Tesla a majorat salariile muncitorilor săi din Statele Unite la începutul de an, documente interne obținute de jurnaliștii de la Business Insider arătând cu cât își plătește Elon Musk angajații din fabricile producătorului de mașini electrice.

Elon Musk intr-o masina TeslaFoto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Documentele arată că muncitorii Tesla câștigă între 22 și 39 de dolari pe oră, compania împărțindu-i în 7 nivele de salarizare, în funcție de zonele în care se află fabrica la care sunt angajați și costul vieții în fiecare stat american în care acestea sunt deschise.

De exemplu, angajații fabricilor Tesla din Austin, Texas, și Sparks, Nevada, primesc cele mai mici salarii pe oră, în timp ce cei de la uzinele din California, situate în Fremont și Palo Alto, sunt cei mai bine plătiți. Grila de salarizare a Tesla este în mare măsură în linie cu legile privind salariile minime obligatorii din diferitele state ale SUA.

În Texas acesta este de 7,25 dolari pe oră, în Nevada 10,25 iar în California de 16 dolari pe oră.

Ce salarii primesc muncitorii din fabricile Tesla

Muncitorii Tesla aflați la Nivelul 1 de salarizare primesc 25,25 de dolari la fabrica de mașini electrice din Fremont, în timp ce cei de la Nivelul 7 sunt plătiți cu 35,5 dolari. La fabricile unde sunt cele mai mici salarii Nivelul 1 este compensat cu 22 de dolari pe oră, în timp ce la Nivelul 7 se câștigă 33 de dolari.

Pe lângă aceste 7 niveluri de salarizare, Tesla are un al optulea, împărțit în două grupe plătite ușor diferit. Grupa superioară câștigă 39 de dolari pe oră la fabricile din California, în timp ce cea inferioară 37,25 dolari. La uzinele cu cele mai mici remunerații sumele sunt de 34,5, respectiv 33 de dolari.

„Cyber Wallet” reprezintă sistemul de bonusuri al Tesla, pe care angajații le pot primi dacă îndeplinesc diferite criterii de performanță

Potrivit datelor Biroului de Statistica Muncii din Statele Unite, muncitorii din sectorul auto american au câștigat în medie 28 de dolari anul trecut.

Tesla are în total peste 140.000 de angajați, majoritatea în Statele Unite, deși are o importantă uzină „Gigafactory” în China, la Shanghai, iar în 2022 a deschis una și în Germania, în apropierea Berlinului.