​​VIDEO Romania negociaza cu un producator de masini electrice deschiderea unei uzine. Ministrul Economiei, Costin Borc: Exista discutii la nivel incipient. Mai lipsea sa ma intrebati daca e o companie al carei nume incepe cu "T" si se termina cu "esla". S-ar putea

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 26 aprilie 2016, 13:17 Economie | Auto

Costin Borc
Foto: Hotnews
Romania are "discutii incipiente" pentru atragerea unui producator de masini electrice, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei. Intrebat daca e vorba despre o companie europeana sau una americana, Costin Borc a raspuns: "Mai lipsea sa ma intrebati daca e o companie al carei nume incepe cu "T" si se termina cu "esla". S-ar putea. S-ar putea".
Discutia despre eventuala atragere in Romania a unui producator de masini electrice a pornit de la programul guvernamental Rabla Plus lansat in urma cu o saptamina, program care prevede facilitati fiscale considerabile atit pentru cumpararea de masini electrice, cit si pentru crearea infrastructurii de alimentare.

Intrebat de reporterul HotNews.ro daca programul Rabla Plus un eventual sprijin pentru un producator de masini electrice in Romania, vicepremierul Costin Borc a raspuns "Evident".

Fragmentul relevant din interviu:

Costin Borc: Programul Rabla clasic e un program care sprijina industria romaneasca. E in intentia lui sa ajute la imbunatatirea aerului inconjurator, pentru ca e un program sustinut de Ministerul Mediului, dar si sa sprijine industria auto - fie ea nationala, fie importurile - prin promovarea achizitionarii de masini noi.

Rep: Poate fi programul Rabla Plus si un eventual sprijin pentru un producator de masini electrice in Romania?

Costin Borc: Evident!

Rep: Vrea Romania sa atraga un producator de masini electrice?

Costin Borc: Evident.

Rep: Exista discutii?

Costin Borc: Exista ceva discutii la nivel incipient, dar evident ca mergem in sensul acesta. In plus impreuna cu Ministerul Finantelor ne uitam la o schema de defiscalizare a cercetarii - dezvoltarii, nu doar in industria auto, ci in general. Scadere de impozit, nu stim inca in ce forma, ne uitam. E bine ca exista deschidere de la Ministerul Finantelor, nu as fi spus-o fara acordul lor. Suntem destul de avansati din punct de vedere al conceptului, detaliile vor urma. Dar ideea este de a oferi un sprijin cum a fost inca de acum aproape 20 de ani de cind s-a introdus scutirea de impozit pentru IT... Nu cred ca e o masura care sa reduca incasarile la buget. Cred ca este o facilitate fiscala care daca e bine conturata si nu permite derapaje si e targetata pentru cercetare/dezvoltare/inovare poate sa aduca foarte mult.

Rep: Revin la negocierile pentru producator de masini electrice. E vorba despre o companie europeana sau americana?
Costin Borc:
Mai lipsea sa ma intrebati daca e o companie al carei nume incepe cu "T" si se termina cu "esla". S-ar putea. S-ar putea.

Ramaneti pe HotNews.ro pentru a vedea interviul integral VIDEO cu ministrul Economiei, Costin Borc. Interviul va fi publicat in cursul acestei zile

Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

18824 vizualizari

 • -45 (57 voturi)    
  Imi place (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:27)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Romania pana in 89 a sustinut economia sovietica , iar dupa 89 Romania sustine economiile capitaliste , important sa fie omu potrivit la locul potrivit. Isarescu este no 1 in top incredere
   #showComment#showComment#showComment
 • +40 (40 voturi)    
  asta da! (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:36)

  DrInOrice [utilizator]

  sa apara vreo masina low-end, ieftina, electrica la noi, facuta de Tesla, super. Iau si eu una :)
   #showComment
 • -11 (31 voturi)    
  Incipient (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:38)

  Paulzice [utilizator]

  "Exista ceva discutii la nivel incipient" inseamna, de fapt, cel mult ca "am trimis un mail dar nu ne-au raspuns inca" sau, mai probabil, "mi-am cumparat si eu o Tesla si i-am intrebat cand or sa produca si in Romania dar baiatul de la vanzari nu stia..."

  Tesla abia au deschis fabrica din Olanda, vor veni sa produca in Romania cand vom avea infrastructura pe care sa o poata folosi - drumuri, statii de incarcare etc. Pana atunci nu are nici un sens pentru ei sa faca asta, oricate vise umede ar avea dl Borc.
   #showComment
 • +7 (31 voturi)    
  Degeaba, (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:47)

  bancher [utilizator]

  Tesla nu vor veni. Avem concurenta la unguri si slovaci, care au infrastructura muult mai buna...si ar face orice sa aduca Tesla in tara lor. Asa au atras si Mercedes si muulte alte companii auto, in conditiile in care in 1990 nu aveau nicio companie auto in tara lor. Romania avea Dacia, Olctit, Aro, Lastun plus vreo 3 companii care faceau tractoare. Abia am privatizat Dacia cu 50 mil usd, iar la Craiova productia mai mult sta decat avanseaza. Ungurii nu aveau decat o fabrica care facea autobuze, si uite unde au ajuns acum (au Mercedes, Audi, Suzuki etc).
  Asa ca eu nu imi fac iluzii ca va veni Tesla in Romania. Nu avem infrastructura, cai de transport, in afara de costuri salariale mici, alte avantaje nu avem.
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +5 (7 voturi)    
  Discutii incipiente (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:57)

  Adri4n [utilizator]

  cu producatorii sau asa intre noi daca sa ii chemam pe aici?
 • +5 (19 voturi)    
  Discuții incipiente cu cine? (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:21)

  zet [utilizator]

  Cu portarul de la Tesla? Pot să bag mâna în foc că domnul Borc visează. Elon Musk este destul de deschis în declarații, a spus că va deschide după 2020 o fabrică în Europa ”care ar putea fi în Franța”. Chiar dacă în cele din urmă nu va fi Franța un lucru este absolut garantat: nu va fi România, și nici nu ar merita să fie România. O fabrică de automobile mută zilnic volume impresionante de marfă, de exemplu la Dacia Colibași în fiecare zi vin 300 de tiruri cu kit-uri de ansamblare și pleacă alte 350 de tiruri transportoare autoturisme. Orice manager dezvoltare al unui constructor auto se uită prima dată la rețeaua de autostrăzi dintr-o țară. De aceea în ultimii 26 de ani în Ungaria s-au construit de la zero o fabrică Audi, o fabrică Suzuki și o fabrică Mercedes (ultima a și declarat că a respins România pentru că nu are autostrăzi) în timp ce România a reușit cu chiu cu vai să nu închidă fostele fabrici Dacia și Oltcit, date aproape gratis unor investitori. Asta este România pe care o avem, cu asta defilăm, ar trebui să nu mai discute miniștrii ”incipient” sau nu, ar trebui să pună naibii mâna să facă niște proiecte să umple România de autostrăzi. Dar na, e greu, trebuie creier să faci un proiect, ce suntem noi, Ungaria, o țară de 2,5 ori mai mică cu 1479 km de autostrăzi?
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +5 (9 voturi)    
  ... (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:35)

  pathfinder [utilizator]

  Carevasazica se poate face treaba si in Romania.
  Si se poate gandi pe termen lung.
  Asa da!
  Bravos!
 • +2 (12 voturi)    
  da, o fabrica la vaslui (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:38)

  tecumseh [utilizator]

  avem un super plan de infrastructura, totul se termina la carpati. pana acolo sunt si oportunitatile. cred ca or sa ceara ardelenii independenta dupa ce au plinul facut, pe motiv ca nu vor sa sustina economic moldova. politica asta nu face decat sa adanceasca diferentele intre regiuni,
   #showComment
 • +8 (20 voturi)    
  Nu va veni nici un Tesla (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:41)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Infrastructura este ZERO. Nu vine nici dracu'. Daca stiau francezii sau americanii cum este cu promisiunile de 2 bani din Romania nu mai venea nici Renault si nici Ford.

  Nici un guvern nu a fost in stare sa faca o amarata de autostrada Pitesti-Sibiu si apoi pina la Arad. S-au laudat toti cu cativa km care apoi s-au surpat.

  Se vor duce cu siguranta in Ungaria, precum majoritatea investitorilor.

  Multumim din inima Partidelor!
 • +4 (8 voturi)    
  si daca ar fi asa, il cam ia gura pe din-ainte (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:44)

  bispider [utilizator]

  Nu de mult timp Polonia parca a pierdut o investitie pentru ca i-a luat gura pe din-ainte si au inceput sa se laude cu marele succes, contractul fiind in faza finala a negocierilor; rezultatul, investitorul a mers intr-o alta tara. La noi exista doar o discutie incipienta si deja se iese in presa.
 • +1 (3 voturi)    
  Constatari . (Marţi, 26 aprilie 2016, 14:45)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Ministerul ( ministrul ) umbla dupa cai verzi . O investitie privata serioasa n-o regleaza guvernul , nici daca ofera diverse facilitati . Tine doar de imagine . Mai corect ar fi ca ministru sa regleze economia noastra prin modificarea sau complectarea legislatiei care reglementeaza relatia privat - stat . Regiile statului ( adica firmele cu capital majoritar de stat ) nu respecta contractele incheiate cu privatii - pozitia monopolista le permite sa-si bata joc de toti - si platesc obligatiile din facturi cu intarzieri de luni de zile , fortand firmele private sa ia credite ca sa plateasca taxele la termen . De exemplu , Transelectrica , un mare profitor al economiei , si-a crescut ratingul de firma pe relatia comert exterior si banci , inregistrand zilele trecute , coeficienti superiori de lichiditate . Adica , nu plateste cu lunile si tine banii privatilor in soldul de lichiditate . Face asta pentru ca nu te poti indrepta juridic impotriva statului pentru ca s-ar declansa represalii economice si pentru ca statul nu prevede constrangeri speciale pentru regiile proprii. Probabil ca nici n-o va face , statul fiind interesat ca banii care stau in Trezorerie sa fie dirijati pe unde se doreste . Tot asa de probabil este ca nici evaziunea fiscala mare nu va inceta si nici cazuri gen Panama nu vor dispare . Cum altfel sa se poata apara sistemul privat ? Din razboiul asta , in final , tot bugetul va pierde .
 • +7 (13 voturi)    
  HABAR N-AVETI! (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:10)

  schroedinger [utilizator]

  Nu conteaza producator si nici lipsa infrastructurii.
  Fiind vorba de masini electrice, acestea se pot transporta prin sistemul energetic national!
   #showComment#showComment
 • +4 (6 voturi)    
  Sincer, (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:33)

  Burrikido [utilizator]

  Daca reusiti, ma introc in Romania
   #showComment
 • -2 (6 voturi)    
  Tesla no way. (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:38)

  Wanheda [utilizator]

  Ala isi faci o fabrica gigant in Nevada unde o sa aiba si Li necesar. Tesla planuieste 500000 de masini pe an peste 5 ani. Or asta inseamna sa utilizeze actuala productie mondiala de Li. Mai e mult pana departe.
   #showComment


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri