​„De ani de zile suntem primii în UE la numărul de decese în accidente rutiere, cu 86 de decese la un milion de locuitori, care înseamnă peste 1.600 de decese anual. E cât o localitate care dispare din păcate din Romania din cauza accidentelor rutiere.”, a declarat marți Laszlo Borbely, consilier de stat la cabinetul premierului Ciolacu.

Accident autoFoto: Nomadsoul1 / Dreamstime.com

Acesta a spus că este important să existe cât mai multe cursuri de educație rutieră pentru tineri, astfel încât aceștia să înțeleagă de mici ce riscuri sunt dacă nu conduc în siguranță.

  • „6 din 10 șoferi care consumă băuturi și fac accidente sunt tineri sub 35 de ani. 6 din 10. E clar, poate nu au primit nicio educație cum trebuia, dar s-au făcut multe lucruri.”, a declarat Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă în cadrul Guvernului.

Acesta a mai subliniat că cel puțin 70.000 de oameni mor pentru că nu primesc la timp primul ajutor și că și aici lucrurile ar sta mai bine dacă oamenii ar fi mai informați.

Departamentului de Dezvoltare Durabilă și Asociația EDIT au organizat marți o conferință la Guvern pe tema educației pentru siguranța auto.

Asociația EDIT a arătat că anul trecut a livrat cursuri de educație rutieră, prim ajutor și educație pentru cutremur către peste 34.000 de copii și adolescenți, din 213 școli, iar 500 de cadre didactice au finalizat programul acreditat de educație rutieră și prim ajutor inițiat de asociație.

La conferință a participat și UNSAR - Uniunea care reprezintă societățile de asigurare din România, care în cadrul Coaliției pentru Siguranța Rutieră, vrea să propună un proiect de lege pentru „o Săptămâna a Siguranței Rutiere în România, după modelul altor state.”

Sursa foto: Dreamstime.com