Administrația Trump consideră că importurile de mașini reprezintă un risc pentru securitatea națională, prin faptul că slăbesc industria auto americană, ceea ce ar putea deschide calea unor noi taxe vamale, a declarat joi pentru AFP o sursă din industria auto europeană.

Donald TrumpFoto: Flikr

Președintele Donald Trump a cerut la sfârșitul lui mai Departamentului american al Comerțului să lanseze o anchetă aprofundată asupra importurilor de mașini "pentru a determina impactul lor asupra securității naționale".

Pentru a proteja industriașii americane, acesta agită spectrul impunerii unor tarife vamale suplimentare care ar putea ajunge la 25% pentru importurile de mașini și echipamente auto, o nouă povară pentru industria auto și în special cea germană.

Concluziile acestei anchete sunt "pozitive" în ceea ce privește întrebarea dacă importurile de mașini sunt efectiv o amenințare, a precizat această sursă, care a preferat să-și păstreze anonimatul. Potrivit sursei citate, Departamentul Comerțului ar urma să remită acest raport Casei Albe până duminică, data limită.

Președintele Trump va dispune de atunci de 90 de zile pentru a decide dacă impune noi tarife vamale pentru importurile de mașini.

În martie 2018, Trump s-a bazat pe amenințările asupra siguranței naționale pentru a impune taxe suplimentare asupra importurilor de oțel și aluminiu, ignorând avertismentele repetate din partea a numeroși aliați, cu UE în frunte, asupra riscului unui război comercial cu consecințe imprevizibile.

Dacă Trump va decide noi taxe, constructorii germani (Mercedes-Benz, Volkswagen și BMW) vor fi printre cei mai afectați.