Bulgargaz Holding a achizitionat sub 1% din procentul de 10% din actiunile oferite la Bursa Romana de Valori de catre operatorul roman Transgaz. Stirea a fost data publicitatii de catre directorul executiv al holdingului bulgar, Liubomir Dencev, scrie Rador. Transgaz, impreuna cu Bulgartransgaz, sunt implicate in proiectul Nabucco pentru livrare de gaz din regiunea caspica catre Europa Centrala si de Est si sunt potentiali participanti la ideea lansata de compania ungara MOL privind edificarea unui holding regional de gaz, care sa uneasca operatorii a sase state.

Dencev a explicat ca societatea a achizitionat 9.000 de actiuni din cele 1,17 milioane de actiuni oferite si a platit 1,1 milioane de leva. Pretul de emisie al actiunii companiei romanesti a fost de 191,92 de lei (circa 54 de euro).

"Aceasta este prima achizitie in strainatate a companiei de gaz care vrea sa ajunga la o valoarea a capitalizarii de piata cuprinsa intre patru si sase miliarde de euro", a explicat Dencev. Acest obiectiv va fi atins prin listarea unei participatii cuprinse intre 20% si 30% din capitalul companiei bulgare de gaze pe bursele de valori din Bulgaria si Londra, in urmatorii cativa ani.

Holdingul din domeniul gazului este prima companiei de stat care participa la o asemenea tranzactie. Deocamdata, conducerea acestui holding nu a spus pe baza carei analize si de ce au facut un asemenea pas. Dencev i-a multumit insa ministrului economiei si energiei, Petar Dimitrov, pentru sprijin. Conform afirmatiilor sale, exemplul Transgaz in ceea ce priveste atragerea de capital este benefic.

Prin iesirea sa la bursa, holdingul bulgar din domeniul gazului va putea sa asigure finantarea marilor proiecte. in urma cu cateva zile, ministrul adjunct al economiei si energiei, Galina Toseva, a anuntat ca, in anul 2008, va fi infiintat un holding energetic ce va reuni centralele de stat, minele, Comisia Nationala pentru Energie si Bulgargaz Holding.

Daca holdingul nu va fi infiintat repede si nu se va iesi la bursa in anul 2009, exista posibilitatea de a fi ratate oportunitatile de pe pietele financiare pentru oferta de active energetice si exista pericolul ca interesul investitional sa fie deja consumat.

In anul 2008, Bulgargaz Holding intentioneaza sa infiinteze o companie de engineering pentru studiu, constructii si reabilitare capitala si pentru distributie de gaz. "Purtam discutii cu firme private din domeniu pentru infiintarea unei intreprinderi mixte de engineering in care sa avem 51%, celelalte procente se vor distribui intre privati potrivit activelor acestora. Ideea initiala a fost ca societatea de stat sa cumpere compania privata Gazstroimontaj. Conform sistemului informational DAKSI, Liubomir Dencev continua sa fie actionar, cu 50%, la "Dencev si Dilkova Consult", la compania de constructii "D&D Maistorite".

Regulamentul de administrare al participarii de stat in societatile comerciale interzice actionarilor in societatile comandite sa ocupe functii de conducere in alte societati.