​Schimbari in proiectul Legii "Big Brother", dupa dezbaterea publica: Operatorii de telefonie si internet au sase luni sa creeze bazele de date/ Colectarea, verificarea datelor si aplicarea amenzilor revine si ANCOM

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 23 august 2011, 13:25 Economie | Telecom


 documente
Un nou proiect de Lege privind retinerea pentru sase luni a datelor de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet, asa numita Lege Big Brother, a fost definit in urma dezbaterii publice care a avut loc in luna iulie din acest an. Documentul a intrat pe circuitul de avizare. Oficialii Ministerului Comunicatiilor spun ca schimbarile sunt minore, cea mai importanta fiind aceea ca toti operatorii de telefonie si internet trebuie sa-si creeze bazele de date in sase luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial. Un alt aspect este ca in aplicarea legii este implicata acum si arbitrul telecom (ANCOM), care va colecta si verifica datele si va aplica amenzi. ONG-urile si-au exprimat deja opinia ca actul normativ este in continuare neconstitutional.

Proiectul de Lege privind retinerea pentru sase luni a datelor de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet nu se refera la continutul convorbirilor, si este motivat de autoritati prin obligatia de implementare a unei directive UE emisa in 2006. Totusi, in anul 2009 in Romania, o decizie a Curtii Constitutionale a declarat o lege similara prezentului proiect ca fiind neconstitutionala. Proiectul a fost relansat in dezbatere publica in luna iunie si mai multe ONG-uri au semnalat ca are in continuare prevederi anticonstitutionale.

O dezbatere publica s-a facut la data de 26 iulie 2011, unde ONG-uri si reprezentanti ai operatorilor de comunicatii si-au exprimat punctele de vedere fata de acest act normativ. In urma acestor dezbateri, o noua forma a acestui proiect de lege a fost definita si a intrat pe circuitul de avizare, planurile fiind ca in luna septembrie din acest an actul normativ sa fie transmis catre Parlament spre aprobare in procedura de urgenta.

Minuta-dezbatere-publica-26-iulie-2011-site-1 • Operatorii telecom au avertizat ca ofera deja date catre organele abilitate, ca exista o interfata operationala comuna cu Politia si Parchetul si ca cetateanul va suporta costul final

Conform propunerii de lege, furnizorii de comunicatii electronice (telefonie si internet) vor fi obligati sa asigure pe cheltuiala proprie crearea si administrarea unei baze de date, in format electronic, in vederea retinerii, pentru o perioada de 6 luni de la data efectuarii comunicarii, datele de comunicare referitoare la: sursa, destinatia, data, ora si durata convorbirii, tipul de comunicare, echipamentul de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament si pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.

In minuta dezbaterii publice din 26 iulie 2011, reprezentanti ai operatorilor de comunicatii (Romtelecom, Cosmote, Vodafone, AOMR) avertizeaza in principal asupra costurilor pe care le-ar avea operatorii de comunicatii. Acestia spun ca operatorii deja furnizeaza catre Politie sau Parchet astfel de date si ca exista chiar o interfata operationala:

 • "In prezent exista operationala o interfata comuna cu Politia, Parchetul, cu un termen de reactie, in medie, de 72 de ore, din partea operatorului de servicii de comunicatii electronice", a mentionat reprezentantul Romtelecom.

Si reprezentantul Vodafone a spus ca "in acest moment Parchetul si Politia utilizeaza o solutie de transmitere/primire in format electronic pentru mare parte a solicitarilor (peste 90%)". Mai mult, oficialul Cosmote sustine ca in ambele variante posibile ("aducerea Romaniei in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene si aplicarea de sanctiuni pecuniare sau conformarea cu Directiva 2006/24/CE si realizarea de investitii, de catre operatori, in sisteme informatice corespunzatoare), cetateanul va suporta costul final" si ca ar trebui gandit un echilibru intre costuri si beneficii.

ONG-urile au reactionat chiar la inceputul acestei luni, in urma dezbaterii publice precizand ca proiectul de lege incalca in continuare dreptul la viata privata si Romania ar trebui sa respinga, asemenea altor state UE, aplicarea directivei europene initiate in acest sens, chiar cu pretul deschiderii unei proceduri de infringement de la Bruxelles.

Modificari aduse proiectului, in urma dezbaterii publice: Arbitrul telecom se va implica in colectarea, verificarea si amendarea operatorilor telecom

Contactat de HotNews.ro pentru a ne preciza care ar fi principalele modificari rezultate in urma acestei dezbateri publice, Ionut Negrescu, secretar general adjunct in Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a declarat ca acestea sunt minore.

 • "Modificari majore nu pot fi aduse pentru ca suntem constransi de directiva UE, deci oricum 90% din lege nu poate fi atinsa. Poate cea mai importanta modificare este termenul de implementare. Deci dupa aprobarea legii si publicarea in Monitorul Oficial sunt 6 luni pentru implementarea legii, intr-o perioada de 3 luni de la publicarea legii MCSI trebuie sa vina cu normele metodologice si practic operatorii ar avea inca 3 luni pentru crearea bazelor de date", a declarat Ionut Negrescu.


Expunere Motive, modificari aduse Proiectului de LegeO alta diferenta este ca in noul proiect "s-a introdus si ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii) ca institutie responsabila alaturi de ANSPDCP (Protectia Datelor) pentru supravegherea aplicarii noii legi.

 • "Spre exemplu, ANCOM va trebui sa verifice daca exista bazele de date, daca acestea au fost create de operatori. De asemenea ANCOM va fi institutia responsabila cu colectarea datelor de la furnizorii de telecomunicatii privind cererile avute din partea organelor de ancheta pentru furnizarea datelor", a spus Negrescu.

O alta modificare este ca s-a introdus obligatia ca operatorii telecom sa raspunda organelor de ancheta in termen de 3 zile de la primirea solicitatii (anterior termenul era de maxim 2 zile).

Cum raspunde MCSI obiectiilor formulate de ONG-uri si operatori

Cum ramane insa cu obiectiile societatii civile privind neconstitutionalitatea acestui act legislativ?

 • "Sincer nu ONG-urile decid ce act este constitutional si care nu. Asta va decide Curtea Constitutionala daca este in continuare neconstitutional. Noi am facut ce eforturi am crezut ca trebuie facute pentru a lamuri aspectele ridicate de Curte. Vom vedea. Orice act normativ poate fi contestat la Curtea Constitutionala", a spus Ionut Negrescu.

Cat despre cheltuielile invocate de operatori, Negrescu spune ca le-a cerut acestora o fundamentare a costurilor.

 • "Am solicitat sa vina cu o fundamentare. Sa afirmi ca costurile sunt mari este simplu. Sa vii cu o fundamentare a acestor costuri se pare ca este mai dificil. Sa fundamenteze de ce ar costa in Romania mai mult decat in alte tari in care s-a implementat deja. In 23 de state UE s-a implementat deja directiva", a spus oficialul MCSI.

Acesta a mai spus insa ca "in 2006-2007, la dezbaterile avute inainte de aparitia legii in 2008, au existat din partea operatorilor niste documente in care erau prezentate costurile implementarii acestei directive. De la operator la operator, costurile variau si ajungeau la cateva milioane de euro, in unele cazuri la peste 10 milioane de euro, dar nu au venit cu nici o fundamentare a acestor costuri".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2787 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Se aplica de mult (Marţi, 23 august 2011, 13:56)

  Gigi [anonim]

  Poate doar ISP-istii de "cartier" sa nu stocheze datele de trafic (IP-ul sursa si IP-ul destinatie + protocolul etc) In rest toata lumea o face demult. Iar cei "interesati" de date au acces la ele cu sau fara lege. In privinta datelor privind apelurile vocale, ele erau pastrate cel putin 6 luni de furnizorii de servicii pentru ca erau obligati de eventualele reclamatii pe care le-ar fi depus abonatii. Asa ca e mult spectacol pentru nimic.
  • +1 (1 vot)    
   poate (Marţi, 23 august 2011, 14:19)

   cosming@cosming.ro [utilizator] i-a raspuns lui Gigi

   Nu ai citit cu atentie documentele!
   Pe langa IP-uri si protocol e vorba si de payload....
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 24 august 2011, 11:10)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui cosming@cosming.ro

    "...datele de comunicare referitoare la: sursa, destinatia, data, ora si durata convorbirii, tipul de comunicare, echipamentul de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament si pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile..."

    1. Spune-mi te rog unde ai vazut tu ca e vorba de payload?

    2. Tu realizezi ce ar insemna stocarea payloadului pentru toate tipurile de comunicare? Cam ce fel de harddisk iti trebuie ca sa inregistrezi (realtime!) cateva milioane de convorbiri telefonice? Cam ce fel de retea ar trebui sa ai ca sa faci asa ceva?

    Toate datele se stocau si pana acum de catre operatorii seriosi, acum se face doar o reglementare a tipurilor de date care trebuie stocate.
  • +1 (1 vot)    
   x (Marţi, 23 august 2011, 14:20)

   x [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   Gresesti: este mult spectacol pentru bani si mai multi. :D
  • +3 (3 voturi)    
   adio isp de cartier (Marţi, 23 august 2011, 14:26)

   Gus [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   dupa netcity, asistam la inca o masura care sa elimine micii isp.
   adio concurenta, adio viteze mari, adio customer service, adio preturi mici
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Miercuri, 24 august 2011, 11:12)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui Gus

    Adio cabluri pe stalp, adio ore in sir petrecute cu telefonul in mana ca sa prinzi un serviciu de relatii cu clientii inexistent, adio specialisti in retele cu studii pe google...
 • +5 (7 voturi)    
  mda (Marţi, 23 august 2011, 14:14)

  cosming@cosming.ro [utilizator]

  Prostii de romani iar nu protesteaza!
  Stau si inghit toate imbecilitatile produse pe banda rulanta de "politicienii" Europei.

  In acest proiect de lege se spune foarte clar ca viata privata online va fi inregistrata si, mai mult, noi, cetatenii Romaniei, vom plati scump acest lucru!

  Dar exista si solutii simple si gratis ca sa ne pazim de aceste incalcari grave care vor deveni lege, a libertatii!

  VPN-uri ! Toti cei cu access internet isi vor create retele virtuale criptate iar imbecilitatea de lege devine inutila!

  Rau e sa fii prost si rau e sa ajungi prost in politica !
  • -2 (4 voturi)    
   nu inteleg cum (Marţi, 23 august 2011, 14:35)

   Sergiu [anonim] i-a raspuns lui cosming@cosming.ro

   ???
   Jonglezi cu termeni pe care nu-i intelegi. Nu exista viata "privata-online". Online inseamna ca partajezi informatie cu alti parteneri de retea.
   Rostul VPN-ului iar nu-l inteleg, sau vrei Internet sau vrei retea privata, oricum partajezi informatie si pachetele de date care trec prin servere pot fi capturate si decriptate.
  • 0 (0 voturi)    
   ion (Marţi, 23 august 2011, 14:49)

   ion [anonim] i-a raspuns lui cosming@cosming.ro

   Nimic nu e sigur.
 • +3 (5 voturi)    
  mda (Marţi, 23 august 2011, 14:31)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  asta ne trebuie acum, problemele economice au trecut si "e soare afara"
  parca criza a venit tot din cauza interesului corporatiilor???
  cine a zis ca democratia e free?
  dc trebuie sa fim toti urmariti si filtrati? dc firmele producatoare de material piratat nu fac ele ceva ca marfa lor sa fie protejata?

  e mai ieftin sa finantezi un partid politic, sa iti faca o lege pe placul tau decat sa investesti intr-o tehnologie noua care sa-ti protejeze produsele

  in curand industria de masini or sa vrea o lege prin care masinile pe autostrada sa ruleze cu viteza de 60 km/h deoarece asa masina va avea o garantie de 10 ani la partea mecanica
 • +4 (6 voturi)    
  BIG brother sau PIG brother... (Marţi, 23 august 2011, 14:33)

  marinel [anonim]

  cam asta au ajuns parlamentarii.
 • +2 (4 voturi)    
  libertatea care? (Marţi, 23 august 2011, 14:34)

  ebaaleasa [anonim]

  incet dar sigur capitalismul a inlocuit comunismul in care omul era liber....pina si cei in inchisoare. eu nu sint de acord. mai e cineva cu mine???
 • +3 (5 voturi)    
  buna treaba... (Marţi, 23 august 2011, 14:58)

  social [anonim]

  nu-i departe vremea cand cei ce doresc intimitate si viata libera fara supraveghere si dirijare vor fi nevoiti sa se retraga in padure cu un puscoci in spinare...si eventual sa astepte venirea iranienilor...
  • 0 (0 voturi)    
   frumoasa imagine (Vineri, 26 august 2011, 17:30)

   ceck [anonim] i-a raspuns lui social

   iar printre ei se va afla si un breivik liber
 • 0 (2 voturi)    
  pig brother (Marţi, 23 august 2011, 15:17)

  periscop [utilizator]

  Medrea are dreptate. Mihail Medrea
 • -1 (1 vot)    
  Pentru guvernanti (Marţi, 23 august 2011, 17:17)

  crist [anonim]

  Ce va tot agitati atat cu convorbiri telefonice, bilete de tramvai cu ID, milioane de camere de supraveghere, pasapoarte cu amprenta...? Pierdere de timp si de bani.

  Puneti-le direct chip-uri implantate sub piele si zgarda cu impulsuri electrice (pentru cei care nu fac ce li se ordona). Si asa oile nu vor protesta deloc. Nu mai sunt in stare de nimic. Nici daca le manca maidanezii copii nu au nici o reactie. is deja zombi toti
 • +3 (3 voturi)    
  diferenta intre capitalism si comunism (Marţi, 23 august 2011, 17:26)

  neintelesul [anonim]

  comunistul nu te lasa sa te descarci: "forumuri".... si explodai in strada, capitalistl te lasa sa dai din gura pana obosesti, si tu mereu ai senzatia ca cineva te asculta.... si uite asa strada e goala.... :)))
  bafta generatie "in dungi".(puscariasi)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by