Consiliul Concurentei din Franta a suspendat temporar acordul de exclusivitate dintre Apple si France Telecom, pentru vanzarea telefonului iPhone 3G numai catre clientii diviziei de telefonie mobila Orange, informeaza Reuters. Decizia va intra in vigoare cel mai tarziu joi si a fost data in special pentru a permite consumatorilor sa cumpere terminalul impreuna cu abonament de la operatorii rivali precum SFR si Bouygues Telecom, in perioada sarbatorilor de Craciun. France Telecom a anuntat ca va contesta decizia.

Grupul France Telecom a precizat intr-o declaratie ca va contesta aceasta decizie, care plaseaza Franta intr-o pozitie radical diferita" fata de Marea Britanie, Germania si Spania, tari in care Apple are de asemenea acorduri de exclusivitate pentru vanzarea acestui terminal.

De cealalta parte, Consiliul a precizat ca acordul exclusiv pentru o perioada de cinci ani semnat de France Telecom cu Apple este "in mod evident excesiv" si risca "sa afecteze serios si imediat competitia pe piata de telefonie mobila si consumatorii".

Un oficial al autoritatii a mai mentionat ca un recurs la aceasta decizie, o masura urgenta ce ar depinde de o examinare amanuntita a acordului, ar dura probabil intre 12-15 luni, pentru finalizare.

France Telecom a catalogat decizia drept "severa" precizand ca "pune sub semnul intrebarii principiul economiei de piata".

Al treilea mare operator de telefonie mobila din Franta, Bouygues Telecom, divizie a grupului Bouygues si sursa plangerii initiate pe 18 septembrie 2008 privind acordul exclusiv al Apple, a anuntat intr-un comunicat ca spera sa inceapa sa vanda iPhone cat de curand posibil.

Un reprezentant al celui de-al doilea mare operator de telefonie mobila din Franta, SFR, companie detinuta de grupul francez Vivendi si grupul Vodafone, a precizat ca operatorul a fost intotdeauna interesat de vanzarea iPhone, "insa nu la orice pret".

Pe baza preturilor medii de vanzare, consiliul a mai precizat ca "o estimare ponderata" privind vanzarile iPhone 3G facute de Orange in perioada iulie (data lansarii pe piata franceza) si noiembrie ar totaliza circa 220 milioane euro. Autoritatea anti-trust a mai anuntat ca Apple si France Telecom ar urma sa fie sanctionate cu amenda in cazul nerespectarii acestei decizii si ca viitoarele contracte de exclusivitate cu operatorii telecom pentru vanzarea unor modele viitoare de iPhone vor fi limitate la maxim trei luni de zile.

In comunicatul de presa al Orange, operatorul anunta ca, dupa un an de acord exclusiv cu Apple, a vandut peste 150.000 de telefoane iPhone, prima generatie, si peste 450.000 de iPhone 3G.

Orange considera de asemenea ironic faptul ca plangerea impotriva acestui acord a fost facuta tocmai de operatorul care are cea mai putin dezvoltata retea 3G.

Apple are acord exclusiv de vanzare iPhone 3G cu Orange si in Romania. Telefonul a fost lansat in acest an, pe 22 august in sase orase din tara, la un pret minim de 179 euro, pentru varianta de 8 GB, impreuna cu un abonament de 59 euro pe luna timp de doi ani de zile si la un pret maxim de 489 euro, pentru varianta de 16 GB, impreuna cu un abonament de 39 euro pe luna timp de un an de zile.