​Daimler a anuntat recent ca alege Polonia pentru o uzina de motoare si foarte multi au spus ca Romania a pierdut o investitie mare. Costin Borc, ministrul Economiei, spune ca Romania nu a pierdut investitia, fiindca nu a fost niciodata in carti, deoarece conditia principala era ca motoarele sa ajunga in maxim 17 ore la fabrica din Bremen. Ministrul a spus ca Romania este in cautarea celui de-al treilea producator auto, subiect despre care a vorbit recent intr-un interviu HotNews.ro, dar nu a dat detalii suplimentare, mentionand ca "nu este un proiect care sa dureze sase luni".

Costin BorcFoto: Hotnews

Costin Borc, prezent la o conferinta organizata de Ziarul Financiar, a spus ca Romania nu a pierdut investitia de jumatate de miliard de euro anuntata recent de Daimler, care va construi o fabrica de motoare la Jawor, in Polonia.

"Nu am fost la Sebes (n. r. la fabrica Daimler) doar ca sa tai panglici. Am discutat cu Daimler, stiam de investitie, insa Romania nu a fost in carti inca de la inceput. Conditia principala era ca de la poarta fabricii, pana la uzina din Bremen sa se faca mai putin de 17 ore", spune ministrul.

De la Jawor pana la Bremen sunt 650 km. Ca si comparatie, de la Sebes la Bremen sunt 1.600 km, iar de la Timisoara la Bremen sunt 1.450 km.

Despre uzina de motoare s-a vorbit mult in ultimele saptamani si se spera ca Romania are o sansa, mai ales ca Daimler are in zona Sebes-Cugir productie de componente si deruleaza un program investitional de 300 milioane euro.

Borc declara recent ca se doreste aducerea unui al treilea producator auto in tara si invoca o companie producatoare de masini electrice, gandul tuturor mergand la Tesla Motors. Ministrul Borc nu a dat miercuri detalii despre cum a evoluat proiectul, referindu-se si reticenta oamenilor din industrie de a da detalii despre proiectele viitoare. "Ne dorim un producator de masini electrice sau de componente, vrem ca o astfel de investitie sa devina realitate, insa nu este un proiect care sa dureze sase luni".