Zece mii de oameni sunt asteptati miercuri la un miting in Mioveni Principalele cerinte: realizarea autostrazii Pitesti-Sibiu si modificarea legislatiei muncii
Conform sursei citate, prin aceasta forma de protest sindicalistii vor sa atraga atentia asupra necesitatii investitiilor in infrastructura de transport, respectiv asupra finalizarii cat mai rapide a lucrarilor la autostrada Pitesti - Sibiu.
Reprezentantii BNS, care ii reprezinta pe angajatii companiilor Dacia Renault si Ford Craiova, avand membri de sindicat si in societatile care produc componente si subansamble auto, afirma ca autostrada Pitesti-Sibiu este vitala pentru ca aceste doua platforme industriale sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca a peste 150.000 de oameni.
"Acest tronson de autostrada este vital pentru ca Dacia Renault sa isi mentina un nivel competitiv pe piata si sa asigure stabilitatea locurilor de munca si venituri decente pentru angajati, iar industria de subansamble si componente auto dezvoltata pe orizontala, care asigura existenta a 150.000 de lucratori si a familiilor acestora, nu poate functiona in absenta unei infrastructuri rutiere decente. Posibilitati de finantare pentru acest tronson de autostrada exista, obligatii asumate in raport cu Uniunea Europeana exista, iar necesitatea constructiei in regim prioritar nu poate fi negata sub nicio forma", spun liderii Blocului National Sindical.
Manifestantii vor fi supravegheati de 200 de jandarmi, relateaza Agerpres.
SAD anuntase pe 27 Februarie, ca va organiza la Mioveni o adunare publica pentru sustinerea industriei auto, la care ar urma sa participe 10.000 de oameni.
"Consiliul Sindicatului Automobile Dacia va organiza o adunare publica pe platoul Casei de Cultura a Sindicatelor din Mioveni, in data de 5 Martie 2014, intre orele 13:00 si 14:00. La adunarea populara vor participa peste 10.000 de membri ai Sindicatului", se arata intr-un comunicat semnat de liderul sindical Nicolae Pavelescu.
Una dintre nemultumiri este legata de lipsa masurilor concrete pentru sustinerea pietei auto din Romania, sindicalistii cerand suplimentarea tichetelor pentru programul de reinnoire a parcului auto si stimularea cumpararii de masini noi. Se va protesta, de asemenea, fata de nerespectarea promisiunilor guvernantilor cu privire la modificarea legislatiei muncii si fata de decizia Guvernului de amanare a executiei tronsonului de autostrada Pitesti-Sibiu, considerat de sindicalisti ca fiind "de importanta deosebita pentru SC Automobile Dacia, pentru furnizorii sai si pentru Romania".
Dacia nu se asociaza acestui demers si anticipeaza perturbari ale productiei pentru data respectiva. "Manifestatia programata pentru 5 martie este organizata si sustinuta de Sindicat. Compania nu se asociaza acestui demers", au declarat reprezentantii Directiei de Comunicare Dacia, pentru 0-100.ro.
Dacia spune ca, daca oamenii vor iesi la protest, vor exista probabil perturbari ale productiei.
Si noul director general al Dacia si Group Renault Romania, Nicolas Maure, s-a aratat nemultumit de decizia Guvernului de a amana autostrada respectiva. Pe larg despre mesajul lui poti citi AICI.
Conducerea Dacia si Sindicatul Automobile Dacia (SAD) au demarat joi, 27 februarie, negocieri pentru noul contract colectiv de munca (CCM), pe 2014, cel semnat anul trecut urmand sa expire pe 17 aprilie, au declarat pentru 0-100.ro reprezentantii Dacia.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Acea economie de 30 Euro pe automobil Dacia pe care ar face-o Renault daca ar exista autostrada Pitesti - Sibiu inseamna, la o productie de 400 mii masini pe an (un estimat optimist), o economie de:
400 mii masini/an x 30 Euro/masina = 12 mil. Euro/an
Ca sa realizeze patronul francez al Dacia o economie de 12 mil. Euro/an, Romania trebuie sa investeasca 3.2 miliarde Euro, costul autostrazii Pitesti - Sibiu, adica o suma de 266 ori mai mare!
Aruncam 3.2 miliarde Euro pe un proiect de complexitatea Canalului Dunare - Marea Neagra ca Renault sa cistige cu 12 mil. Euro mai mult pe an.
Care este avantajul Romaniei?
Deci mai usor cu cifrele ca nu le stapaniti nici tu nici Sova
- toti oamenii care lucreaza la DACIA - RENAULT platesc impozite din salariile primite.
De ce nu zici ca 10% din PIB-ul tarii vine de pe urma DACIA (unde peste 80% din productia DACIA se duce la export!!!)
Daca DACIA nu are conditii DACIA o sa se faca in Maroc si la Pitesti o sa se faca doar piese pt asamblarea din Maroc. Nu francezul e de vine, Ponta al tau este de vina pt ca submineaza deliberat economia tarii! Ultimul stangist care a fost judecat pt asta a sfarsit-o rapid si subit! Era tovars cu Iliescu care acum este presedinte de onoare in acest partid de stangisti!
Ramane insa sa vedem de unde scoate guvernul bani pentru cofinantare sau mai o mai pune sova (poate) de un nou comision de concesiune. Oricum ramane foarte complicata situatia atat timp cat bani pentru acel tronson nu exista bani, iar cu concesiunile se leaga greu, se vede acest si la noua incercare comarnic-brasov unde se fac eforturi disperate ( si la ce costuri, pardon comisioane) de a se trece de faza de acord, insa cand ai la masa un trio de banditi precum grecii, francezii si austriecii, pe de o parte, si flamanzii zilei pe cealalta la care se adauga "interesele" bancilor, avocatilor si consultantilor....pot manifesta sindicalistii cat vor, pot avea succes poate daca cer reducerea salariilor:))
Impartind banii astia celor 13.500 angajati rezulta ca revin fiecaruia putin peste 750 EUR (brut) anual. Adica aproximativ 500 EUR net.
Iar statul ar castiga, din taxe salariale, aprox. 3,4 milioane EUR.
O fi rau?
Legat de confinantare, daca ramanea valabil acordul cu FMI, se putea face top-up adica Romania ar fi trebuit sa suporte doar 5% (cinci procente) in loc de 15% din costul autostrazii.
Care autostrada e evaluata, in conditiile de astazi, la 1.7 miliarde EUR.
5% = 85 milioane EUR
15% = 255 milioane EUR
Crezi ca nu-si permite Romania sumele astea pentru 110 km de autostrada nou-nouta care sa traverseze Carpatii?
Trebuie sa fii foarte naiv sa crezi ca cei 30 de euro economisiti ar ajunge in salariile oamenilor, de ce? simplu, daca am posibilitatea sa produc in alta parte mai ieftin, chiar daca nu am autostrada, pa la revedere. salariile si taxele sunt problema tuturor.
Statul roman nu isi permite sa cheltuie nici macar pentru un metru de autostrada, si asta nu de azi de ieri, crezi oare ca alte guverne nu ar fi facut pitesti-sibiu daca ar fi avut bani? o faceau de mult. Acum pe langa faptul ca nu mai sunt bani se reia povestea cu unu nou studiu de fezabilitate, consultant, etc.
Scârbe ce sunt!