Strategia de restructurare a Postei a fost aprobata de Guvern: Posta Romana trebuie sa aiba profit brut de peste 50 milioane lei in 2014

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 17 iunie 2010, 15:56 Economie | Telecom


 documente
(17 Iun 2010) DOC, 4MB
Posta Romana ar trebui sa inregistreze un profit brut de peste 50 milioane de lei in 2014, in urma masurilor de redresare financiara formulate in strategia de restructurare a Postei Romane, care a fost aprobata prin Hotarare de Guvern, a anuntat joi ministerul Comunicatiilor (MCSI). Reorganizarea Postei, insitutie cu peste 35.000 de angajati, a inceput deja prin restructurarea directiilor regionale, astfel incat numarul acestora a fost redus de la zece la sapte, se mai arata in anuntul ministerului.

"Masurile de restructurare vizeaza optimizarea structurii regionale, restructurarea strategica, precum si dezvoltarea a cinci centre de profit si a cinci centre de suport si profit (...). Reorganizarea Postei a inceput deja prin restructurarea directiilor regionale, astfel incat numarul acestora a fost redus de la zece la sapte. Componenta de IT a CNPR a fost gandita intr-o maniera in care sa fie interoperabila cu sistemele e-Romania", sunt singurele mentiuni legate de procesul efectiv de restructurare formulate in anuntul ministerului.

 • Masurile de restructurare: Numarul directiilor regionale scade de la 10 la 7

Hotararea de Guvern cu varianta finala a Strategiei de restructurare a Postei furnizata ulterior HotNews.ro de catre MCSI detaliaza masurile de restructurare care se vor lua.

Este vorba de masuri atat de restructurare organizationala cat si strategica. Astfel, documentul prevedere restructurarea regionala, prin reducerea de la 10 directii regionale in prezent la numai sapte directii, precum si restructurarea organizationala prin dezvoltarea a 5 centre de profit si a 5 centre de suport si profit. Documentul nu mentioneaza cati angajati vor fi afectati de aceste schimbari. Se mentioneaza insa ca Posta are peste 36.000 salariati.

 • Implementarea unui sistem IT integrat in valoare de circa 10 milioane de euro

La capitolul masurilor de restructurare strategica este prevazuta implementarea unui sistem IT integrat, utilizabil in toate unitatile Postei (CNPR). Investitia necesara pentru implementarea acestui sistem integrat (ERP) ce va presupune software, training si echipamente este estimata la circa 10 milioane de euro, sursa de finantare fiind prin credit furnizor.

 • Pierdere bruta de peste 150 milioane lei in 2009. Cum s-a ajuns aici?

Situatia economica
Foto: MCSI
Datele referitoare la situatia economica a Postei Romane arata ca rezultatul brut din 2009 a insemnat o pierdere de peste 150 milioane lei, dupa ce in 2008 a fost un rezultat financiar brut pozitiv de peste 4,5 milioane lei.

"Situatia economica a CNPR s-a inrautatit considerabil incepand din anul 2008, agravandu-se accelerat in al doilea semestru al anului 2009. Evolutia negativa a fost determinata in principal de deciziile manageriale din anul 2008, producand efecte ce au creat premisele unui colaps financiar iminent", se mentioneaza in document.

Cateva din principalele cauze care au generat situatia actuala:

 • semnarea unor contracte de achizitii in anul 2008, in valoare de peste 300 milioane de euro, care depaseste capacitatea financiara de plata a CNPR;
 • cresterea numarului de personal si a cheltuielilor salariale aferente;
 • implementarea necorespunzatoare a masurilor prevazute in Strategia de restructurare a Companiei Nationale ,,Posta Romana" in vederea declansarii procesului de privatizare a acesteia, aprobata prin Hotararea Guvernului nr.1134/2008;
 • implementarea unor solutii neviabile in procesul de restructurare, in domeniile: -proiectarea retelei de transport prioritare (platforma aeriana) - s-au implementat curse directe intre 7 orase, la o capacitate si costuri excesive; innoirea flotei auto - achizitia de autovehicule nu s-a realizat in baza necesarului real; etc
Obiectivele actualei strategii de restructurare a Postei:

 • Redresarea financiara a CNPR, astfel incat la sfarsitul anului 2014 sa se inregistreze un profit brut de peste 50 mil lei;
 • Cresterea ponderii veniturilor din segmentul de servicii financiare, la cel putin 25% din totalul veniturilor Postei Romane, pana la sfarsitul anului 2014;
 • Cresterea ponderii volumului de trimiteri pe segmentul de posta hibrida la cel putin 22% din volumul total de trimiteri procesat de CNPR, pana la finele lui 2014. Posta hibrida reprezinta un sistem one-stop-shop unde datele, receptionate in format electronic de la clienti, sunt procesate in cadrul unui Data Center, sunt transmise apoi electronic catre cele noua centre de procesare zonala unde se printeaza si anvelopeaza, de aici fiind preluate in reteaua regionala de distributie corespondenta;
 • Mentinerea cotei de piata la cel putin 75% pe segmentul trimiterilor de corespondenta, la nivelul anului 2014;
 • Cresterea cotei de piata la cel putin 20% pe segmentul express intern pana in 2014.
 • Cresterea ponderii serviciilor de curierat, mesagerie si a serviciile financiare la 35% din cifra totala de afaceri a Postei Romane.
Compania Nationala Posta Romana este societate comerciala cu capital majoritar de stat, actionarii acesteia fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (75% din actiuni) si de Fondul Proprietatea" (25% din actiuni).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4039 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  restructurarea postei (Joi, 17 iunie 2010, 16:32)

  ion postasul [anonim]

  Ca o stire ca posta se restructureaza....Dar cum se restructureaza ?
  S-a impartit in sucursale...mai multe la numar: imobiliara, transporturi, it&c, retea postala si inca cateva.
  La aceste sucursale s-au infiintat servicii, birouri, implicit posturi de directori, sefi, sefutze, secretare pentru care s-au facut angajari pe niste salarii deloc de neglijat. Deci peste noapte numarul total al angajatilor a crescut considerabil in ultima perioada. Dar ce este mai frumos ca angajarile s-au facut pe criterii politice in functie de cotizatia fata de partid sau munca depusa in campania electorala.
  Aceasta se numeste restructurarea de la Posta Romana.
  Oare mai marii nostri nu sunt la curent cu aceste manareli? Sunt in necunostinta de cauza?
  • 0 (0 voturi)    
   restructurarea Postei = minciuna politica sau poli (Joi, 9 decembrie 2010, 21:09)

   Marian C [anonim] i-a raspuns lui ion postasul

   Despre ce restructurare vorbim? Despre acea maculatura scrisa de un grup de diletanti pe o 'cantare' dictata, repetitie a unui chix de acum 10 ani, care a avut drept singur scop de a subordona, prin inregimentare, intregul management al Postei Romane. Rezultatul: un numar de peste 100 directori, angajati peste noapte la nivel central si local, care nu vor priceape vreodata care e misiunea lor in cadrul companiei, in afara aceleia de a-si ridica bilunar salariile si, eventual, sa traga cate-o mica spaga, dintr-o mica gainarie. Nivelul de politizare al managementului de la nivel de sef de serviciu in sus este 100 %.
   Noile sucursale create, dupa aproape 6 luni de asa zisa functionare, au implicare zero in economia companiei, clientii importanti denuntand contractele, iar cei noi racolati, de mica avergura, isi smulg parul din cap pentru serviciile primite..
   Veniturile scad in ritm accelerat, facturile neachitate se constituie in tomuri, banii lunari pentru plata salariilor sunt din ce in ce mai greu de gasit iar investitiile majore necesare companiei sunt cuprise in fituica numita strategie, aprobata de un guvern de povestitori, dar, bineinteles fara acoperire bugetara.
   Restructurare? Nici vorba, cu niste directori adunati din fel de fel de SRL-uri falimentate, care au primit binecuvantarea politica sa beneficieze de un scaun, cu secretara, sofer si eventual amanta la pachet , cu un personal profesionist calcat in picioare, umilit zilnic de puzderia de sefi nepriceputi, cu o tehnica de calcul rudimentara si cu o birotica demna de anii '60, Posta Romana se indreapta catre dezastru !
   Pai de ce numai Calea Ferata ??!
 • +1 (3 voturi)    
  posta romana (Joi, 17 iunie 2010, 16:49)

  cetateanul x [anonim]

  Pentru cine nu stie , angajarile politice nici nu mai tin cont de pregatirea ce o au angajatii...merge asa la gramada. Circula zvonuri adevarate ca s-au angajat persoane care au studii teologice, candva au fost si cu studii medicale. Probabil s-a considerat ca in posta sunt multe femei si pentru a economisi din timpul acestora au un preot care sa le spovedeasca si sa le impartaseasca la locul de munca.
 • 0 (4 voturi)    
  Ca si Tarom (Joi, 17 iunie 2010, 17:02)

  drak latinu [utilizator]

  Noi astia care lucram la privati le platim lor masivele pierderi !!
 • +1 (3 voturi)    
  STRATEGIA ? Raspuns =privatizarea !! (Joi, 17 iunie 2010, 17:41)

  Moromete [anonim]

  Ne-am invatat sa inghitim cuvinte mari: STRATEGIE, MASURI DE CRESTERE, Planuri de dezvoltare ..etc etc Adevarul este ca POSTA se feliaza pe "servicii" ce in prima faza au ca punct forte, angajarea a cca 50 de sefi si directori peste cei de la cele 7 regionale; Apoi dupa cca un an de uscat sudoarea postasilor ce duc grele genti prin caldura frig si praf, urmeaza "externalizarea" (privatizarea) acestor servicii; Motivul ? Ati ghicit ! Din uscarea sudorii postasilor prin noile birouri (tocarea ultimilor bani) va fi clar ca unele servicii vor fi neprofitabile si ca urmare logica vor fi vandute; DE vina nu va fi aceasta clasa "conducatoare" ci starea vremi; De altfel " mareata strategie" este un copy paste de la CFR unde rezultatele se vad si le simt cei 15000 de cfr-isti ramasi departe de sine;
  Ptr Drak latinu: tinere nu uita ca nu postasilor le platesti salariile, ei le castiga prin munca grea; Le platesti clientelei politice care acum face ce stie mai bine: taie, reduce, limiteaza si vinde tot ; Apoi iti spune ca de vina sunt criza din lume si din stele !!
 • 0 (4 voturi)    
  Nu mai cenzurati!!!! (Joi, 17 iunie 2010, 17:55)

  Nu mai cenzurati [anonim]

  Nu mai vorbiti prosti idespre Posta din auzite, ca habar n-aveti! La Posta lumea munceste pe rupte pe salarii de mizerie!Doar cei din conducere au bani multi, nu si factorii postali sau oficiantii! Vorbiti magarii fara sa stiti!
 • -1 (3 voturi)    
  si cu furtul din colete? (Joi, 17 iunie 2010, 18:49)

  ionel condor [anonim]

  furtul din colete intra si el la restructurare?

  vezi aici : http://www.urbaniulian.ro/2010/03/30/furt-din-colete-la-posta-romana

  posta romana poate incepe restructurarea asa:
  - identificati hotii si dati afara / dosar penal
  - identificati angajatii pe pile si testati

  Succes !
  • +1 (3 voturi)    
   furtul din colete (Joi, 17 iunie 2010, 20:46)

   anomim [anonim] i-a raspuns lui ionel condor

   In orice padure exista si uscaturi. Si la posta sunt persoane care nu fac cinste institutiei. Totusi cei prinsi isi primesc pedeapsa, adica li se desface contractul de munca. Dar pentru a fi urmariti trebuiesc depuse reclamatii.
 • +1 (1 vot)    
  premiera (Vineri, 18 iunie 2010, 1:49)

  Alex [anonim]

  n-am mai auzit in Romania ca guvernul sa traseze obiective financiare unei companii nationale.
  sper sa se repete si cu celelalte mancatoare de bani
  nu am nimic impotriva oamenilor care ies in strada dar toata lumea trebuie sa inteleaga ca avem nevoie sa fim competitivi, la fel ca in mediul privat, altfel platim din buzunar
 • -1 (1 vot)    
  Diriginti de Posta? (Vineri, 18 iunie 2010, 9:02)

  Justitiarul. [anonim]

  In Eforie Nord un fost turnator ,participant prin complicitate la crimele comunismului este inca "DIRIGINTE DE POSTA" nu face nimic ,ca de altfel sute de alti PARAZITI POLITICI tinuti pe banii pensionarilor si a sectorului privat si adauga mizerie la viata socetatii romane.Nu exista pe toata planeta in servicile postale "diriginti" , in majoritate tarilor punctele de desfacere ale postei sunt private.
  Eliminati acest cancer comunist "diriginte de posta".
  Eliminatii parazitismul comunist politic din viata romaneasca si veti intra in randul lumii.
 • 0 (0 voturi)    
  Avanpremiera unui esec previzibil (Vineri, 18 iunie 2010, 13:58)

  muzungu [anonim]

  Prin anii 90, era la moda restructurarea prin diviziune, asa aparand Banc Post. Dupa un deceniu, este la moda restructurarea prin extinderea ariei serviciilor, in special cele financiare.

  Totusi, dincolo de moda, s-a intrebat cineva in ce context i se recomanda CNPR sa-si extinda serviciile bancare? Taman cand afacerile bancilor sunt in scadere, cand marjele sunt tot mai squeezed? Cand alti mari “postasi”, de exemplu ditamai Deutsche Post, isi vinde divizia de banking? Asa-zisa strategie, cel putin versiunea publica, este stupefiant de rupta de realitate.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru ce atati directori politici , (Vineri, 3 septembrie 2010, 22:22)

  ion ionita [anonim]

  la posta romana in fiecare judet din tara s-au angajat directori politici , si unul la regionala care habar nu au de posta , doar papa multi bani si au adus posta la nerentabilitate .
  rusine , domnilor directori, sunt oameni cinstiti in posta de ani de zile cu situatie grea , care muncesc din greu sa castige existenta
  lasat-ii sa munceasca , voi mergeti si faceti politica
 • 0 (0 voturi)    
  POSTA ROMANA (Joi, 11 noiembrie 2010, 22:07)

  anonim [anonim]

  vor sa restrucrureze?ce sa restructureze ca la ofiicile postale se lucreaza fara personal?se munceste de parca ai lua 2 salarii nu unul si ala vai de capul lui.bine ca stau altii pe scaune in birouri si dau cu subsemnatul ca vor da afara mai bine ar pleca birocratii nu oficiantii ca birocratii mananca banii degeaba asta e adevarul megeti la posta si o sa vedeti cozi interminabile .de ce ? pai nu este personal de aia si un om nu poate munci ptr 2 sau trei oameni aia care lipsesc bataie de joc la cnpr si pacat de oamenii care muncesc la ghisee
 • 0 (0 voturi)    
  totul vazut dein afara problemei pare simplu d (Vineri, 10 decembrie 2010, 2:47)

  saramert ana [anonim]

  niste oameni care nu cunosc valoarea muncii pot sa faca comentarii nelalocul lor cineva spunea,, e usor a scrie versuri cind nimic nu ai a spune ..''
 • 0 (0 voturi)    
  Magariile din Posta Romana (Vineri, 10 decembrie 2010, 15:56)

  florance [anonim]

  am lucrat in aceasta institutie mai bine de 10 ani,din fericire pt mine am plecat la timp de acolo.Pot sa va spun ca se munceste foarte mult in oficiile postale si in centrele de tranzit,in niste conditii mizere,cu o lipsa acuta de personal,pe niste salarii de mizerie.Si cum toate astea nu sunt de ajuns,te trezesti ca iti vin in control "sefii",mai marii din directiile postale,care sunt niste incompetenti in marea lor majoritate,habar n-au cu ce se mananca serviciile postale,(unii sunt atat de inculti incat intreaba daca xerox se scrie cu x sau cu cs :D asta asa,ca o paranteza ).Daca ei mai sunt cum mai sunt si "inchid ochii"la micile nereguli pe care le gasesc-gen lipsa stampila da zi aplicata pe trimitere sau o cartare eronata stai sa-i vezi pe cei din Companie...sunt atat de plini de ei si se cred buricul Pamantului,ca ei nu mai este nimeni destept,ei le stiu pe toate dar,in realitate,habar n-au de nimic ...E o tragi-comedie ce se intampla acolo...in trecut posturile se obtineau pe criterii de rudenie,daca erai nevasta,fiul,nepoata,cumnata sau orice alta ruda cu X aveai toate sansele sa avansezi.Eu personal,ca sa pot avansa in posta romana in conditiile in care nu am avut sansa sa fiu ruda cuiva,am fost nevoita sa invat cuvant cu cuvant niste instructiuni de-o varsta cu mine si multe alte legi si decrete.Nu cred ca vreti sa stiti cum este...apoi,nu am mai putut ocupa un post de director pentru ca,ati ghicit,nu aveam nici o culoare politica :) desi eram recunoscuta pentru cunostiintele mele de specialitate si rezultatele bune pe care le obtinusem.
  Sa va mai povestesc de sistemul de spagi din posta?v-as plictisi si oricum nu cred ca va spun noutati...e un sistem putred acolo si e pacat de toti acei oameni care muncesc pe rupte pe niste salarii de mizerie.De sefi mi-e sila sincer,isi pun niste hartoage in fata si se fac ca muncesc.Unde ati mai pomenit ca un sef de serviciu sa aibe in subordine 1 sau 2 inspectori de exploatare?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by