"In data de 14 mai 2010, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a transmis o scrisoare catre Romtelecom si Astra Asigurari, prin care solicita sa clarifice clientilor comunicarea despre politele de asigurare. In acest sens, Romtelecom a decis sa trimita o scrisoare de clarificare celor 791166 clienti care au primit polita de asigurare gratuita. Dintre toti acesti clienti, 0,06% au facut plangeri catre Romtelecom, cateva zeci de mii de clienti au ales sa contracteze o alta polita de asigurare pentru un an si exista deja patru oameni (unul in Bucuresti, unul in judetul Hunedoara si doi in judetul Vrancea) care urmeaza sa fie despagubiti pe baza politelor gratuite, ca urmare a unor incendii care le-au afectat casele. ASTRA Asigurari intentioneaza sa mentina validitatea politei gratuite de asigurare de care clientii beneficiaza pentru perioada de trei luni", se arata in comunicatul Romtelecom.
- Romtelecom: CSA s-a pronuntat in mod intempestiv cand a decis rezilierea acestor polite. Astra Asigurari va mentine validitatea politelor gratuite trei luni
Romtelecom sustine ca CSA "s-a pronuntat in mod intempestiv, solicitand denuntarea politelor gratuite de catre Astra Asigurari", fara a cere informatii relevante de la partile implicate si ca "ia in considerare toate masurile legale pentru a actiona in favoarea a ceea ce credem ca este interesul clientilor nostri".
- Astra Asigurari tace si vinde politele mai departe. Nici o decizie inca de la CSA
Prezent la Forumul International al Asigurarilor (FIAR), Radu Mustatea, directorul general al Astra Asigurari, nu a dorit sa comenteze nimic pe marginea acestui subiect, in pofida insistentelor HotNews.ro.
Oficialii CSA spun ca Astra Asigurari ar putea fi sanctionata daca va mentine validitatea politei in discutie, fara a fi luata inca o decizie.
"La 15 zile de la comunicarea deciziei CSA, Astra Asigurari are obligatia sa transmita catre CSA dovada notificarilor catre clienti a denuntarii contractelor (incetarea contractelor). Daca Astra Asigurari va mentine validitatea politei in conditiile in care a fost transmisa clientilor Romtelecom, cu incalcarea deciziei CSA, aceasta este pasibila de sanctionare conform legii 32/2000. O decizie ar putea fi luata in urmatoarea sedinta a Consiliului CSA", a precizat pentru HotNews.ro Marinela Nemes, director general al directiei generale juridice in cadrul CSA, prezenta la FIAR.
In urma unui parteneriat incheiat intre Romtelecom si Astra Asigurari in luna aprilie din acest an, o parte dintre clientii persoane fizice ai Romtelecom "s-au trezit" cu polite de asigurare a locuintelor, polite gratuite pentru o perioada de trei luni de zile, si care ar fi incetat in cazul in care clientii nu si-ar fi exprimat acordul cu privire la prelungirea acestora.
Acordul mai prevedea ca, daca in cele trei luni abonatii operatorului nu s-ar fi dus la magazinele Romtelecom sau nu ar fi sunat la numarul 1930 sa refuze polita "cadou", se considera ca acestia si-au dat acordul pentru folosirea datelor personale (nume, prenume, numar/numere de telefon si adresa) de catre Astra. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor (ANSPDCP) a amendat Romtelecom cu 5.000 lei pentru utilizarea nelegala a datelor propriilor abonati, iar operatorul a anuntat ca va ataca in instanta aceasta decizie a autoritatii pentru protectia datelor.
Mai multe clarificari despre politele oferite gratuit clientilor proprii de catre Romtelecom, in comunicatul atasat.
cu toate ca_comisia trebuie sa faca ceva concret cei direct interesati trebuie sa actioneze, ma refer la celelalte companii, nu clienti
PS: hotnews, ati putea contacta reprezentanti ai altor companii de asigurari si sa-i intrebati ce parere au, ce au de gand sa faca ei pentru a remedia situatia si implicit pentru a-si apara proprile interese
Dar cand amenda data e 5000 RON si castigurile sunt de ordinul a sute de mii de euro la ce te poti astepta?
Vinovatii principali in acest caz sunt organele responsabile de aplicarea legii, gen CSA. Companiile gen Romtelecom si Astra sunt doar rezultatele unui sistem prost de aplicare a legii.
am primit si eu, le-am facut scandal monstru, mi-au zis ca am dreptate ca nu am bifat in contract ca le dau voi e sa incheie in numele meu contracte, etc (?).
idioti si romtelecomul, si astra si statul cu o amenda de 2 lei. dati-le 50 mil. eur amenda sa vedem daca alta societate va mai avea tupeu sa incalce legea in halul asta.
pot avea si eu o polita gratis? sunt abonat astral, incheiati si cu ei o conventie va rog?
multumesc
nu este vorba numai de polita respectiva, ci de faptul ca daca nu reactionezi in cele 3 luni, se considera ca ti-ai dat acceptul ca ei sa-ti foloseasca datele personale. si uite asa te mai trezesti cu cine stie ce la cutia de scrisori... in afara de asta, modul de contactare nu e clar, si te trezesti ca dand telefon ca sa refuzi aceste lucruri, esti defapt taxat automat pentru prelungirea politei.
frumos, nu?
Cand presedintele Romaniei si premierul BOC, nu respecta CONSTITUTIA.
Va mai intrebati de ce sunt atatea nereguli?
Pestele de la cap se impute.
In acelasi context, fiul miliardarului PRIGOANA, face avere vanzand date cu caracter personal. Ce a patit Honorius Prinoana? NIMIC. Daca era un alt tanar, sigur era cercetat de DNA si era dupa gratii.
Legea este pt multime, nu pentru presedinte, nu pentru BOC, nu pt guvernanti si alti membri PDL.
Dragi romani, este doar inceputul. Sa vedeti cate nereguli vor fi descoperite.
Casutele de care vorbesti tu sunt irelevante, cand legea spune clar ca trebuie acordul tau explicit pentru utilizarea datelor. Daca nu bifezi niciuna din casute, inseamna ca nu ti-ai dat acordul explicit.
ce parere ar avea gigicontra daca cineva care a facut cerere tocmai ca sa NU fie listat in acea carte de telefoane, primeste acea polita de asigurari?
sau de treaba asta e vinovat porumbelul calator care a adus plicul completat la nimereala cu datele respective, la adresa corecta..
hmm.. a dracu' "tehnologia" asta.
Inadmisibil!Cum isi permite o societate ( Romtelecom) sa utilizeze date personale ale abonatilor? Prestarea serviciilor de telefonie face obiectul unui contract intre doua parti si orice modificare se face prin act aditional. Ca atare, ce cauta asigurarea de locuinte in acest contract din care , culmea beneficiaza o terta societate pe care abonatul nu se stie daca o doreste?
Consiliul Concurentei doarme in cizme?Protectia consumatorului la fel?
Dvs nu vedeti ca nimeni nu mai respecta nici o lege?
Eu indemn persoanele afectate sa se constituie intr-o asociatie care sa dea in judecata cele doua societati si de ce nu si organismele statului care nu isi fac treaba.
Dati in judecata ROMTELECOM si o sa primiti raspunsul ca ei au acordul dvoastra sa utilizeze datele si ei si partenerii lor (exista si pt asta o reglementale legala care nu se mai respecta de mult).
Dati in judecata ASTRA ASIGURARI si veti primi raspunsul ca ei v-au propus si voi a-ti acceptat .. mai mult sau mai putin voit - ca doar legea e interpretabila la noi la romanica.
Dati in judecata CSA ul si nu va vor raspunde nimic, pt ca ei nu trebuie sa raspunda prostilor care ii platesc ca pe niste bastani si care le dau bani sa se plimbe cu masini dotate cu soferi. Si oricum, ei si-au luat partea din afacere de la prima emisiune de asigurari nesolicitate, ne-negociate si nesemnate.
Si daca tot sunteti convinsi sa dati pe cineva in judecata, o sa va trebuiasca rabdare si bani de spaguit tot palierul justitiei si treaba asta trebuie facuta mai bine dact cei pe care ii chemati in instanta.