Consiliul Concurenţei a scos miercuri în dezbatere propunerile de angajamente făcute de RCS&RDS pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă. Potrivit surselor HotNews.ro este vorba de investigația deschisă în anul 2022 după plângerea televiziunii Aleph News, conduse de Adrian Sîrbu, contra RCS&RDS.

TelevizorFoto: Korn Vitthayanukarun / Dreamstime.com

Investigația vizează posibila folosire în mod abuziv a poziției dominante, prin modul în care RCS&RDS își organizează grila de programe, afectând companiile active pe piața serviciilor de programe de televiziune, spune acum Consiliul Concurenței.

  • „Astfel, RCS&RDS se angajează să mențină stabilitatea grilei de programe, operarea transparentă a modificărilor acesteia, conform normativelor și criteriilor de ordonare stabilite, precum și comunicarea schimbărilor către radiodifuzori și abonați.
  • Prin intermediul acestor angajamente, RCS&RDS se angajează să păstreze predictibilitatea și obiectivitatea în gestionarea grilei de programe, inclusiv prin includerea și excluderea programelor conform criteriilor stabilite, asigurând transparența și informarea corespunzătoare a abonaților și radiodifuzorilor în timp util", spune autoritatea.

VEZI ANGAJAMENTELE PROPUSE DE RCS&RDS

După ce analizează observaţiile primite, Consiliul Concurenţei poate solicita modificarea propunerii de angajamente şi/sau poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

În cazul aceptării angajamentelor propuse, acestea vor fi monitorizate de către un agent de monitorizare numit de către Consiliul Concurenței, în baza propunerilor furnizate de către RCS&RDS.

În situația neîndeplinirii angajamentelor sau în cazul îndeplinirii defectuoase a angajamentelor asumate, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

Paginademedia.ro: Cum a pornit investigația împotriva RCS&RDS după plângerea Aleph

Consiliul Concurenţei a reacţionat în primăvara anului 2022 după plângerea televiziunii Aleph News contra RCS&RDS şi a declanșat o investigaţie pentru posibil abuz de poziţie dominantă, după cum a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro în data de 1 iunie 2022.

Aleph News a reclamat la Consiliul Concurenţei că a fost discriminat de RCS, televiziunea fiind plasată, în grila de programe, pe o poziţie care îl dezavanteajează şi îl defavorizează. Concret, s-au plâns că RCS ar comite un abuz de poziţie dominantă.

  • „Din analizele noastre anterioare, noi considerăm că RCS are o poziţie dominantă. Are o cotă de piaţă pe toate tipurile de retransmisie, şi cablu şi satelit, depăşeşte 50%, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o poziţie dominantă. Acum trebuie să analizăm dacă într-adevăr reprezintă un abuz ceea ce face RCS”, a precizat atunci Bogdan Chiriţoiu pentru Paginademedia.ro.

Şeful Consiliului Concurenţei a reamintit că nu e ilegal să ai o poziţie dominantă.

  • „Problema este că dacă ai o poziţie dominantă trebuie să fii mai grijuliu când îi tratezi partenerii comerciali. Să fii atent să nu discriminezi. Legea incriminează abuzul de poziţie dominantă şi nu existenţa poziţiei dominante”, a mai spus atunci Chirițoiu.

RCS&RDS a fost sancţionată de mai multe ori pentru că refuză să adauge Aleph News în pachetul televiziunilor de ştiri, aşa cum spune legislaţia audiovizuală.

  • „Găselniţa RCS&RDS, care deţine la rândul său o televiziune de ştiri - Digi24 - a fost să creeze două pachete cu televiziuni de ştiri. Un pachet bine poziţionat - în care sunt incluse marile televiziuni Antena 3, Romania TV, Realitatea, B1 şi Digi24 - şi un al doilea pachet, poziţionat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de ştiri, printre care şi Aleph News.”, scria atunci Paginademedia.ro.

RCS&RDS a urcat la 71% cotă de piață pe TV în prima jumătate a anului trecut

Pe piața serviciilor TV, numărul abonaților a stagnat în prima jumătate a anului trecut, în timp ce RCS&RDS a continuat să câștige abonați atingând o cotă de piață de 71%, potrivit celor mai recente date ale ANCOM - autoritatea de reglementare în comunicații.

Iată principalele evoluții:

  • Numărul abonaților la servicii TV se menține la valoarea de 7,8 milioane
  • Continuă preferința utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+2%, până la 6,7 milioane abonați) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-14%, până la un total de 1 milion)
  • În funcție de numărul total de abonați, RCS&RDS avea o cotă de piață de 71%, grupul Orange 15%, Vodafone 10%.

Citește: Grafice: RCS&RDS a depășit Vodafone la conexiunile de internet mobil / Conexiunile de internet fix de mare viteză, în creștere

Sursa foto: Korn Vitthayanukarun / Dreamstime.com