- "In conditiile in care atat posta electronica, cat si website-ul oficial functioneaza pe infrastructura interna a CSA (nefiind externalizate), iar lipsa conexiunii la reteaua Internet face imposibila accesarea acestor servicii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis schimbarea furnizorului de servicii Internet pentru a reduce riscul repetarii unor asemenea situatii neplacute, se arata in comunicatul CSA.
Contactati de HotNews.ro, oficialii CSA au mentionat ca au semnat un contract cu un nou furnizor de internet, cu respectarea prevederilor legale, fara a dori sa precizeze despre ce furnizori de internet este vorba.
- "CSA a incheiat un contract cu un nou furnizor de servicii de internet, iar pentru ca valoarea acestui contract a fost foarte mica achizitia s-a facut cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice, respectiv cu respectarea articolului 19 din OUG 34/2006", a declarat pentru HotNews.ro Mirela Antohi, directorul de comunicare al CSA.
O noua bucla de canalizatie NetCity a fost finalizata. Operatorii au fost instiintati ca trebuie sa-si ingroape cablurile inca din luna mai 2011, sustine Primaria Bucuresti
Contactati de HotNews.ro reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti au precizat ca incepand cu data de 1 iulie 2011 a inceput dezafectarea cablurilor aeriene aflate pe domeniul public fara documente legale, in conditiile in care o noua bucla de canalizatie NetCity a fost data in folosinta:
- "Mentionam ca in data de 30.11.2010 au fost receptionate lucrarile canalizatiei subterane aferente buclei 4 a retelei metropolitane de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - Netcity, avand o lungime de 18,5 km. Conform anexei HCGMB 173/2009, articolul 3, alineatul 5, privind normele metodologice de aplicare a HCGMB 252/2008 privind amplasarea in subteran a retelelor si echipamentelor de comunicatie electronice pe teritoriul municipiului Bucuresti, repozitionarea retelelor in subteran va avea loc progresiv, fara a depasi 120 de zile de la finalizarea tronsonului Netcity.
- Municipalitatea a atentionat prin mai multe adrese operatorii de comunicatii electronice ca vor fi dezafectate cablurile aeriene amplasate ilegal pe stalpi si s-a comunicat initial ca data de incepere a dezafectarilor data 01.05.2011, apoi data de 01.06.2011.
- Primaria Capitalei a tinut cont de solicitarile operatorilor de prelungire a termenului de dezafectare, si a amanat data de incepere a dezafectarii pana la 01.07.2011", se arata in comunicatul Primariei Bucuresti transmis catre HotNews.ro.
- Bd. Nicolae Balcescu;
- Bd. Gheorghe Magheru;
- P-ta Romana;
- Bd. Lascar Catargiu;
- P-ta Victoriei;
- Bd. Iancu de Hunedoara;
- Sos. Stefan cel Mare;
- Bd. Dacia (intre P-ta Romana si Calea Mosilor);
- Str. Vasile Lascar (intre Bd. Dacia si Str. Thomas Masaryk).
"Pana in data de 06.07.2011, au fost dezafectate cablurile aeriene pe Bd. Nicolae Balcescu, Bd. Gheorghe Magheru, P-ta Romana, Bd. Lascar Catargiu (pe ambele parti ale bulevardului pe tronsonul P-ta Romana - Str. Gheorghe Manu) si a inceput dezafectarea cablurilor din Piata Victoriei. Lucrarile vor continua in data de 06.07.2011, incepand cu ora 23.00, urmand sa fie finalizata dezafectarea cablurilor aeriene ilegale din Piata Victoriei si sa inceapa dezafectarea pe Bd. Iancu de Hunedoara si Sos Stefan cel Mare. Operatiunile de dezafectare vor avea loc in fiecare noapte, pana la finalizarea traseului buclei 4", se mai arata in comunicat.
Despre NetCity
Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.
Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane Netcity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.
Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia Netcity vor fi dezafectate.
Despre realizarile si problemele ridicate de NetCity citeste si: NetCity spune ca va avea in total 160 de kilometri de retea pana la sfarsitul lui 2010. Cablistii: Problemele ar exploda doar daca s-ar lucra in ritm alert
totusi 6 zile fara net.. probabil aveau net tras de o retea de cartier.
Ca baietii stau si asteapta... poate se "uita" de ea...
cauta si tu un provider mai serios.
Legea e in vigoare de mai bine de un an, nimic nou sub soare.
Probabil ca ne dorim preturi ca in germania sau franta si calitate asemanatoare....
In fine, sa vedem cum o fi cu monopolul...
Nu, CSA-ul nu avea net de cartier ci de la un ISP destul de bine vazut in Romania - EUROWEB. Noul ISP contractat este iarasi destul de OK - iNES. Daca stam sa ne gandim bine, putin din progresul Romaniei cel putin in zona de IT se datoreaza si acelor cabluri care au stat/stau pe stalpi. Daca stateam pana in 2010-2011 dupa Netcity si UTI acum costul internetului pentru home user era ca in Spania sau Italia - cateva zeci de EUR/luna pentru o legatura mult mai proasta decat in RO.
Salutari !
Au facut ceva bun?
Fara "nebunii" astia care au intins cable n-ar fi existat televiziuni alternative si nici internet. Am fi ramas cu TVR-Libera si azi si pe net cu dial-up.
Dar sunt in stare sa demoleze. La asta nu-i intrece nimeni. Nici macar Ceausescu.
N-o arta frumos, dar este util.
Va dati seama cum turbeaza ei ca se pune pe net imediat o poza, un filmulet despre magariile lor.
apropo in europa peste tot este internet mai mult ca in ro si nu sunt cabluri peste tot.... oricum nu conteaza "Jos Base!"...atata te duce capu...
Cit a luptat TVR sa fie unica, cit de greu au cedat 2 ore pentru SOTI, la ore tirzii din noapte si pe frecventa TVR2, deci fara sa ajunga peste tot.
Cum au aparut prin 92-93 primele societati prin cablu care difuzau si alte posturi, ba dublau unele filme pe unele posturi, imediat a aparut ProTv si apoi celelalte:Tele7 abc, canal Amerom, devenit Prima tv, Antena 1.... si lista continua (cred ca la ordinea a fost alta totusi in Bucuresti).
La fel internetul. Intii a fost dial-up. Romtelecomul n-a mirosit afacerea de miliarde ce i-a trecut pe la nas, ca avea si are infrastructura. Apoi au aparut citiva, care au inceput ca si cei de la televiziuni sa intinda cable. Intii local, intre citeva blocuri si apoi din ce in ce mai departe.
Telefonia fixa, o nebunie. Te rugai de Romtelecom sa iti instaleze un post. Dura cu anii, ca nu-s numere. Azi din ce in ce mai multi renunta la telefonul fix in favoarea celor mobile. Si ce lupta e cu telefonul mobil. Ba cu radiatiile, ba cu cancerul, ba cu nu stiu ce. Lupta e ca nu mai e monopol si esti liber sa alegi.
Da, e cenzura, dar mascata sub forma ca orasul arata urit.
Pai eu sa investesc in infrastructura? Ce a facut orasul reteaua subterana de tuburi si n-a tras distribuitorul de net sau tv cablul pe acolo?
Nu. A platit o taxa la cei de la electricitate ca stilpii sunt ai lor si a intins cable. Sau la telefonie. Ce in Bucuresti cablele de la tramvai si troleu nu sunt urite? De alea nu vorbim. E acelasi lucru principial vorbind. Cu unele ai acces la informatie, alta decit cea dorita de unii sau altii, iar cu altele ai acces la reteaua de transport in comun.
Bucuresti, capitala a unei tari din UE in care mai sunt strazi neasfaltate, neiluminate si locuinte fara apa curenta si canalizare. De asta nu zice nimeni nimica-nimicuta.
2. NU este cenzura ca nu ti-a interzis nimeni sa ai net/cablu/telefonie, doar ca trebuie sa respecti o lege aprobata si in viguare care spune ca in afara de cablul electric totul trebuie ingropat.
3. Sa ma anunti si pe mine unde ai vazut tramvai cu cablu ingropat IN LUME!!!
4. Partea cu strazi neasfaltate si vai de capul lor..., ai perfecta dreptate!
Asa se explica de ce tramvaiele lor sunt asa de mici, si usoare.
Uite aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_cable_car_system
SI care au avut, dar le-au scos.
Numai cu autobuze. SI par mai in regula.
SI am vazut orase si tari unde in mare parte se respecta regulile de circulatie si cele de bun simt, fiindca masina e ceva necesar nu UN STATUT SOCIAL.
Pentru Punctul 1. Daca este asa, atunci sa-i oblige in termen de 6 luni sau 1 an sa si le bage prin tuburi. Tare mi-e teama insa ca ei le-au pus in centru si le taie cablele in Drumul Taberei.
In plus si ei stiu ca merge cu SFINTA MITA.
Cind n-o mai merge asa, te rog sa ma anunti.
2. s-a dat lege ca toate cablurile care nu sunt de curent sa se puna in subteran... de 1 an... aveau timp cu caru sa mute cate o magistrala pe luna...
3. primaria nu trebuie sa te anunte deloc. te-a anuntat ca sa iti muti cablurile in caz contrar vor fi taiate... asta cu anuntatul e pe bani... nu se duce gigel si suna la ISP-ist si zice ca maine va taiem cablurile... trebe o adresa semnata si parafata.. ca altfel.. poate ISP-istu sa spuna oricand ca el nu a fost anuntat...
Daca nu au intrat in legalitate de buna voie.. or sa intre fortat!
pana la urma stie careva care sunt cei 2 operatori de
internet?
Tinand cont de experienta din Romani unde mare parte din afacerile statului sunt parazitate nu am incredere in Netcity, nici ca calitate a lucrarilor, nici ca preturi.
Btw, unde este concurenta in proiectul asta ?
Oficial NetCity nu are exclusivitate, dar Primaria nu autorizeaza nicio concurenta la proiectul in care ei sunt actionari.
Primaria a incasat indirect o groaza de bani din chirii in ultimii 15 ani si a privit nepasatoare cum se apleaca stalpii. A venit apoi cu ideea NetCity (a se citi UTI a venit cu ideea) sub forma de monopol. Pe romaneste: ”iti tai cablurile daca nu intri in reteaua mea, unde eu stabilesc cat e tariful in functie de cat vrea muschii mei, pentru ca n-ai unde sa te duci in alta parte”.
Pun aici cateva intrebari intrebatoare, nu ma astept sa le stie cineva pe toate (doar daca nu e din Netcity sau lucreaza la vreun operator telecom, dar nu de genul aluia care cica lucreaza intr-un datacenter dar habar are cum e cu Netcity (ditamai reteaua de care depinde chiar job-ul lui), ala e praf... el e in cel mai bun caz soarecele de dupa rack-uri care schimba patch-cord-uri, e ala pe care il trimit colegii lui sa vada daca sunt aprinse led-urile din router, sau sa le ia tigari):
1. Stie careva dintre voi de cand exista proiectul Netcity?
2. Stie careva dintre voi cati kilometri de canalizatie Netcity sunt disponibili in acest moment? (hint: se masoara in sute de km)
3. Stie careva dintre voi care este procedura de dezafectare a cablurilor aeriene? (caci asa se numeste)
4. Stie careva dintre voi ce spune "Contractul de Concesiune in parteneriat public-privat" pentru realizarea proiectului numit "Netcity - Retea Metropolitana de Fibra Optica a Municipiului Bucuresti?? (pe scurt RMFOMB caci asa se numeste)
5. Stie careva dintre voi numarul de cladiri racordate in reteaua Netcity pana in prezent?
6. Stie careva dintre voi cum se obtin acordurile de bransare la reteaua Netcity? si daca-l costa vreun ban pe proprietar ??
7. Stie careva dintre voi unde se afla hartile retelei Netcity? (pentru ca e o retea publica si este obligatoriu ca acestea sa fie publice, si da sunt publice...)
8. Cine sunt clientii Netcity? (in orice caz nu cetatenii, va spun de pe acum)
9. In cat timp trebuie sa fie Netcity gata?
10. Cate etape are in total proiectul Netcity si in ce etapa suntem acum?
Ehei, sunt f multe de discutat, dar sunt multi ce practica cu succes "datu' cu parerea", dar de vina nu sunt ei ci chiar Netcity, care nu are o politica de informare pentru cetateni, ci numai catre operatori.
Peste catva timp poate o sa raspund la intrebarile astea...