de Orange, RCS&RDS și Telekom Mobile în România, se întâmplă de ceva timp în Europa. În peste jumătate din țările UE, cel puțin un operator de comunicații a renunțat la 3G, alții au început înlocuirea treptată a acestei tehnologii, iar în țări ca Ungaria s-au acordat subvenții de la stat pentru achiziția de noi telefoane.

Tehnologia 3G dispareFoto: Steveheap / Dreamstime.com

3 din cei 4 operatori mobili din România au renunțat sau urmează să-și închidă rețelele 3G

Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, a anunțat recent închiderea graduală a rețelei 3G, începând din luna iunie a acestui an, și tranziția abonaților către tehnologiile mai rapide și eficiente 4G și 5G.

  • „Clienții care folosesc un dispozitiv 2G/3G vor putea folosi în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, însă pentru a putea folosi serviciul de internet aceștia vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.”, a anunțat operatorul.

Utilizatorii 3G au fost sfătuiți să meargă în magazine pentru verificarea și înlocuirea cartelei SIM cu una compatibilă 4G dacă este cazul, dar și pentru a a-și cumpăra telefoane compatibile 4G/5G, cu prețuri speciale și reduceri la reinnoirea abonamentului.

Alți doi operatori mobili, Digi/RCS&RDS și Telekom Mobile, au precizat pentru HotNews.ro că au renunțat la 3G încă de anul trecut.

Telekom Mobile a spus că, la momentul închiderii 3G, și-a spijinit clienții în realizarea tranziției către noile tehnologii, în timp ce Digi/RCS&RDS spune că a păstrat nemodificate prețurile și a facilitat în mod gratuit abonaților tranziția la tehnologia 5G.

  • „Operatorii Telekom Romania Mobile Communications și RCS&RDS au renunțat deja, în cursul anului 2023, la utilizarea tehnologiei 3G în rețelele lor, trecând la utilizarea tehnologiei 4G în benzile de frecvențe utilizate până de curând pentru 3G (900 MHz și 2100 MHz).”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

Vodafone este singurul mare operator mobil care nu a comunicat încă planurile legate de renunțarea la 3G.

Ce înseamnă închiderea rețelelor 3G. Achiziția de terminale 4G sau 5G poate genera costuri mai mari

Autoritatea de reglementare în comunicații a precizat pentru HotNews.ro că închiderea unei rețele 3G presupune scoaterea din uz a stațiilor de bază care utilizează această tehnologie și preluarea traficului de voce și date din această rețea de către stațiile de bază din rețelele 4G și 5G.

  • „Pentru a continua să beneficieze de servicii de date mobile, este necesar ca utilizatorii să dețină echipamente terminale compatibile cu noile tehnologii.
  • Închiderea rețelelor 3G poate afecta capacitatea utilizatorilor finali de a utiliza, în baza abonamentului pe care îl dețin, echipamente mobile mai vechi, mai ales dacă acestea au fost procurate în mod independent, și nu achiziționate direct de la operatorul de comunicații mobile cu care au încheiat un contract de furnizare de servicii.
  • Înlocuirea terminalelor 3G cu terminale 4G sau 5G poate implica costuri mai mari pentru utilizator deoarece echipamentele care utilizează tehnologii mai avansate sunt mai costisitoare decât cele din generațiile de tehnologii precedente, însă, pe măsură ce piața echipamentelor în noile tehnologii se consolidează și aceste tehnologii sunt adoptate pe scară largă, prețul dispozitivelor scade considerabil.
  • Ecosistemul de echipamente 4G a ajuns deja la maturitate, astfel că terminalele 4G sunt în prezent accesibile la costuri rezonabile. Același lucru este valabil și pentru abonamentele de telefonie mobilă pentru furnizarea de servicii compatibile 4G.”, precizează ANCOM.

Autoritatea spune că încetarea funcționării tehnologiei 3G ar putea avea un impact direct asupra furnizării serviciilor incluse în anumite contracte de servicii, caz în care furnizorii sunt obligați să le modifice și să se asigure că noile prevederi au fost agreate de clienții afectați.

Renunțarea la 3G se întâmplă în peste jumătate din statele membre UE

Înlocuirea graduală a tehnologiei 3G cu 4G sau 5G nu are loc doar în România, ci este un proces firesc de migrare la noile tehnologii, care se manifestă la nivel global și regional, susține ANCOM.

  • „În mai mult de jumătate din statele membre UE, cel puțin un operator de rețele de comunicații mobile dintre cei prezenți în piețele respective a renunțat la utilizarea tehnologiei 3G, iar alți operatori au demarat procesul de înlocuire treptată a acestei tehnologii.
  • În principiu, rețelele 3G sunt închise pe măsură ce rețelele 4G/5G își extind acoperirea și capacitatea, devenind capabile să asigure furnizarea serviciilor de comunicații mobile în zonele acoperite în prezent de rețelele 3G.
  • Gradul de dezvoltare a rețelelor 4G și 5G nu este singurul factor determinant al deciziei privind oportunitatea închiderii rețelelor 3G, alți factori importanți fiind compatibilitatea echipamentelor terminale existente în rețele cu tehnologiile 4G/5G și strategia comercială a fiecărui operator”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Tehnologiile 4G și 5G oferă avantaje importante față de 3G, cum ar fi: „creșterea eficienței utilizării spectrului, calitate superioară a serviciilor de comunicații furnizate (viteză crescută de transfer a datelor la utilizator, întârziere de transfer a datelor scăzută), capacitate de trafic de date crescută la nivelul rețelei, o diversitate și flexibilitate mai mare a serviciilor disponibile, fiabilitatea conexiunii, eficiența energetică și securitatea comunicației mult îmbunătățite”.

Ce s-a întâmplat în alte țări din UE: Ungaria a subvenționat costul noilor telefoane

Mai multe informații cu privire la procesul de închidere a rețelelor 2G și 3G la nivel european sunt disponibile într-un raport realizat în decembrie 2023 de BEREC, organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, care prezintă exemple din câteva țări:

  • În Ungaria, peste 95% din traficul total de internet mobil s-a bazat pe rețele 4G, iar odată cu implementarea VoLTE, traficul de voce s-a mutat rapid către 4G și a ajuns la 62% la sfârșitul anului 2021.

După consultări cu părțile interesate, NMHH (n.a Arbitrul telecom din Ungaria) a concluzionat că eliminarea treptată a 2G nu este fezabilă până când nu sunt dezvoltate soluții adecvate pentru a gestiona următoarele probleme:

  • o mare parte a populației ar pierde serviciul de telefonie mobilă (oamenii folosesc doar telefoane 2G – nu există un scenariu de retragere în acest caz).
  • multe servicii M2M ar fi întrerupte, inclusiv servicii critice, cum ar fi casele de marcat online care comunică cu serverele autorităților fiscale sau servicii de securitate și alte servicii de măsurare.

În cazul retragerii treptate a 3G, NMHH a lansat, în februarie 2021, un program numit „NetreFel” menit să informeze oamenii pentru a asigura oprirea fără probleme a rețelelor 3G.

Tot prin acest program s-a acordat o subvenție unică utilizatorilor rezidențiali pentru a-și înlocui vechile telefoane mobile cu telefoane mobile compatibile cu cel puțin 4G VoLTE.

Mai întâi, s-au acordat subvenții doar pentru schimbul de dispozitive 3G, ulterior opțiunea de înlocuire a fost extinsă și la telefoanele 2G.

Subvenția inițială de 20.000 forinți (aproximativ 54 euro) a fost dublată în a doua fază a programului. Până la 31 martie 2023, 120.000 de telefoane au fost înlocuite cu dispozitive noi capabile 4G/5G, în timp ce telefoanele vechi au fost colectate și reciclate într-un mod prietenos cu mediul.

Programul a fost finanțat cu aproximativ 11,4 milioane de euro din bugetul NMHH și datorită lui nu au existat plângeri ale consumatorilor.

Magyar Telekom și-a închis serviciile 3G la 30 iunie 2022, Vodafone a făcut același lucru la 31 martie 2023, iar al treilea operator, Yettel, a oprit, de asemenea, marea majoritate a serviciilor sale 3G, operațiune care ar fi urmat să fie finalizată la 31 decembrie 2023.

  • În Franța, Orange a anunțat încă din martie 2022 planul de a renunța treptat la tehnologiile 2G și 3G. Tehnologia 2G va fi oprită în 2025, iar 3G va urma în 2028.

Clienții persoane fizice vor putea să obțină un telefon compatibil și ar putea avea telefonul vechi reciclat sau schimbat, iar clienții de business vor putea opta pentru tehnologia LTE-M, mai potrivită pentru dispozitivele IoT.

La nouă luni de la comunicatul Orange, alți operatori au făcut anunțuri similare: va opri 2G până în 2026 și 3G până în 2028, în timp ce Bouygues Telecom va opri 2G până în 2026 și 3G până în 2029.

  • În Elveția, înlocuirea 2G cu tehnologii mobile mai noi este în curs de desfășurare, iar unul dintre cei trei operatori mobili a finalizat deja acest proces.

Un operator de telefonie mobilă a anunțat că va înceta operațiunile 3G până la sfârșitul anului 2025. Ceilalți doi operatori de telefonie mobilă nu au anunțat încă o dată pentru întreruperea operațiunilor 3G.

Clienții afectați au fost și vor fi informați de către operatorii de rețele de telefonie mobilă în timp util și de mai multe ori în scris, prin telefon și prin mesaj text despre înlocuirea tehnologiei 2G și 3G. De asemenea, clienții afectați vor primi oferte de la operatorii de rețele mobile pentru a-i ajuta să facă față tranziției la noile tehnologii.

  • În Suedia, închiderea rețelei 3G a început din anul 2020 și este asociată cu dezvoltarea 5G. Închiderea planificată a rețelei 2G va avea loc în 2025.
  • În Islanda, tehnologiile 2G și 3G vor fi oprite până la sfârșitul anului 2025.
  • În Marea Britanie, operatorii au anunțat că vor închide aceste rețele cel mai târziu la finele anului 2033.

VEZI RAPORTUL BEREC PRIVIND RENUNȚAREA LA 2G ȘI 3G