Posta Romana ar trebui sa inregistreze un profit brut de peste 50 milioane de lei in 2014, in urma masurilor de redresare financiara formulate in strategia de restructurare a Postei Romane, care a fost aprobata prin Hotarare de Guvern, a anuntat joi ministerul Comunicatiilor (MCSI). Reorganizarea Postei, insitutie cu peste 35.000 de angajati, a inceput deja prin restructurarea directiilor regionale, astfel incat numarul acestora a fost redus de la zece la sapte, se mai arata in anuntul ministerului.

"Masurile de restructurare vizeaza optimizarea structurii regionale, restructurarea strategica, precum si dezvoltarea a cinci centre de profit si a cinci centre de suport si profit (...). Reorganizarea Postei a inceput deja prin restructurarea directiilor regionale, astfel incat numarul acestora a fost redus de la zece la sapte. Componenta de IT a CNPR a fost gandita intr-o maniera in care sa fie interoperabila cu sistemele e-Romania", sunt singurele mentiuni legate de procesul efectiv de restructurare formulate in anuntul ministerului.

  • Masurile de restructurare: Numarul directiilor regionale scade de la 10 la 7

Hotararea de Guvern cu varianta finala a Strategiei de restructurare a Postei furnizata ulterior HotNews.ro de catre MCSI detaliaza masurile de restructurare care se vor lua.

Este vorba de masuri atat de restructurare organizationala cat si strategica. Astfel, documentul prevedere restructurarea regionala, prin reducerea de la 10 directii regionale in prezent la numai sapte directii, precum si restructurarea organizationala prin dezvoltarea a 5 centre de profit si a 5 centre de suport si profit. Documentul nu mentioneaza cati angajati vor fi afectati de aceste schimbari. Se mentioneaza insa ca Posta are peste 36.000 salariati.

  • Implementarea unui sistem IT integrat in valoare de circa 10 milioane de euro

La capitolul masurilor de restructurare strategica este prevazuta implementarea unui sistem IT integrat, utilizabil in toate unitatile Postei (CNPR). Investitia necesara pentru implementarea acestui sistem integrat (ERP) ce va presupune software, training si echipamente este estimata la circa 10 milioane de euro, sursa de finantare fiind prin credit furnizor.

  • Pierdere bruta de peste 150 milioane lei in 2009. Cum s-a ajuns aici?

Situatia economica

Situatia economica

Foto: MCSI

Datele referitoare la situatia economica a Postei Romane arata ca rezultatul brut din 2009 a insemnat o pierdere de peste 150 milioane lei, dupa ce in 2008 a fost un rezultat financiar brut pozitiv de peste 4,5 milioane lei.

"Situatia economica a CNPR s-a inrautatit considerabil incepand din anul 2008, agravandu-se accelerat in al doilea semestru al anului 2009. Evolutia negativa a fost determinata in principal de deciziile manageriale din anul 2008, producand efecte ce au creat premisele unui colaps financiar iminent", se mentioneaza in document.

Cateva din principalele cauze care au generat situatia actuala:

  • semnarea unor contracte de achizitii in anul 2008, in valoare de peste 300 milioane de euro, care depaseste capacitatea financiara de plata a CNPR;
  • cresterea numarului de personal si a cheltuielilor salariale aferente;
  • implementarea necorespunzatoare a masurilor prevazute in Strategia de restructurare a Companiei Nationale ,,Posta Romana" in vederea declansarii procesului de privatizare a acesteia, aprobata prin Hotararea Guvernului nr.1134/2008;
  • implementarea unor solutii neviabile in procesul de restructurare, in domeniile: -proiectarea retelei de transport prioritare (platforma aeriana) - s-au implementat curse directe intre 7 orase, la o capacitate si costuri excesive; innoirea flotei auto - achizitia de autovehicule nu s-a realizat in baza necesarului real; etc

Obiectivele actualei strategii de restructurare a Postei:

  • Redresarea financiara a CNPR, astfel incat la sfarsitul anului 2014 sa se inregistreze un profit brut de peste 50 mil lei;
  • Cresterea ponderii veniturilor din segmentul de servicii financiare, la cel putin 25% din totalul veniturilor Postei Romane, pana la sfarsitul anului 2014;
  • Cresterea ponderii volumului de trimiteri pe segmentul de posta hibrida la cel putin 22% din volumul total de trimiteri procesat de CNPR, pana la finele lui 2014. Posta hibrida reprezinta un sistem one-stop-shop unde datele, receptionate in format electronic de la clienti, sunt procesate in cadrul unui Data Center, sunt transmise apoi electronic catre cele noua centre de procesare zonala unde se printeaza si anvelopeaza, de aici fiind preluate in reteaua regionala de distributie corespondenta;
  • Mentinerea cotei de piata la cel putin 75% pe segmentul trimiterilor de corespondenta, la nivelul anului 2014;
  • Cresterea cotei de piata la cel putin 20% pe segmentul express intern pana in 2014.
  • Cresterea ponderii serviciilor de curierat, mesagerie si a serviciile financiare la 35% din cifra totala de afaceri a Postei Romane.

Compania Nationala Posta Romana este societate comerciala cu capital majoritar de stat, actionarii acesteia fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (75% din actiuni) si de Fondul Proprietatea" (25% din actiuni).