A 17-a editie a expozitiei IT&C din Romania, Computers and Electronics Romanian Fair (CERF) va reuni in perioada 7-11 mai a acestui an, 130 de firme expozante, in scadere fata de editia anterioara, suprafata de expunere va fi mai mica cu 1500 metri patrati si sunt asteptati doar 60.000 de vizitatori, fata de cei 80.000 de vizitatori la editia anterioara. K Tech-Ultra Pro, Lasting si BitDefender sunt numele mari care nu mai participa la editia din acest an, dar organizatorii se lauda cu Aline Distribution si 13 firme taiwaneze care participa pentru prima data. Cele mai mari standuri au fost inchiriate de Romtelecom impreuna cu Cosmote, Electronic Sports League si Vodafone.

Informatia pe scurt:

1. CERF 2008 va reuni 130 firme expozante, mai putin decat cele 140 din 2007, iar suprafata de expunere si numarul estimat de vizitatori sunt de asemenea mai mici.

2. Achizitiile si vanzarile din acest sector si cresterea calitatii vizitatorilor, explicatiile organizatorului Expotek pentru numarul mai mic de vizitatori.

3. Romtelecom impreuna cu Cosmote, Electronic Sports League si Vodafone au cele mai mari standuri.

4. Romtelecom aduce la CERF - un produs care ofera internet in banda larga la 20 Mbps, abonamentul lunar fiind de 39 euro (fara TVA).

5. Orange lanseaza o solutie de comunicatii pentru marile companii si anunta lansarea unui proiect pilot care va cuprinde 29 de sate din judetul Suceava in care vor fi lansate serviciile de internet mobil la viteza 3G+.

Editia din acest an reuneste 600 de marci expuse in 130 de standuri. Suprafata totala de expunere este de circa 12.500 metri patrat (mp) pe trei sectiuni, respectiv Comunicatii (pavilioanele 16 si 17 - 3400 mp), Solutii si sisteme IT, produse electronice (pavilioanele 13 si 14 - 5.500 mp) si Solutii IT pentru afaceri si distributie IT (pavilioanele 14 si 15 - 3500 mp).

Achizitiile si vanzarile din IT&C si cresterea calitatii vizitatorilor, explicatii pentru cifrele in scadere

Comparativ cu editia de anul trecut suprafata de expunere a scazut si la fel numarul de firme participante si de vizitatori asteptati.

"Avem un numar de 130 de firme expozante, mai putin de cat cele 140 de anul trecut, dar noi consideram ca este un numar reprezentativ pentru ce se intampla in piata IT&C din Romania, tinand cont ca in ultimii 3-5 ani achizitiile si vanzarile din IT&C au fost mai numeroase, ceea ce pentru noi, ca si organizatori de astfel de evenimente, inseamna o piata din ce in ce mai mica de clienti", a declarat Dan Voicu, director Expotek, organizatorul CERF 2008.

Voicu vede in scaderea numarului de vizitatori o crestere a calitatii acestora.

"Cred ca foarte multa lume gaseste informatii IT&C in magazinele de specialitate, care in ultima perioada s-au inmultit in Bucuresti si sunt de buna calitate. Pe de alta parte, scaderea numarului de vizitatori nu face decat sa creasca calitatea acestora, ca si oameni interesati de tehnologii si noi aparitii", a precizat Dan Voicu.

La editia CERF din 2007 organizatorii estimasera 80.000 de vizitatori, dar la final nu au fost decat 60.000. Anul acesta, Dan Voicu spune ca estimeaza circa 60.000 de vizitatori si este increzator ca va fi atinsa aceasta cifra. Potrivit spuselor directorului Expotek, campania de advertising pentru acest targ a atins valoarea de 200.000 euro.

Noutati CERF 2008

Pe langa cele 13 firme din Taiwan, care isi vor promova produsele si vor putea intra pe piata romaneasca in urma parteneriatelor stabilite la CERF, la eveniment vor fi lansate produse si tehnologii noi precum: cea mai buna camera foto si cea mai buna camera video HDC de la Panasonic, ultimul model in materie de televizoare LCD, LG Scarlet, LG6000, alaturi de plasma PG6000 cu tehnologia single-layer (LG), gama de videoconferinte full HD de la LIFESIZE (ABN SYSTEMS) sau serviciul electronic complet de verificare a prezentei personalului si pontaj bazat pe citirea amprentei digitale (BIONET Software).Tarfiul unic de vizitare este de 10 RON.

Mai multe detalii aici.

Electronic Sports League (ESL) organizeaza o competitie de jocuri virtuale

Potrivit organizatorilor, "editia din acest an a CERF va gazdui cea mai importanta competitie de gaming din Romania. In Pavilionul 14 pasionatii de jocuri electronice vor avea la dispozitie o zona de free-gaming pentru amatori, dar si o arena unde se vor confrunta profesionistii intrecerilor virtuale".

Conform datelor companiei, in cele 5 zile de competitie vor fi organizate finale pentru Trackmania (miercuri 10.00-18.00), Warcraft 3 Dota Allstars (joi 10.00- 18.00), “FIFA ‘2008" (vineri 10.00-18.00) si Counterstrike (sambata si duminica 14.00).

Romtelecom impreuna cu Cosmote, Electronic Sports League si Vodafone au cele mai mari standuri

Potrivit directorulului Expotek, cel mai mare stand inchiriat la acest eveniment apartine Romtelecom si Cosmote, avand o suprafata de 411 mp.

"Din punct de vedere al dimensiunii standurilor, cel mai mare este inchiriat de Romtelecom si Cosmote impreuna, urmeaza Electronic Sports League, apoi Vodafone, Orange, LG, Sony si Panasonic, dupa care marii distribuitori IT din Romania, Aline, Asesoft", a spus Dan Voicu.

Romtelecom lanseaza - ClickNet de 20 Mbps, iar Orange - Business Kit, o solutie de comunicatii pentru marile companii si internet mobil la sate

De altfel, atat Romtelecom cat si Orange au facut marti primele anunturi legate de noutatile cu care vor veni la CERF 2008. Astfel, cel mai nou produs pe care Romtelecom il aduce la CERF 2008 este ClickNet 20 Mbps, destinat atat clientilor business, cat si celor persoane fizice. Noul produs de Internet de banda larga ofera o viteza de download de 20 Mbps, 1024 Kbps pentru upload, IP static si servicii avansate de web hosting, prin pachetul BeOnline Start. Abonamentul lunar pentru acest produs este de 39 de euro, fara TVA.

Tot marti, Orange a anuntat ca va lansa la CERF o solutie convergenta pentru marile companii, numita Business Kit. Aceasta are la baza un dispozitiv wireless pentru servicii de voce si date, Business Box, compatibil cu tehnologiile de date mobile HSDPA/ 3G/EDGE/GPRS si care se poate conecta la echipamente WiMAX.

Dispozitivul se conecteaza automat la serviciile Orange de broadband fix prin WiMAX, iar ca solutii de rezerva foloseste serviciile de broadband mobil pentru a asigura continuitatea comunicatiilor. Oficialii Orange spun ca solutia mai permite dezvoltarea unor aplicatii de tip M2M, supraveghere video sau hot-spoturi private WiFi.

Oficialii Orange au mai anuntat ca pregatesc introducerea internetului mobil in mediul rural. In acest sens, Orange va demara in luna iunie un proiect-pilot care va cuprinde 29 de sate din judetul Suceava in care vor fi lansate serviciile de internet mobil la viteza 3G+.

„In functie de rezultatele proiectului vom analiza posibilitatea extinderii acoperirii 3G+ si in alte localitati din mediul rural din tara”, a declarat Thierry Millet, Director Comercial Orange Romania.