Posta Romana (CNPR), companie detinuta de stat, va aloca 12 milioane de euro (fara TVA) in urmatorii cinci ani pentru implementarea unui sistem informatic integrat la nivelul tuturor unitatilor postale informatizate din tara, potrivit unui anunt publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Posta Romana detine in prezent o retea de peste 7.100 de subunitati postale la nivel national, iar dintre acestea 1200 de unitati sunt informatizate. In strategia de restructurare a Postei Romane, lansata in vara anului trecut, se estima ca implementarea acestui sistem informatic va costa circa 10 milioane de euro (plus/minus 10%), sursa de finantare fiind prin credit furnizor.

Posta Romana intentioneaza sa acorde acest contract printr-o licitatie restransa, termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente fiind 28 martie 2011. Data pana la care se primesc ofertele sau cererile de participare este 30 martie, tot atunci urmand sa aiba loc si deschiderea ofertelor. Contractul nu se inscrie intr-un proiect finantat cu fonduri europene.

  • "Posta Romana detine in prezent o retea de peste 7.100 de subunitati postale la nivel national, distribuind saptamanal peste 11 milioane de trimiteri postale. Peste 580 de oficii postale din totalul de 1.200 subunitati postale informatizate sunt incluse in VPN (Virtual Private Netwok). Din punct de vedere al sistemelor informatice, portofoliul actual este diversificat si eterogen, aplicatiile fiind in mare masura dezvoltate intern si acoperind partial procesele de afaceri ale companiei. Automatizarea partiala a proceselor de afaceri precum si interfatarea redusa a aplicatiilor genereaza o serie de dificultati in gestionarea centralizata (...)", se arata in caietul de sarcini al licitatiei.

In privinta conditiilor de participare la aceasta licitatie, la capacitatea tehnica, ofertantul trebuie sa dovedeasca faptul ca in ultimii trei ani a finalizat cel putin un contract cu acoperire nationala in valoare estimata de minim sase milioane euro care a avut ca obiect livrarea unei solutii informatice integrate.

Referitor la capacitatea financiara, conditia minima ceruta ofertantilor (un operator sau o asociere de operatori) este ca cifra de afaceri pe ultimii trei ani sa fie cel putin egala cu 20 de milioane de euro.

In Strategia de restructurare a Postei Romane 2010-2014, acest sistem ar fi costat circa 10 milioane de euro (plus/minus 10%)

In vara anului trecut, Executivul a adoptat Hotararea de Guvern privind strategia de restructurare a Postei Romane, in conditiile in care situatia economica a companiei s-a inrautatit semnificativ incepand cu 2008. La capitolul masurilor de restructurare strategica este prevazuta implementarea unui sistem IT integrat, utilizabil in toate unitatile Postei (CNPR). Investitia necesara pentru implementarea acestui sistem integrat (ERP) ce va presupune software, training si echipamente este estimata la circa 10 milioane de euro (plus/minus 10%), sursa de finantare fiind prin credit furnizor.

In strategia de restructurare, care nu prevede disponibilizari de personal, se mentioneaza ca in 2009 Posta Romana a inregistrat o pierdere de peste 150 milioane lei, dupa ce in 2008 a fost un rezultat financiar brut pozitiv de peste 4,5 milioane lei. Pentru 2010 se estima ca in lipsa unor masuri de reducere a cheltuielilor, pierderea neta se va adanci la peste 250 milioane lei.