Selectarea unei case de avocatura care sa ofere consultanta si asistenta juridica in procesul de evaluare a optiunilor pe care le au statul roman si grupul elen OTE in cazul Romtelecom nu a avut loc pana luni, 1 august, asa cum anuntase anterior Ministerul Comunicatiilor (MCSI). Dupa esecul vanzarii actiunilor catre OTE, actionarul majoritar, statul si-a exprimat intentia de a lista pe bursa aceste actiuni. Luna trecuta, Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI declara pentru HotNews.ro ca desemnarea casei de avocatura si a unei banci de investitii in acest proces este in sarcina Romtelecom. Contactati de HotNews.ro, oficialii Romtelecom au declarat ca "procesul de selectare a casei de avocatura este in faza finala, iar rezultatul va fi anuntat in urmatoarele zile".

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES
  • "Procesul de selectare a casei de avocatura, care va acorda suport in realizarea studiului privind optiunile in cazul Romtelecom se afla in faza finala, iar rezultatul acestuia va fi anuntat in urmatoarele zile, dupa informarea in prealabil a Consiliului de Administratie", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Romtelecom.

La inceputul lunii trecute, Ministerul Comunicatiilor anunta ca angajarea unei societati de avocati "care va oferi consultanta si asistenta juridica in scopul protejarii intereselor legale ale actionarilor Romtelecom si Cosmote" se va face pana la data de 1 august 2011.

  • "Pentru evaluarea beneficiilor procesului de fuziune si listare la bursa vor fi angajati consultanti independenti, o banca de investitii de reputatie internationala, agreata de ambii actionari, care va fi angajata pana la 1.09.2011, precum si o o societate de avocati care va oferi consultanta si asistenta juridica in scopul protejarii intereselor legale ale actionarilor Romtelecom si Cosmote, care va fi angajata pana la 1.08.2011. Consultantii vor realiza un raport si un plan de proiect pana la data de 1 decembrie 2011", mentiona la acea data Ministerul Comunicatiilor.

Luna trecuta, in cadrul unui eveniment in Bucuresti la care a participat si comisarul european Neelie Kroes, secretarul de stat in MCSI, Marius Fecioru, a precizat pentru HotNews.ro ca procesul de selectare a casei de avocatura si a bancii de investitii in vederea listarii actiunilor statului in Romtelecom revine chiar acestei companii.

  • "Romtelecom trebuie sa angajeze o casa de avocatura si sa desemneze banca de investitii pentru evaluarea pachetului de actiuni detinut de stat in Romtelecom. Alegerea bancii de investitii trebuie facuta de comun acord (n.a intre actionari: statul roman - 45,99% din actiuni si OTE - 54,01% din actiuni). Raportul bancii de investitii trebuie sa stabileasca valoarea pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom si daca se va face fuziune sau listare", a spus Marius Fecioru.

La data de 1 iulie din acest an, oficialii Ministerului Comunicatiilor si cei ai OTE si Deutsche Telekom s-au inteles sa-l numeasca pe Stefanos Theocharopoulos, directorul general al Cosmote Romania, si la conducerea Romtelecom, in locul lui Yorgos Ioannidis, care si-a anuntat retragerea din companie de la 1 iulie anul acesta.

De asemenea, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca s-a stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a participatiunilor care se va realiza in 12 luni.

In luna noiembrie a anului trecut statul roman a anuntat ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010.

Dupa mai multe amanari, la sfarsitul lunii mai din acest an, grupul OTE a transmis statului roman ca nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.