Relatia dintre Renualt si serviciul francez de informatii interne DRCI a devenit si mai tensionata dupa ce avocatul companiei auto s-a aratat furios ca presa a aflat de perchezitia facuta marti seara de autoritati la sediul Renault. Constructorul auto spune ca o astfel de etapa banala a anchetei nu trebuia comunicata presei, scrie ziarul L'Express. Pe de alta parte si autoritatile s-au aratat foarte nemultumite ca au aflat din presa de scandalul de spionaj de la Renault.

Cotidianul Le Parisien a scris ca marti seara s-au facut perchezitii "discrete" la Renault, si au fost ridicate computerele celor trei directori concediati pentru ca ar fi vandut secrete industriale.

Avocatul celor de la Renault s-a aratat furios ca presa a scris despre descinderea facuta de DCRI (Direction Centrale du Renseignement Intérieur) la sediul companiei si spune ca o astfel de etapa "banala" a anchetei nu ar fi trebuit sa fie comunicata presei fiindca dauneaza bunului mers al investigatiei. Avocatul mai spune ca acest sir de dezinformari nu trebuie sa mai continue.

Renault a admis ca cei trei directori se fac vinovati de vanzarea unor informatii legate de modelul economic de comercializare a masinilor electrice dezvoltat de companie. Tot Renault a decis sa concedieze cei trei directori si sa ceara autoritatilor sa deschida o ancheta.

Pe de alta parte, autoritatile s-au aratat dezamagite ca Renault, la care statul francez detine 15%, nu le-a comunicat nimic despre scandalul care era anchetat in interiorul companiei inca din august.

S-a vorbit mult despre pista chineza, o varianta conform careia secretele ar fi fost vandute unei companii din China care ar dori sa investeasca in masini electrice.

Sursele spuneau ca ar fi fost vandute secrete legate de bateria si motorul electric, insa compania a negat si a precizat ca e vorba de informatii despre modelul economic prin care a decis sa vanda masinile electrice. Ca diferenta, Renault a decis ca la cumpararea masinii electrice, clientul sa nu plateasca si pentru baterie, urmand apoi sa o achite in rate lunare. Astfel, pretul initial este mai mic.