Premierul Emil Boc si ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme vor avea vineri, la ora 12.00 o intrevedere la Palatul Victoria cu seful grupului Vodafone, Vittorio Colao si Inaki Berroeta, directorul executiv al Vodafone Romania. Conform informatiilor operatorului este vorba de "o discutie legata de evolutia sectorului de telecomunicatii in Romania si perspectivele acestuia". Contactat de HotNews.ro, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca "intalnirea a fost solicitata de oficialii Vodafone la inceputul acestei saptamani". Intalnirea are loc dupa ce la mijlocul lunii trecute, Consiliul Concurentei a decis amendarea Orange si Vodafone cu 63,1 de milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta.

Vittorio Colao, CEO Vodafone GroupFoto: AGERPRES
  • "Din cate stiu eu, seful grupului Vodafone, Vittorio Colao, este intr-o vizita tehnica in Romania si tinand cont de nivelul investitiilor facute de grup in Romania s-a stabilit si aceasta intalnire la nivel inalt cu autoritatile. Solicitarea catre noi a fost facuta de reprezentantii Vodafone la inceputul acestei saptamani", a declarat pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

Vizita este semnalata si pe site-ul Guvernului.Inaki Berroeta, noul director executiv al Vodafone Romania, a declarat la inceputul lunii trecute ca Vodafone intentioneaza sa investeasca in Romania 500 de milioane de euro in urmatorii cinci ani, cea mai mare parte a investitiilor urmand sa fie directionate in dezvoltarea retelei si calitatea serviciilor.

Intalnirea are loc in contextul in care la mijlocul lunii trecute, Consiliul Concurentei a decis sa amendeze Orange si Vodafone cu 63,1 de milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta in urma unei investigatii pornite in 2006 la plangerea furnizorului alternativ de telefonie fixa Netmaster Communications. Orange si Vodafone au fost amendate cu 34,8 de milioane de euro si respectiv 28,3 de milioane de euro.

Autoritatea de concurenta a constatat ca cele doua companii de telefonie au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator. Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone.

  • "Cele doua companii nu au acordat Netmaster accesul la retelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate in international si a celor originate in retelele altor furnizori din Romania pentru pentru o perioada de  1 an si jumatate in reteaua Vodafone si 2 ani si 4 luni in reteaua Orange. De asemenea, pentru o scurta perioada de timp, cele doua companii au limitat terminarea apelurilor nationale provenite din reteaua Netmaster", conform datelor Consiliului Concurentei.

Cei doi operatori au anuntat ca vor contesta in instanta aceasta decizie, pe motiv ca ar fi nejustificata. Netmaster a fost unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa din Romania intrati pe piata incepand cu anul 2003, odata cu liberalizarea acesteia. Plangerea operatorului a vizat si un posibil abuz din partea Romtelecom prin refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant. In consecinta, Consiliul Concurentei a deschis trei investigatii, dar conform autoritatii pana in acest moment raportul de investigatie in cazul Romtelecom nu a fost finalizat.