Comisia Europeana considera ca, in acest moment, nu este potrivita suspendarea dreptului cetatenilor americani si canadieni de a intra fara viza in state ale Uniunii Europene in conditiile in care Statele Unite si Canada nu aplica aceleasi inlesniri de acces Romaniei si altor 4 state membre UE, potrivit unui raport adoptat vineri de executivul comunitar.

Viza de SUAFoto: http://united-states.visahq.co.uk

Astfel, Romaniei i-a fost respinsa, cel putin temporar, actiunea facuta la Comisia Europeana privind aplicarea unui regim de reciprocitate uniform intre statele membre UE si tari terte precum Canada si SUA, care nu aplica uniform, fata de toti membrii Uniunii Europene, regimul de acces al cetatenilor europeni pe teritoriile american si canadian.

"Comisia considera ca, in acest stadiu, nu ar fi oportun sa se suspende scutirea de la obligativitatea vizelor pentru anumite categorii de resortisanti ai tarilor terte in cauza", prevede raportul adoptat de executivul european, potrivit Directiei Generale Afaceri Interne (DG Home) a Comisiei Europene.

documente

Raportul CE pentru reciprocitate

(11 Oct 2014) PDF, 140KB

Raportul adoptat vineri de Bruxelles evalueaza situatia de non-reciprocitate cu anumite tari terte in materie de vize.

Non-reciprocitatea vizelor se refera la cazurile in care cetateni ai unei tari non-UE se bucura de calatorii fara vize in UE, dar aceste tari cer cetatenilor unora dintre statele UE sa obtina vize pentru a calatori pe teritoriul lor.

La inceputul anului 2014, Comisia a fost notoficata de Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania cu privire la faptul ca cetatenii lor sunt obligati sa ceara vize cand calatoresc in urmatoarele tari tarte: Australia, Brunei, Canada, Japonia si Statele Unite ale Americii.

Comisia a evitat insa sa ia o decizie transanta de a le cere tuturor statelor membre UE sa impuna un regim de vize statelor terte care nu aplica principiul reciprocitatii in privinta accesului.

In schimb, executivul comunitar a stabilit "un cadru de reuniuni tripartite periodice intre tara terta, statul membru (statele membre) in cauza si Comisie".

"Primele intalniri au demonstrat ca exista o nevoie de clarificari si informatii suplimentare. Aceste schimburi vor fi urmarite in mod activ si situatia va fi evaluata la fiecare 6 luni", a mentionat DG Home.

In urma unei astfel de intalniri, vineri, a fost adoptat raportul in care se considera ca ar fi inoportuna impunerea reciprocitatii cu statele terte, printre care SUA si Canada.

In 20 ianuarie 2014, a intrat in vigoare un Regulament european care cere statelor UE sa "reactioneze in comun" in privinta vizelor, in special in cazurile in care tarile terte ii supun pe catatenii UE "unui tratament diferentiat", relata Euractiv.com, in februarie.

In 6 februarie, Ministerul Afacerilor Externe preciza ca Romania a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize, dar in paralel Bucurestiul continua si negocierile bilaterale cu Washingtonul pe tema accesului romanilor pe teritoriul american.

In octombrie 2013, ministrul de Externe, Titus Corlatean, avertiza ca majoritatea parlamentara din Legislativul de la Bucuresti ar urma sa respinga de la ratificare acordul UE-Canada, daca Ottawa nu va relaxa regimul vizelor penru romani, in spiritul tratamentului egal fata pe care Canada ar trebui sa-l ofere tuturor tarilor membre UE.

O pozitie similara a fost exprimata si de europarlamentarul PC Sabin Cutas, in decembrie 2013, privind insa Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat intre Uniunea Europeana si Statele Unite.