​VIDEO Cheltuieli publice in Ministerul Comunicatiilor: Sute de mii de euro intr-un centru de date care sa gazduiasca sisteme ca eRomania si eAcademie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 21 iunie 2011, 14:11 Economie | Telecom


 documente
(21 Iun 2011) DOC, 819KB
​Ministerul Comunicatiilor (MCSI) vrea sa aloce fonduri publice cuprinse intre 480.000 lei si 720.000 lei intr-un centru de date care sa gazduiasca infrastructura tuturor serviciilor pe care le gestioneaza. Este vorba inclusiv de sisteme informatice precum eRomania, controversatul portal implementat de Omnilogic care ar trebui sa ofere informatii despre toate localitatile din Romania dar si 20 de servicii publice interactive sau de eAcademie, o platforma de e-learning pentru functionari publici implementata de Siveco. Pana acolo insa, se vor mai cheltui inca 27.500 de lei pentru servicii de consultanta, reiese dintr-un anunt de achizitii publice postat doar pe site-ul ministerului, nu si in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP).

Ministerul Comunicatiilor vrea sa-si faca un centru de date pentru sistemele informatice pe care le gestioneaza

Printr-o cerere de oferta postata pe site-ul propriu, Ministerul Comunicatiilor vrea sa aloce fonduri publice de 27.500 lei (inclusiv TVA) pentru a cumpara servicii de consultanta si de elaborare a unui proiect tehnic in vederea extinderii centrului de date a CNMSI, centru national aflat in subordinea ministerului care administreaza si opereaza in prezent Sistemul Electronic National (SEN), Sistemul Electronic de achizitii publice (SEAP), Ghiseul.ro si Sistemul de Atribuire Electronica a Autorizatiilor de Transport.

 • "Proiectul va urmari sa asigure amenajarea unui spatiu corespunzator functionarii sistemelor informatice aferente sistemelor critice de guvernare electronica prin extinderea spatiului existent special amenajat in acest scop. Astfel se va asigura o durata mai lunga de functionare in conditii bune, acest lucru conducand la costuri mai mici de intretinere, atingerea unor cerinte cheie de securitate si minimizare a riscurilor pentru sisteme informatice apartinand unor proiecte cheie ale MCSI, CNMSl sau CNRD, precum eRomania, eAcademie, Supercomputing etc.", se arata in Caietul de sarcini.

Licitatia pentru centrul de date va fi cu siguranta anuntata in SEAP, spune Savulescu

De ce nu este acest anunt in SEAP, asa cum este cazul cand vorbim de achizitii publice? Andrei Savulescu, director general in cadrul MCSI, sustine ca valoarea este prea mica.

 • "Pentru aceasta suma nu este nevoie sa fie un anunt in SEAP. Era suficient sa facem cerere de oferta catre mai multe firme, ceea ce am si facut si am postat inclusiv pe site. Cererea de oferte a fost transmisa catre cel putin 10 firme", a spus Andrei Savulescu.

Acesta sustine ca pentru serviciile de consultanta licitatia este "in desfasurare (poate sa participe cine doreste), iar cealalta (n.a pentru extinderea centrului de date) va incepe dupa finalizarea celei dintai. A doua va fi, cu siguranta, pe SEAP".

Ofertele pentru servicii de consultanta sunt asteptate la registratura ministerului pana la data de 24 iunie 2011.

De ce are nevoie ministerul de un centru de date?

Care este motuivul demararii acestor achizitii? Savulescu sustine ca ministerul nu dispune de un spatiu corespunzator pentru functionarea optima a tuturor sistemelor informatice pe care le gestioneaza.

 • "La CNMSI exista un data center in sensul ca au o camera in care accesul se face dupa anumite reguli, in care serverele stau in anumite conditii de temperatura, de umiditate etc. Numai ca pentru sisteme mai pretentioase precum Supercomputing, eRomania, Ghiseul.ro, chiar SEAP trebuie sa se indeplineasca conditii si standarde mai inalte. Pentru ce avem acum si pentru ce avem de pregatit in perspectiva trebuie sa extindem acest centru de date", a spus acesta.

Potrivit lui Savulescu, consultantul va trebui sa indice inclusiv daca este nevoie de o noua cladire/spatiu pentru gazduirea tuturor acestor sisteme informatice.

Situatia sistemelor eRomania si eAcademie, proiecte implementate de Omnilogic si Siveco

Portalul eRomania, controversatul proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013, este implementat in prezent de Omnilogic. Desi directorul general al acestei companii, Gabriel Marin, declarase pentru HotNews.ro ca lansarea lui se va face pana la data de 1 mai 2011, portalul intarzie sa apara.

Cand va fi lansat portalul ar trebui sa cuprinda informatii despre toate localitatile din Romania dar si 20 de servicii publice interactive. Si acest contract presupune fonduri publice de circa 10 milioane de euro. Pana la alocarea acestora insa, Gabriel Marin a spus ca investitia a fost facuta prin imprumut bancar pe riscul integral al Omnilogic. Tot portalul este gazduit momentan in centrul de date al Omnilogic.

Sorin Dragomir, director operational in Omnilogic, declara in luna aprilie din acest an ca MCSI nu dispune de infrastructura necesara pentru ca acest portal sa poata functiona.Celalalt proiect, eAcademie care presupune o platforma de e-learning pentru functionarii publici este un contract in valoare de peste sase milioane lei (inclusiv TVA), finantat prin fonduri UE, castigat de Siveco in luna martie 2011.

In caietul de sarcini (atasat acestui articol) pentru aceasta licitatie se mentioneaza ca "Ofertantul va realiza livrarea, instalarea si configurarea infrastructurii hardware si de comunicatii in centrul de date al Beneficiarului (n.a MCSI). In document sunt date si cateva detalii privind conditiile necesare functionarii infrastructurii hardware folosita pentru solutia Siveco.

UPDATE 1 Gabriel Marin, seful Omnilogic: Am finalizat portalul eRomania inca din 20 mai

In urma acestui articol, Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic a venit cu noi precizari privind portalul eRomania.

"Noi am finalizat portalul eRomania si am instiintat ministerul in aceasta privinta printr-o adresa oficiala inca din data de 20 mai 2011. Asteptam ca ministerul sa-si definitiveze intern comisia si procedurile de acceptanta. Noi ne-am facut treaba", a declarat Gabriel Marin.

UPDATE 2 Savulescu, MCSI: O comisie de 6-7 membri analizeaza daca in portal se regasesc cerintele din caietul de sarcini

Contactat de HotNews.ro, Andrei savulescu a precizat ca in prezent o comisie analizeaza daca sunt respectate cerintele din caietul de sarcini.

"Intai trebuie facuta receptia si semnata o acceptanta. Pentru aceasta, o Comisie formata din 6-7 membri din MCSI, CNMSI si CNRD analizeaza daca ce este in Caietul de sarcini se regaseste in portal. Instalarea accesului la portal din cadrul ministerului pentru toti membrii comisiei s-a terminat in urma cu cateva zile. Din acel moment incepe procesul de receptie. O sa mai dureze 10 zile, poate doua saptamani, daca totul este in regula, pentru ca este posibil sa gasim localitati la care nu s-a bagat continut sau nu suntem multumiti de modul in care a fost prezentat continutul. Sunt peste 3000 de localitati. Toate acestea sunt puse pe o lista si daca sunt multe nu se semneaza acceptanta. Daca sunt putine este o perioada de doua luni in care ei mai pot sa ajusteze", a precizat Andrei Savulescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2224 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  servere (Marţi, 21 iunie 2011, 14:43)

  brasy [anonim]

  la 1000-1500 eur pe luna care e spusa de Omnilogic, scazand accesul internet, inseamna maxim 10 servere gazduite..pt 10 servere sa aloci 720mii de ron pt asta este o aberatie..daca le-ar gazdui pe suma spusa chiar de ei insemna ca suma acopera 40 de ani de gazduire..dar probabil ca omnilogic nu au clienti pentru centrul lor de gazduire si "incearca" sa gaseasca clienti
 • 0 (0 voturi)    
  de ce au nevoie de data center? (Marţi, 21 iunie 2011, 15:09)

  Ionut [anonim]

  Sunt tzshpe mii de calculatoare si servere in toate agentiile de stat. Pot sa faca un cloud, au redundanta, stocare, tot ce trebuie.
  Cam arunca banii...
 • 0 (0 voturi)    
  Sa ne lase... (Marţi, 21 iunie 2011, 15:57)

  Marlboro Man [anonim]

  Adica construiesc un data center nou ("guvernamental", adica tot noi achitam toate cheltuielile, deloc mici cu energia - stiti cat consuma ferma de servere si aerul conditionat? vizionati filmuletul despre Omnilogic) si vor sa cheltuiasca contravaloarea chiriei pe 50 de ani??? Pai mai bine sa lase sistemele intr-un data center existent si sa-si faca propria jucarie (nu, nu am vrut sa spun smen) dupa ce iesim din criza. Cat e nebunia asta economica sa se abtina si sa ne lase sa traim!!
 • 0 (0 voturi)    
  heirupismul de la MC..... (Marţi, 21 iunie 2011, 16:23)

  vio [anonim]

  daca ar fi gandit de la inceput cap-coada toate cele, adica daca ar fi avut o strategie de dezvoltare in domeniu cei de la MC nu ar fi bajbait azi cu cate o idee in fiecare zi... hei rup ministerial cu aruncat banii pe fereastra cu multe succesuri !!! cine stie cati ministri or sa mai pape banii publici pe bajbaieli d-astea ?! Inca vreo 10 ani de experiente d-astea cel putin....
 • 0 (0 voturi)    
  SAP, Oracle versus SIveco si alti necunoscuti (Marţi, 21 iunie 2011, 16:29)

  cineva [anonim]

  In majoritatea tarilor europene, astel de portaluri care deservesc infrastructura sectorului public stau pe solutii consacrate gen SAP, Oracle care sunt pur si simplu lideri in domeniul aplicatiilor din sectorul public, cam la fel cum si Microsoft este lider in domeniul serviciilor de birotica, pentru ca si-au structurat, perfectionat si imbunatatit solutiile pe experienta unor tari cum ar fi Germania, Austria Franta, US...etc in ani si ani de zile

  culmea este ca solutiile respective sunt implementate in general nu de compania mama, ci de parteneri

  Acesti monstrii nu numai ca au solutiile, dar au si expertiza si consultanta necesara domeniului si pot furniza si adapta sistemele functie de cerintele practice

  cine este SIVECO ?! ce experienta are in sisteme informatice in sectorul public si in cate alte tari europene, ca sa nu spun zeci de tari din toata lumea a mai facut astfel de implementari ?!

  Deja in Romania SIVECO este asociat cu monopolul in sistemele informatice livrate sectorului public. Iar capitolul calitate, vai si amar de lume. De unde are SIVECO expertiza si consultanta in domeniu ? Scrie cerintele de business pe genunchi .

  Dar conteaza cine da SPAGA mai mare si are pilele mai mari. Vai de useri si de cei care vor trebui sa isi screme mintea cu functionalitatea solutiei.
 • 0 (0 voturi)    
  siveco a.k.a. SHITVECO, a.k.a STIFTVECO (Marţi, 21 iunie 2011, 17:30)

  Irina SOCOL [anonim]

  Singura intrebare pusa intotdeauna de catre Irinuca referitoare la specificatiile tehnice ale "sistemelor informatice" "dezvoltate" de catre ei, este: CAT ESTE SPAGA?

  Dupa aia, lucrurile curg de la sine. Vezi APDRFP (fosta SAPARD), primaria generala a Mun. Bucuresti, CNAS s.a.m.d., s.a.m.d., s.a.m.d.,

  Oare aceasta "fiinta" se mai satura vreodata? Sau statul IS.RAE.L are interese (prin ea si altii) sa controleze tot ce inseamna baze de date ale .ro?

  Deschideti ochii bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru ce un centru nou? (Marţi, 21 iunie 2011, 21:13)

  adi [anonim]

  Serverele SEAP unde-s? De ce nu instaleaza acolo si serverele e-Romania? Unde-s fostele centre judetene de date ale statului? Ce s-a intamplat cu ele?
 • 0 (0 voturi)    
  Sa puna mai bine mana sa faca ceva cu SEAP-ul (Marţi, 21 iunie 2011, 23:55)

  Ciucu [anonim]

  SEAP-ul e varza. Ai nevoie de training special ca sa-l folosesti. Si unii fac bani chiar din asta. Daca tot au bani sa faca dracului ceva cu SEAP-ul ala.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by