Volvo a prezentat un concept de mașină autonomă care nu are nici volan și nici obișnuitele scaune clasice, ci se poate transforma în dormitor, birou, spațiu de socializare sau de distracție. Compania spune că o astfel de mașină poate deveni o alternativă mai bună decât un zbor aerian mai scurt de 300 km. Conceptul se numește 360c.

Dormind in masina Volvo 360cFoto: Volvo

Volvo Cars spune că în viitor, când mașinile autonome vor fi prezente în multe locuri, un astfel de model va fi o alternativă mai bună decât să iei avionul pe distanțe scurt, de sub 300 km.

360c vrea să arate cum pot mașinile autonome să schimbe lumea și sunt prezentate patru scenarii de folosire a acestei mașini care poate fi utilizată în multe feluri, însă nu poate fi condusă, fiindcă are Nivelul 5 de autonomie, maximul posibil și se descurcă singură.

În această mașină se poate dormi în timpul mersului, fiind gândită și o centură specială care să-l protejeze pe cel care stă în pat. Mașina poate fi folosită și pe post de birou mobil, sufragerie sau spațiu de socializare și distracție.

Conceptul 360c arată că în viitor timpul care este acum petrecut în trafic va putea fi folosit mult mai bine, fie dormind, fie lucrând. Evident că vor mai trece mulți ani, probabil 10-15, până când mașinilor autonome li se va permite să circule în multe zone.

Volvo spune că viitorul mașinilor autonome este plin de necunoscute, dar consideră că acest concept poate fi un punct din care se deschide o discuție pe tema mașinilor care se conduc singure. Suedezii propun și moduri prin care mașinile autonome să comunice cu alte mașini, dar și cu pietonii, folosind sunete, culori și mișscări.